Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mayflower36

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Habár ez már a harmadik karácsonyunk lesz Svédországban, meglepő módon mindeddig nem írtam bővebben a karácsonyi hagyományokról. A svéd Mikulás részben az amerikai Télapóból (leginkább a kinézete), részben Szent Miklós legendájából, továbbá a svéd folklór szerinti, házak körül élő törpékből tevődik…..
mayflower36 2020.12.21 12:01:22
Az előző bejegyzést ott hagytam abba, hogy hiába találtuk meg álmaink piros, svéd faházát, mivel a Swedbank úgy döntött, hogy nekik a magyarországi megtakarításunk gyanús, ezért minden korábbi ígéretük ellenére nem álltak szóba velünk lakáshitel ügyben. Így nem volt más lehetőségünk, mint keresni…..
mayflower36 2020.07.04 10:24:16
@Király Simon: svedorszagban, mint akkor tudod nagyon többsegeben a kulönallo csaladi hazak fahazak. Söt a tarsashazaknak is csak a fö szerkezete beton, a kulsö teljes burkolas fa, a vadiuj epitesunel is. Itt ez az olcsobb alapanyag persze.

Ehhez a csaladi hazak tulnyomo többsegenel fakeretu ablak van. Egyreszt a fahazhoz jobban illik, masreszt olcsobb, harmadreszt meg ujrafesthetö ha sargul (ha mar ugyis kb 5-7 evente ujrafestik az egesz hazat).

A svedek nem aggodjak magukat halalra a de jo szigetelö ablakon, fökepp a fahaz miatt. Okosak es tudjak, hogy habar telen a meleg kimegy ott, de a para is es szellözik a haz, ezzel pedig a peneszt kiszurik. Ha nezel hasznalt hazas hirdeteseket a fa resz nagyon ritkan peneszes, csak a beton alapban levö pince/garazs szokott.
Nalunk a berelt kis hazunkon a legolcsobb, mar erösen atszellözö ablakok vannak, de a föberlö a haloszobakba (sok emberi parologtatas okan) egy-egy extra fali szellözöt is felszerelt es kerte hiaba jön be telen hideg, be ne zarjuk. Jogosan.

Igy vegulis ugy vannak vele: olcso, könnyebben karbantarthato, 15ev utan ugyis veszek masikat es szellözik a haz penesz se lesz es win-win helyzet mindenhogy.

Mi ket felujitott muanyag nyilaszaros panelban eltunk ezelött Bjdapesten. Tökeletesen szigeteltek valoban. Az elsö lakasban mar nem harcot, hanem haborut vivtunk a penesszel, hiaba szellöztettuk, a masodikban meg emiatt es az ott is meg-meg jelenö penesz miatt annyit szellöztettunk, hogy rendszerszinten egy felelrohadt faablakon se ment volna ki több meleg.

Itt muanyag nyilaszarot központi kondis irodakon es legkondicianloval hutö-futö hazakon latok, mivel ezekben a legkondi erösen paratlanit is.

A szerkezet ugyeben nekem csak a mi kis sommarstugabol atalakitott egesz evesröl nyilatkozhatok. Illetve a kempingek kis stugairol, amik meg vekonyabbak, de voltunk bennuk összel-telen-tavasszal többször. Nem szigetelnek annyira jol es a fal telen husibb. Mondjuk nalunk az ev 360 napjan fuj a szel (az 5 az a nyari 5 legmelegebb nap persze, nehogy levegöhöz jussunk). De alapvetöen sokkal jobb hatasfokuak, mint vartam volna. Szerintem amennyibe kerulne jobban szigeteltte tenni, annyibol kifizeted 40 evi többlet futesszamlaid. Pont ezert nem csinaljak a svedek se :) Amugy a szelnel persze jobban recseg ropog, hallani, ahogy a fa huzodik össze hidegben, de ez szerintem inkabb romantinussa teszi, mint rossza. Ja es plusz pont: fanal allati egyszeru javitani, felfurni dolgokat, atalakitani. Mondom ezt ugy, hogy egy panellakast teljes tataroztam a ket kezemmel, tudom milyen beton fallal dolgozni. Ez sokkal sokkal egyszerubb...megint egy sved kulturara jellemzö dolog. Minek bonyolitani, ha van egyszeru is, ami olcsobb is es gyorsabb is :)
A koronavírus miatt szinte csak negatív híreket lehet olvasni, így gondoltam, hogy jót tenne egy kis vidámság is, legalább itt, a blogon - egy alapvetően komoly statisztika képében, amit azonban nem kell vérre menően komolyan venni. Jöjjön hát egy kis összefoglaló, ami alapján mindenki megtudhatja,…..
mayflower36 2020.04.06 13:33:18
@Burgermeister: az, hogy a sved elet es maga az orszag mennyire tetszik valakinek az rengeteg jörnyezetu tenyezön es fökepp az egyenen mulik. Igy sajnaljuk, ha a baratodnak nem tetszik. Orvoskent sok a lehetösege mas orszagokban is kuprobalnia az eletet. Sokaknak nagyon tetszik a sved elet es nem csalodas. De mindenkeppen nagyon sok teren mas, mint amit az ember a sima elöiteletek alapjan elkepzel. Kunek szerencsere, kinek nem :)
Az előző két részben felsoroltam, hogy mit szeretek, illetve hogy mit nem szeretek Svédországban. A sorozat befejező részeként jöjjenek azok a svéd dolgok, amikre pusztán csak nap mint nap rácsodálkozom, olyannyira különlegesség számba mennek: 1) Långtradare - az extra hosszú kamionMindenki ismeri…..
mayflower36 2019.12.31 14:00:51
Ennyi rossz szandekot :(
Egy hölgy megirta a potkocsis temat, lathatoan nem hozzaertöen, de eleg szemleletesen, hogy a laikus megertse mire gondol. Ez egy szemelyes blog, nem szakmai, miert kell szetcincalni?

