Regisztráció Blogot indítok
Adatok
neander

339 bejegyzést írt és 216 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár a rajongók körében kialakult egyfajta konszenzus, miszerint a The Mandalorian a legjobb dolog ami a Star Wars-szal történt a Disney érában, az első évad után még meglehetősen sok kritika érte a sorozatot a lassan kibontakozó történet és a gyakori töltelékepizódok miatt. Én is hasonló véleményen…..
1977 nyarán mindennapos látványnak számítottak a mozipénztárak előtt hosszan kígyózó sorok Amerikában. Az év májusában mutatták be ugyanis az első Star Wars filmet, amely a mai blockbusterekkel ellentétben csak több héttel a premier után futott be igazán, hogy aztán hónapokra kibérelje a bevételi…..
"A mozivásznon bármi megtörténhet" - tartja a mondás, amivel Hollywood is tökéletesen tisztában van. Különösen, ha a színészek gyakran lazán kezelt életkoráról van szó. Bár a digitális fiatalítás kétes eredményét sokan még mosolyogva fogadják, a nagykorú diákokkal benépesített filmbeli középiskolák…..
Az HBO nagysikerű minisorozata, a Csernobil megmutatta, milyen is a tökéletes atmoszférateremtés: a külső helyszínektől kezdve a korabeli ruhákon át a belső terek berendezéséig mindenből csak úgy árad a 80-as évek kelet-európai hangulata. A korhű díszletek között csupán egyvalami jelzi, hogy nem a…..
Az oroszok már a spájzban vannak; Csak egy maradhat; Bunkó vagy, Bugsy; Fussatok, bolondok; Why so serious; This is Sparta – néhány filmes szöveg, ami mára szállóigévé vált. A felsorolt idézetek gyakran tűnnek fel a neten mémek és kommentek formájában, valamint baráti beszélgetések során is rendre…..
Jack Nicholsont sminkelik Jokerré a Batman első részében. Steven Spielberg a cápa szájában mókázik. Pisiszünet a Csodálatos Pókember felvétele közben. Kakukktojás: Bill Murray várja, hogy elkezdődjön az Oscar-gála. A nyomtatott fotók az ültetési rendet jelzik, és a gála operatőreinek…..
Ha megkérnénk egy átlag mozinézőt, hogy jellemezze pár szóval Quentin Tarantino filmjeit, akkor a töménytelen mennyiségű vér és erőszak mellett valószínűleg megemlítené a kiváló zenéket, az idézhető szövegeket, a női lábakat, esetleg az emblematikus kamerabeállításokat. Kétségtelen, ezek nélkül nem…..
Talán nincs még egy olyan díj a világon, amely akkora indulatot váltana ki az emberekből, mint az Oscar. Az év elejétől kezdve milliók mondják el véleményüket a díjról, hogy aztán az eredményhirdetéskor tetőzzön be az előre borítékolható elégedetlenség. Hiszen az aktuális nyertes valami vagy valaki…..
Ritka az olyan film, amit a közönség és a kritikusok ennyire különbözően ítélnének meg, mint a Bohém rapszódiát. 3 és fél hónappal a premier után még most is szinte telt házzal vetítik a filmet, amelyhez sokaknak életük moziélménye fűződik, ódákat zengenek róla, és újra meg újra át akarják élni a…..
neander 2019.02.19 10:22:41
@Lobo Marunga:
Bár a kritikám elég sarkos, nem akarok teljesen igazságtalan lenni a filmmel. Bármennyire is sablonos, legalább jól mondja fel a leckét, minden jelenet centire ki van számolva. Mondjuk én ezt már hatszor láttam ezt annyi különbséggel, hogy ott Ray Charles-nak meg Johhny Cash-nek hívták az énekest. Mivel ez a sablon működőképes, ezért megértem, hogy ha valaki nem látott más életrajzi filmet, akkor tetszett neki a Bohém rapszódia, meg hát a zene ugye fantasztikus, és tök jó felülni a nosztalgia-vonatra, csakhogy én szeretem, ha egy filmnek van története is. Én ezt hiányolom nagyon, és emiatt tartom rossz filmnek a Bohém rapszódiát.

@Fellegjáró Marci: Köszi a hasznos hozzászólást, mindenképp megnézem az Alitát, mert tökre érdekel!
neander 2019.02.20 09:19:59
@adt: Ahogy mások is elmondták kommentben, ez a film Mercury-ról szól. A készítők is így álltak hozzá, azért mert nettó 13 percet szerepel a többi tag is, attól még nem a Queenről fog szólni a film.

