Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Arthamyr

0 bejegyzést írt és 9348 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sir Mók története Angliában indul, aztán némi magyarországi kitérő után folytatódik. Hogy miként jönnek ide a fülöp-szigeteki nők? Nos, a magyarázatot valahol a Covid és a YouTube környékén érdemes keresni. ..
Arthamyr 2024.04.04 15:19:38
@London2009: "Sosem ertettem hogyan mukodnek ezek a nyugati ferfi/azsiai no kapcsolatok, de nem is nekem kell. " - Úgy, mint a nyugati férfi/nyugati nő kapcsolatok. :)
Az év végi ünnepi időszak az egyik az évben, amikor rengeteg külföldön élő magyar látogat Magyarországra. Ilyenkor mindig érdekes olvasni, milyennek látják ők az országot, érzékelnek-e változást, és ha igen, akkor milyet. István benyomásai nem voltak túl pozitívak. ..
Arthamyr 2024.02.16 22:34:33
@London2009: "Kiveve ha torlik vagy kesik vagy valami nagyobb problema van, akkor toluk kompenzaciot nem szavat varni." - Én sokkal kevesebbet repültem nálad, de már többször is történt velem ilyesmi. És az egy dolog, hogy kompenzációt nem szabad várni, de semmiféle segítséget sem. Pl. tök simán otthagynak egy másik reptéren, aztán oldd meg, ahogy tudod. Az ilyen szarházi üzleti modellhez nem akarok hozzájárulni, ha ésszerűen elkerülhető a dolog.
Arthamyr 2024.02.17 09:39:39
@Csodabogár: "Most a fine dining lett a divat, én viszont szeretem az étlapról kiválasztani, hogy mi akarok enni." - Nem voltam még olyan étteremben, ahol ne lehetett volna étlapról választani (mondjuk én szeretem a sokfogásos menüket, szóval általában azt kérem a jobb helyeken, ha van, szóval lehet, hogy nem vettem észre az étlapról választás hiányát).
Lehet, hogy van olyan is, ahol nem lehet étlapról rendelni, de azért nem az a jellemző. Viszont már olyan is előfordult, hogy olyat kértem, ami nem volt az étlapon, és mégis megkaptam, szerintem nem olyan tragikus a helyzet, ahogy írjátok.
Arthamyr 2024.02.20 07:13:30
@London2009: Több baj van ezzel. Az egyik, hogy az én tapasztalataim (és az ismeretségi körömből szerzett info alapján) szerint nem százból egyszer történik valami nagy szívás (és a kicsi szinte mindennapos), hanem jóval gyakrabban. A másik, hogy igaz, hogy hazamenni is már jó eséllyel nagy szívás (mert azért valószínűleg az ember szervezett dolgokat a célállomására), de azért az egy más szint, amikor otthagynak egy külföldi reptéren, vagy nem a célállomásra visznek el, esetleg elvesznek a csomagjaid. Ez persze nem csak fapadosoknál fordulhat elő (és az sem biztos, hogy náluk gyakoribb), a különbség ott lesz látványos, amikor a baj bekövetkezik.
A személyes véleményem, hogy én ennek 1% esélyt sem szeretnék adni, főleg nem akkorát, amit empirikusan érzékeltem, így ha ésszerűen elkerülhető a fapados igénybevétele, én el is kerülöm. És elvi kérdés is, hogy ha lehetséges, nem támogatom őket a fogyasztásommal.
Persze elfogadom, ha valaki úgy van vele, hogy vállalja ezeket a kockázatokat akkor is, ha csak némi pénzt spórol vele, ez meg az ő véleménye.
A legfrissebb poszt túlzás nélkül a szem ünnepe, ahogyan azt szerzője, Tamás nagyon pontosan megfogalmazta. Az amerikai New Hamsphire államban található Kancamagus Highway neve nyelvtörő még a helyiek számára is, de a környék egészen csodálatos – ősszel különösen. Tartsatok velünk!..
Arthamyr 2023.12.06 07:43:04
@dikusz.: Az tökéletesen elég, ez nem egy nehezen reprodukálható hiba, inkább azért kell komoly erőfeszítéseket tenni, hogy ne jöjjön elő.
Szerintem lehet, hogy egyszerűen leszarják. Nincs benne sok pénz (és amúgy sem biztos, hogy piaci alapon működik az üzemeltető cég), gyakorlati haszna csekély.
A határátkelés sok egyéb mellett általában az ember személyiségére is hatással van. Külföldön élve változik (vagy legalábbis változhat) az identitásunk, ami óhatatlanul magával hozza a kérdést: miként hat a költözés a nemzeti identitásra? Öt-tíz év külföldi élet kevésbé tesz magyarrá minket?..
Arthamyr 2023.11.03 07:11:23
@dikusz.: Ezt honnan tudod?
Arthamyr 2023.11.03 08:50:34
@dikusz.: Én is olvasom (ezt) a blogot, de nekem ez kimaradt, annyi volt meg, hogy abbahagyja, de ha jön anyag, azt kiteszi, meg moderálja a kommenteket így-úgy. Ebből az első nem feltétlenül látszik, legalábbis páran panaszkodtak, hogy beküldtek posztot, és nem jelent meg.
Azt sehol nem láttam, hogy átadás is történt volna, azért kérdeztem, honnan vetted.
Arthamyr 2023.11.09 20:47:19
@gabors: Ez milyen jellegű helyen volt? Ez tényleg elég pofátlannak hangzik, főleg, ha meg sem kérdezték, hogy euroban vagy helyi pénzben kívánsz fizetni/nem euroban tüntették fel az árakat... Amúgy ha nem kerülöd valamiért tudatosan, a fintech cégek számlái/kártyái nagyon jók: pl. gyorsan lehet új kártyát csinálni mindenféle valutában, adnak látra szóló kamatot, alacsonyak a költségek. Bár sajnos a lehúzós/átverős átváltástól az sem véd meg.
Erősen elfogult vagyok Olaszországgal szemben, idén nyáron is sikerült egy (túl rövid) hetet eltölteni az országban, szóval nagy örömmel olvastam Tamás posztját, nem is beszélve a rengeteg csodás képről. Szerintem sokunk álmát váltotta valóra egy Vespa nyergében...
Arthamyr 2023.10.23 07:52:21
@Mr.Tellinghovon: "A cél többek között, a HA -ba egy kis életet lehelni törekvés, egy színes képekkel teli jó hangulatú leírás volt." - Szép törekvés. Jól sikerült?

