Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Albu

0 bejegyzést írt és 929 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1891-ig Európában nem volt egységes idő, nem léteztek időzónák. Minden település a nap járása szerinti helyi időt használta. Ez az írás arról szól, hogyan alakultak ki az időzónák és mi köze mindennek a vasúthoz. Az időeltolódásnak a vasúti közlekedés előtt nem…..
Számos alkalommal értekeztünk már arról, hogy Magyarországon mennyire nagy szükség lenne egy valódi közlekedésfejlesztőre, aki az utasok és árufeladók szemszögéből nézi a világot. Az elmúlt 10-15 évben megvalósult EU-s projektek mérlege sajnos elkeserítő: túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az országos…..
Albu 2022.08.06 22:57:26
@Budapest HBF: A minisztériumtól én nem várok semmit.

A GYSEV-től viszont én annyiszor hallottam már, hogy ők nem MÁV, hogy szeretném végre látni, hogy ők nem azok : )
Van olyan is köztük, aki kivonul egy tárgyalásról-értekezletről, ha bármilyen összefüggésben elhangzik a MÁV neve : D
Az előző két résszel (lásd itt és itt) még mindig nem lőttem el az összes kedvencemet Domonkos Endre fortepanos fotói közül. Az akkor látott felvételekhez képest a most következők helyszínének beazonosítása nem nehéz, úgyhogy régi légifotók nélkül is megleszünk - több lesz viszont a saját emlék…..
A parlamenti választás ismét sokakban előhozta a külföldre költözés vágyát (ez már nem az első alkalom, hogy aztán némi idő elteltével visszaálljon az alapállapot). Legalább ilyen érdekes, milyennek látják a Magyarországhoz fűződő viszonyukat a már hosszabb ideje külföldön élők. Közéjük tartozik…..
Albu 2022.05.01 21:56:32
@taga20: Oroszo. valszeg jól jön ki hosszútávon, és eleve arra gyúr mindig: a különalkus Merkel helyett a kevésbé finnyás-hisztis Kínának meg Indiának adja el a nyersanyagait.

Mi meg fizethetjük a háború előtt is már brutálisan emelkedő árakat
A korábbi, a vasúti menetrend (illetve általában a szolgáltatástervezés) nyilvánosságáról szóló bejegyzésünkben már utaltunk rá, hogy lesz folytatás, azaz problémák mellett írni fogunk a megoldásról is. Sajnos ez kapacitásaink hiánya miatt késve jött össze, de mai posztunkban végre bemutatjuk, hogy…..
Hamarosan jönnek a választások, ezért úgy gondoltuk, érdemes körülnézni a pártok háza táján, mit is mondanak a közlekedési jövőképükről. Hangsúlyozzuk, hogy e bejegyzésünkkel nem célunk egyik párt mögé sem beállni, sőt pontozgatni, meg sorrendet felállítani sem fogunk, a döntést természetesen…..
Magyarország keleti felének a Balatonja ma már egyértelműen a Tisza-tó, amelynek turisztikai kínálata egyre több ember számára teszi népszerű nyaraló- és hétvégi pihenőhellyé ezt az „ember alkotta paradicsomot”. Amennyiben fontos szempont az, hogy az egyre szélesebb ökoturisztikai és kerékpáros…..
A pesti ember hihetetlenül kreatív. Főként olyankor, ha egy rendszert kell kijátszani, vagy a fizetést megúszni. Mégis hogyan lehet egy olyan villamoskocsin ingyen utazni, ahol folyton ott járkál a kalauz? A megoldás egyszerű: ne vegyük észre! Létezhet, hogy ez működik? Igen, és ezt a régi pestiek…..
Albu 2022.02.12 23:19:37
@Tesztelo.hu: Tippem szerint kizáratta magát az utazásból.
Megbocsáthatatlan paródiának tartotta Hitler, hogy a Duna legszebb városa az „Attila hun ivadékai” által lakott Budapest, és nem valamelyik "Niebelung" város. A magyar főváros nemzetiszocialista stílusú lemásolása mellett Linzben épült volna fel a világ legnagyobb és leggazdagabb múzeumi negyede,…..
Albu 2011.02.19 23:15:50
Nem tudom, hogy az ilyen nagy átépítő terveket csodáljam, vagy óva intsek tőlük.

De Hitler rá lehetett kattanva a témára, ha a végén is foglakozott vele.

Az eredeti témától elütőhöz:
@innovation: Szerintem nem következetes az a koncepció, amelyik a déli helyett leszállítana mindenkit Kelenföldön, de a villamoshálótatot átszállásmentes irányba fejlesztené.
Tavaly év végén nagy figyelmet kapott egy, a Fidesz Lendvay utcai székházában látható nagyméretű térkép, és még hetekkel később is meglehetős érdeklődésre tartott számot a sajtó részéről. A térkép egy, az Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára 2019. december 16-án feltett, a Fidesz…..
Albu 2022.01.07 00:18:59
@gigabursch: Bécsben az U6 Floridsdorf és az U2 Aspern Nord metróállomások térképekkel vannak kidekorálva, de a Südtiroler Platz Hbf villamosmegálló is tkp.
HamPLÓ A bécsi Stadtbahn alkonya 2020.04.22 07:00:00
Nemrég mutattam egy szép piros villamost Bécsből, és említettem, hogy azt eredetileg a Stadtbahnra építették. A német "Stadtbahn" szó csupán "városi vasutat" jelent, és ezt egyes helyek egymástól eltérő tartalommal töltötték meg. Berlinben a Stadtbahn egy konkrét, a belvároson kelet-nyugati irányban…..
Albu 2020.04.23 10:40:06
@enpera: Valóban, Bécsben is jórészt hiányzik. Amire fel lehet nézni, az az ITF alapú infrafejlesztése az ÖBB-nek.