@Szergej Pub: Ahogy írtam is, ha van épkézláb történet, amit el akar a film mesélni, akkor baromira nem érdekel, mennyi köze van a valósághoz. Lásd Amadeus, amit az egyik legjobb zeneszerzőről szóló filmnek tartok, pedig az egész egy hatalmas ferdítés. És még csak hatalmas mélységeket sem vártam el a Bohém rapszódiától, hiszen a Nyughatatlan is baromi jó a szerelmi szál miatt, ám a Queen filmből hiányzik a történet. Persze lehet felsorolást csinálni pontosan azokkal a sablonokkal, amit a 10 éve a Walk Hard baromi jól parodizált, de ha ezt az utat választják, akkor meg elvárható a hitelesség szerintem.
A Rettenthetetlen Mel Gibson rendezőként instruálja a statisztákat. Kirsten Dunst és Jason Schwartzman laptopozik a Marie Antoinette forgatási szünetében. Talán a Rock Me Amadeus klipjét nézik? A vérben ázott Bruce Willis mosolyog a Ponyvaregény kulisszafotóján. Michael Jackson és a…..
Az 1987-es Ragadozó azon ritka filmek közé tartozik Schwarzenegger karrierjében, amely nem miatta lett kultuszfilm. Hiába szerepel neve öles betűkkel a plakáton, már a főcím alatti képsorok (idegen űrhajó közelít a Föld felé) is egyértelművé teszik a néző számára, hogy itt bizony nem Schwarzi lesz a…..
A mai közönségfilmek már-már elképzelhetetlenek popkulturális utalások, easter eggek és rajongóknak szánt kikacsintások nélkül. A felsoroltak közül kiemelkedően népszerű az a rendezői húzás, mikor valamilyen híresember saját ismerettségét kihasználva néhány percre vagy másodpercre feltűnik egy…..
John McClane soha nem akart hős lenni: a terroristák által elfoglalt Nakatomi Plaza szellőzőrendszerében kúszva is azon jár az esze, miért kellett neki Los Angelesbe utaznia, mikor otthon, New York-ban is lehetne. Ehhez képest atlétában, sebhelyekkel borítva, mezítláb veszi fel a harcot az állig…..
neander 2019.01.13 14:14:19
@Periodista.: Nyilván nem várható el egyetlen színésztől sem, hogy kizárólag szuper filmekben szerepeljen, de a jó-rossz arány azért számít. Kb 2010-ig minden rosszabb Willis filmre jutott egy jó, vagy minimum vállalható, azóta pedig csupa 4/10-es DVD filmeket gyárt. Neked mondanak bármit is ezek a címek: Setup, Catch 44, The Cold Light of Day, Fire with Fire, The Prince, Vice, Extraction, Precious Cargo, Marauders, Once Upon a Time in Venice, First Kill, Acts of Violence, Reprisal?

Az elmúlt 8 évben Looperen kívül nem volt kifejezetten jó filmje, amiben főszerepet játszott volna. A Death Wish szerintem is meglepően jó volt, de Bruce ott is elképesztően unottan játszik.
neander 2019.01.13 15:16:10
@Periodista.: Azért nem csak ez a két véglet van, hogy minden szart elvállalsz/soha többet nem dolgozol. Van egy csomó idősödő színész, aki értékes(ebb) filmekben is szerepel a csak a pénzért vállaltak mellett. Nem ítélem el Bruce-t, mert sokan tennének ugyanígy, csak hát számomra furcsa, hogy ha már egész jól felépítette a karrierjét és 50 felett is belenyúlt néha a tutiba, akkor most miért csak zs kategória van (pláne ilyen mennyiségben).
Robert De Niro taxis engedélye 1976-ből. A színész a Taxisofőr főszerepére készülve, a method acting jegyében tette le a taxis vizsgát, hogy hónapokig fuvarozhassa New York lakóit. De Niro ekkor már Oscar-díjas színész volt (bő 1 évvel korábban a Keresztapáért kapta), ám a legtöbb utas ennek…..
A 60-as évek társadalmi és kulturális eseményi felbolygatták a nyugati világot. A korábbi társadalmi rendet megkérdőjelező ellenkultúra térnyerése a mindennapokban is látványos volt: az öltözködésben, az emberek viselkedésben és a zenében egyaránt megmutatkozott. Épp ezért érdekes, hogy Hollywood…..
Szeptember 13-án, csütörtökön újra műsorra tűzik a magyar mozik a Macskafogó digitálisan felújított 4K változatát. Az 1986-os év legnézettebb magyar filmjéről beszélünk, amely címet októberi premierjének köszönhetően csupán 3 hónap alatt érte el. A Pannónia Stúdió első egész estés rajzfilmje…..
Gyakran éri az a kritika a Hollywoodot, hogy híján van az eredeti ötleteknek, és a kockázatmentes haszonszerzés érdekében inkább adaptációkat és folytatásokat ont ki magából. Egy júniusi cikk szerint az amerikai filmesek jelenleg több mint 130 folytatáson és előzményfilmen dolgoznak, amelyek…..
neander 2018.08.29 19:35:12
@Sequoyah:
Amiről beszélsz az a Soft Reboot, amikor nem remake-elik az eredeti filmet, hanem folytatást/előzményt/spinoffot készítenek belőle, mégis a történet nagyvonalakban ugyanaz. Az Ébredő erő, a Jurassic World tökéletes példa erre, de végülis az egykaptafára készülő folytatások is (Másnaposok 2, Végső állomás sorozat stb.). És ezek a filmek simán sikert aratnak azok között, akik nem látták az eredetit, hiszen a sztori jó (ugyanaz), a kivitelezés meg modernebb, látványosabb, pörgősebb.
A Zoolander 1-en meg most is tökre röhögök, viszont 2-es nekem nagyon nem talált be. Tudom, hogy sokaknek tetszik, de ezzel együtt sem érzem túl indokolt folytatásnak :)