A rosszindulat pedig csak arad atgondolas nelkul. Svedorszagban mas a közlekedesi kultura. Egy felidegbeteg, mindenkit versenyzötarsnak nezö budapesti soförnek ez egy leszedalt orszag, de csaladapakent gyerekkel mögötted, ugy, hogy nem rohansz mindenhova, mintha nem lenne holnap nagyon jo.

Az A-traktort meg fökepp videken hasznaljak, jofejek probalnak is lehuzodni, megha a kanyargos ut miatt a kielözesuk az atlag sved vezetönek 150+le-vel a segge alatt is mission impossible.
Viszont 1: itt a dashcam videokon javorszarvasok vannak es jaj a körforgalomban elfelejtett indexelni, de nagyon nem szabaöykövetö felvetelek es nem oroszokat megszegyenitö tettek.
Viszont 2: nem vagyok ra buszke, de hulye öcsem 15 evesen 130le-s Suzuki sportmotorral koccant S Mercivel. Inkabb uöjön egy 30km/h-val menö ilyen A-traltorban, uvöltesse a zenet es hiddje, hogy ö a legjampibb csavo a vilagon, minthogy friss jogsival (vagy anelkul se meg) öreg BMW-vel hiddje ö az uj Ken Block. Itt mire a hulyegyerek kijampizza magat es autoba ulhet legalabb van nemi közuti tapasztalata mielött tolja apuci Volvojanak.

Svedeknel sok a "jaj ez nagyon sved dolog", ami jöveveny mas orszagokbol, de ök ennek elik meg. Miert, a magyar meg abban nö fel a rantott hus, a gulyas, a langos, a pörkölt az olyan magyar, mint az aranybulla. Aztan ha utanaolvas akkor is csak arra jut persze mas orszag is csak a magyaroktol lopta, mert mi meg kulönbet is szarunk. Ezek utan ha a sved azt hiszi a lakrits törzsgyökeresen az öve, akkor mi van?

2020 van holnaptol, de a ma embere nem fogja fel, hogy amikir ezek lakrits-ot zabaltak telen a fel ehinsegben idefent, akkor a lo volt a legfejletebb közlekedesi eszköz es a telepulesen kivuli informacioaramlas is olyan bö volt, mint amit most tudunk az Eszak-koreai emberek hetköznapjarol. Most ekkor összeveszni melyik kiserletezö, befagyott seggu eszaki nep talalta fel hogy karamellizaljon cukrot pl az korlatoltsag.

Öruljunk, hogy ök sokat esznek belöle, nekunk szerencsere kevesebb jut :D
Mikor időnként hazautazok sokan kérdezik, hogy miért pont Svédország? Mi az, amit annyira szeretünk ott, és amiért nem mennénk máshova? Persze, egyértelműen rá lehetne vágni, hogy számunkra a jobb megélhetés, vagy a kevésbé stresszes élet, de vannak olyan apróságok, amik szintén sokat befolyásolnak…..
mayflower36 2019.11.17 13:27:54
Kedves magyar blog olvasok, en amit meg mindenkeppen nagyon kiemelnek az a minösegre törekves, minden teren. Sajnos nagyon sok magyar a tipikus szuleink es media altal belenknevelt hozzaallassal kezeli a nyugatot: ott a csapbol is penz folyik, igy barmire telik, persze, hogy minden jobb.

Szerintem pont forditva van! Itt az emberek igenyesek a munkajukra, törekszenek javareszt a jo minösegre, tartossagra. Igy ha valamit jol es jo minösegben csinalsz meg, akkor kesöbb kell ujracsinalni es kevesebbet kell karbantartani. Söt mindent -is- karbantartanak, ami megint az, hogy törekszenek a minöseg fenntartasara. Ha valamit karbantartasz, sokaig hasznalhatod es karbantartani olcsobb hosszu tavon, mint ujraepiteni sokkal hamarabb.

En nagyvarosi multinacionalis mernöki munkakörben dolgozva elmondhatom, hogy persze a svedek fikaznak es lazan hazamennek penyek du fel3kor fredagsfika utan, megha epp eg is a haz. DE, amikor dolgoznak, akkor jo minöseget produkalnak es dolgoznak es nem netezgetnek. A "bevandorlok" között vannak youtubeozgatok, netezgetök, akiknek a harom monitorbol egyen mindig a magan mailje van megnyitva, facebook feltunik...stb.

Epitöipar es utepites is hasonlo. Itt is van del-Svedorszagban is minusz 25, nyaron meg 35fok, majd megolvado aszfalt, megis keresni kell a katyukat, utegyenetlenseget. Ha utat epitenek lathatoan (korrupciot nem szamolva) többe kerul, mert akar 1.5-2 meter melyen ujraepitik az egesz alapot. Ez draga, idöigenyes, söt utana nehany evente cserelik a koporeteget. Viszont nem katyus, nem nyomvalyus es tartos az ut, pedig pont ugyanolyan sokan hasznaljak. A minösegi munkavedelemröl es eszközökröl az epitöipari munkasok eseten ne is beszeljunk! Könnyebb jo munkat vegezni jo eszközökkel, ez nem kerdes.

A minösegre törekves latszik azon is, hogy nem szemetelnek, nem teszik tönkre a közvagyont, csakmert az nem az enyem. Felfogjak ha szepen hagyjak, ö is örul, mert holnap is jo minöseg es allapot fogadja, meg az ö adojabol csinaljak ujra.

