Regisztráció Blogot indítok
Adatok
accountant050915

0 bejegyzést írt és 82 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új kifejezést kell megtanulnunk a jövőben. A beszállítók közelségének fontossága egyre inkább előtérbe fog kerülni a következő években.Az autóipar levonta a következtetéseket abból, hogy az elmúlt 3 év rendkívüli eseményei kíméletlenül napvilágra hozták az üzleti modelljének sebezhetőségét. Nincs…..
accountant050915 2023.01.13 06:26:28
A nearshoring mint olyan azért nem 100% megoldás, ha pl. az input amit felhasználnak a folyamatban ugyanúgy egy országból / egy földrajzilag azonos régióból jön (ld. pl. cepr.org/voxeu/columns/supply-chain-disruptions-and-mitigation-strategies). De az tény, hogy a 2010s végéig jellemző feszes ellátási láncoknak vége, és sok mindent kell átalakítani (termelés helyszíne mellett még magát a terméktervezést, hogy kevésbé függjön nehezen megbízható beszállítóktól -aztán, hogy a realitás mit mond megint más kérdés-, újrahasznosítási követelményeket, üzleti modelleket stb.).

“ Az ázsiai tiltakozások nem olyan hangosak, mint a szomszédban történő tüntetések, a munkahelyek elvesztése kapcsán.”- ezzel azért az a necces, hogy 1) a globális cégcsoportoknak kezd kb olyan szinten fontos lenni az ESG2030 célok, mint az, hogy mekkora hozamot tudnak biztosítani a befektetőknek, márpedig ha elkezdik ezrével kirúgni az ázsiaiakat, azzal nehezen tesznek az olyan célokért, mint szegénység felszámolása / minőségi oktatás mindenhol stb. (Megjegyzem, az hogy ezek mennyire komolyan vehető célok, és mennyire csak marketingre / greenwashinra / saját fejlett nyugati társadalmak megnyugtatására elegendőek, az más kérdés) 2) a világgazdasági hatásai ilyen döntéseknek elég komolyak / nehezen modellezhetőek lesznek, ami visszahathat utána az egész nearshoring döntést megalapozó tényezőkre.
Szóval, az történt, hogy a Partizán nevű youtube-csatorna Gulyás Mártonnal az élen ellátogatott minden tanártüntetésen egy március idusát iskolai ünnepélyén Petőfi Sándort rekreáló kisdiák elhivatottságával „noáros” pulcsiban pózoló, körúton termesztett ideológuspalánta által áhított legfelsőbb…..
Orbán a „nemzeti tulajdon növelése" ürügyén a vegetáló állam és a fejlesztésre képtelen kormányközeli ficsúrok kezére játssza a nemzetgazdaság legfontosabb ágazatait, hogy ellenzéki győzelem esetén megbéníthassa a gazdaságot és megfojthassa a magyar életet!…..
accountant050915 2022.08.23 20:47:13
@taga20: őszintén érdekel, a hozzászólásom melyik részéből vetted le azt, hogy 'fityeszdroid' vagyok? :)
Óriási és embert próbáló változásokat hozott az elmúlt időszak - ezek közül talán éppen a rezsiárak változása az, ami a legintenzívebben érinti itthon legtöbbünk életét. Aki teheti, máris keresi a megoldásokat, hogyan tudná csökkenteni azt az összeget, amit havonta ki kell csengetnie a jövőben…..
accountant050915 2022.08.02 20:38:35
@eßemfaßom meg áll: igen, egyedül ott lenne létjogosultsága ha lenne klímánk és az menne napelemmel, de ezért telepíteni egy többmilliós rendszert (+klíma minimum 3 helyre) enyhén szólva is hülyeség lenne nekem. Viszont ilyen házban az év kb 340 napjában is simán elvagyunk még az idei hőhullámokban is klíma nélkül, ha ésszel használja az ember a redőnyöket (pedig nincsen fa ami árnyékolna). Szóval hajrá szigetelés.
accountant050915 2022.08.03 08:10:15
@a nagy hohohorgász: persze, a 3+3 erre tökéletes volt, csak 1) személyes tapasztalat alapján a nagyja nem erre ment hanem új garázsra, hozzáépítésre, stb. 2) önrész ott is kell, és sajna azért vannak egy páran akik nem tudnak kicsengetni 1-2-3 milliót (vagy az annak megfelelő személyi kölcsön törlesztőjét), úgy gondolom pont azok akik a legrosszabban szigetelt házakban laknak (de ez csak feltételezés).