Érdekesség: a magaspadlós villamosokon Bécsben nincs belül kijelző, és nem írják ki a menetrendben, mikor jön (alacsonypadlós, néha 3-4 magaspadlós jött a 49-esen egymás mögött).
Albu 2020.04.23 10:48:09
@nyelv-ész: Nézd, az egyik tervezőiroda falán máig büszkén kinn van az M4 luxusjátékmetró, szerintem kiteszik majd mellé az EU-s támogatás megvonásáról szóló határozatot is.

Húsz évnyi autóbuszbeszerzés maradt el miatta, meg az S-Bahn alagút lehetősége (ami egy megyét minimum szolgálna egy fél kerület feltárása helyett).

Józsefváros helyén is pancsoló lesz villamosjárműtelep helyett.

Ma már ott tartunk, hogy a Levegő Munkacsoport is buszpályát (BRT) akar a Rákóczi úti villamos helyett. Meg e-buszok lobbistái nyernek a troli helyett. Nesze neked klímaforradalom meg hatékony pénzköltés!
Pangea Visszavadítás 2021.08.08 13:19:46
David Attenborough nagy feltűnést keltő, a földi ökoszisztéma rohamos változását (degradációját) bemutató legújabb sorozata és az abból készült könyve egyik legérdekesebb fogása, hogy a problémafeltáró részt hosszú életének mérföldkövei köré építette fel, melyeknél minden esetben közli a földi…..
Külföldön dolgozva mindig jól jön, ha van hova fordulni jogi segítségért, pláne, ha azt az ember az anyanyelvén teheti meg. Most ez kerülhet veszélybe Ausztriában, miután a kormány takarékossági programjának keretében megvonja az eddig ingyenes burgenlandi tanácsadó támogatását...
Albu 2021.07.25 07:22:07
@nyuszigonosz: Mi ez a román duma az állam nyelvéről meg egynyelvűségről?
A Németország északnyugati részét érintő heves esőzések következtében megáradt folyók több helyen kiléptek a medrükből. Számos döbbenetes kép készült a katasztrófáról, de egy geográfus szemével a legérdekesebb kép kétségtelenül az Erftstadt melletti Blessem faluról készült. Az elképesztő mértékű…..
Sok szülő gondolja azt, az egészen kis gyereknek még nincs meg a képessége arra, hogy egyszerre két nyelvet tanuljon. Ezek a szülők általában úgy döntenek, hogy addig várnak a második nyelvvel, amíg az elsőt nem beszéli folyékonyan a gyerek. Csakhogy sok előnye van annak, ha egészen fiatal korban…..
A nálam kicsivel idősebbek még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor két csepeli HÉV is volt. Pontosabban volt a "Határ út - Csepel HÉV", és volt a "Csepeli Gyorsvasút". A kettő közül már csak az utóbbi létezik, pedig ha még húsz évet kibírt volna a másik, akkor ma a 3-as villamos a vágányain…..
A mostani bejegyzés némileg rendhagyó módon egy többszerzős apa-fia bejegyzésként született meg, ugyanis az írás hajózási vonatkozásait, illetve visszaemlékezéseit Segyevy Zoltán írta, aki közlekedésmérnöki tanulmányai során fedélzeti tiszti ágazatra specializálódott, és több évig szolgált a MAHART…..
Albu 2021.06.30 13:41:01
@rezgaras: Pont emiatt volt fura azt olvasni, hogy a déli irányú haladást lefelének írta egy hajós.
Öt gyerekkel él Németországban Robi, akinek nem is áll szándékában visszaköltözni Magyarországra. Egyebek mellett a negatív kisugárzás, az emberek egymás ellen uszítása miatt érzi úgy, hogy jobb lesz nekik ott. Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, te sem érted azokat, akik hazaköltöznek? Írd meg a…..
Albu 2021.06.20 16:44:03
@midnightcoder2: Az USA is távolodik a közös nyelvtől. Belgiumban meg sosem volt adott (Svájcot már írta más), érdemes ránézni egy nyelvi térképre ; )
Tízből hat magyar megfontolná (akármit is jelentsen ez), hogy visszaköltözzön Magyarországra, más kérdés, hogy pontosan ugyanennyien vannak azok is, akik ezt egy éven belül kizártnak tartják – olvasható egy friss felmérésben...
„A földrajzos olyan, mint a kalapácsos ember: mindenben szöget (területi különbséget) lát.” – hangzik el gyakran a nem is annyira megalapozatlan kritika. Ma sem teszünk mást: egy bizonyos dimenzió területi különbségeit vizsgáljuk meg, de egy olyan dimenzióét, amin a fejlesztéspolitikai dokumentumok…..
Albu 2019.04.25 18:33:14
@noodlay: Nyírben is sokam voltak, de hamarabb elvesztették a nyelvet. Hatvanas években született tótkomlósi (Békés megyei) tanárom hat éves koráig csak tótul tudott.
Albu 2019.04.25 20:01:31
@noodlay: kétszáz éve 80% tót Nyíregyházán www.facebook.com/918932698288172/posts/1212971872217585/
Amikor éjszaka, a legmélyebb álmunkban már a bilibe is belelóg a kezünk, akkor nemcsak arról álmodozunk, hogy egyes városi szakpolitikai, szakmai kérdéseket hogyan lehetne sokkal jobban csinálni, hanem arról is, hogy hogyan is nézne ki a mainál sokkal jobban a városnak mint társadalmi-politikai,…..