Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FBEP_PSY

111 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az újraházasodások jelentős része által jönnek létre mozaikcsaládok, amelyekben a biológiai szülőjük mellett egy másik felnőtt is szülői pozícióba, és az ő gyerekei testvéri pozícióba kerülnek. A gyerekek az új felállásban korábban ismeretlen családi szerepekkel szembesülnek és tanulnak meg…..
Amikor olyan eseménnyel szembesülünk, amelyet fenyegetőnek, a lelki egyensúlyukból kibillentőnek éltünk meg, akkor a szervezetünk úgynevezett stressz-válasszal reagál, mely jelentős negatív fizikai tünetekkel jár, és amely gyakran az érzelmek erőteljesebb megélését is maga után vonja. A stressz…..
Jól emlékszem, hogy amikor a férjemmel az első gyerekünket vártuk, rengeteg tudományosan megalapozott, jól megfontolt elképzeléssel készültünk a születésére. Pontosan átbeszéltük, hogy “mi aztán ezt tuti nem így”, és “én majd biztos így, meg biztos úgy”, és “nézd az XY hogy csinálja, na majd mi!”…..
Az elmúlt 75 évben számos tanulmány foglalkozott azzal, hogy miként befolyásolja a nevelési stílus a gyermekek érzelmi, intellektuális és szociális fejlődését. A tudósok célja annak meghatározása volt, hogy léteznek-e jól körülírható nevelési mintázatok és ha igen, ezek milyen hatással vannak a…..
Sokféle intelligencia létezik. A mostani cikkben az IQ tesztek által mért intelligenciáról esik szó, illetve annak vonzalomra gyakorolt hatásáról. A kutatások azt mutatják, hogy mind a nők, mind a férfiak számára a párválasztás során a legértékesebb jellemző az intellektus. A szépséggel…..
FBEP_PSY 2020.10.18 10:35:49
@Balogh Zsolt: Kedves Zsolt, ezzel kapcsolatban az a szakértők hipotézise, hogy a nagyon magas (135 feletti) IQ-val rendelkező embereknél gyakran a társas készségekben nehézségek figyelhetők meg. Ez csak az egyik hipotézis, de a kérdés még nem teljesen tisztázott.
FBEP_PSY 2020.10.18 10:57:39
@232323: Kedves @232323, igaza van, valóban szerencsétlen volt a megfogalmazás, javítottam! Köszönöm, hogy erre ilyen intelligens módon hívta fel a figyelmemet! ;)
FBEP_PSY 2020.10.18 13:39:52
@Hunyadi_János11: kedves János, nem lettél letiltva. Udv. Eszter
Sok szülő számol be arról, hogy gyerekével kellemetlen és kényelmetlen a testről, testiségről és a szexualitásról való kommunikáció. Ugyanígy nehézséget jelent, ha olyat lát a gyerekénél, ami valamilyen módon a szexualitáshoz kapcsolható, de nem tudja, hogy ezt hogyan kell kezelni, hogyan kell jól…..
Azt hiszem a legtöbb szülő számára ismerős a helyzet, amikor a gyereke viselkedése egyetlen másodperc alatt vált ki valami egészen mélyről jövő, automatikus és megállíthatatlannak tűnő reakciót. Érezzük, hogy valami más is közrejátszik az aktuális helyzeten kívül, mégis jól illeszkedőnek éljük meg a…..
A sírás az egyik legszokványosabb érzelmi reakció. Nem nagyon létezik olyan ember a földön, aki az élete során legalább egyszer ne sírt volna. Annak ellenére, hogy a sírás az élet számtalan- pozitív és negatív- eseményéhez kapcsolódik, meglehetősen kevés pszichológiai kutatás született a témában.…..
Amikor széles közönséget szeretnénk megszólítani, a legkönnyebben úgy tudjuk megérinteni a hallgatóságot, ha megtaláljuk azt a közös pontot, amivel vagy aminek ellenében sokan vagy ideális esetben mindenki meg tudja határozni magát. Ha találunk egy ilyen közös nevezőt, akkor számíthatunk rá, hogy…..
  A gyermekek online jelenlétével foglalkozó cikkek rendszerint arra fókuszálnak, hogy miként tudja a szülő gyermeke közösségi oldalakon való részvételét ellenőrizni, és megóvni a fiatal serdülőt az esetleges káros hatásoktól, veszélyektől. Van ugyanakkor egy másik nagyon fontos oldal, mégpedig,…..
A depresszió a mentális egészséget komolyan érintő állapot. Amikor valamelyik szerettünk depresszióban szenved, a gyógyulás elengedhetetlen része a támogató társas környezet. Ugyanakkor pont a környezet számára rendkívül nehéz, hogy gyakran nem találja a segítés, a kapcsolódás megfelelő módját.…..
