Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsalapa

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1894. Dina Sanichar - a Dzsungel könyve Mauglijának ihletője -, akire kb. 6 éves korában, 1867-ben vadászok találtak, farkasok között, az indiai Uttar Pradesben..
Zsalapa 2021.09.28 15:33:07
@Scheiber Hugo: szerintem itt a kifejezésen önmagában azt kell érteni, hogy kiszedték a mumifikálódott teteme(ke)t és körbepózolták... talán valóban szerencsésebb lenne a "megszentségtelenít" szó használata, angol nyelvű cikkekben a 'desacrate' az általános.
Zsalapa 2021.09.28 15:34:13
@Zsalapa: *desecrate
  Egyfelé nézni nagyon tudunk! (Fotók: Hosszútáv, Rackatrail) Nem bug, ez feature, mondta el többször is a szervező, akinek karakteres szakálla egyébként a Rackatrail logójában is meg lett örökítve. (Vagyis én felismertem, más meg nem, ha véletlen, akkor bocs!) A pálya - terepfutós szóval -…..
A mai válogatásba két képpel is "belenyúltam". A kezdőképet a járvány "tiszteletére" illesztettem be, valamint a napokban jutottam hozzá egy remek bankrablós fotóhoz, amit máris meg akartam osztani veletek, így ez is belekerült a maiba. Nézzétek! 1919. Auszrália. A sydney-i Surrey Hills kórház…..
Zsalapa 2020.04.27 10:47:12
@spinat:

A tokhalfélék összefoglaló orosz neve a beluga. De valóban a fehér delfin is beluga - magyarul.

hvg.hu/gazdasag/20161223_beluga_kaviar_veszto_ikra_tokhal_commissium_holding_szevruga_oszetra
Zsalapa 2020.04.27 10:50:12
@Zsalapa: bár ahogy mélyebbre ástam, lehet, hogy csak az egyik tok a sok közül a beluga... a drágábbik ikrájú. :D
Amikor két éve a Boston Marathonon voltam, párhuzamosan a versennyel futófilmes fesztivált szerveztek. Aztán egyszer Varsóban is elkaptam a filmcsokrot. Munkám miatt figyelem a filmeket, hobbim miatt a futós filmeket meg különösen. Bár pár helyen lehet futósfilm-listákat látni (magyar oldalakon itt…..
Vajon hány újdonsült futó vagy idézőjeles futó tud Bogár Janiról? Ő az eddigi egyetlen magyar férfi Spartathlon-győztes és 24 órás Európa-bajnok. Élő legenda, aki manapság is heti 3-4 alkalommal versenyez és akinek legendás a futás iránti szeretete, madjhogynem függősége. Különös ismertetőjele:…..
Biztos vagyok benne, hogy aki hosszabb ideje rendszeresen fut, már átélte azt az érzést, amikor látszólag minden indok nélkül folyamatos fáradtság tör rá, motiválatlanná válik és nincs kedve futni. Sokan ilyenkor egy hangzatos szlogenbe kapaszkodva, fogcsikorgatva "kilépnek a komfortzónájukból" és…..
1880-as évek. Egy magas fa metszése, még emelőkosaras daru és motoros fűrész nélkül az Egyesült Államokban..
Zsalapa 2019.06.24 10:55:44
@Terézágyú: ugyanakkor a férfi kollégák depresszióra való hajlama kimutathatóan nőtt... ;-)
  Futóblogunk nagy pillanata következik; az egyik legjobb, számomra legkedvesebb hazai terepfutó barátunk osztja meg élményeit az UTH SzentlászlóTrail teljesítésével kapcsolatosan és egyben őszinte képet kapunk a célhoz vezető göröngyös útról. Jól látható, most sincs ingyen ebéd. Verigát a lelkes…..
Zsalapa 2019.06.20 13:53:48
@Zsalapa: mármint Verigának gratulálok :D
A téli/tavaszi szezonom utolsó versenyének szántam az UltraKék Trail Budai 53 kilométeres, 1810 méter szintet tartalmazó etapját, ami Visegrádról indulva Pesthidegkútra érkezik meg a Pilis- és Visegrádi-hegységen majd a Budai-hegységen átkelve. Az UltraKék versenyeivel már korábban is szemezgettem,…..
Zsalapa 2019.04.29 11:17:05
Sőt hol kínaink domborulnak, de ez már sok (mint a Maksa-híradó). De mégiscsak az elmúlt félévről, meg Kínáról fogok írni. No és az ínakról meg az inaktivitásról. A sérülés anatómiájáról, hatásmechanizmusáról. A sérült futó lelkiállapotáról és logikájáról. Futó-gyászmunkáról. Fantasztikus érmekről.…..
A Vértes a magyar terepfutók egyik kedvelt terepe. Nem a legmagasabb, nem is a legszebb hegységünk. De van benne valami ami mégis ide vonzza az ország futóit évről évre. Az biztos, hogy jól futható "kellemes" emelkedőkkel tarkított túraútvonalak hálózzák be. A terepfutas.hu története is innen indult…..
EGYSZER AZ ÉLETBEN Egyszer az életben összejöhetne végre…Most szar volt, de igazából jó lett volna, csak eltévedtem, meg megütött a meleg, a gyomrom is szarakodott, meg amúgy is, a Vénusz most nem úgy áll a Marshoz képest, nem is kellett volna elmenni, szar volt az egész. De majd legközelebb……..
Feltámadni csak misztikusan lehet. Kell, hogy legyen benne egy jókora adag csodafaktor, másképpen nem is lehetséges, hiszen maguk a számok is felfoghatatlanok, az egész történetről ordít, hogy óbazmeg. És csak kevesen jutnak be a kapun, a legtöbben nem, el sem indulnak. De az elindulók is.…..
Zsalapa 2018.05.18 12:11:15
@rrroka: banyek Andris, de jó, hogy megírtad ezt! Helyettem (is)...
Az igazi félelmetesség az, hogy a "no way, never" mögött mindig ott susog egy szirénhang, amit most még meghallani is félek...