Itt felfogjak az ok-okozati viszonyt es kepesek hosszu tavban gondolkodni az embetek. Tudjak a jo minöseg hosszu tavon mindig kifizetödik. Peace! :)
Minden gyönyörű. Ma valahogy könnyű felkelni. Este egy buliba megyek, addig meg még ezer elintéznivalóm van: bevásárlás, ebéd a barátommal, délután angolórát tartok. Az életemet a naptárammal összekötve élem és akkor vagyok boldog, ha tele van - ma legalábbis így érzem. Ma legalábbis így…..
mayflower36 2019.10.15 07:20:22
@csakférfi: Lathatoan kisebbsegben levökent, de maximalisan egyetertek veled. Az emberi elme egyszerre minden kepzeletet tulszarnyaloan csodalatos es elkepesztöen brutalis. Eme brutalitasa szo szerint megölheti a testet is melyben van, vagy ponthogy eleg erös, hogy kiemelheti a legmelyebbnek hitt/valos gödörböl is.

En egyutt elek olyannal, aki kimaszott, gyogyszer nelkul, söt meg extra lelki tamogatas nelkul is, pedig neki volt valos oka a depressziojara. Elszamolt magaval, az okokkal es felfogta hova vezet, amit csinal es lett jövökepe, ami kulcsfontossagu volt a kilabalasban. Atvitt ertelemben ez egyfele pofon, amit az ember csak maganak adhat, hogy "eszhez terjen".
En elvileg szinten kronikus beteg vagyok, 6 evvel ezelöttig 15 even at fel evente-evente nyomtam az agyat valos, fizikailag jol megnyilvanulo betegseggel, valodi, erös gyogyszeres kezelest igenyelve. Azt mondtak nem pszichoszomatikus betegseg. Valoban nem teljesen, de bö 6 eve van igazi szeretö tarsam es azota semmi bajom.
Evekig dolgoztam mentödolgozokent. Lattam sok valos es velt, fizikai es lelki betegseget, sok fele stadiumban.

Ezek alapjan talan vehetem a batorsagot, hogy merjek velemenyt alkotni. Csak azt akarom mondani, hogy rengeteg minden agyban döl el. Ha eldöntöd, tamogatas es jövökep is van, amiert erdemes, akkor mehet. Ha csak mondod/leirod es csak hitegeted magad azzal, hogy erröl mar könyveket is irtak, hogy tenyleg letezik es masok is ezt mondjak akkor csakis igaz lehet es neked is valos bajod van es itt a bizonyitek, ez rahuzhato mindenemre, jo kifogas, akkor nem jutsz egyröl a kettöre.

Gyogyszer temaban, meg nem hiaba nö az atlageletkor a nyugati orszagokban az orvostudomany es a gyogyszeripar fejlödesevel. Fizikai betegsegre is esszel, de kell gyogyszer, akar sajnos tartosan is. Lelki gondokra en is ugy velem maximum segitseg lehet a kezdeti fazisban, mert letöri/elnyomja/a gradienset csökkenti a blogolo altal megirt nagy kilengesek amplitudojanak, de tartos szedese nem valos megoldas, a haja meg jobb ha a helyen marad mindenkinek. Persze ilyen jellegu problemak eseten.

Mielött valaki azzal jönne, hogy bagatelizalok, igen szerintem is van, amikor a jelen tarsadalmi vilagunkban egy-egy egyent egyszeruen, idöszakosan/tartosan peldaul szedalni kell, mert nincs az az ellato halozat es kapacitas, ami el tudna latni es feken tartani egy ilyen egyent. Az emberi elme elkepesztöen elborult tud lenni, aminek persze mint mindennek az eletben ket oldala van. Ilyen emberekböl lesznek muveszek vagy hidegveru/sorozatgyilkosok, a szellemi deformacio jellege alapjan.
De a szelsösegektöl eltekintve ugy velem a problemaval meg kell kuzdeni. A felismeres az elsö lepes. Segitsegkeres -akar gyogyszerrel tamogatva- a masodik. De nem az utolso! Ezek utan az embernek meg kell harcolnia a legnagyobb ellensegevel: önmagaval.
mayflower36 2019.10.16 10:31:52
@kunzsuzsi: Ebben az emlitett esetben tartos (ertsd eveken at tarto), rendszeresen visszaterö lelki trauma okozta a depressziot, melyet a gyakori lelki es fizikai bantalmazas maga es annak hatasai valtottak ki es melyitettek el. Tinidzser korban nehez az ilyet "felnöttesen" kezelni.

Termeszetesen elkulönithetö a poszttraumas stressz es a lelki eredetu depresszio. Azonban ha a trauma ciklikusan visszaterö, ugy szerintem a kialakult depresszio tekinthetö orvosi ertelemben is depresszionak es nem poszttraumas stressznek.
Ezt a tunetek is alatamasztottak, amik elegge körulhataroljak, hogy poszttraumas stressz vagy depresszio sujt valakit.