Mit is jelent a család? Valószínűleg legtöbben könnyen megfogalmazunk egy definíciót saját tapasztalataink vagy vágyaink alapján. A család fogalmáról minden emberben él egy elképzelés és intuitívan rátapintunk bizonyos folyamatokra, szabályszerűségekre, amelyeknek megfigyelői vagy résztvevői…..
Elveszett gyerekkor sokféle lehet. Amikor egy gyerek időnek előtte elveszíti valamelyik szülőjét, a gyerekkor egy része elhal benne. Az erőszak, a trauma is lehasít egy jókora darabot a gyermekkor ártatlan szövetéből, és nincs ez másképp, ha egy gyermek olyan nélkülözésben kénytelen felnőni, amely…..
Az öngyilkosság témáját még mindig tabu és szégyen övezi, miközben olyan jelenségről van szó, ami valamilyen kontextusban sajnos minden ember életében megjelenik.  Az öngyilkosság a legsúlyosabb sürgősségi állapot. Ennek oka jól belátható, hiszen visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Éppen…..
Miközben az érzelmi biztonság első hallásra egy közhelyesnek tűnő fogalom, ha jobban belegondolunk egy olyan jelenségről van szó, ami nélkül egyetlen emberi kapcsolat sem tud jól, felszabadultan működni. Biztonsággal kapcsolatban sokféle kapcsolati élményünk lehet. Biztonságot jelenthet, hogy a…..
  Munkánk során gyakran alkalmazzuk az érzelmekre fókuszáló párterápia alapvetéseit, miután magunk is azt tapasztaljuk, hogy az érzelmi háttér egymás előtti feltárására, a korrektív (gyógyító) élmények elősegítése néhány alkalom után rendkívül pozitív hatással van a párkapcsolatokra. Ma már…..
Azt hiszem, a hatékony kommunikációról szóló cikk sosem volt annyira aktuális, mint manapság. Az összezártság miatt a családtagjainkkal töltött idő lényegesen intenzívebb, miközben a mindenki életében megjelenő szorongások tovább élezhetik az együttlét máskor nyugalmas perceit. Pszichológusként…..
Miután a koronavírus egyértelműen az idősebb, 65 év feletti korosztály számára rejti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, a legtöbb család igyekszik idősebb családtagjait minél jobban izolálni, így védve őket a megbetegedés esélyétől. A fizikai izoláció természetesen rendkívül fontos ebben a…..
Aktuális bejegyzésünk közérdekű közlemény a járvány helyzettel kapcsolatos pszichológiai nehézségek  megsegítésére.  A pszichológus szakma az online térbe átvitt terápiák, konzultációk és krízisintervenciók mellett fáradtságot nem kímélve dolgozik azon, hogy felkutassa, összefoglalja a…..
Azt hiszem, sok gyerekes családnak lesz ismerős a következő cirkuláris mintázat: a szülő feszült, ideges, a gyerek szép lassan átveszi a szülő ki nem mondott szorongását is, és mivel a gyerek még nem mindig tudja verbalizálni a feszültségét, a szorongásra utaló változások a viselkedésében jelennek…..
Ahogy terjed a vírus a világban, és ahogy egyre inkább kezdi mindenki a saját életterében is érzékelni a vírus okozta nehézségeket, fontos átgondolni, hogy gyerekeinknek hogyan tudunk segíteni, hogy minél kevesebb stresszel és pánikkal vészelje át ezt az időszakot. Az első fontos üzenet, hogy egy…..
Sokan azt mondják, hogy a gyerekkor természetes része a csúfolódás, piszkálódás. „Minket is csúfoltak, mégis normális felnőttek lettünk!”, "Mitől lett most ennyire felkapott az iskolai bántalmazás témája?”- hangzik el sokszor  cinikusan a kérdés. Ma már pontosan tudjuk, hogy az iskolai bántalmazás…..
A minap egy barátommal beszélgettünk az anyaként átélt érzéseiről, bűntudatáról amiatt, hogy úgy érzi, nem felel meg a szülői szerepnek, amit korábban elképzelt. Hát igen, a szülőség különösen termékeny talaj a bűntudat és a hipererős felettes-én térhódítására, de az életünk teletűzdelése életteret…..
A nárcizmussal foglalkozó cikkek a téma népszerűsége miatt gyakran mennek hatásvadász irányba, és a nehézség bemutatásánál elsikkad, hogy túl a külvilág elszenvedett sérelmein, az érintett személyiségében sem véletlenül alakult ki a túlzott, adott esetben személyiségzavar szintű nárcizmus és ez…..
Sokan vannak, akik a gyógyszeres megoldások helyett a természetes eszközöket részesítik előnyben, ha az egészségükről van szó. Ha te is így gondolkodsz, akkor az autogén tréninget mindenképpen neked találták ki, hiszen egy olyan gyógyszermentes megoldásról van szó, ami bizonyítottan hatékonyan a…..