Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Názsproject

40 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ciciri ( olaszul ceci ) a szicíliai nyelvjárásban csicseriborsót jelent. A szót a helyiek lágy „ch” hanggal ejtik, ám a megszálló, de a szicíliai nyelvet már elsajátító franciák csak „k” hanggal tudták kimondani és ez 1282 húsvétkor, Palermóban, sokuk életébe került...
..„Úgy haltak meg a székelyek, mind egy szálig, olyan bátran, mint az a görög háromszáz Termopüle szorosában.”..   Kányádi Sándor . Nyergestető Annak ellenére , hogy a csatát a székelyek valóban így nevezik, a cím kissé túlzó. Leonidász és társai tudták miért kell halálig kitartaniuk, a székelyek…..
Csatacserkész Sarlóvágás 2022.02.14 21:57:57
A blitzkrieg ( villámháború ) kifejezést soha nem használták a német hadsereg és légierő katonai doktrinájában vagy kézikönyvében, nem is létezett ilyen egyesítő fogalom. Úgy tűnik, a korabeli német sajtóban is viszonylag kevésszer fordul elő, sőt Hitler szerint: "Egy teljesen idióta szó" ( Ein ganz…..
         1842 januárig, a világ elképzelhetetlennek tartotta, hogy afgán hegyipásztorok szervezetlen bandája legyőzhesse a hatalmas brit hadsereget. Aztán január 13-n , amikor a magányos és sebesült Dr. William Brydon ezredorvos bevánszorgott Jalalabadba és meghozta a hírt hogy elpusztult az…..
  A tálibok gyorsabban foglalják el – vagy vissza - Afganisztánt, mint annak idején a Vörös Hadsereg Európát, vagy az amerikaiak Irakot. A sebesség verseng a Wehrmachtéval. A látványos sikerek mögött azonban emberek, készletek, stratégia állnak. Ezekről viszont eddig semmit sem hallottunk, csak…..
    Az Otrantóban 1480.augusztus 14-n vértanúhalált elszenvedő 813 férfi ma a város védőszentjei. Őket XIV. Kelemen pápa 1771. december 14-n boldoggá, majd a jelenleg regnáló I.Ferenc pápa 2013. május 12-n szentté avatta. Annak oka, hogy az elhunytakat Isten felvette a szentek seregébe az, hogy a…..
Csatacserkész Az ördög mítosza 2021.03.19 10:46:55
    Az 1861-ben Mexikóban véget erő négy éves polgárháború tönkretette a gazdaságot, valamint kimerítette az állam kasszát. A polgárháborúban győztes Benito Juarez liberális elnök befagyasztatta a külföldi államok által adott kölcsönök kamatainak törlesztését. III. Napóleon francia császár,…..
Csatacserkész Dante pokla 2020.12.28 18:06:08
  csatacserkesz.blog.hu Ha a második világháborúban elkövetett emberiség elleni bűncselekményekről beszélünk, elsősorban a nácik általi holokausztban meggyilkolt hat millió  zsidó és öt millió egyéb etnikumú emberre gondolunk. A Szovjetunió esetében a több százezer málenkij robotra hajtott férfi…..
Több tucat nemzet, ugyanennyi fajta nyelv. Ahány ember, annyi érdek. A Templomosok utálták a Németeket, azok a Franciákat. A Franciák az Angolokat. Az Angolok a helyieket. A Johanniták a Templomosokat. Pro és kontra mindenki fenntartásokkal élt a másikkal szemben. Az azonban biztos,hogy a III.…..
csatacserkesz.blog.hu ByZs Rögtön az elején egy bizonyára sokaknak meghökkentő hírrel kell kezdenünk. A „legmerészebb huszárcsíny” jelzős szerkezettel aposztrofált berlini kalandot ( 1757. okt. 10-23 ) sokan, sok helyen megírták. Ám ezek az írások, úgy tűnik egy tőről fakadtak, pontatlanok,…..
