Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paphnutius

604 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Naszreddin Hodzsa szobra Buharában, Üzbegisztánban. Olyan népszerű volt, hogy sok nemzet tartja magáénak. Török, perzsa, üzbég, és ki tudja még hány... Gyakorlatban bizonyítva! Bárhova el tudok menni. Ismeretlen ösvények, városok. Itthon, vagy külföldön. Mindenhova odatalálok. Ma mégsem találtam…..
  Ha az ERDŐ beszélni tudna Tudnivalók kíváncsi erdőbarátoknak és tettre kész klímaaktivistáknak   Április 26.-án megjelent a hatalmas sikert megélt „Az elveszett ERDŐ” című könyv folytatása. Az elveszett ERDŐ 2022-ben jelent meg. Az első kiadás elfogyott, ezért a 2023-as júniusi könyvhétre…..
Paphnutius Anyák napja 2024.05.05 18:16:06
Anyák napja Anyák napja. Kettős érzésem van, mint minden ünnep alkalmával. Lassan már mindegyikhez a halál emléke is csatlakozik. Akire érdemes emlékezni, arra gyakran gondol az ember, akire nem, arra meg lehetőleg minél ritkábban. Anyámra sokszor gondolok és próbálok minél kevesebbszer a…..
Paphnutius A Gulács 2024.05.03 21:48:16
A Gulács Hívták már a magyar cukorsüvegnek, vagy a magyar Fuji-nak is, mert a Gulács, jellegzetes alakú hegy. Egyike a Tapolcai-medencében található 7 tanúhegynek. Hegyes hegy, cukorsüvegszerű kúp. Fonyódról a Gulács, ott a Badacsony mellett jobbra. Nem ennyivel kisebb, csak messzebb…..
Salföld, a Káli-medence egyik ékköve és a Csönge-hegy Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A Balatontól körülbelül 3 kilométerre északra fekszik. Teljes népesség:…..
Magyarország egyik legszebb sétánya és két fonyódi szobor A tájban élő művészet Sok oka van annak, hogy az ember Fonyódra menjen. Élvezni akarja a Balatont. Hajózni szeretne a túlpartra, Badacsonyba. Megfürödne a vízben, vagy sétálna a parton. Ha áprilisban teszi, fő célja sétálni egyet és közben…..
„Végig hallgattad mindig, amit mondtam. Halandóból így lettem halhatatlan.” Pilinszky János Somogy megismerését vettem célba ez év tavaszára és ennek második állomása Fonyód és környéke volt. A városkörnyéki túrának talán a legérdekesebb állomása a Kripta Villa felkeresése ígérkezett. Ezt…..
Paphnutius Péliföldszentkereszt 2024.04.18 18:22:26
Útmenti kereszt Péliföldszentkereszt közelében Péliföldszentkereszt Péliföldszentkereszt Komárom-Esztergom megye északkeleti részén fekszik. Bajót községhez tartozik, bár nincs vele összeolvadva, attól 4 km távolságra, a bajóti Öreg-kő (374 m) aljában.  A péli határ Juhállás nevű helye Környéke…..
Paphnutius Téli mustra Lacival 2024.04.17 14:55:51
2013 tavaszán készült a kép, március végén 3 pillanatfelvétel a természetkárosításról, 2012 teléről. Azóta már sok minden változott, de nem elég! Sőt egyre rosszabb a helyzet! Téli mustra Lacival Triptichon a természetért   Dél-Bakony, január narancsszínt lopott a tócsa az aszfalton péntekre…..
Paphnutius ne legyen ennek címe 2024.04.12 22:02:13
  ne legyen ennek címe   ne legyen ennek címe a vers dal és nem daloltak akkoriban a madarak a fenyők is csak kopogtak az ólomszínű ablakon s történhetett volna más is de úgysem hallottam volna meg te csak feküdtél az ágyon anyám öt perce szedtelek össze a földről aszott tested már elette…..
Paphnutius A híd két oldala 2024.04.05 18:03:57
  A híd két oldala   Ezt a két fotót az Által-éren átvezető hídról készítettem egymás után, vagyis egyidőben. Két csodás, vizes tájfotó. De mennyire különbözőek. Az egyiket beragyogta a napfény és megvilágította az éledő természetet. Ha nem tudnánk, hogy csupán kora tavasz van, elhinnénk róla,…..
Paphnutius A húsvét üzenete 2024.04.01 09:55:03
  A húsvét üzenete   amíg halál van van élet is amíg bánat van van öröm is amíg sírás van van mosoly is   amíg reménytelenség van van hit is   Tata, 2024. április elseje    ..
Csimai kápolnarom és kálvária Bajna Ha van egy szabad nap és egy jó túraterv, akkor túrázom. Egyszer már voltam ezen a vidéken és már akkor tudtam, hogy visszatérek egyszer. Ma jött el ez az alkalom. Reggel, amikor felkeltem, még nem tudtam, hogy merre indulok. Leültem a gép elé és behívtam a…..