"Apám mindig tanított, előbb tegyél le valamit, ha lehet többet az asztalra, hogy morális jogod legyen a kritikára." - Sajnos gyakran jön elő ez, sokféle kontextusban. Elég szar lenne, ha azt kritika nélkül el kellene fogadni, amihez mi magunk nem (vagy kevésbé) értünk. Egy hosszú élet alatt azért nem árt újraértékelni bizonyos dolgokat, pl. ezt is. Nem minden - amire akár általunk nagyra tartott emberek tanítanak minket - állja meg a helyét.
Amúgy FutureFry elég pedánsan fel szokta tüntetni a forrásokat a hozzászólásaiban, mondjuk azt nem tudom, hogy írt-e posztot, de a fentiek miatt mindkét dolog - szerintem - irreleváns.
Nem könnyű a mai Magyarországon újat írni a protekcióról (és akkor a korrupciót most hagyjuk is). Steve érdekes összehasonlítást tett a kanadai helyzettel - egy-egy sztorit hozva mind Magyarországról, mind Kanadából, de még utóbbiban is előkerül egy magyar szál...
Arthamyr 2023.09.25 05:39:48
@Muscari: RIP. Pár éve még írtam neki, hogy egyszer én is belekezdenék egy albán projektbe...
Ugyan a kivándorlási adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni (különösen az Európai Unión belüli országokba, ahol különösen nehéz mérni), a legfrissebb magyar adatok szerint is megfordult a trend, tavaly ismét többen mentek külföldre, mint ahányan visszaköltöztek. Közben a magyar kormányfő szerint a…..
Arthamyr 2023.05.04 16:16:38
@Golf2: Több tucat emberrel találkoztam (voltam osztálytalálkozón is), a többségüket nem lehet besorolni egyik kategóriába sem, és mégis itt vannak. Inkább a legtöbb értelmes objektív metrika szerint ők "jobbak".

Amúgy sem lenne baj, ha "a jobbak mentek" volna el, nagyon helyes, lássák csak a világot, ha valaki tényleg "jobb", kár lenne bezárni (önmagukat is). Minden fiatalnak csak javasolni tudom (sőt, az idősebbeknek is, ha még van bennük erő és akarat ehhez, de azért a tiszta lapot könnyebb kicserélni egy másik tiszta lapra), aztán majd ha úgy gondolják, visszajönnek, ha meg megtalálják a helyüket - a számukra jobb helyüket - éljenek boldogan ott, ahova jutottak.
Miközben Magyarországon az oktatás után (mellett) most éppen az egészségügy körül áll (vagy folytatódik) a bál, Ausztriában kicsit más a helyzet. Lívia történetéből kiderül, kórházba ugyan sehol nem jó kerülni, de van, ahol jobb, mint máshol...
Arthamyr 2023.03.22 09:46:45
@fhdgy: "Kérdezhetitek, hogy miért, hisz Ti nem is itt éltek. Igen, nem itt, hanem ott. De mi lesz, ha ott megindul egy magyarellenes hangulatkeltés és pont Ti lesztek a célpontok?" - Szerintem te túlértékeled Magyarország és a hangulat jelentőségét.
Arthamyr 2023.03.25 06:29:25
@SzZoole: Ha helyben nem is, akkor is sokkal könnyebben léphettél, mint a szüleid, már pusztán emiatt is jobb lett.
Egyébként szerintem helyben is, hacsak nem volt nagyon jómódú/befolyásos család sarja, azért a 70-es, 80-as években sok, ma teljesen alapvetőnek tekintett dologhoz nem fért hozzá az ember (én mondjuk csak az utóbbira emlékszem az életkoromnál fogva, de az ismerősök/rokonok, akik éltek előtte is, egyöntetűen azt állítják, hogy előtte még rosszabb volt).
A latin-amerikai ország sokunk (nem is nagyon titkolt) vágya. Nem feltétlenül ott élni, de meglátogatni mindenképpen. A csodálatos történelem, a kultúra, a gasztronómia mind komoly vonzerő (a szervezett bűnözés nyilván kevésbé). Mexikóhoz persze kell egy nagy levegővétel, mindig érdekes hát, amikor…..
Arthamyr 2023.02.12 06:38:00
@Dammiel: Igen, ezek a legtöbb embernek kívül vannak a komfortzónáján. Viszont ezek átmeneti, nem hosszú ideig tartó, ideiglenes állapotok, amit önként vállalnak, hogy utána/érte/segítségével valami olyan következhessen, ami már az illetőnek kellemes (nektek Mexikó), és összességében a dolog megéri/jó.
Arthamyr 2023.02.13 05:50:52
@Dammiel: Köszi.

Amúgy egyáltalán nem beléd akartam szállni, szeretem az eddigi "munkásságodat" (vikidaniaroundasia), egyszerűen csak hülyeségnek tartom ezt a komfortzónát/belőle való kilépést, hát még ilyen kontextusban, és azt, amikor egy turista két kézzel tiltakozik, ha turistának nézik, (talán?) a turisták iránti hülye előítéletek miatt. Szerintem nincs gond azzal, ha valaki turista, sőt, azzal sem, ha "tipikus turista", amúgy meg elképesztően sok fajtája van, amiből kb. mind jobb, mint nagyon sok ember hétköznapi élete. Én nagyon szívesen lennék turista, ha az utazást teleportációval tudnám helyettesíteni és ingyenes lenne, vagy legalább olcsó és kellemes. :)
Néha kissé morbid, néha mókás utazásra invitál minket (ismét) P. Elliot, méghozzá az Egyesült Államokba, ahol azért bőven akad furcsaság. Mindjárt az első történetet csak erős idegzetű (gyomrú) olvasóknak ajánljuk..
Arthamyr 2023.01.22 10:17:05
@SzZoole: Én kb. dupláját (magamnak :)), de vágtam vékonyabb szeleteket is, ha valakinek elég az. Nem tudom, mennyi ideig sütöm, hőmérővel mérem, és attól függ a célhőmérséklet, hogy ki milyen készülségi fokon szereti kéri/szereti. Sokszor vettem már fagyasztva steaket, teljesen jó volt, de az szeletelt volt, és nekem nincs itthon eszközöm, amivel jól tudom vágni a fagyasztott húst. Meg így pont akkora szeleteket vágok, olyan adagokat fagyasztok, amire szükségünk van, nincs felesleges csomagolás, és még olcsóbb is.