A Németek 1933-tól folyamatosan fejlesztették tengeri haderejüket. Hitler különösen hitt a csatahajók képességeiben, de utólag kiderült hogy Dönitz tengeralattjárói nagyobb kárt tettek a szövetséges flottában. A Bismarck osztályú csatahajók – ennek két tagja a Bismarck és a Tirpitz – a kor…..
A történet nem scifi és rendkívül sajnálatos hogy megtörtént. A biológiai fegyverek: vírusok, baktériumok, vagy más élőlények, illetve biológiai úton előállított és biológiailag különösen aktív szerves vegyületek (pl. mérgek és pszichokémiai szerek), melyeket agresszió, vagy ezzel való fenyegetés…..
Csatacserkész Templomosok 2020.06.14 16:35:27
Non nobis, domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam. (Nem miértünk, Uram, nem miértünk, hanem a Te nevednek dicsőségére)..
Csatacserkész Horvát vihar 2020.04.15 11:50:28
1995 nyarára a Horvát hadsereg felkészült, hogy egy váratlan, gyors, szárazföldi és légi hadművelettel, helyreállítsa az ország területi egységét. A hadművelet végrehajtására 130000 katonát és rendőrt, 350 harckocsit, 450 páncélozott szállító járműt, 1800 tüzérségi eszközt,17 vadászrepülőt, 5 harci…..
Csatacserkész Európa nagy esélye 2020.04.12 13:00:20
„ Légy bölcs és megbánó, előzd meg bosszúnkat. Te nem vagy több, mint egy hangya, ne provokáld az elefántot, vagy el leszel taposva. ( Timur levele I. Bajazidhoz. részlet)..
      „Jasna Gora-ban mindig szabadok voltunk!” János Pál  ..
  Történelmi nyomozások By Zs.     „A mesebeli meghatározás – túl az Óperenciás tengeren, az Üveghegyeken is túl – az avar kori magyarság nyelvén az Enns menti országhatáron túlit, a naplemente felé eső idegen messzeséget jelentette. Innen, az avarság korából maradt meg a magyar nyelvben az…..
Csatacserkész Kitépett szívek 2019.05.25 11:23:02
csatacserkesz.blog.hu Történelmi nyomozások By Zs. A jegyzet megírásakor Bernal Diaz del Castello ( El Galante ) Historia verdadera de la conquista dela Nueva Espana (Új-Spanyolország meghódításának igaz története) című 1632-ben megjelent művére, valamint Cortez V. Károlyhoz írt öt…..
Ki gondolná. hogy valaha Európa egy részét muszlimok uralták? Pedig igaz. A dolog 711-ben kezdődött Ibériában és a mór uralom 781 éven keresztül tartott...
Csatacserkész Sorsok 2019.03.17 17:30:41
Sorsok ( Az 1848-49 szabadságharc után) csatacserkesz.blog.hu Történelmi nyomozások by Zs. Valóban érdekes sorsokkal és érdekes emberekkel találkozhatunk, ha legnagyobb szabadságharcunk utáni történéseket kutatjuk...
Történelmi nyomozások by Zs. csatacserkesz.blog.hu 1.rész: Tengeri köztársaságok. 2.rész: Tengernagyok 3.rész: Tengeri csaták. A tengeri köztársaságok kifejezést alapvetően a négy nagy kereskedővárosra értik( Amalfi, Pisa, Genova, Velence ) melyek mint köztársaság , autonómiát élveztek és…..
  Harctéri nyomozások by Zs. csatacserkesz.blog.hu A marathóni csata fontossága abban van, hogy a kelet és a nyugat ekkor ütközött meg először. Valószínűleg itt dőlt el az hogy a történelmünk hogyan alakul. A csata kimenetele határozta meg azt hogyan alakult a kultúránk, a vallásunk, a…..
(Történelmi nyomozások ByZs. csatacserkesz.blog.hu .)   Kánaán területe, nagyjából Izrael mai területével egyezik meg. Ez a „tejjel-mézzel folyó” ország, melyet Isten az Izraelitáknak ígért. Eszközéül Mózest választotta, aki végrehajtotta az Exodust , kivezette a népet az egyiptomi…..