Regisztráció Blogot indítok
Adatok
s.mark

26 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A választási eredmények és az elmúlt egy hét fejleményeinek az elemzése alapján kirajzolódik előttünk, hogy hogyan fog kinézni a magyar politikai élet a következő években. A Fidesz-KDNP nagyarányú győzelme valószínűleg egy korszakot lezáró esemény volt, de a pártok többsége továbbra is…..
kép forrás:nytimes Az elmúlt hetek történéseinek hatására Belarusz Európa figyelmének a központjába került, annak ellenére, hogy korábban a belarusz hírek nem igazán kerültek a címlapokra. Belarusz leginkább Oroszországgal összefüggésben volt érdekes téma, ma pedig azt látjuk, hogy a csapból is a…..
Az elmúlt hónapokban zajló tüntetéseken számtalan zászló feltűnt Hongkongban. Az autonómiájukat féltő hongkongiak nem a város hivatalos zászlóját lengetik, hiszen azt csak 1997 óta használják, mióta Kína újra birtokba vette a területet. Sokkal népszerűbbek viszont a gyarmati idők zászlói, mert a…..
A vasárnapi EP-választások hoztak pár meglepetést és ezeknek a meglepetéseknek jó pár vesztese és győztese is volt. Nézzük meg kik nyerték/vesztették a legnagyobbat a magyar választásokon.   1. Győztes: Fidesz-KDNP Hiába érezte úgy több ellenzéki párt is, hogy megállította a kormánypártokat, a…..
Miben volt más május 1-je 100 éve, mint ma? Ha a magyar történelemből egyetlen naptári évet kellene megneveznem, amelyik a legdrámaibb és legfordulatosabb volt, akkor egészen biztosan 1919-et mondanám. Abban az évben május 1-je is kiemelten fontos esemény volt, hiszen a Tanácsköztársaság ideje alatt…..
A Marvel filmek rajongói is elismerik, hogy jó pár filmben a főgonosz egy elég egy dimenziós karakter volt. A Bosszúállok: Végtelen háborúban viszont egy olyan szupergonosz szerepelt, aki azoknak a figyelmét is felkeltette, akik nem igazán rajonganak a képregényfilmekért. Thanos egy összetett…..
A második világháborúban a német sikerek története mindenki számára ismert. A jól gépesített német hadsereg és a német precizitással megalkotott harckocsik eltaposták az európai riválisokat. A német tankok könnyedén szállták meg a hősiesen küzdő, ám súlyosan elmaradott Lengyelországot, a…..
Fehéroroszországra ma sokan úgy tekintenek, mint a nagy putyini Oroszország kis testvérére. Fehéroroszország magyar megnevezése is azt a látszatot kelti, hogy itt tulajdonképpen oroszokról van szó, akik egy másik államba kerültek a Szovjetunió zavaros szétbomlása után. A valóságban egy gazdag…..
A nemzeti zászlók "Ádámja" a francia trikolór volt. A 19. században a legtöbb nemzeti lobogó a francia zászló mintájára szintén két vagy három színből állt össze. A színek használatban is volt limit, hiszen az európai heraldikában az aranyat jelképező sárga, az ezüstöt jelképező fehér mellett, csak…..
A marketing egyik alapvető nézete az, ha valamit szép emberek mondanak nekünk, azt jobban elhisszük. A szépség persze relatív, főleg ha egy képről van szó. Mindenkinek van olyan képe saját magáról, ami miatt felteszi a kérdést, tényleg így nézek ki? A politikusak megpróbálnak jól kinézni, de az…..
Nem rég az index eurologus rovatában jelent meg Kugyela Tamás és Márton Balázs cikke „Macron Orbán ellen? Izgalmas mese, csak nem teljesen igaz” címmel.  Egyébként maga a cikk valójában sokkal inkább az Európai Parlamenttel és annak jövőjével foglalkozik.  Az ott tett állításokkal nagymértékben…..
A múlt héten elfogadott Sargentini-jelentés kavarta fel a nyáron leülepedett politikai állóvizet Magyarországon. De hiába tűnik úgy, hogy a jelentés Magyarországról szól, valójában a jelentősége sokkal nagyobb Európára nézve. Jövőre európa parlamenti választások lesznek és ez a jelentés volt a…..
A francia világbajnoki címnek nem örült a többség. Magyarországon legalábbis biztosan. A franciák a lehető legminimálisabb teljesítménnyel lettek világbajnokok. Ettől még megérdemelten. De ennek a vb-nek volt egy erős politikai tartalma is. 2015 óta, Európában és főleg Magyarországon a migráció az…..
A francia világbajnoki címnek nem örült a többség. Magyarországon legalábbis biztosan. A franciák a lehető legminimálisabb teljesítménnyel lettek világbajnokok. Ettől még megérdemelten. De ennek a vb-nek volt egy erős politikai tartalma is. 2015 óta, Európában és főleg Magyarországon, a migráció az…..