Az iskola épülete: szürke, fakó, élettelen, akár egy szellemkastély. Ma azt a túratervet próbáltuk megvalósítani, hogy a Tatabánya felsőgallai Kálvária és Keselő-hegyi barlangokat, víznyelőket és tárnákat keressük fel. Így aztán rálátást nyertem volt iskolámra, a geológusképző épületére, a…..
Paphnutius Magyar mesefigurák 2024.03.21 19:01:13
Kérem a következőt! - Doktor Bubó és Ursula Magyar mesefigurák Gyerekkorunk mesehőseit látjuk viszont, ha jó sorsunk, vagy dolgunk Budán, a Pasaréti útra visz. Az egykori Pannónia Filmstúdió, Hűvösvölgyi és a Pasaréti út közötti területén helyezkedett el. A hajdanvolt Pannónia Filmstúdió…..
Paphnutius Bardo 2024.03.20 21:55:51
Bardo mandala Eredetileg ez a vers 2011-ben, egy olyan pályázatra íródott, ahol festményekre kellett szövegben reagálni. Én egy Bardo állapotát bemutató képet választottam. Azóta önálló életre kelt.   Bardo*   Vándorlunk-e lényből lénybe? Születünk-e újra? Vagy a térbe? Határolt, kimért…..
Ismeretlen történések Január közepén közzétettem egy verset, amelyet Lev Rubinstein orosz költő írt, abból az alkalomból, hogy hirtelen meghalt. Ez nem lenne olyan kivételes dolog, ha nem lett volna Putyin eltökélt kritikusa. Ugyanis az utóbbi 10-15 évben rendszeresen halnak meg mérgezésben,…..
Paphnutius A beszéd 2024.03.14 20:49:32
A fotó 2020 március 15-én készült! A beszéd Mindenek Ura megállt egy kicsit, elgondolkodott, hogy mit is kellene mondani, hogyan is történt anno, amikor ’48-ban a szegények, nincstelenek és a felvilágosult nemesek, a hasonló sorsú elnyomott népek fellázadtak az elnyomó urak, a hazát bitorló…..
Paphnutius Éden 2024.03.10 20:46:33
ÉDEN Az Agostyáni-hegy tavaszi vadvirágai   Fürtös gyöngyike A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) a spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozó növényfaj. Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jácint, pézsmabimbó.   Nagyon megörültem…..
Vízcsorgató gyermekek kútja   Eredeti címe: Ürgeöntő gyermekek kútja Az egyik kedvenc szobrom Budapesten! A szoborcsoport Budapesten, az V. kerületben, a Vigadó téren áll. Egyben vizes medence és kőpad is, ezért kellemes megállója egy pesti sétának, a Duna korzón. A tér közepén áll. Alkotója,…..
Paphnutius Tavasz Dunaalmáson 2024.03.04 20:06:39
Tavasz Dunaalmáson Ezt a csodás, életre kelt fűzet a Neszmélyi Hajóskanzen területén találtam. Elvarázsol ez a hely. Sokszor ellátogatok ide a Szent-Ilona öbölbe, amely a békés Dunát mutatja nekünk. Az árvizet leszámolva, itt mindig csendes vizet találunk. A Duna fő medrétől leválasztja a Dunai…..
Paphnutius Kora tavaszi gondolatok 2024.03.01 19:40:42
  Kora tavaszi gondolatok   Sietek, nyújtom a lépteim. Az elején meg kell nyomni, ha nagyjából sík a terep és nincsenek kidőlt fák, hatalmas tócsák, vagy bakancsmarasztó sár.   Bírom két-három kilométeren át ezt a tempót. Átlagban legalább néggyel kell haladnom, mert később már nehezebb…..
Paphnutius hullámzik a tavasz 2024.02.27 17:15:12
  hullámzik a tavasz   itt a februári tavasz megdöbbenve látom hogy kivirágzott az aranyeső megőrült a világ a virágok rovarok teszik a dolguk kinyílnak pompáznak nektárral csalogatnak minden rovart aki lépést tartott az új idővel a február végi április végében   a vírusoknak most…..
Paphnutius Benkő Laci fája 2024.02.22 18:58:42
Benkő László fája Benkő Laci fája Horváth kert, Buda   Szeretem Budapest organikusságát. Az itt élő emberek olyan közösséget alkotnak, amelyben megjelenik az egyén. Ha tett valamit, legyen az jó, avagy rossz, nyoma valahol biztosan megjelenik ennek a városnak a szövetében. A lakóközösségek pedig…..
Paphnutius Az esti Budapest képei 2024.02.19 16:44:48
Esti csúcs az Andrássy úton, a Deák térnél Imádom Budapestet. A kedvenc városom. Se szeri, se száma a csodás helyeknek, épületeknek, piacoknak, parkoknak, kávéházaknak és kiskocsmáknak. De van egy másik arca is a városnak. Amikor lemegy a Nap, felragyog egy másik Budapest. Csillogó, vagy árnyékos,…..