Óriási pofont kaptak a kormányváltásban reménykedők tegnap, az újabb kétharmad még a kormányközeli kutatóknál sem volt benne a pakliban. Kommunikációs szinten is előkészítették a sima győzelmet, nagyon úgy tűnik, hogy még a fideszesek is meglepődtek az arányon. Előre tehát nem látta szinte senki,…..
accountant050915 2022.04.05 09:21:26
@Mérnork: azt kívánom minden normálisabb pozíciót és fizetést elérő multisnak aki nem akarna mondjuk egy másfél millió feletti 20%-s kulcsot, hogy a 3 gyereke után (akire felvette a CSOKot) kelljen havi 600 ezer tandíjat fizetnie, ha nem lesz elég tanár aki órát adjon (egészségügy már megy magánba, következő az oktatás). Üdv.: egy 2 millió felett kereső multis.
Az Apple társalapítója egy sor aranyszabályt fogalmazott meg annak érdekében, hogy egy megbeszélés se legyen időpocsékolás. Amióta saját magam osztom be az időmet, minden extra tipp érdekel. Az a legjobb, ha a nagyoktól tanulunk. Steve Jobs, az Apple társalapítója, ugyanakkor a…..
accountant050915 2022.01.28 14:04:47
@Billy Hill: ebből talán a legszörnyűbb az a pandémia alatt elterjedt "üljünk le 6 után közösen egy zoom-ra pár doboz sörrel és dumálgassunk" meeting-k. Reggel 8 - este 6ig Zoomol / Teamsezik az ember, minden vágyam utána még 2 órát folytatni ezt, ahelyett, hogy a családommal lennék, vagy mondjuk olvasnék / edzenék / pihennék / haverokkal söröznék stb. :) Szerencsére ahol én dolgozok, ezek hamar elhaltak / áthelyezték őket munkaidőre.
  Elég sok vlogger, illetve informatikai szakújságíró vizsgálta az elmúlt hónapokban, hogy az iPad Pro új generációi kiváltják-e a számítógépeket, hiszen ezek a csodamasinák nem csak árban és teljesítményben veszik fel a versenyt a deszktop eszközökkel, hanem abban is, hogy immár többre képesek,…..
Sokan túlvállalják magukat, már ami az anyagi helyzetüket illeti. Hosszútávon ez nehezen fenntartható állapot. Ráadásul ennek a felismerése, és méginkább a dolgokon való változtatás az igazán kemény része a kialakult helyzet kezelésének. Jó hír, hogy az adott szituáción mindig van lehetőség…..
Hogyan hatott a világjárvány a már több éve tartó agglomerációs bummra? Melyek a legnépszerűbb, legdrágább, legolcsóbb és leggyorsabban növekvő települések? Merre keresgéljenek, akik Pest-megyén belül maradnának Falusi CSOK-kal?..
Joszif Visszarionovics Sztálin 1924-ben, Lenin halála után kezdett teljhatalma kiépítéséhez, amely egyben (üldözési mániája és hatalomféltése miatt) tömeges kivégzésekkel járt együtt riválisai, saját párttársai sőt tábornokai körében is. Egyszemélyi diktatúrája a 20-as évek végén és a 30-as években…..
accountant050915 2021.06.03 14:46:41
@Ser Vazul: pedig megvolt az sajna :( Olvastam erről egyszer egy cikket ahol szinte folyamatleírásként magyarázták el hogyan tudták megcsinálni. Ha jól emlékszem, kb. 3 perc / ember volt a kvóta, annyi idő alatt kellett levinni, bekísérni a szobába, ott az ajtó mögül odalépve egyből ment a lövés, holttest ki, vödör víz , jött az újabb. Óránként az 20 ember, kb. 14 órát dolgoztak egy nap, közben / végén vodkázás. Szünnap nem volt - gondolom ilyen környezetben senki nem reklamált volna, hogy jár a szabadság.

Ami megdöbbentő ahogy megtervezték a legapróbb részleteket, pl. mennyire lejtsen a padló , hogy könnyen le lehessen mosni a vért / agyvelőt, ne fogjon gyanút a következő, mert ha ellenkezik akkor borul a kvóta. Vagy hogy hány db pisztolyt szereztek be, mert túlforrósodtak az állandó használattól stb. Nyilván nem egyedül csinálta, ő "csak" lőtt, voltak segítői.