Itt kipróbálták milyen többször fagyasztani a steaket:
youtu.be/QY2UnV1DKDU?t=395
Arthamyr 2023.01.22 11:58:07
@SzZoole: mindegyik akkora, amekkorát vág(at)sz magadnak (bizonyos határok közt, pl. ha túl vastag T-bone-t vág(at)sz, abban két csont lesz :)). A tiednél jobban meg szoktam pirítani a külsejét, akárhogy is készítem.
Arthamyr 2023.01.22 12:09:40
@SzZoole: Attól függ, hogy milyen készültségi fokra kell csinálni. Odaégne, ha medium well olyan hőfokon készülne, mint a rare. Én az enyémet 47-48 fokos maghőmérsékletnél szoktam kivenni pihenni, ebből rare/medium rare jellegű lesz.
Idén sem szakadt meg az immár lassan évtizedes hagyomány, azaz idén is megmutattátok, hogyan karácsonyoztok szerte a nagyvilágban. Ez idén olyannyira igaz, hogy egészen pontosan két tucat országot járunk be, köztük olyan egészen egzotikus helyekre is eljutunk veletek, mint Panama, Chile, Japán vagy…..
Arthamyr 2022.12.31 20:01:26
@Csodabogár: "Nekem ez kb. olyan, mintha azt kérdezné valaki, mennyi a havi jövedelmem." - Látod, én ezt is megbeszéltem a kollégáimmal, akárhol is voltam, akárhonnan is származtak, sosem volt belőle gond. Ahogy azt is, hogy ki kire szavazott. Svájcban mondjuk pont nem jártam, de szerintem ott is így történt volna, bár akikkel én dolgoztam, azok esélyes, hogy kevésbé erősítették a származási helyükkel kapcsolatos sztereotípiákat.
Ugyan a pontos bevételem itt nem írnám le, mert több különböző okból is visszatetszést kelthet, de nem jelent problémát elmondani ismerősöknek, ha kíváncsiak rá/előkerül egy beszélgetés során. Hiába magánügy, nem gondolom, hogy bajom származik belőle, hogy elárulom nekik, nekik meg esetleg hasznos információt jelenthet.
Arthamyr 2022.12.31 20:05:23
@SzZoole: Ezt velem is eljátszotta a Firefox alatt, kikapcsoltam a követéstiltást (nem tudom mi magyarul helyesen, a Firefoxban Enhanced Tracking Protection-nek hívják), azóta többé-kevésbé működik. Lehet, hogy a Safariban is van valami ilyen funkció. Én amúgy a telefonon sem a Safarit használom, de ez már legyen az én bajom.
Arthamyr 2022.12.31 21:35:04
@Mr.Tellinghovon: Amire rákérdeztem (de nem vártam el/számítottam rá, többször is írtam, hogy nincs semmilyen kényszer, hiába lenne elvárható mondjuk a következetesség jegyében), azt én magam le is írtam.

Örülök, ha tényleg félrenyelted a pezsgőt a nagy kacagástól, de azért nagyon sok nem mehetett félre, mert elég hamar magadhoz tértél. Nem tudom, honnan veszed, hogy én azért nem írom le, mert magasnak/alacsonynak gondolom a jövedelmem, egész egyszerűen teljesen mindegy hogy mennyi, nem ez volt a téma és akármennyi is, bele lehet kötni, lenne is, aki megtenné. Ha arról beszélnénk, hogy ki hol mennyit keres az én (volt) tevékenységi körömben, akkor simán lehet, hogy leírtam volna, az is elképzelhető, hogy valahol pár ezer hozzászólással előbb így is történt.