Amire ki akarnal lyukadni picit, abban egyetertek. Poszttraumas stressze barkinek lehet egyik pillanatrol a masikra, depresszioja nem. Vagy ha ugy gondolja, akkor divatdepresszios, mert epp az a menö :)

En kiirtam magambol, amit akartam. Nem vagyok szakember, igy tudasom igencsak veges es fökepp tapasztalat alapu.
Ha Budapestről Malmöbe szeretnénk eljutni, sok szempontból sokkal praktikusabb Koppenhága felé venni az irányt. Jövőre lesz ugyanis húsz éve annak, hogy a Skandináv félszigetet “száraz lábbal” is el lehet érni a kontinensről az Öresund hídon át. Ennek a történetét szeretném most megosztani a…..
mayflower36 2019.08.21 19:02:10
@m_and_m: Azt ne feledd, hogy a kompnak menetrendje van, mig a hid (giga vihar kiveve persze) mindig nyitva van. Ha valamely oknal fogva nem tudod biztosra venni, hogy elered a kompindulast, akkor rugalmasabb a hidon at menni. Mi peldaul Svedorszagba költözeskor pont ezert hasznaltul a hidat a komp helyett. Persze a kompos megoldas olcsobb es kevesebb futott km-et is jelent.
Olyan érzésem van, mintha még épp csak most tettem volna ki az “Egy év Svédországban” posztot, de közben már el is érkezett a “Két év Svédországban” megírása. Az első év kicsit mozgalmasabb volt, akkor még minden az új élet kialakításáról szólt: költözés mindössze egy csomagtartónyi holminkkal és…..
mayflower36 2019.06.10 20:26:51
Illetve megjegyzendö, hogy a munka java resze a 3 nagy varos környeken van. Malmö es Göteborg agglomeraciojaban (ertsd töle 30-70km-re) a jobb allapot Rebeka altal jellemzett 1,5-2M-s kategoriaju csaladi haz minimum 4 inkabb 5-6M kr. Bent a varos csaladi hazas teruletein 6-8. Stockholm pedig ezekre meg egy masfeles szorzo körulbelul.

Igy valoban a budapesti arakkal azt összehasonlitani nem fair. Illetve itt sincs kolbaszbol a kerites es a nagyvarosok környeken a svednek sem olyan könnyu összesporolni ra a penzt. Egyreszt egy szep, atlagos 2 gyerekes csaladra tervezett (igen itt a nagy terek miatt az min 120nm) csaladi haz 4M kr. Ennek 50 evre a havi törlesztöje 10.000kr kb. Önresz 600.000kr. Egy 35 ev köruli magaszektorban dolgozo mernök netto fizetese 29-32e kr.
Masreszt a sved nem egy esztelenul sporolos fajta. Imadja az akciot es esszel valaszt, de ha valakinek fulhallgato szeruseg van a fuleben az jo 60%-ban a vezetek nelkuli iPhone fele, hozza illö meregdraga telefonnal. A Volvo itt is draga es nagy mennyisegben van, ami nem az is eleg uj. A ruhatarakat nezve neha egy-egy emberen a rajta levö cuccok annyit ernek, amennyit en fel-egy ev alatt költök ruhara...stb. Ilyen eletszinvobal fenntartasa mellett ök sem tudnak havi hatalmas összegeket felrerakni.

Szoval nekik is nagy feladat összerakni az önreszt. Utana kicsengetni a havi 10e törlesztöt 3-4e rezsit es barmilyen karbantartas eseten a draga szakmunkat az megterheli a kasszat.

Persze sajnalni nem kell öket es termeszetesen ket keresös part veve joval belathatobb idön belul jön össze az önresz, mint egy hasonlo felallasu magyar parnal. Szoval nagy kihivas itt is ilyen hazra összegyujteni a penzt, nem hiaba megy ezen varosok környeken nagysagrendileg jobban a bostadsrätt, amiböl hasonlo meretigeny eseten agglomeracioban 2.5-4M között szeptöl nagyon szepig vannak es altalanosan a csaladi haz 60%-os arszintjen mozognak hasonlo adottsagok eseten.

Bostadsrätt elönyeiröl, hatranyairöl ugtis talalhato sok info Rebeka posztjaban es az ottani kommentek között.
Nos, ezt már terveztük egy ideje, de most jutottunk el odáig, hogy komolyan elkezdtük nézegetni a “kisautókat”. Egy olyan, 9-10 éves kisautó kategóriába sorolható járművet szerettünk volna, amivel meg tudom tenni a munkahelyemig azt a napi 5 kilométert, és alkalmas kisebb bevásárlásokra is, valamint…..
mayflower36 2019.02.05 20:29:30
@LaCubanita: Rebeka nagyon jól leírta anno. Én se tudnám azt mondani valami nem stimmel abban. Valóban csak családi ház létezik magántulajdonban, de az ahogy magyarországon is. Megveszed, 15% önerő kell, azt csinálsz vele, amit akarsz....stb. Persze annyi kiegészítéssel, hogy ha a ház nem elég svédes és a környezete (pl fű magassága), biztos csúnyán néznek a szomszédok és ha fogást vesznek rajtad jelenthetnek is...NAGYON ügyelnek a szép környezetükre és ha ebben nem veszel részt, azt nem nézik jó szemmel. Jogosan szerintem. Ettől ilyen szép ez az ország, nincsenek putris házak sehol.

Annyi kiegészítést tennék Rebekáéhoz, hogy láttam már családi ház/társas ház szerű épület eladó szintjét (pl. alsó a kétszintes épületből), mint eladó "lakás", de hát ez se lakás teljesen és mivel feletted a másik tulaj, így tutkó a ház körüli minden teendőben részt kell venni. Egy magyar kollegán keresztül hallottam olyanról, ahol ilyen konstrukcióban van egy kétszintes társasházuk és a magyar tulaj az alsó volt eredetileg teljes tulajjal újítgatják fel az épületet, környezetét és nagyon élvezik, hogy mindig van valami projekt. De ez se lakás.

Bostadsrätt olyan, ahogy Rebeka írta. Hyresrättnél 1-2-3e-rel olcsóbb a havi bérleti díj. A magyar kollegám pl bostdsrätt sorházban lakik és ő azt mondja kint rendben kell tartani mindent, 5 évente újrafestik a házat, belül pedig ha fűtésen/vízen kívül valami betojik, akkor az a tied. Azaz belül bárhogy átalakíthatod, válaszfalakat bonthatsz, építhetsz, fürdőszobát átépíthetsz...stb.
Bostadrätt előnye hyresrätthez képest:
- azonnal van (ha van pénzed persze...)
- átalakíthatod belül
- megválaszthatod szabadabban az elosztást, elhelyezkedést, stílust, hanyadik szinten laknál...stb.