@Zephyrous:
A 2011-es Dolog cselekményben valóban remake, de amúgy az egy előzményfilm, hiszen pont ott ér véget, ahol a 82-es kezdődik.
Idén töltötte be a 78. életévét Tom és Jerry. A legendás páros 1940-ben debütált a Puss Gets the Boot című 9 perces rajzfilmben, akkor még Jasper és Jinx néven. Az eredeti alkotók, William Hanna és Joseph Barbera felügyelete alatt 1958-ig összesen 114 epizód készült el. Pillanatkép a Cápa 159…..
neander 2018.07.27 08:42:16
@Ivan Ketler: Én két külön forrásból hallottam ezt a történetet, sőt egyikük azt is állította, hogy forgatás végére annyira kevesen maradtak, hogy a nézőkről készült vágóképekhez össze kellett terelni az embereket a tribün egy kisebb részére. Ezzel együtt a több száz valóban költői túlzásnak hat. Javítom is.
Több mint 4 milliárd rajongójával messze a labdarúgás a legnépszerűbb sport a világon. Nagyjából ennyien néztek bele a négy évvel ezelőtti vébé meccseibe, közülük pedig mintegy 700 millióan szurkolták végig a német-argentín döntőt. Az irdatlan létszámú követőbázis ellenére meglepően kevés játékfilm…..
Az elmúlt 10 év finoman fogalmazva sem nevezhető a mainstream vígjáték aranykorának. A Judd Apatow nevével fémjelzett rögtönzésre építő komédiák és állandó szereplőik (Seth Rogen, Danny McBride, Jonah Hill, Paul Rudd, James Franco) 15 éve még igazi vérfrissítésnek számítottak, azonban mára…..
Star Wars, Kill Bill, 21 Jump Street, Útvesztő: Halálkúra. Négy film, négy különböző műfaj, mégis van egy dolog, ami összeköti őket (azon túl, hogy mindegyik Amerikában készült): egy sikoly, amit mind a négy esetben egy statiszta ad ki magából rövidke szereplése utolsó pillanatában. Aki otthonosan…..
Budapest külvárosa mint Los Angeles a Blade Runner 2049-ben. A filmet nagyrészt az Origo és a Korda filmstúdióban forgatták (a képen előbbi látszódik). Roger Deakins operatőr külön megköszönte a budapesti stábnak a munkáját a márciusi Oscar-gálán, ahol 12 jelölés után végre átvehette az…..
Két és fél év, négy Star Wars film: a Lucasfilm megvásárlása után a Disney szó szerint maximális sebességre kapcsolt, hogy minél gyorsabban kifacsarja a világ talán legnépszerűbb filmes univerzumából a vételárat. Az eredmény meglehetősen felemás, és ezen sajnos a Solo sem változatat. Pedig volt…..
Az általános (hazai) közvélekedés szerint a magyar szinkron kifejezetten jónak számít. Persze sokan úgy vélik, ez csak a klasszikus, legalább 20 évvel ezelőtti szinkronra igaz, ami még az eredeti hangon is túltett, szemben a mai silány tömeggyártással. A szinkron minőségén, egyáltalán a…..
A hollywoodi filmesek időről időre magukba néznek, és önkritikát gyakorolva egy-egy jól sikerült alkotással állítanak görbe tükröt az általuk működtetett filmipar elé. Kézenfekvő módszer, hogy egy fiktív filmen keresztül mutassák be a szerencsétlen rendezőket, a zsarnok producereket, a kényes…..