Egyébként nem arról volt szó, hogy lezártad a témát? Azt reméltem, hogy egy darabig ezzel azt is megúszom, hogy hozzám szólj.
András nem ment el Magyarországról, a testvére és annak családja viszont igen. A mai történet arról szól, hogyan látja egy otthonmaradó az országot elhagyó családtagjait, akiknek ráadásul ők azt utolsó kapocs egyike...
Arthamyr 2022.12.17 18:46:00
@kék madár: Ezért írtam, hogy "sikerül kerülnöd". :) Bár mivel régóta felnőtt ember vagy, ha muszáj, a család is elkerülhető, viszonylag nagy szabadságod van annak meghatározásában, hogy kik (ne) vegyenek körül. Van unokatestvérem, akivel kb. 15 éve nem beszéltem, pedig nem vesztünk össze vagy voltunk rosszban. Részvétem, ha a (közeli) családod 80%-a olyan, amit írtál.
Arthamyr 2022.12.28 06:54:48
@FutureFry: Mit tartasz kártékonynak a kriptovalutákban?
Arthamyr 2022.12.29 06:21:43
@FutureFry: Ezeket én is látom, és az elsőn (ami jelentős részben a pilótajáték mechanizmus és a kis mennyiség következménye) kívül én is komoly problémának tartom, viszont nem vagyok benne biztos, hogy elkerülhetetlen, szükségszerű velejárói egy kriptopénznek.
A másik oldalon meg ott van, hogy égető szükség lenne egy olyan pénzre, ami védve van az államoktól.
Gyöngyi (aki korábban írt már nekünk) immár harmadik lisszaboni karácsonyára készül. Az elmúlt évek senkinek sem voltak könnyűek, így neki sem. Munkahelyváltások, bizonytalanság, ugyanakkor nagyszerű magánélet és nyugalom – ezek jellemezték az elmúlt évét, aminél „csak rosszabb ne legyen”. A…..
Arthamyr 2022.12.25 19:09:55
@Mr.Tellinghovon: Zoole biztos Aston Martinnal gurul jómódú angolként. :)
Arthamyr 2022.12.26 06:21:03
@fhdgy: "Úgy döntöttek, hogy most az időjárásra való tekintettel, nem csillagokhoz, hanem hőmérséklethez igazítják az ünnepet." - Nem biztos, hogy ez a kevésbé racionális megoldás...
Arthamyr 2022.12.26 21:45:06
@fhdgy: Minek? Nem abszolút fogalomról írtam, hanem egymáshoz viszonyítottam két dolgot... És igen, van ami valószínűleg racionálisabb ennél a kettőnél: elhagyni az ünnepet.
Határátkelő Kalifornia két arca 2022.12.01 06:30:00
Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja...
Arthamyr 2022.12.13 19:08:23
@Zsuzsi65: Akkor kell vezetni, amikor a meccset lefújják, ennek most csekély a hírértéke... Nem ismerem DeSantist (azért hallottam róla persze), de valószínűnek tartom, hogy Trumpnál jobb.
Arthamyr 2022.12.13 19:09:40
@SzZoole: Én is szeretem a pármai sonkát, és azt itt is lehet kapni legalább.
Arthamyr 2022.12.14 07:03:54
@FutureFry: "Even if DeSantis does succeed in knocking off Trump, he will end up with some significant percentage of the Republican base angry at him" - Ebben a mondatban bármilyen névvel helyettesítheted Desantist, és ha ez így megáll, az nem sok jót vetít előre. Viszont talán lehet abban bízni, hogy Trumpot ismét elutasítják a választók, és ha mégsem, az amerikai rendszer viszonylag rendben van, így közvetlen kárt nem sokat okozott legutóbb sem, főleg az USA-n kívül. :)
Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az…..
Arthamyr 2022.11.25 22:28:38
@fhdgy: Egyik család sem olyan korosztály volt, 30-40-es szülők, 8-12 éves gyerekekkel.
Akiben benne vannak az 50-es évek reflexei, azok most 80 körül/felett vannak, kevesen vannak, és a többségük már nincs olyan állapotban, hogy sok vizet zavarjon, jellemzően fontosabb gondjaik vannak annál, minthogy a boltban trükközzenek...

Megjegyzem, hogy nem állatok vagyunk, hogy az ösztöneink vezéreljenek minket, és nem állatként kellene élni és viselkedni, valamint az ilyen viselkedésformákat sem kellene normálisnak és elfogadhatónak tartani. Az sincs rendben, hogy a kanos fiatalember megerőszakolja a csinos, kihívóan öltözködő fiatal hölgyet, mert a fajfenntartási ösztön épp felülírt mindent. Nem vagyunk állatok.
Ahogy @Mr.Tellinghovon: írta, "meg kellene érteni, hogy nincs tolerálható bűn". Először csak az ilyesfajta bolti trükközés lesz rendben, aztán a közlekedési szabályok mennek a kukába, egy kis csendháborítás belefér, aztán adót se fizessünk, jó lesz minden okosba, esetleg kis korrupciós mutyizás, ezután akár már belefér egy kis áfavisszaigényléses csalás, mert az államtól lehet lopni... Hol húzzuk meg a határt?
Arthamyr 2022.11.25 22:46:46
@fhdgy: Elmegyek pihenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arthamyr 2022.11.30 16:48:50
@dikusz.: Érdekes, itt délen én fordítva tapasztaltam, a Spar kicsit olcsóbb, de fapadosabb, mint a Lidl (általánosan, nem minden termék esetében), már akkor, ha erről a relációról beszéltél a "Spar/Interspar (német, vagy osztrák cég) középkategória, drágább, de nem rossz a minősége" mondattal.

Viszont az biztos, hogy mindkettő drágább (megint csak itt délen) a Tesco-, Auchan-, Metro-szerű nagyobb boltoknál, és nem is feltétlenül jobb a minőségük (pl. a Metroban vannak olyan termékek, ami a Lidl-ben, Spar-ban nem nagyon fordul elő).
Egyébként az itteni Lidl általában teljesen vállalható minőségű, de néha nagyon durván elszállt árak vannak (pl. múlt télen egyszer paradicsomot akartunk venni, és volt jónak tűnő paradicsom kb. 6000-ért, meg olyan, amit inkább nem vettünk meg, 1500-tól indulva), szóval nem árt megnézni az árakat is, nem csak berakni a kosárba, ami jónak tűnik...
Mióta a határátkelés igazán beindult (mondjuk nagyjából a 2010-es évek elejétől), állandóan azt hallottuk, írtuk, hogy ugyan a fizetések jóval magasabbak Európa nyugati felében, de az árak is azok. Nos, úgy tűnik, 2022 őszére ez már nem feltétlenül igaz. Egy croissant ebben a holland…..
Arthamyr 2022.10.25 16:33:34
@Zulu4321: Mivel a blog inaktív és a bloggazdák nem ebből élnek, ez nem lesz professzionális. Még a facebookon is állandóan problémáznak a moderációval, pedig ott sok ember csinálja, sok pénzért, nagy jogi csapattal, hadseregnyi IT-ssal stb. megtámogatva. Mégis szubjektív, van, akinek annyira nem tetszik, hogy saját szemétdombot gründol magának, így jönnek létre a minőségi internetes közösségi terek, ahol igazi szabadság van. :)
Mivel blog már nem aktív, kevesebbet is foglalkoznak vele, és egy ideje van ez a frankó új funkció, amivel új felhasználót (?) lehet létrehozni könnyen, ami párhuzamosan nehezíti a moderációs feladatokat (nehezebb kint tartani a szemetet).
Többen írták, hogy mi a teendő: szépen írni kell egy emailt (kb. annyi energia, mint egy hozzászólást megírni), és akkor whitelistre raknak, ha nem tűnsz kártékonynak. Egy időben még írni sem kellett, én is csak írtam a kommenteket, aztán egy idő után megunta az előmoderálást a bloggazda, és inkább átrakott whitelistre, de lehet, hogy ma már nincs ilyen, mert kicsi a forgalom/kevesebb a hozzászólás.
A belterjesség annak is köszönhető, hogy ritkán van új poszt, ez egy halott blog, azok járnak ide leginkább, akik valamikor régebben ideszoktak.
Arthamyr 2022.10.26 07:53:24
@Zulu4321: Mikor írtál emailt, hogy tegyenek whitelistre?
Arthamyr 2022.10.27 16:23:26
@Zulu4321: Nem költői kérdés, a hozzászólásaid jelentős részét nem olvastam, így nekem kimaradt.
Gabi több mint egy évtizede él Angliában, ahol igazán alulról küzdötte fel magát, hiszen takarítóként kezdett. Aztán teljesült az álma, amiről kiderült, mégsem az, hogy végül vegyen egy nagy levegőt és megtalálja a hivatását...
Arthamyr 2022.09.12 16:38:01
@P.Elliot: "hacsak nem ugy veszik hogy a gyerekekesek hetfotol pentekig es delelott dolgoznak" - Bocsánat, hogy szóváteszem, de ez ismereteim szerint ismét nem a 21. századi realitás. Vagy az USA-ban akkora a jólét és olyan masszív a szociális háló (vagy annyira felelős öngondoskodó/gyermekvállaló _mindenki_!), hogy aki anya lesz, az onnantól max. heti 20 órában dolgozik, délelőttönként? Az apák is esetleg?
Én még nem voltam olyan helyen, ahol ez lenne, azért kérdem...