@téglánakgyors: a bringás évi két-háromszori egynapos, haverozós, ha kell a kocsik közé kimenős, gyümölcsössörözős, kajálóspiálósröhögős, nettóidőben 29-30-as átlagos, koskormányos Balaton-köreim értéke a zéróhoz konvergál, ahogy ezt végigolvastam most... EZ KŐKEMÉNY TORTÚRA, egy önző f.szkalap vagyok, de lehet, hogy a fiam kedvéért nem csinálnám végig (na jó, sztem az ő kedvéért megcsinálnám, de csak azért merem ezt kijelenteni, mert egyáltalán nem akar futni velem semekkorákat se, nemhogy ultrát)

@jazzultralesz: amellett, hogy leakalappalmegminden, minimum egy sört fizess majd ennek a jóembernek :)

TITÁNOK VAGYTOK!!!!
Eldőlt a kérdés, vérszemet kapott. :) Nagyon helyes! Kicsivir  a Gánt trailen bemelegített, majd a Vérteskozma Rock'n'Roll-on aratta le a babérokat. Két héttel az első terepfutásom, a Tajga trail után újra hagytam magam bevinni a málnásba. Last minute sikerült átvennem egy nevezést, így nem a…..
A Bükki Kihívás a baráti beszélgetés során, melyben utólag kielemeztük, a "csak önmagával összehasonlítható verseny" eposzi jelzőt kapta. (Bár nem verseny, mégis minden évben alig vájra mindenki, hogy másnap kikerüljön a honlapra az eredménylista, szóval igazából de, verseny.) Ez egy hosszú futás.…..
Aranylábú gyerekek, mi a fasz van veletek, hogy így egymásnak estetek? Menjetek ki futni inkább, hogy leeresszétek a gőzt, mint a Szaffiban a vörös parókás Feuerstein lovag. Összeugrasztani, bizonygatni szakágak, módszerek, "iskolák" alsóbb- vagy felsőbbrendűségét hova vezet? A napokban jelent meg…..
Zsalapa 2018.02.15 16:46:23
@őze bálint: bocs' a késői reakcióért. A csengettyű egy ikon a blog.hu-s, követett tartalmak követésének megkönnyítésére.
Ha a követett blogon frissül a tartalom (azaz új bejegyzés születik), elhelyez indexben egy kis számocskát a csengettyű fölött, és ha rákattintok, kilistázza az újdonságo(ka)t.
Mostanában Nálad rendre az fordul elő, hogy a listában megjelenik az új posztod megjelenésének ténye és a címe, de - más blogokkal ellentétben - az nem kattintható, üres tartalomra mutat a link valami sablon "bocs'de nem találjuk"-szöveggel...
Ellenberger ha magának a blognak a kezdőlapját rendesen betöltöm, onnan minden rendesen betöltődik. Szóval csak ez a gyorskattintós link valahogy nem okés...
Ne haragudj(atok) az OFF-ért, kérlek!
(Ez a kétrészes írás egy válasz a Facebookon, az Atléták II. csoportban megjelent szövegre. A posztom, azaz a reakció első része itt.) ÉRTÉKVESZTÉS Ahogy az első részben írtam, versenyekről ismerem (felületesen) Deli Gergőt, a poszt szerzőjét. Nincs olyan élményem, hogy valaha is lenézőn…..
Mérnöki pontossággal vezetett edzéstervek, türelmes versenytaktika, a sportolói élet után példás civil levezetés. Közel 20 éve nem tudják megdönteni a hazai maratoni csúcsidejét. Az utolsó, nemzetközileg is jegyzett és sikeres, magyar profi hosszútávfutó, Szűcs Csaba hideg szenvedéllyel mesél az…..
Zsalapa 2018.02.13 13:50:33
@őze bálint: én is kavarom ám a sz.rt, pontosítok gyorsan...

