Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kőszeg1532

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kőszeg és Vidéke éppen 120 évvel ezelőtti számából néhány szemelvény.   Isten áldása rajtunk és városunkon az új esztendőben! Szilveszter Az Ó-esztendő eltemetésére és az újnak üdvözlésére tegnap több helyen társas összejöveteleket tartottak. Fiatalságunk a bálházban, mások a…..
A múltszázadi és modern képek összemontázsolása. Remekül látszik, hogy mi változott, és mi nem. Rövid információk a képek alatt. Városháza 1864.    Az Alsó kaputorony 1880-as lebontása előtt, a jenelegi Hősök tornya helyén. A "lábasház" lábai még befalazva.   A külső vár 1860 körül A Fő…..
A magyar huszárok példaképe vasakaratával, rendületlen kitartásával, vakmerő vitézségével szegény köznemesi sorból a tábornoki méltóságig küzdötte föl magát saját erejéből. Szerencsésen legyűrt mindent, ami ellene támadt. Báró Mecséry Dániel altábornagy neve nem olvasható a történelemkönyvekben,…..
A látványrajzokat, és videót Fodor Zsolt készítette A város madártávlatból. Jól látható, hogy a kép felső részén lévő vár, csak a védelem kisebb részét adta. A várost körülvevő 1 km-es fal, bástyákkal és vizesárokkal várvárost alkot. A bal felső sarkon látható a Zwinger, vagy más néven Öregbástya,…..
A korabeli források alapján kijelenthető, hogy Jurisics Miklós, kora igen tehetséges katonája és egyben diplomatája volt. A levelekben és oklevelekben tisztelettel említik a nevét, sokszor nemes egyszerűséggel csak Nikolanak nevezik. Horvát nemesi családba született. Kétszer járt Isztambulban…..
Sajnos sok helyen olvasni, történelmi tényként kezelve, hogy a kőszegi ostrom végén, Jurisics jelképesen átadta a várat a töröknek, aki kitűzte a tornyokra a lófarkas zászlót. Ez tévedés. Lássuk a történelmi tényeket: Az ostrom utolsó napján Ibrahim nagyvezír tárgyalásokat kezdeményezett. A pasa…..
Ez a poszt csak egy hivatkozási pont, a későbbi kirándulóhelyek megközelítéséhez. Hivatalos nevén Kincs pihenő, de a helyiek többsége csak okmányosként ismeri. Ennek oka, hogy az előző rendszerben a közelben húzódott a műszaki zár (vasfüggöny). A hegy további részét csak különleges okmányokkal…..
A városkút a Jurisics téren álló 1766-ban épített copf stílusú ivókút. Később klasszicista stílusban építették át. Mai képében négy irányban nyitott. Az 1970-es években a felújítás során került helyére a most is működő "csurgó" Jelen poszt apropója azonban nem a műemlék kút történelmi értékeinek…..
Zene / Music: Goldfish - Soundtracks and Comebacks..
Első kirándulóhelyes posztom a Szulejmán kilátóról írtam, most három, egymáshoz közel fekvő célpontot mutatok be. A három helyszín egy-másfél óra alatt bejárható, ha sietünk.  Csónakázó tó Forrás: Tó-part vendégház A tó a város északi részén található, csendes, nyugodt park veszi körül. Fölé…..
Sorozatot indítok a Kőszeg környékén található érdekes és szép kirándulóhelyekről. Mielőtt elkezdeném, érdemes néhány dolgot tudni a környékről. Kőszeget patkóalakban körbeöleli a Kőszegi-hegység, azonban az utolsó évtizedek építkezései már elérték a hegyeket. Bár az 1920-as trianoni békediktátummal…..
Kőszegről már valószínűleg mindenki hallott, ha máshol nem a történelem órán. Sokan sokféleképp írtak már Kőszegről, olykor pontatlanul, és néha túlzóan. Abban viszont mindegyiknek igaza van, hogy ide látogatva az országban egyedülálló hangulattal találkozhat az ember. Bár nem lesz könnyű, de…..