Félre ne érts és nem szeretnélek elkeseríteni, de Stockholm-Göteborg-Malmö a három nagyváros, ahol az amúgyse fényes svéd ingatlanpiac átfordul katasztrófába. Fentebb írtam, hogy itt Göteborgba första hand-os lakás szinte nincs, arra is 4284 és 5171 pont kell (tudod egy pont = egy nap, visszaszámolhatod ezekhez mióta kell pontot gyűjteni...) egy olyan cégnél, ahol az emlegetett magyar kollegám szerint 6 éve még átlag 20-30 lakás midnig volt elérhető és 1,5-2 évnyi ponttal simán megvolt. Na most ezek alapján Stockholmban första hand-os lakáshoz szerintem hasonlóan beregisztrálás után olyan 6-12 év után juthatsz, attól függően, hogy mennyire vagy messze a várostól (150km-re persze biztos könnyebb).

Válaszolva a kérdésedre, a bostadsrätt-et tulajdonképpen talán valóban a magyar önkormányzati bérleti joghoz hasonlíthatod. Csak itt sokszor cégnek fizeted és nem feltétlen államinak, sőt. Befizetsz egy jókora összeget, azzal kapsz "örökös bérleti jogot" és fizetheted a havi 4-7e kr havi "bérleti díjat". Ezt felfoghatod úgy is, hogy fizetsz egy brutális magas közös költséget a lakásért, amiben van továbbá a lakás árának fizetése (merthogy itt se kapsz 50-80M Ft-ért újépítésű lakást pl., az csak az ár max fele, a többit a havi djíjjal fizetgeted aprólékosan, felfoghatod így is), a teljes külső karbantartást és főképp azt, hogy nyugodtan élhetsz, mint a teljföl. A bekezdés elejéhez visszatérve, mint az önkormányzati bérleti jog, csakhogy ahhoz magyar fejben negatívság társul, itt ez más :)

Ez pl. Rebekának nem előny, mert ő olyan helyen lakik, ahol van hyresrätt lehetőség jobban, családi ház olcsóbb...stb. Stockholmban, még 10 évig a hyresrätt-et elfelejtheted kb., ahogy mi is. Mi pl. azért regisztráltunk most, hogy ha a 11 éves lányom felnő, hátha tudok a gyűjtött pontokból hyresrätt-et intézni neki....az se most lesz. Neked és nekünk ilyen nagyvárosban, ahol öldöklő a piac két lehetőség van: bostadsrätt vagy családi ház.
Mi a saját preferenciáink alapján a bostadrätt-et választjuk, mert hiába a havidíj, a karbantartásra költött pénz szinte nulla, jól szigetelt, nem kell két hetente füvet vágni...stb,stb,stb.

Másabb a svéd ingatlanpiac, de nem feltétlen rosszabb ez a felfogás. Mindenesetre így minden társasház rendesen karbantartott, a kertes házak szépek és némi/több/mégtöbb kínlódás után hyresrättre is akadhat esély, ha nincs pénzed összegyűjteni 250-500e kr-t a 15%-ra. Itt ez van, megszoksz vagy megszöksz.

Jó ha van tőkéd, hogy a 15% mihamarább meglegyen, ha nincs, akkor ha kijössz, akkor az albérlet mellett félretenni amennyit lehet, hogy összegyűljön. A hemnet.se-n nézheted majd melyik környék tetszik, ott mekkora lakás mennyi kb. Azért modnom, hogy kb., mert nem egyszer a használtak esetén 15-45% felár jön, mivel nem annyiért veszed, hanem van egy licit amikor elég érdeklődő van már és a legnagyobb licit viszi -általában. Értsd nálunk agglomerációs városban a 0,9-1,1M kr-ért hirdetett lakás átlag 1,2-1,4M-ért megy el, ami nem midnegy, mert a 15% önerőben ez 75e kr-nyi különbség, ami nem kis pénz. Ezért jó az új építésű, mert ott fix az ár, vadi új kecóba költözöl. Cserébe legalább fél inkább egy-mésfél évet kell várni mire felépül és beköltözhetsz lefoglalás után.

Ne keseredj el, semmi se lehetetlen :)
mayflower36 2019.03.18 21:11:40
@geegee: Köszönöm az infót, de tudom. Nem is azt írtam, hogy a törlesztőrészlet, hanem a havi modnjuk kb 5000kr havidíjból kb 2000-nyi megy törlesztésbe, 3000 pedig azokra, amiket írtál. Ezt maga az ingatlanos mondta maga, mivel maga a kivitelező is hitelre csinálja.

De ha belegondolsz elég logikus. Itt Göteborg környékén 2-2,5M kr egy 2-3 szobás bostadsrätt, az 60-75M Ft-nyi. Budapest környékéhez hasonlítható szerintem, ergó ami ott hasonló távra van közösségi közlekedéssel/autóval (értsd ott 20-40km, ami itt 50-100km, mivel jobban lehet haladni), az nem nagyságrendileg olcsóbb. Pl. Szentendrén 50M Ft, XIX/XX kerület kintebbi részén jó 45-50M Ft egy 60nm körüli kecó. Na most ahhoz képest a svéd 1,5-2-szer drágább. Tekintve, hogy itt nincs feketézés, a nyersanyag is drágább, a munkabér főképp, a kivitelezés minősége, a felhasznált anyagok jobbak, gyakorlatilag újonnan is teljes gépesítéssel kapod. Mindezt teljes garanciával, sőt a kivitelezőnek jó minőségben kell csinálni, mivel maga a lakás fenntartója egy profitorientált cég, akinek a célja a kevés karbantartással fenntartható épület, márpedig csak a jól megépített ilyen.
Ezekk alapján elképzelhetetlen, hogy Budapest környékén 50M egy lakás, akkor itt a végleges ára 60M Ft-nyi. Ezért a havidíj egy része törlesztő, mivel magának a cégnek jóval többe volt egy lakás, mint 2M kr, a másik része a rezsi, amiben szinte minden van.