ÉvEdzője jelölést Olivér nem kapott, és Baji dr. edzője kapta meg végül az elismerést (bár gondolom, ennyire azért követted a dolgokat).
A "banner-ügy" is Lőrincz Olivérhez (és Moós Gergőhöz) köthető, hiszen sokak a MASZ régebbi vágású szakemberei közül megorroltak a FussTeisAkadémia netes kampányától (sokszor, sok helyen felbukkant a hirdetés ilyen-olyan felületeken, Face-es hirdetésként stb.). A mondanivaló kb. az volt, hogy az Akadémia - zömmel netes edzéstervezés keretében - bárkit fel tud készíteni az októberi SPAR Bp Maratonra. És ebből jött a nagy felhorgadás, meg a vita a megfutott/végigkínlódott maraton "sportértékéről" (vagy annak hiányáról), meg a sérülés-kockázatról stb.stb.
Ebből nőttek ki a Deli-féle, talán inkább a MASZ konzervatívabb irányzatához sorolható attitűdből megírt írások.
A két "iskola" között elég nehéz igazságot tenni, mert bizonyos kérdésekben teljesen elbeszélnek egymás mellett.
Én legalábbis Deli G. írásában éppúgy meg tudtam találni az igazság csíráit, mint Lőrincz Olivér válaszreakcióiban.
Arra gondolok, hogy a 2:36-ról 2:32-re javított maratoni idővel járó iszonyatos munka (mert szerintem vitathatatlanul óriási munka) szerintem nagyon nincs összefüggésben azzal, hogy az igazán sikeres ultrások tul.képpen csak erősebb záróizmokkal rendelkeznek az átlagnál. :)
Erre hogy épülnek rá olyan vadhajtások, mint hogy 'Oli csak a PK-t nyomatja, de egyébként meg full nem ért az egészhez és mégis mire veri a nyálát' kontra 'egyedül én tudok felmutatni a közelmúltból világszinten jegyzett versenyző(ke)t'...
Meséltem már, hogy két hét múlva megyünk a Vadlán Ultra Trailre? Zsolt barátommal párban nekiesünk a 108 kilométeres hosszabb távnak, négy szakaszra osztva azt. Úgy számoljuk rámegy majd az egész napunk, pedig hajnal hatkor lesz a rajt, nehezebb lesz a korán kelés, mint a táv, szinte. "Futni…..
A címbeli idézet Arnold Palmer golfozótól származik - szelíden jelezve, hogy nincs ingyenebéd. Ha megvannak a biztos alapok, és nemcsak a karbantartásra / fenntartásra, hanem a fejlődésre is marad erő az edzésen, akkor a versenyeken már "csak" le kell adni az aznapra rendelt maximumot, és élvezni a…..
Zsalapa 2017.08.11 15:55:12
Zsalapa 2017.08.11 15:56:18
@kacorlord: ha nem, akkor legalább a bundáskenyér-receptekből kaphatnék egy-kettőt?! :)
A frissítőasztalok jellegzetessége egy A-ból B-be tartó hosszú versenyen, hogy pontosan utánozzák egy ember életívét (erejét, kinézetét). Kezdetben dús, mutatós, majd az idő múlásával jön a hanyatlás: a megkopás, szegényesebb felhozatal, leraboltság, kifosztottság,…..
Zsalapa 2017.08.11 14:57:48
@gbkMnkii: én most voltam életemben először N.atádon de még csak váltóban...
A futópályán a dinnye maradt, alma nem volt.
Szőlőcukor és háztartási kex (???), egy helyen Pepsi, átellenben a másik fordítónál a szponzor IsoGel-je (ez sztem klassz húzás volt, bár ch-tartalma csekélyebb a fullos zseléknek, de könnyebben csúszik)
Ahogy néztem, sokan készültek sk sonkás/vajas zsúrkenyérkékkel (bringán is), alufóliába csomagolva/segítő által feladva
Van az a táv, amikor jólesik a "hazai", főleg a komótosabb, többszörös teljesítő "nagy öregek" adták meg a módját...
Kis feleségem nordicwalking pajtásaival elutaztunk az Alacsony-Tátrába, a szlovákul nagyon középföldés írású és hangzású Mýto pod Ďumbierom, magyarul ékegyszerűséggel Vámosnak nevezett kistelepülésre, ami egy patak völgyében szó szerint két sor házból áll, van viszont szép nagy sípályája és…..
Zsalapa 2017.07.25 13:20:08
A Szentendre Trail nevezést karácsonyra kaptam érdi futócsoportunktól, nagyon örültem neki, bár először megijedtem, hátha a 115 kilométeres hosszútávra neveztek be, de szerencsére a teljesíthető 54 km-es középtáv volt a meglepetés. Huhh, azt a megkönnyebbülést...! :)Na szóval a versenyre nagyon…..