"A leghosszabb műszak 9.5 óra lehet és egy héten 4 napot dolgozunk." - Ez alapján (max. 38 óra munka/hét), a munkahely stabilitását és a korrekt jutattásokat figyelembe véve ez szerintem egy nagyon jó állás, családalapításhoz is.
Arthamyr 2022.09.12 22:11:54
@rakoczigabi: Nekem már a magyarországi irodai munka is bőven elegendő volt a megutálásához, sőt, a kiégéshez is. :) Persze ennek ellenére még folytattam külföldön is, mert muszáj volt, de sosem gondoltam az álmomnak, már azelőtt sem, hogy elkezdtem...

Nem vagyunk egyformák, és a lényeg, hogy úgy érzed, hogy révbe értél. Még egyszer köszi a remek posztot!
Arthamyr 2022.09.13 06:18:27
@P.Elliot: Nem nagyon volt ilyen, elég hamar kiégtem és visszaestem a valóság talajára. Az első főállású munkahelyemen nagy hajtás volt (előfordult heti 80 óra is), előtte meg háromműszakoztam kicsit főiskola mellett, egyik sem tett jót az álmodozásnak.

@Muscari: Nem csodálom, csak az emberek töredékét választják ki, és nem feltétlenül segít a felsőfokú végzettség.
Több mint egy évtized azért már kellő perspektívát ad az embernek sok mindenre, például arra is, mi minden kell a külföldi élet sikeres megalapozásához. Mai szerzőnk (aki több mint 9 éve elmesélte már története addigi részét) Írországban tapasztalt meg sok mindent – érdemes elolvasni!..
Arthamyr 2022.08.26 05:01:46
@P.Elliot: "Ha osszeadod az autoszerelo kiadasait es hozzateszed a hasznalt kocsihoz akkor van hogy kiderul hogy akar ujat is vehettel volna azon a penzen." - Az Államokban talán, mert ott lehet, hogy valamivel olcsóbb az új autó, és sokkal drágább a szerelő. Magyarországon nem ez a helyzet, az én autómból pl. több áráért tudnám megvenni az újabb verzióját, ha a javítás nagyon drága lenne, akkor vehetnék egy másik használtat, és még mindig messze lennék az új autó árától. Nem beszélve arról, hogy az újat sokkal jobban félteném is, itt a Balkánon sajnos az emberek jelentős része kevésbé tiszteli más vagyonát (bár legalább gyújtogatós/fosztogatós tüntetés nem szokott lenni), a vadállatok meg semennyire...

"Rendkivul jol mukodik, / az enyem ilyen/, nem nehany liter vizben mos mint az ujfajtak" - Nekem mosógépekkel (és hasonló háztartási gépekkel) sosem volt gondom az elmúlt kb. 20-25 évben, amióta ilyesmit veszek, ezek egyébként is olcsók (ezért sem vacakolok használttal), ha tönkremennének, a csere sem vágna földhöz, de nagyon sokáig garanciálisak is, és van, ami annyira olcsó, hogy a garanciális ügyintézéssel sem lennék hajlandó foglalkozni. 5-10 év kiterjesztett garanciát lehet kérni, néha lehet, hogy többet is, viszont a többségük ezt is simán "túléli".
Az meg, hogy kevés/kevesebb vízben mos (nem tudom, hogy így van-e, de elhiszem neked), számomra pozitívum, minek pazaroljam a vizet (vagy bármilyen más erőforrást), ha így is tiszták lesznek a dolgok?
Arthamyr 2022.09.05 09:12:33
@P.Elliot: "Amit en inkabb tanacsolnek mindenkinek hogy a nyugdijra torekedjen, a minel magasabb nyugdijra.
A penz elmegy vagy elkoltodik de a nyugdij az marad." - Ez is azt jelzi sok egyéb mellett, hogy te is kicsit ottmaradtál a 20. században.
Arthamyr 2022.09.05 15:58:23
@P.Elliot: "A magas nyugdij mast is jelentett, azt hogy jo munkad volt, jol kerestel, maskeppen nem adnak magas nyugdijat csak a bevallott ado utan. Arrol nem is beszelve hogy bevallottal mindent, azt is amit netan asztal alatt kerestel." - A múlt idő használata helyes, bár természetesen ma is van ebben sok igazság. Ráadásul a nyugdíj helyfüggő is, és ugyan nagyon biztonságos befektetés, de nem szabad elmenni amellett, hogy rengeteg helyen (mindenhol?) ez nem egy hatékony befektetési forma.