Egy biztos - kevés gusztustalanabb eszme volt a Földön, mint ez a vörös szemét, aminek a szolgálatában ezt elkövették.
    Sokkolóak a napi halálozási adatok, ha valaki figyeli a híreket. De a veszteségeket a bőrünkön érezzük. Nincs olyan, aki nem vesztette volna el egy ismerősét, esetleg hozzátartozóját az elmúlt egy évben. Szinte kapkodjuk a fejünket és nem tudom, kinél, hogyan megy a feldolgozás, gyászmunka,…..
accountant050915 2021.03.26 13:59:54
index.hu/belfold/2021/03/25/covidnaplo-az-utolso-napig/ - ezekre és a belinkelt oldalakra mit mondanak azok akik szerint nincs értelme a korlátozásoknak, és ez csak egy influenza?
accountant050915 2021.03.27 07:27:03
@]{udarauszkasz: és az intenzív osztály hogy néz ki, elárulod? Láttad belülről, van orvos ismerősöd aki ott dolgozik? Nekem van, és hidd el, a valóság sokkal durvább annál, mint amit a hírekből kapsz. És ha csővel a torkodban döglesz meg egyedül, egy koszos kórházban, akkor átgondolod, hogy tényleg az-e a legnagyobb nyomor a világon, ha nem lehet menni pár hónapig sörözgetni, vagy befizetni az Utazómajmon a mallorcai last minute-re.

De várj, bocsánat, biztos a felső 10000 irányít bábuként, csak azért írtam ezt.
accountant050915 2021.04.13 07:21:57
@odamondó: “ diktatórikus intézkedések” - miröl beszélünk pontosan? Dunakanyarban az út mindkét oldalon tele volt ma, kirándulóhelyek fullon. Éttermek bográcsban fözték a kaját, az ö padjaik leragasztva, de 20m odébb nyugodtan le lehetett ülni bárkinek zabálni. Maszk az emberek 10%án kb. Dunaparton este 9kor hárman sétáltatnak 1 kutyát sörrel a kezükben, és még sorolhatnám... Hol itt a diktatúra de komolyan?.

Diktatórikus intézkedés az lenne, ha mondjuk 2 hónapig lakás ajtón se ki / se be, max heti 1x ennivalóért egy ember / háztartás, ahogy ezt átéltük mi is a családommal Ázsiában. Pisilnie kell a kutyának - feltakarítod, de kimozdulni tilos. Nem tudsz hazamenni a munkahelyesdröl - akkor oldd meg valahogy, max pár hónapig nem lát a család, de kimozdulni tilos. Ha nem tetszik és tüntetni támad kedved - gumibot a gyomorba, pár milla büntetés + fél évig ingyen varrhatod a Nike cipöt valami sötét munkatáborban, na, ez lenne diktatórikus. Ez ami itthon van egy nagyon apró kellemetlenség ahhoz képest amin más országok átmennek / mentek. Ès igen, amit én látok, hogy az embereknek a legnagyobb nyomora 90%ban a nem mehetek bebaszni / nem feszenghetek a konditeremben / nem utazhatok évi 6szor külföldre triumvirátus körül forog. Úgy, hogy a mérleg másik serpenyöjében emberek élete és családok végleges és visszafordíthatatlan (halál) megnyomorodása van. Ezeket egy másodpercig nem tudom sajnálni. A 10% aki tényleg megszívja, azokat kellene az államnak a rendelkezésre álló összes eszközzel támogatni, de nem akarok politizálni.
Ez most egy személyes írás, kevésbé marketinges, elnézést kérek azoktól, akiket ez esetleg zavar. Azt hiszem, magyarázatot kell adnom, miért nem írtam bejegyzést az elmúlt három hétben. Ennek az oka, hogy elkaptam a Covid vírust, és elég rossz állapotba kerültem, végül majdnem két hét kórházi ápolás…..
accountant050915 2021.03.30 08:27:33
@jancsi_1: december végén kellett volna, hűtő tele kajával, hidegben tele hassal / másnaposan fasznak van kedve mászkálni, ha helyette lehet Reszkessetek betörők!-t nézni. Utána a január általában minden vállalkozás számára stop - év végi zárás, leltár, embereknek elfogyott a pénze stb. Kivétel persze az edzőtermek, de azok már zárva vannak úgyis egy ideje. Akkor lett volna egy rendes lockdown, máshol lennénk, de a szavazatok / pózerkedés fontosabbak voltak. Most meg ott tartunk, hogy az átlag napi magyar halálozás 60-80%-a intenzíven történik, lélegeztetőgépre rákötve, megfulladva.
  Ha az elmúlt egy év során bármikor kiejtettük a szánkon a KORLÁTOZÁS szót, szinte kizárólag a koronavírus-járvánnyal összefüggésben tettük. S bár felnőtt életünk során még sosem voltunk ennyire határok közé szorítva, a pandémia veszélyeit érzékelve többé-kevésbé elfogadtuk, elfogadjuk e tiltó…..
accountant050915 2021.03.23 15:26:46
"Számukra ugyanis így valósul meg a vágyott egyenlőség: ők eddig sem éltek, nem mulattak, nem utaztak - most legalább más sem teheti" - mondok egy ellenpéldát. Én ennél sokkal durvább lezárásokat foganasítottam volna itthon, pedig éppen volna hova menni, akár a 3 nyaraló egyikébe itthon, akár külföldre (pont a COVID miatt kellett lemondani a családdal két távol-keleti utat, meg egy olaszországi nyaralás előlegét sem volt pofám még visszakérni az irodától, nekik jobban kell). Mondjuk az is igaz, ki mit tapasztal az egészből - értelmiségi családokban lehet, hogy vannak pl. orvosok akik testközelből látják mire képes ez a vírus, és hogy mekkora fals biztonságérzetben élnek az emberek azzal, amikor a többségében idős , krónikus beteg , túlsúlyos áldozatokról ír a média. (70 éves, egész életében fitt, 185 cm-hez 90 kg, szénanáthás / allergiás férfi pl. ennek maradéktalanul megfelel, pedig lehet, hogy jobb egészségi állapotban van, mint sok 30-as.)