A láthatatlan katonák mítosza, akik majd a megfelelő időpontban előbújva megnyerik a harcot, számtalan alkalommal jelent meg a történelemben. Hasonló helyzetből indult az ellenzék a választásokon. Azokban a rejtőzködő bizonytalanokban hitt, akik nem jöttek, leginkább, mert nem is…..
Lezárult a kampány időszak. A következőkben azt fogom elemezni, hogyan teljesítettek a pártok a kampányban. Leginkább a március 15. utáni időszakra koncentrálva. Nem csak azt fogom nézni, melyik párt mennyire lesz sikeres a választáson, hanem azt hogy az elmúlt pár hónapban milyen üzenetet tudtak…..
simamarkelemez Választási kisokos 2018.04.06 04:26:41
A választásról sokat beszélünk, mégis sokak számára nem tiszta pár alapvető kérdés. Ez nem feltétlen a választók hibája, az embereknek van jobb dolga, mint hogy a választási rendszer leírását vagy az aktuális pártpolitikai kérdéseket bújják. A következőkben pár gyakran ismételt kérdést szeretnék…..
Az ellenzék szereplői közül többen is kormányváltásra készülnek. A legújabb közvélemény-kutatások szerint erre nem kell számítani. Viszont érdekes megnézni azt, ha mégis sikerülne, pontosan milyen lehetőségei lennének az ellenzéknek. Karácsony Gergely többször beszélt arról, hogyan bontaná le a…..
s.mark 2018.04.05 17:47:48
@NFL55T: sajnálom hogy röviden válaszolok erre a hosszú és részletes véleményre, de azt gondolom mind az amit leír talán igaz lehetett volna 2014-ben, de azóta főleg a jobbik elleni lejárató kampányok miatt a Jobbik már nem bocsájt meg a Fidesznek. Való igaz hogy az SZDSZ egyszer már átvert mindenkit, és mégis megkötötte az alkut, viszont akkoriban messze nem volt ennyire eldurvulva a kampány. Simicska sem érdekből támadj a Fidesz ma már, az neki mélyen személyes ügy. Másrészt a Fidesznek nem feltétlen érné meg a jobbik koalició akkor, amikor eléggé úgy néz ki hogy a káoszból is ők tudnának leginkább kiemelkedni. Tulajdonképpen jól leírta azt hogy miért érné meg nekik, de egyszerűen nem erre vezetnek a dolgok. A jobbik az egész kampányát arra építette hogy leváltják a Fideszt, és ebben az is benne volt hogy majd ők börtönbe küldik a vezetőket. Ezekből már nincs békülés. Hogy egy klasszikust idézzek: elkésett a békevágy.
A mélyreható elemzések már megszülettek a választással kapcsolatban, viszont van pár kevésbé hangsúlyos tényező, amik bizony befolyásolhatják a választás eredményét. Nehéz megmondani, hogy valóban hatással lesznek-e a választás kimenetelére, de egy végtelenségig kiélezett versenyben bármi lehet a…..
The next Sunday, the elections of 2018 will take place in Hungary. Now it looks like Viktor Orban and the Fidesz-KDNP alliance will gain the majority of the votes. There are 199 seats in the Hungarian National Assembly. 93 seats will be decided by a nationwide constituency by propotional…..
simamarkelemez A liberalizmus vége 2017.06.16 18:51:40
A liberális ideológia történelme során már számtalan változáson átesett. Legutóbbi szemléletváltásánál viszont éppen a szabadságra épülő retorikája kérdőjeleződött meg. Sokkal inkább érték alapú lett. Mit jelent a liberalizmusnak a szabadság? Milyen váltás történt a retorikában? Milyen…..
simamarkelemez A CEU ügy 2017.04.13 13:49:36
Az utóbbi napok és hetek legkiemeltebb témája a CEU-törvény volt. Különböző médiumokban az események sokféle értelmezése volt olvasható. Mi is volt a kormány célja a törvénnyel? Miért most alakultak ki nagyszabású tüntetések? Kik azok akik most tüntetnek? Milyen hatással lesz ez a 2018-as…..
simamarkelemez A hitel 2017.03.15 11:51:57
Március 15-én nem csak a forradalmat ünnepeljük.  De nem is csak a szabadság harcot. Március 15-e a reformkor, a korszak ünnepe is. Sokan írnak arról, hogy mennyire aktuális ma is a 12 pont. És van is belőle ami aktuális, de közel sem minden. „Úrbéri viszonyok eltörlése”- persze meg lehet…..
simamarkelemez A Trump-hatás 2017.03.14 21:10:21
Gyakorlatilag sokkolta a közvéleményt Donald Trump sikere az amerikai választásokon.  Az előzetes becslések sima Clinton győzelmet jósoltak. Igazából egyenesen perifériára került az, aki arról mert írni hogy Trump fog nyerni. Ez főleg az Egyesült Államokban volt így, de Magyarországon is jellemző…..
simamarkelemez Third in a row? 2017.03.03 05:26:56
The government Just a bit more than one year before the 2018 elections in Hungary it seems like Viktor Orban will be the prime minister for 4 more years after 2018 spring. According to the latest polls Fidesz-KDNP will win again and no one will really get close to them. Orban became a widely known…..