"A tozsdei befektetesek se voltak rosszak annakidejen amikor kijottunk, a szakember nagyon azon volt hogy jol fektesse be hogy nyerjel rajta.

Ma eleg ketes az ilyesmi mivel mar ahogy latom nemigazan becsuletesek, van aki elusztatja a penzedet, neki bejon valahol." - Igen, az a szép 20. század már megint, amikor minden is jobb volt. Én a pénzügyi szektorban dolgoztam több, mint egy évtizedig, és az alapján, meg ettől függetlenül is a "becsülettel" kevés helyen van probléma. Én egyetlen helyen sem láttam ilyet, pedig több helyen ráláttam az egész kereskedelemre, amikor a "compliance" osztálynak dolgoztam. Annyira nem is lehet, mert agyon van szabályozva és ellenőrizve a dolog.
Nyilván vannak sáros ügyek, de az igen ritka, hogy _normális_ helyen ne néznék az ügyfél érdekét, inkább azzal vannak esetleges etikai problémák, hogy olyan ügyfelek pénzére is szívesen vigyáznak, akik nem feltétlenül teljesen tisztán szerezték a pénzüket, vagy esetenként ők maguk szeretnének kevéssé etikus (vagy szabálytalan) módon még több pénzt szerezni az ügyfélnek (és ebből következően természetesen maguknak is). A problémát a szakértelem hiánya is jelentheti (érdemes megnézni erről a veritasium video-ját, ha az idő engedi: www.youtube.com/watch?v=5eW6Eagr9XA, amiben sok igazság van, még ha pár fontos dolog mellett el is megy nagyvonalúan).
Nyilván a bróker marcsi jellegű "szolgáltatók" másképp működnek.

"Az a biztos ami a kezedbe van. Ha hazakat veszel es kiadod, az nagyon jo befektetes mert magad kezeled es szaporodik a penzed." - Ez így van, ezért is írtam, hogy a nyugdíjba vetett bizalom kicsit idejétmúlt dolog, csak a probléma az, hogy házakat venni nem olyan triviális dolog, hogy csak elhatározás kérdése legyen, konkrétan a középosztály jelentős részének már az első, saját használatra történő ingatlan megszerzése is nagy kihívást jelent. És akkor még ott van az is, hogy maga az ingatlankiadás sem problémamentes dolog, van benne fejfájás és kockázat bőven.

"Ezzel a jo nyugdijjal azert is jartam jol mert minden honapban meg ebbol is teszek be a bakba 1000 dollart, nem koltom el, nincs mire. Majd ha ujra utazgatok akkor persze ebbol is koltok. Bankbetetem is van." - Édesanyámnak és apósoméknak is jó nyugdíja van. Nyilván nem a te amerikai mércéddel nézve, de akár ahhoz viszonyítjuk, hogy mennyit kerestek, amikor még dolgoztak, akár a költségükhöz, akár az átlagjövedelmhez, teljesen jó. De ők is a te korosztályod. Akkor még mások voltak a demográfiai jellemzők, másképp működött a világgazdaság, és nekik, mivel ők nem disszidáltak és világ életükben alkalmazottak voltak, ahhoz illő kockázatvállalási hajlandósággal, nem is igazán volt más választásuk. Egy mai fiatalnak/középkorú embernek már több választása van. A nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik szinte mindenhol a fejlett világban, és a legtöbb helyen ez is jelentősen befolyásolja, hogy mikor, milyen feltételekkel juthatsz a nyugdíjadhoz, még akkor is, ha magánalapoknál gyűjtöd. Arról nem beszélve, hogy a magánalapok is jelentősen korlátozva vannak (még az egyéb befektetési szolgáltatást nyújtó entitásoknál is szigorúbban vannak szabályozva). Én egy mai dolgozó ember helyében a vagyonom irányításának olyan kis részéről mondanék le ilyen módon, amilyen kis részéről csak lehetséges.
Egy Egyesült Államok méretű országban mindenféle furcsaságok és mániák előfordulnak, így aztán P. Elliotnak volt miből szemezgetni. Pláne, hogy a furcsaságokból (legyen az autójába szerelmes férfi, vagy egy sajátos időutazás) előszeretettel készül sokszor tévéműsor is...
Arthamyr 2022.08.23 13:20:55
@kisrumpf: Szerintem nincsen (nem lesz) nagy gyakorlati jelentősége. A bérlők túlnyomó többsége nem fog és nem is akar 10 évig egy helyen maradni. Miért akarna? Ilyen hosszú távra már bőven megéri venni is (és aki tud bérelni, az tud venni is), de még ha valami miatt bérel is az illető, ennyi idő alatt már jó eséllyel (többször) vált munkahelyet is, amihez nem feltétlenül ugyanott éri meg lakni. Egy adókedvezmény kb. semmit sem ér a probléma szempontjából, ettől nem lesz olcsóbb bérelni, nem változik a kínálat (a kereslet meg szinte nő is, ha mesterségesen olcsóbb lesz bérelni az adókedvezmény miatt), csak több pénz marad a kiadónál/bérlőnél. Úgyis annyiért fogják adni, amennyiért lehet (ami egyenlő a piaci ár és az engedélyezett maximális ár közül az alacsonyabbal).