Ha pedig valaki inforszerzés miatt olvassa idelent a dolgokat, annak érdekesség, hogy régebben egy ugyanakkora lakásnak kb 6-7e kr/hó volt a havidíja, de abban tényleg szinte mindig minden benne volt. Mostanság nézve a hirdetésket (nézem, mert lakás kéne vennünk), próbálják 4e kr szintjára belőni, amiben csatorna, karbantartás, TV benne van, de elhasznált víz, fűtésmennyiség és villamos áramot külön fizeted. (Fűtésmennyiséget azért írok, mert pl. itt Göteborg környékén az új lakásokba szinte mind távfűtés van, a jobb végső hatásfok miatt.) A fogyasztásarányos plusz költségek szerintem főképp amiatt, hogy ne mindenki havi 7e-t fizessen és akár órákat álljon a meleg zuhany alatt, úgymond mindenki pénzéből, hanem mindenki annyit fizet, amennyit használ, ami totál fair. Meg így alacsony a havi fix költség.
mayflower36 2019.03.20 07:03:37
@geegee: Emlitetted a haztartasi gepek hibajat. Na erröl semmit se tudok, csak gondolom, hogy azt adjak, megkapod esetleg a jotallasi jegyet es ha egy even belul tönkremegy, a gep/elado ceg ugyfelszolgalatan lehet reklamalni. Ugy sejtem a haztartasi gepek nem a bostadsrätt fenntartojanak a felelössegi köre. Jol gondolom? Vagy mit takart nalatok a "ezek cseréje részben megtörtént" folyamat? Ti? Gep forgalmazoja? Bostadsrätt ceg?
Köszönöm a valaszt!
Svéd(d)élet(t) Útfelújítás 2018.09.28 18:18:09
A napokban felmarták és újra aszfaltozták az útpálya mindkét oldalát a környékünkön, 5-5 km-nyi távolságban mindkét irányba - tehát a két legközelebbi településig. Pár száz métert kihagytak ugyan, úgyhogy összesen csak olyan 8,5-9 kilométernyi utat újítottak fel. Már hetekkel előtte kitáblázták,…..
mayflower36 2018.10.23 19:36:20
Kedves Rebeka!
Regen nem irtam es szoltam hozza, valoban erdekes es nagyon hasznos blogodhoz. Szerencsere azert, mert juniusban felvettek Göteborgba mernökkent es azutan beindult az "allandoan intezni kell valamit" szeker, nem kis örömömre. Köszönöm szepen jopar honappal ezelötti segitö valaszaid, nem hiaba voltak :)
Penteken megyunk kis csaladommal ID kort-ot csinaltatni, pont 4 het personnummerre varakozas utan.

A lenyeg azonban, hogy az elöttem hozzaszolo kedves felesegemhez csatlakozvan csak megerösiteni tudom, amit irtal. Egyreszt itt a Volvo gyarnal dolgoznak nagyban, a sima lampas keresztezödesböl csinalnak egy feluljaros kompoziciot. 5 hete jarunk arra. Azota a földböl kinött a feluljaro, arra majd az összes felhajto es mindezt gözerövel csinaljak, zsaluznak. Az arra vezetö utat bövitik es nem ugy, hogy ledöngönek egy kis földet es ra aszfaltoznak, hanem a teljes alapig, majd egy meter melyen felturtak es volt szerencsem latni, hogy ahogy anno tanultam több retegu, valos döngölt alapot epitenek az utnak. Szoval itt lattam igazan az okat, miert birjak az utak itt jobban. Persze itt több a penz, de kötve hiszem, hogy sokkal többe kerul, mint Magyarorszagon, ahol ha mar nincs hova többet el korrupalni az autopalya km arabol, akkor alagutat epitenek az alföld lösz dombjaiba.

Jo ellenpelda az 1-es villamos budapesti hosszabbitasa del-Budan. 1.5 ev, a kb 1km-nyi sin es aszfalt es az alatta levö csövek cserejere. Igazi magyar öten nezik, ahogy egy kapalja a földet cimu jelenetekkel talalkoztam...nem minden nap, mert 4 napbol egyszer lattam "munkat". Cserebe sisakos-okos-inges emberket sokszor lattam tanakodni, csak sokra nem mentek az eredmenyeket latva. Bö egy evig neztem, közben itt 5 het alatt komplett feluljarot epitenek, szemre ugyanannyi nehezgeppel es emberrel.

Van mellettunk egy hotel, mellette kb 15 stugat bontanak le hol ketten, hol harman. Fogalmazzunk ugy a közlekedes es az infrastruktura nalunk nagyon körulmenyes nalunk es eme extra nehezitö körulmeny ellenere is eddig 3 het alatt egy pici markoloval es kezi erövel kontenerbe es zsakokba (szelektiven!!!) szetszedtek lassan mindet, hogy csak a lyuk maradt a földben utanuk. A fenti 1-es villamosnal az elsö kb 500m-nyi szakaszon a fel utpalyan (2db sav) az aszfaltot nagy geppel 2 honapig szedtek fel.

