Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szerdahelyi Miklós

67 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Molnár Miklós atya, egykori káplánja az egyházközségünknek, nyílt levelet írt Facebook oldalán a „katolikus” blogok szerkesztőihez. Írásában kifejezetten nem említi a KV-t (egyéb blogokkal ellentétben), ám privát üzenetben nekünk is elküldte nyílt levelét, melyet most teljes terjedelemben…..
Egyesekre mindig lehet számítani, ha ideológiai tét forog kockán, hogy elragadtatják magukat a tényektől és logikától. Lásd Szabó Ferenc karaktergyilkos cikkét Viganò érsekről, vagy a Magyar Kurír írásait (ezekre már korábban válaszoltunk itt és itt) melyeknek nem következtetése, hanem…..
Ha igen, hogyan lehetséges, hogy a történelem során voltak rettenetes erkölcsű és feladatukra alkalmatlan pápák is (akik esetében dicséret, ha "katolikusabbak vagyunk a pápánál")? Ha a pápákat nem a Szentlélek választja, akkor viszont hogyan lehetséges Ferenc pápaságát azzal védeni, hogy „őt a…..
Papp Miklós teológussal telefonon beszélgettem a Katekizmus újrafogalmazott 2267-es pontjáról, mely a halálbüntetést “megengedhetetlennek” nevezi, mivel az “vét a személy méltósága ellen”. Papp Miklósnak a Magyar Kuríron megjelent elemzése kapcsán is tisztázni szerettem volna, hogy szerinte…..
Ben Shapiro, a dinamikus karriert befutó, Harvardon tanult jogász, amerikai politikai kommentátor, aki ortodox zsidó hitét sem tartja tabunak (ha szóba kerül), de politikai-társadalmi érveléseit kizárólag a józan észre és a természeti törvényre alapozza, egyfajta példaképpé és életvitel-guruvá is…..
George Weigel amerikai katolikus publicistát, II. János Pál pápa életrajzíróját még a Párbeszéd Házában tartott előadása előtt volt alkalmam megkérdezni néhány fontos katolikus aktualitásról, és egy II. János Pált érintő érzékeny kérdésről is. Köszönet a rendezvény házigazdáinak a…..
Ahogy arról tegnap gyorshírben tájékoztattunk, majd a teljes dokumentumot is közzétettük magyarra fordítva, Ferenc pápa nevében a Hittani Kongregáció elutasította a német püspöki konferencia februárban megszavazott interkommúnió-tervezetét, amellyel a német püspökök "bizonyos körülmények…..
Tomka Ferenc atyával közös igazságkeresésre, párbeszédre törekedtem az Amoris Laetitia és az újraházasodottak áldozásának teológiai kérdésében, miután publikált a témában, és a KV-t nyíltan bírálta. A tanulmányára írt nyilvános válaszom mellett, telefonon is felvettem vele (immár másodszor) a…..
Dr. John Jackson idén ötven éve foglalkozik a Torinói Lepel tudományos kutatásával fizikusként. Egy amerikai kutatócsoport vezetőjeként az eredeti Torinói Leplet 1978-ban öt napon keresztül vizsgálta és gyűjtött róla adatot. Az adatok elemzése és újabb kutatási eredményekkel való együttértelmezése…..
Elöljáróban: A cím noha erősnek tűnhet, mégha hűen is tömöríti Tomka atya mondanivalóját, a kísértés arra is megvolt, hogy mindezt idézőjelbe is tegyem, mintha az atya szó szerint mondta volna. Szemléltetni akartam, hogy néz ki az, ha valakitől olyasmit idéznek, amit soha nem mondott vagy írt. Tomka…..
  Nagycsütörtökön arra ébredt a katolikus világ, hogy „a pápa kijelentette: a pokol nem létezik”. A hír az olasz La Repubblica napilapban (Ferenc pápa vállaltan kedvenc hírforrásában) jelent meg, a pápa egy jó barátjának, Eugenio Scalfarinak a tollából, aki egy a pápával folytatott friss…..
Nemrég belenéztem Az Utolsó Királyság című TV sorozatba, melyet egyrészt hazánkban forgattak, másrészt jókat írtak róla, és az jutott eszembe, hogy a történeti kereszténységet így látja világ. A sorozat a 9. századi Angliában játszódik, ahol a keresztény szászok harcolnak a vikingek ellen. A főhős…..