És ez azóta még rosszabb az új mutációkkal. Óriási tévhit az, hogy 90 éves, dohányos dagadt alkeszek halnak bele hébe-hóba, mert a 99%-uk megmenekül. Aki meg sétál napi 1 km-t, bevesz 4000 NE D-vitamint, az két köhintéssel túlvészeli . Addig nagy az ember pofája amíg nem fetreng köhögésroham közepette és könyörög az intubálásért. Vagy amikor felépülés után még hónapokon át 2 perc séta után leül, mert meg akar fulladni , vagy mert szétrobban a vádlija a fájdalomtól (kora 40-es , tökéletes fizikai állapotban levő ismerősökkel pl. ezek voltak).
Mostani adásunkban egy bátor lengyel hazafit ismerhetünk meg, aki az ellenálló mozgalom tagjaként bejuttatta magát az auschwitzi táborba, hogy onnan küldjön jelentéseket és megszervezze az ottani ellenállást. Witold Pilecki több alkalommal is kockáztatta az életet a hazájáért, neve mégis csak a…..
accountant050915 2021.03.19 08:54:02
@queenagi: a szovjeteknek / pribékjeiknek volt egy ilyen "kellemes" szokásuk, ha jól tudom, hogy aki koncentrációs táborban volt, arra simán rásütötték, hogy kém, és utána jöhetett a golyó / Gulag (megelőzve persze néhány nap / hét / év középkori kínzással). Nem véletlenül van több olyan nyilatkozat is arról, hogy az NKVD-hez / helyi kutyáikhoz képest a Gestapo szolid kis ministráns gyületkezete volt, hiszen ők "csak" azt akarták kiszedni belőled amit csináltál, nem pedig olyat amit meg sem tettél, bár lehet, hogy urban legend. És volt nagyon sok más hasonló történet sajna, pl. az Auschwitzi Tetováló c könyvben feltűnő Cilka karaktere, akit éveken át megerőszakolt és tartott ágyasának valami kispöcsű elmebeteg SS féreg, a lányt pedig a felszabadítás után ezért 15 év Szibériára ítélték, kollaboránsként.
Három évtizednyi Balaton-tapasztalat birtokában kijelenthetem: eddig sajnos rendre zátonyra futott a Balaton négyévszakos kikapcsolódássá fejlesztése. Néhány tófagyasztóan zimankós téltől eltekintve javarészt 2-3 hónapra korlátozódik a szezon, amikor a helyi szolgáltatók bevételt realizálhatnak az…..
Száguldó üstökös vagy kisbolygó, hatalmas napkitörés vagy a Föld belsejében végbemenő misztikus történések – számos módon érte már végzetes fenyegetés a filmvásznon bolygónkat, és bár voltak veszteségek, hősies erőfeszítések árán mégis sikerült megmenteni az életet. Most szombat este a TV2-n az…..
Egy szintén vendéglátás-szálloda területén tevékenykedő ismerősöm hívta fel a figyelmemet az ATV január 22-i Nap Híre adására. Annyit mondott, hogy nézzem meg, és csodálkozzak. Régebben jobban követtem a tévében levő hírháttér műsorokat, mostanra már csak elvétve nézek bele némelyikbe, mert az…..
Mind tudjuk és ismerjük ezt a jelenséget, de a hátterét annyira nem. Pedig nem is olyan komplikált a dolog...
accountant050915 2021.01.13 08:39:25
@Wildhunt:

"az orvos nem mikrobiológus, genetikus és gyógyszervegyész. " - ez igaz, de egy ilyentől sem hallottam olyat, hogy "gyerekek, lassabban / óvatosan, baj lehet ebből" (remélem most nem adtam egy ötletet a vilagigazsagai.blogspot.com-féle oldalak szerkesztőinek ).