Vegulis összköltsegkent nem hiszem, hogy itt nagysagrendileg dragabb egy-egy munkalat, mivel az alapanyag igaz több (jobb minöseghez az kell), de tized annyi ideig alkalmazzak a munkast, ami a 3-szoros fizetes ellenere is jelentösen kisebb HR kiadas.

Ja meg valami. Feluljarot epitenek, csucsidökben jarok arra es a normanal 2-3 percnyivel biztos nem több az idöveszteseg emiatt, mindket sav uzemel, a hidpanelt is tan ejszaka helyezhettek fel, mert egyszer csak ott termett. Az 1-es villamosnal, mikor eljöttem, mar kb a hetedik fele 103-as busz eltereles volt az egy ev soran, mert mindent, mindenhogy, mindig mas iranyba zartak le, ezzel forgalmi torlodasokba hajszolva a környeket.

Persze ezek kiragadott peldak, de majd mindenre megfeleltethetö itt.

Szep napot nektek!
mayflower36 2018.11.06 19:33:02
Kedves Rebeka, köszönöm kedves szavaidat! Valójában sokat segítettek az írásaitok, mert nincs más, ahol ennyire összeszedetten vannak információk és egészen tudtuk követni is őket :) Ezen felül állati nagy mázlink van, gyakorlatilag mióta fizikailag nekiálltunk kiindulni, azóta valami szerencse szériánk van! Ezen felül ennyi kedvesség és segítőkészség, amivel találkozunk, csak viharsebesen tolja a szekerünket :)

Az esti munkavégzés valóban érdekes, mert tényleg én is találkozom a hoppá délután hazafele semmi, másnap reggel, egyszercsak ott terem valami vagy teljesen át van építve az elterelés. Nem kérdőjelezem meg, hogy itt is egyeseknek több pénz jut a zsebükbe, mint ami járna alapból, mert vidéken, amikor a hatalmas ház előtt van egy nagy yacht, 3 Volvo...stb, elgondolkodik az ember, mibőőől. DE sehol nem látom a korrupció és a lenyúlást. Itt, amit megcsinálnak az működik és nem csak pár hónapig, míg a céget felszámolják, hogy nehogy garanciába bármit is kelljen csinálni...

Egyenlőre várjuk, hogy oszoljon a "lila köd", de ami itt mentalitásbeli különbség van a fejekben a magyarhoz képest, az konkrétan egy másik világ. Nagyon sok helyen nem tagadom sokat jelent, hogy több pénz van, de akkor is túlnyomórészt nem pénz kérdése az, amivel itt előrébb vannak. Illetve pont emiatt van több pénzük, mert fejben előrébb vannak. Példa ez az útfelújítás; hosszú távon rentábilisabb valamit egyszer jól megcsinálni, mint ezerszer újítgatni, újra felbontani, fizetni a következményeket...stb.

Mióta itt vagyunk, látjuk a távolság Svédország és Magyarország között nem bő 2000km, hanem egy univerzum. Rebeka, te pedig ne add fel, írogass gyakran, szívesen olvassuk :)))
mayflower36 2018.12.27 22:38:53
@NRebeka: Köszönjük a kedves szavakat :) Megdolgoztunk érte, de élvezzük is. Most a bostadsrätt-re spórolás van programon, szóval a spórolás és a valamiért megdolgozás folytatódik :)

Ködöt illetően nálunk elképesztő mennyiségű ezt gondoltam, főképp ezt olvastam dolgok dőltek meg. Rengeteg azt írták/mondták a svédek így-úgy csinálják dőlt meg vagy kiderült, hogy nem álombéli, csak flexibilisebb. Cserébe csomó negatívumként emlegetett, felhozott dolog is pont ellentétesen dőlt meg, így azokat nagyon jóként élünk meg.
Szóval látunk sok negatívumot vagy nem is negatívumot, hanem életnehezítő körülményt és a jókat is, így habár kezdők vagyunk, eléggé könnyen és jól tudunk mérlegelni. Már csak ezek alapján is a szuper felé dőlne a mérleg nyelve, de az az igényesség, logikusság és pozitívság, ahogy a életüket és a környezetüket alakítják teljesen lenyűgöző. Nagyon élvezünk itt élni. Nyelvi nehézségek persze vannak, de már a botladozó makogásunkat is kedvesen fogadják és megpróbálják megérteni, türelmesek és segítenek. Tényleg egy mosoly és egy "ursäkta mig"-el kezdőd mondat minden szituban a maximális kedvességet hozza ki belőlük. És a makogás után, csomó rossz nyelvtannal is azt modnják, sebaj "bra" :D

A blogot és vlogot pedig folytassátok, kíváncsian figyeljük az újabb posztokat :)

Gott nytt år! :)
Svéd(d)élet(t) Munkaügyek 2018.05.24 18:09:37
Aki olvasta az Egy év a Francban (Stephen Clarke - A ​Year in the Merde) c. könyvet, az tudja, hogy a Franciáknál az új év szeptemberben kezdődik. (Aki nem olvasta, pótolja! Érdemes!) Mi pedig úgy tapasztaltuk, hogy Svédországban április számít évkezdetnek. Ahogyan a sötét tél egy csapásra elmúlik,…..
Svédországban kicsit másként és máskor tartják a nálunk megszokott ünnepek egy részét, illetve természetesen megvannak a saját ünnepnapjaik is. Az alábbiakban összegyűjtöttem a hivatalos munkaszüneti napokat ("röda dagar", ami kb. a "piros betűs ünnep" megfelelője). Ezek azonban csak a "hagyományos"…..
mayflower36 2018.05.24 18:06:52
@NRebeka: Már volt interjúm, de sajnos a visszajelzésekre várni kell, lassan őrölnek a multicégek malmai és sajnos ki is marad néha (pl. az április 4-ei interjúnál két hetet ígértek, azóta is jön a válasz. Biztos nem voltam ideális jelölt és így biztos kimaradt, ennyi).
Nomeg az interjú nem jelenti a felvételt is persze....sajnos :D Mondjuk eddig elment 132 jelentkezés, valami csak lesz. A baj, hogy 3 hónap a felmondási időm, szóval ha midsommar előtt nem jön össze, valószínű idén már bukta nekem. Persze ha felvennének, a három hónap elrepül lakáskereséssel és egyéb teendőkkel, csak tartanék már ott :) De a remény hal meg utoljára.

