Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CsanyiGer

1 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csányi Gergely válasza Gergely Dóra és a Szabadnem blog szerzőinek válaszcikkére Kedves Szerzők, Hadd használjam most a (nyílt) levél-formát, mivel egyedül a cikketekre szeretnék reagálni. Válaszotokban csúszkálva szerepelnek olyan kifejezések, mint kapitalizmus, rendszer és osztály, ennélfogva…..
CsanyiGer 2017.03.30 16:36:42
@Tamás Nagypál: Kedves Hozzászóló,
bocsásson meg a megkésett válaszért, nincs mentségem azon kívül, hogy elfoglalt voltam.

„Itt hiányzik a különbségtétel a burzsoázia és a proletariátus elidegenedettsége között (…)ellentétes következményekkel jár, osztályhelyzet függvényében.”

Teljese igaza van! Az előző posztom alatt is talán az volt a kettőnk közötti félreértés, amit a H. Clinton és a fekete rabszolga kontrasztos szembeállításával szemléltetett, hogy természetesen teljesen egyetértek abban, hogy különböző osztályhelyzetekben, és a Világrendszer különböző helyiértékein és időszakaszaiban ezek a létrejövő szociális reprezentációk, identitások, szerepelevárások, narratívák teljesen máshogy tudnak megjelenni, köszönhetően a cselekvők eltérő erőforrásainak. Így a megjegyzése, mint hogy -- „Tehát oké, hogy a fekete identitás mindkét esetben "elidegenedett", de ennek az elidegenedettségnek a politikai mozgósítása homlokegyenest ellentétes következményekkel jár, osztályhelyzet függvényében” – teljesen jogos.

„Már elnézést, (…), ahol a nyugat érdekeivel ellentétes identitáspolitikai küzdelmek (=terrorizus) folynak?”

Ha például egy ország félperifériás pozíciójában (esetleg válság időszakban) a formális munkahelyek száma szűkös és a munkanélküliséget azzal próbálják bizonyos aktorok az egyénre hárítani, hogy „lehetne dolgozni csak a cigány lusta hozzá” akkor az identitáspolitikát előfeltételező liberális episztemológia abból a szituációból indul ki, hogy valakit egy interakcióban hátrány ér amiatt mert cigány. Ez persze egy valós probléma, de – érvelésem szerint – hatékonyabb azzal foglalkozni, hogy hogy jön létre a cigány-nem cigány megkülönböztetés és mi a strukturális háttere pl. a munkahelyhiány. Ebből a szemszögből a terrorizmus érdekes és elgondolkodtató kérdés, ám abból a szemszögből valóban még ezek is a status quot szolgálják, hogy az osztályellentéteket spirituális (vallási) vagy identitásbéli ellentéteknek állítják be.

Az Ön által ajánlott irodalmaknak, amint lesz egy kis időm, utánanézek.

Minden jót,
a Szerző