Az egész már nagyon rég el lett rontva, a sok nagy multi odacsábításával létrehoztak rengeteg viszonylag jól fizető állást, amit a helyi munkaerőpiac már eleinte is képtelen volt kiszolgálni, így "nyertek" egy csomó új embert, akiknek lakhelyek (meg hozzá tartozó infrastruktúra és szolgáltatások => még egy csomó új ember) kellenek, és sokkal fizetőképesebbek és/vagy igénytelenebbek, mint az addig arrafelé élők nagy része. Ezt kellene orvosolni, de erre még szándék sincsen, mert ez az ír gazdaság egyik fő húzóereje.
Arthamyr 2022.08.23 13:52:59
@kisrumpf: A bank még adna (a nagyon korosabbaknak - 50+ - már nem biztos, bár szerintem még ott is, ha jó a jövedelem és a kilátások), de nemigen adhat, mert ugye ezt is össze kellett gányolni a szabályozással (amikor mi vettük, az éves családi bruttó jövedelem 4.5-szöröse volt a limit, ha jól emlékszem, ami nevetséges). Az előzmény ugye az, hogy a bankok felelőtlenül adtak hitelt (vagy az emberek felelőtlenül vettek fel), amitől bajba kerültek (pl. sokan még a mai napig olyan hiteleken vannak, amit soha nem éri meg nekik leváltani, és nem is fogják; olyan hitelek dőltek be, amit messze nem fedez a fedezet stb. => rengeteg rossz hitel a bankok mérlegében), és erre úgy gondolták a szabályalkotók, hogy ez jó megoldás lesz... :/
Arthamyr 2022.08.23 15:43:36
@P.Elliot: Írországban nem annyira súlyos a beugró (lásd a posztban is), főleg nem az az első lakásnál, de még nem első esetén is csak 20% (amit alapesetben fedez első ingatlan eladásából származó bevétel, ha meg valaki megtartja az elsőt, akkor semmi oka nem lehet panaszra). Mármint a bérleti díjakhoz viszonyítva... Már nagyon rövid idő után - 2-4 év - is a hitelből vásárlás olcsóbb (úgy, hogy sem az ingatlan részének megszerzését, sem az ingatlan értékének növekedését nem számoljuk bele). Sokan hitelből vesznek, és azt adják ki, ilyenkor sokkal rosszabb feltételekkel adnak hitelt, és még így is megéri (mondjuk ezeket a befektetőket bizonyos fajta ingatlanoknál ki lehet szorítani a licitnél, mert pont egy bizonyos ár felett már nem éri meg nekik), talán ez illusztrálja, hogy mennyire drága ott bérelni és mekkora kereslet van bérlakásokra.

@kisrumpf: Tudom, hogy nem vígasztal, de itt azért rosszabb. :) És itt most nem igazán süt a nap pár napja, de ennek pont örülünk.
Svájc sokak számára tűnhet vonzónak és méltán, hiszen a magas életszínvonal és a nyugalom igazán attraktív dolog. Más kérdés, hogy (mint mindenhol) a svájci életnek is akadnak hátulütői. Ezekből szedett össze Anna néhányat...
Arthamyr 2022.08.02 12:23:58
@dikusz.: "Nem lehet összehasonlítani egy középkorú jó kondiban, tiszta fejjel gondolkodó embert összehasonlítani egy gondozásra szoruló demens beteggel." - Ilyet nem is tett senki. Én arról értekeztem, hogy a saját magára veszélyes elég tágan értelmezhető kritérium (már akkor, ha ez nem jelent valami jól definiált fogalmat az egészségügyben, de én ilyet nem ismerek, persze ez nem jelenti azt, hogy nincs is). Ha erre írtad, hogy "Elesik, egy tűzhelyen felejtett étel miatt felgyújtja a házat", én arra reagáltam, hogy ilyen velem vagy velem sem kizárt, hogy megessen.
Ha azt illusztráltad, hogy pl. mi várható a gondozásra szoruló, demens betegtől, az felesleges, a legtöbben el tudjuk képzelni vagy akár közelről láttuk is, én is részt vettem már ilyen rokon gondozásában.
Arthamyr 2022.08.02 18:18:47
@dikusz.: Ok, de az oldalon ezt írják: "ha szellemi állapota folytán saját _magára vagy másra veszélyes a beteg_", én erre írtam, hogy nem tudom, hogyan értelmezik. Te meg írtál valamit ("Elesik..."), én meg írtam, hogy az velem is megeshet, akkor ennyi erővel én is önveszélyes vagyok.
Én önállátásra képtelen, demens, idős beteget ápoltam, de alacsony aktivitásánál fogva nem feltétlenül mondanám, hogy veszélyes lett volna magára vagy bárkire. És semmiképpen sem a veszélyesség volt vele a fő probléma, de ha magára hagytuk volna, akkor simán meghalt volna, mondjuk olyan okok miatt, hogy elfelejt enni, vagy ha nem is, arra már képtelen, hogy elkészítse magának. Fürdésről, wc-ről ne is beszéljünk...

Mondjuk akkor ezek szerint egyéni elbírálás van, és azt vesznek fel, akit tetszik?
Arthamyr 2022.08.08 09:10:33
@dikusz.: Lehet tréfálkozni, de alapvetően sajnos igaza van @Golf2: -nak. Viszont ha meg kicsit más szemmel nézzük, a semminél ez is jobb. És azért, mert az öregedés nem gyógyítható és elkerülhetetlenül bekövetkezik, legalábbis a számunkra, érdemes is más szemmel nézni. Ha választhatok, hogy megöregedjek vagy előtte meghaljak 10-15 év múlva, simán az előbbi. És itt nem az utolsó pár órára-napra-hónapra-évre gondolok, amit mindenki szívesen beletömörítene 1 tizedmásodpercre (leszámítva az eutanázia ellenzőit, akik miatt ez sajnos nem megy), hanem a normális esetben előtte megélt évekről-évtizedekről.
Nyilván a cím túlzó kissé, ám az biztos, hogy az amerikai városok szerkezetének képe sok esetben nagyon hasonló (vagy egyszerűbben fogalmazva, sok amerikai utca tűnik ugyanolyannak). Ennek nagyon érdekes oka van, némi „először jó ötletnek tűnt” érzéssel fűszerezve, derül ki Dániel posztjából...
Arthamyr 2022.07.18 06:36:53
@Zsuzsi65: Talán (jelzálog)hitelkiváltás?
"Egyebkent jokor csiptuk el az ujrafinanszirozast, amikor a kamatok alacsonyak voltak. Most mar szinte duplajara nott a kamat azota." - Már az jó, hogy van ilyen. Írországban/Magyarországon nem találtam olyan hitelt, ami fix kamatozású (mindenféle referenciától független), és nem eleve jóval magasabb a kamata.