Illetve köszönöm tippeid, a munkaerő közvetítők tényleg szinte automatikusan pattintanak le, általában nem perfekt svéd nyelvtudással, míg eddigi interjúknál mindnél volt svéd nyelvtudás követelmény, mégis megkerestek. Reménykedek, hogy az eddigi jelentkezéseket megnyomják a következő 1 hónapban. Remélem cikinek érzik, hogy a júniusban kiírt állásra augusztus végére-szeptemberre szerveznek interjút :)
Újabb vendégposzt következik Viktor tollából, aki szerencsére sokkal precízebb nálam, így részletesen összeszedte a kiköltözéshez szükséges tudnivalókat. Sok "külföldre költözős" blogon olvasható hasonló témájú bejegyzés. Mégis úgy gondoltam, hogy érdemes írni egy újabb listát a svédországi…..
Nos, erre is kitaláltak valamit a svédek. Nem mondom, hogy ez számunkra teljesen pozitív, de teljesen megértem a miértjét. Ugyanis március 1-től minden, EU-n kívüli országból érkező csomagra vámot és kezelési költséget kell fizetni.Svédországban (ahogy gondolom minden más, EU-s országban is) nagyon…..
Rengeteg érdekes dolog történik velünk még most is, szinte minden nap, de sajnos idő hiányában egyre ritkábban jutunk hozzá, hogy leírjuk. Most pár rövidebb sztorinkat összeszedtem, amik ugyan önállóan nem állják meg a helyüket, de így egyben pont kitesznek egy bejegyzést. :) Az első negatív…..
mayflower36 2018.03.22 15:04:51
@NRebeka: Én így is nagyon tisztellek, hogy írsz, nekem elszántságom nem lenne hozzá, mondjuk szerencsérmre minden szabadidőmet el tudja szipkázni a lányom, szóval aggódnom sem kell emiatt :)
Járműipari softverész-gépész vegyesfelvágott mérnökként ténykedek. Elsőre jónak hangzik, csak sajnos anynira nem szoftverész, hogy SW állásokra jelenkezzek és annyira nincs gépészmérnök, hogy tervező mérnöknek tudjak jelentkezni.

Jelenleg nagy tőkegyűjtés mellett még csak Scania-hoz jelentkezek (nagy vágyam ott dolgozni) és a Volvo-ho jelentkeznék, ha lenne megfelelő pozíció. Sajnos nagyon sok pozíciónál írják a svéd nyelvtudást, mint elvárást, amivel becslésem szerint kimenetelkor úgy (vagy még úgy se) fogok állni, mint te és/vagy Viktor, ami nem épp a folyékony szinonímája. Persze napról-napra tanulom, de a haladás nem veszettül gyors.
Ha Scania nem jön össze kb. 2 hónapon belül, akkor pedig elkezdek tömegesen jelentkezni álláskereső portálokon bármire, ami gépészebb jellegű.

Köszönöm a bíztatásod, nem adom fel, persze ha a Scania nem jön össze, akkor kesergek picit, de majd maximum pár év kinti tapasztalat után újra próbálom, akkor már nem nagyon köthetnek majd mibe bele :)
Mint láthatod mindenképp menni akarunk, így minden hasznos információtoknak nagyon örülünk és nagy örömmel olvassuk a blog-ot! Sok élményt nektek és ha van szabadnapod várunk minden érdekességet, nomeg hétköznapiságot :)
mayflower36 2018.03.25 19:00:08
@NRebeka: Tanulgatom folyamatosan, de se nem haladok úgy, mintha kint rákényszerülök, sem nem elég és Magyarhonból nézve nem is lesz, hogy ilyennek pl megfeleljek: "Du behärskar svenska och engelska i tal och skrift."
Egyenlőre a nekem nagyon tetsző állásokra jelentkezem és április vége fele kezdek mindenre jelentkezni. Persze amikor tudom megkeresem a cég karrier lapját majd, csak sokszor nincs ilyen, de az állás jó és próbálkozik az ember.

Azonban kitartásra reagálva. Amikor például Viktor keresett állást, jelentkezett olyanra, ahol a sévd nyelvtudást előírják? Mert feleségem szerint az túlzás és nagyképűnek nézhetnek, ha jelentkezem ilyenre. Én meg úgy vagyok vele több állásnál, hogy azért ez nem olyan munka, ahol ha csak angolult udok az nagy bajt jelenthetne... Szerintetek? (Persze, ahol egyértelműen kell oda nem godnolom, de pl cégen belüli belsős tesztmérnököt nem érzem kritikusnak.)
mayflower36 2018.03.26 15:00:32
@NRebeka: Angolnak mennie kell munkám miatt is :) Norvégoknál hírhedten millió tájszólás van, de azért dél-Svédországban is ekkora különbségek legyenek az sokkoló.
Nyelvtudás-jelentkezés-interjú tippeket köszönöm szépen! Megfogadom! :)
Türelem akad, mert nem baj a kicsivel több tőke sem illetve elkeseríteni nem tudnak, mindenképp ki akarunk menni, nem adjuk fel! :) További szép napot!