A Jordan Peterson jelenségről bővebben írtak már hazánkban is. Dióhéjban ő az a kanadai klinikai pszichológus, aki felrobbantotta az internetet kiállásával a szólásszabadság mellett a kanadai gender-fasiszta törvénykezések ellenében. Mint mondta: Nem hiszem, hogy az államnak elő kéne írnia…..
Rod Dreher amerikai gondolkodó, újságíró, Benedict Option (benedeki választás) című könyvének alapgondolata dióhéjban az, hogy a Nyugati Civilizáció menthetetlen, túl van a megjavítható állapoton, és az igazhitű (ortodox) keresztényeknek, mind a katolikus, a keleti, és protestáns felekezetekből,…..
Böjtről, ünnepről, a kicsik és nagyok neveléséről, az ész általi megtérésről és még sok minden másról mesélt Olaj-Rabóczky Anett a Katolikus Válasznak. Anett az abortusz.hu alapítója és szerkesztője, maga átesett egy abortuszon, de ma négygyerekes családanya, és küldetésének érzi, hogy az abortuszon…..
KV BLOG Miért nem eretnek a pápa? 2018.03.01 00:18:26
A címben feltett kérdést - "Miért nem eretnek a pápa?" -, mintegy öt évvel ezelőtt a katolikusok szinte 100%-a alig tudta volna értelmezni: "már hogy lenne eretnek a pápa?". XVI. Benedek vagy II. János Pál eretneksége hallatlan, kizárólag sedevacantista (üres szék) elméletet vallók által…..
"Atyának se hívjatok senkit a földön" - mondta Jézus. Miért hívjuk hát atyának a papokat, és Szentatyának a pápát? Jézus valóban ezt mondta Máté evangéliumának 23. fejezete szerint, és a katolikusok, akik maradéktalanul elfogadják a Szentírás teljességének sugalmazottságát, mégis ősi idők óta…..
Kedves Olvasó! Októberi nyilvános üzenetedre, melyet a Katolikus Válasznak címeztél, most szeretnék válaszolni, egyrészt azért mert magánbeszélgetésben is megkerestél, másrészt azért, mert sok fontos kérdést vetsz fel, melyekről szívesen elgondolkodom, némelyek fontosak nem csak neked, nekem, de…..
Egy mulasztást szeretnék pótolni azzal, hogy röviden felhívom a figyelmet az Amoris Laetitia 329-es lábjegyzetére, mely rosszabb, mint a sok figyelmet kiérdemelt 351-es lábjegyzet, és romboló hatásában az AL 303-as pontjához mérhető, melyben az Amoris szerzője amellett érvel, hogy bármilyen rossz…..
Beer Miklós váci püspök december 29-én interjút adott a ZOOM-nak, melyben egyebek mellett a katolikus tanítást érintő kijelentéseket is tett. Ez önmagában mindig üdvözlendő egy püspök részéről, sajnálattal azonban Beer Miklós püspök úr mondatai kapcsán épp a katolikus tanítás alapján kell tisztázó…..
Az eltévedt pásztor: hogyan vezeti Ferenc pápa tévútra a nyáját címmel jelenik meg könyv 2018 februárjában Phil Lawler katolikus kommentátor tollából, akinek a Catholic Culture oldalon megjelent cikkeit időről időre a Katolikus Válasz is hozza. Érdekes továbbá, hogy a hamarosan megjelenő könyvet…..
Tegnapi cikkünkben adtunk hírt arról, hogy Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke szerint a szexuálisan aktív újraházasodottak szentségekhez engedésének "forradalmát" nem is Ferenc pápa, hanem II. János Pál pápa kezdte. Ferenc pápát csupán elődje "legjobb értelmezőjének" nevezi, aki…..
Jorge Mario Bergoglio, más néven Ferenc pápa, a katolikus egyház feje, ma töltötte be a 81. életévét. Noha pápaságát, vezetési stílusát és tanításait komoly kritikák tarkítják, ma ezekre nem térek ki. Helyette két olyan tanításra emlékeznék, melyekért valóban hálásak lehetünk a jelenlegi…..
Kedves Patsch Ferenc! Nem szaporítanám a szót, épp csak röviden a Katolikus Válaszról szóló második írásában tett kijelentéseit javítanám - már amelyik meglátásom szerint ilyesmire szorul. Elöljáróban annyi személyeset engedjen meg, hogy ha az én írásaim kapnának ilyen részletes és komoly kritikát,…..
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..