"Ahogy az autószerelő Józsi se a Valeo fejlesztőmérnöke." - ez is igaz, de ha baj van az autóval, akkor elviszem autószerelő Józsihoz, nem a Valeo fejlesztőmérnökhöz. Ha Józsi azt mondja, hogy csinálni kéne rendesen az éves szakszervizt, és ennek most az ára mondjuk 300ezer ft, akkor nem kezdek el okoskodni olyanokkal, hogy:

1. Te hülye vagy, csak a nagy autógyártók vásároltak meg kilóra, mennyit kapsz ezért?
2. Olvastam az interneten / láttam YouTube-n / Facebook-ra valaki felposztolta, hogy elég dupla dózis motorolajat önteni hozzá 10e kilométerenként, és minden rendben lesz vele, örök élet + 2 km.
3. Van egy ismerősöm aki autókereskedő, Ő is azt mondta, hogy ez hülyeség, nem kell rá ennyit költeni. Ő egy nagyon nagy koponya, sikeres vállalkozása van, ért hozzá, csak a rohadt autógyártók el akarják hallgattatni.
  Karácsony előtt, kora délután autóval mentem valahova, kanyarodtam, előttem egy futárautó, amelyek mindig sietnek, pláne ünnep előtt. A sofőr ennek ellenére dicséretesen türelmesen várt, hogy a zebrán átvergődjön a családi karaván: szatyrokkal felszerelt anya, aki maga után ráncigálta aprócska,…..
accountant050915 2021.01.04 16:43:35
Értem a cikket, és egyetértek a mondanivalóval, de a szivárványcsaládot (amit maximálisan, 100%-osan támogatok, és szánakozva nézek mindenkit akinek életének az a legnagyobb megoldandó problémája, hogy az anya nő, az apa férfi) belekeverni eléggé szerencsétlen lépés volt.

Az üvöltözésről pedig annyit, hogy velem, aki szerintem nagyon odafigyelő és támogató apja vagyok a gyerekeimnek is megesett pl. egy gyerekzsúron, hogy olyan ordénáré érdes hangon üvöltöttem rá a lányomra, amit én szégyelltem. Pedig csak elszakadt a cérna - a háromhavi egy sörözésemet pont előző este ejtettem meg (nem vagyok egy nagyivó) amiből a gyerekek reggel 6-kor keltettek, fáradt voltam már az egész délelőttös zsúr / rohangálás végére, és még a lányom sorozatos elbambulása miatt is késtünk az indulással. A legszarabb érzés az volt, amilyen megvetéssel, lenézéssel a többi szülő nézett rám. Köztük olyanok pl. aki elől már ugrottam félre halálfélelemmel az óvoda ajtajában (pedig nagy vagyok :) ) amikor torkaszakadtából üvöltve b.szta be a bejárati ajtót, mert a hároméves gyereke bepisilt, meg még lehetne sorolni.

Szóval, ha engem valaki abban a helyzetben ítélt meg, az tuti engem is elkönyvelt egy gyerekterrorizáló nímandnak, holott nem tudják, hogy mit bele nem teszek a gyereknevelésbe / családi életbe, amellett, hogy anyagi hátteret is teremtek. Ezért, úgy gondolom, pillanatok alapján ítélkezni nem feltétlenül szerencsés.
Határátkelő Manila két világa 2020.12.18 06:30:00
A Fülöp-szigetekről alapvetően kétféle véleményt hallani: az egyik a szépségét és az (európai pénztárcával) olcsó megélhetést emeli ki, a másik inkább a gazdasági és (főleg) a politikai helyzetre koncentrál, kiemelten Rodrigo Duterte elnök finoman szólva is ellentmondásos tevékenységére. Steven…..
accountant050915 2020.12.18 23:48:14
@littke: 4 fö személyzetre kéne minimum 250m2, Forbes-ban nem tudom vannak-e akkorák, inkább Makati, Bel Air-re tippelnék
Csak jót akart bejegyzésével Michelisz Norbert, de vannak, akik nem bírták ki, hogy ne rajta töltsék ki a vírushelyzet okozta frusztrációjukat. A Boxutca is csatlakozott a kampányhoz, ők is „darázsfészekbe nyúltak”...