@FutureFry: Amit Zsuzsi írt, a gyakorlatban azért ott is az a valószínű, hogy alacsonyabb az érték.
Bár volt ismerősöm, aki valami földet örökölt, amivel nem tudott mit kezdeni, mert gazdaságosan nem művelhető, nem bérbeadható, eladhatatlan föld miatt kellett ingatlanadót fizetnie, szívta is a fogát miatta, lehet, hogy ott is az ilyen megállapított érték volt.
Arthamyr 2022.07.18 09:13:50
@FutureFry: Több mint 20 éve beszéltem az emberrel. Emlékeim szerint valami mocsaras területet örökölt, és kérdeztem, hogy akkor miért nem adja el, amire azt mondta, hogy nem tudja eladni... Arra már nem emlékszem, hogy miért, ha egyáltalán mondta.
Engem akkor sokként ért, hogy van ilyen, hogy ingatlanadó (pedig máshol is volt, csak a legtöbb helyen olyan alacsony, hogy semmi jelentősége, nem kell vele foglalkozni, azon túl, hogy az ember befizeti).
Arthamyr 2022.07.22 20:23:08
@FutureFry: Nem floridai volt, és nem vette, hanem örökölte.
Furcsa érzés lehet sok év elteltével visszatérni egy olyan városba, ahol az ember hosszú időt élt. Csodabogár esetében ilyen hely a svájci Zürich, ahová ráadásul azzal utazott el, hogy talán ez lesz az utolsó látogatás. Vajon hogyan sikerült a kiruccanás? A Tonhalle..
Arthamyr 2022.07.13 03:53:01
@SzZoole: Simán, nincs ebben semmi bonyolult, csak nem fog egyetérteni vele.
Arthamyr 2022.07.16 21:45:09
@dikusz.: A turistának jó lesz az a kürtőskalács 5 ájronyi forintért is. :) Akinek az sok meg lehúzás, az ne turistáskodjon.
Arthamyr 2022.07.19 09:07:20
@Golf2: Ilyen energiaárak mellett?!
Határátkelő Marci Jégországban 2022.07.18 12:55:39
A megszokottól némileg eltérő poszt következik, méghozzá egy fabula (azaz tanmese, jellemzően, mint ebben az esetben is, állatszereplőkkel). Hogy mit keres egy fabula a blogon? Nos, Hobbiszakács írása bennem sok, a határátkeléssel kapcsolatos gondolatot hozott elő, kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok...
Arthamyr 2022.07.19 09:06:03
@fhdgy: Az miféle pint? Angliában, Írországban a pint egy "korsó" (úgy is szoktam kérni, és akkor adnak egy korsó sört), érzésre lehet kb. fél liter, picit több. Azt gondoltam volna, hogy Indiába is Angliából "exportálták" az ilyesfajta mértékegységeket a gyarmati időkben.
Vajon hogyan élhettek az igazán gazdagok egy évszázaddal ezelőtt az amerikai délen? Milyen volt a házuk, mit olvastak, mik voltak a kedvteléseik? Kiderül, ha elolvassátok P. Elliot posztját, aki egy georgiai ültetvényre látogatott el...
Arthamyr 2022.05.29 22:08:26
@P.Elliot: "a teve se biztotott fel senkit holmi idiota koltseges szokasokkal hogy utanozd" - A háznál (igazából a lakhatás bármilyen formájánál) vagy a minden családtagnak saját kocsinál nem igazán létezik költségesebb dolog, amire a tévé bárkit is "fel tudna bíztatni"... Mire gondolsz, amit a elsősorban tévé miatt vesznek/fogyasztanak sokan, és akárcsak azonos nagyságrendben van az ára ezekkel?
Arthamyr 2022.06.01 20:22:58
@P.Elliot: Köszönöm. Ezt amúgy mintha már írtad volna (talán pont egy esküvős poszt alá), de lehet, hogy rosszul emlékszem. Ez tényleg nem kevés (bár még mindig bakfitty a házhoz képest), viszont azért csak nem jellemző a lakosság többségére? Vagy az USA-ban igen? Nehéz elhinni... Én még azt sem láttam, hogy a reklámozását ennyire tolnák.
Megmondom őszintén, nem beszélgettem az amerikai kollégáimmal az esküvői költségekről, szóval nincs még "anekdotikus" adatom sem, viszont a lakhatást mindenki kiemelte, hogy milyen rohadt drága (NY).
Az olasz sziget varázslatos hely, nem csak a táj szépsége, hanem a kultúra miatt is. Ugyan nekünk még nem volt szerencsénk eljutni oda, ám Steve-éknek szerencsére nemrégiben igen, most következzen az ő beszámolója...
Arthamyr 2022.05.20 06:07:20
@fhdgy: És akkor sem mekegnek rosszallóan, ha a mindennapos morgolódásod közé a megszokottnál nagyobb butaságot keversz!!!!!!!!
Arthamyr 2022.05.21 04:12:10
@fhdgy: Írhattam volna azt is, hogy facepalm, kb. olyan szándékkal. Azt, hogy sértőnek érezted, a személyeskedés, a laposföldezés, tudsz olvasni stb. után inkább hagyjuk is.
És nem az volt a lényeg, nem a század volt a lényeg, már 25 évvel ezelőtt is gond volt az általam idézett állításoddal, amibe "belekötöttem".
Arthamyr 2022.05.21 08:36:00
@fhdgy: A személyeskedésedet továbbra is ignorálom, de nagyon türelmes ember vagyok, ezért megpróbálok segíteni még egyszer.
A turizmus viszonylag újkeletű dolog, és már jóval előtte is voltak sikeres és gazdag entitások ("országok", emberek, városok stb.), amik olyan helyen voltak, ahol megművelhető föld alig van.
A hozzászólásodat most írtad, múlt időt használva az ottléted ideje miatt, mégis mit kéne azzal kezdeni, hogy te akár most akár '97-ben, akár bármikor az életed során (akkor amikor nem volt turizmus, még te sem éltél, hiába vagy öreg) még elképzelni sem tudtad, hogy lehetett turizmus nélkül megélni valahol, ahol az most jelentős bevételforrás?