Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blaskoagi

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha nagyon egy nyelvet beszél két vezető, akkor előfordulhat, hogy szinte egyenrangúan, akár egymástól organikusan átvéve a szót, együtt gombolyítva a drámaesemény fonalát folyik a vezetés. De ez nagyon különleges eset, mondhatni adomány, így talán nem is érdemes beszélni róla. Annál fontosabb…..
Mivel a szociodráma közösségi kérdések, vélemények feltérképezését is vállalja, könnyen tűnhet sztereotipikusnak azok megfogalmazása . Ez érthető: közös probléma jelenik meg mindenki számára elfogadható (konszenzusos) megfogalmazásban. Az árnyalatok eltűnnek a közösben, még ha az egyéni megélések…..
Az ötlet abból jött, hogy az intellektualizálva ellenálló fiatal csoport mindent nagyon meg akart érteni, a nüanszok örök pontosításával folyt az életük, akár végtelen szócsaták árán. A folytonos kardozás az igazságért közös munkájukban olykor valóban nélkülözhetetlennek bizonyul, máskor azonban…..
A múltkori javítós találkozón kidolgozott közösségi szupervíziós módszert ismét kipróbáltam, ezúttal orvosok között. Mindössze egy órám volt arra, hogy  a) találjunk a jelenlévők számára egy közös szakmai problémát b) azt kidolgozzuk, megértsük részleteiben c) majd a probléma - a közösség számára…..
Csoportdinamika kurzus, szociodramatikus megtapasztalása és feldolgozása a témának. A diákok lelkesen vetik bele magukat a soha nem tapasztalt tanulási módba. Olyan lelkesen, hogy az első három óra elteltével "buggyan" is a csoporttéma: a határok kérdése: meddig mehetünk el ezzel a feldolgozási…..
A szociodráma team legutóbbi csoportján felmerült a kérdés, hogy érdemes lehet- e szociodramatikusan feldolgozni, értelmezni szupervíziós célból olyan típuskonfliktusokat, amelyek egy-egy intézményben dolgozó segítő foglalkozásúak körében időről időre előkerülnek. A probléma feltárására kísérleti…..
Pszichodráma csoportban mindig azt mondjuk, a csoport bölcsessége az irányadó.Ha valakinek nagyon égető a problémája, azt mindig tudja (értsd: leveszi, érzi) a csoport, és az illetőt választja. Ha nincs ilyen értelemben kiugróan sürgős téma, akkor az egyéni ráhangolódások a döntőek: kinek a témája…..
Szociodráma A játék hőfoka 2017.03.06 12:13:27
A P.E.R.F.O.R.M.E.R.S. projekt első műhelytalálkozóján megismételtük a Portugáliában tanult játékot, ahol egy társadalmi pozíció szociális atomját raktuk ki: egyéb pozíciókat, intézményrészeket, társadalmi csoportokat. A játékot szigorúan a videón dokumentált elvek szerint vezettük, két lényeges…..
Szociodráma Ugorj egy szintet! 2017.02.21 16:59:00
Az egyik legnagyobb kihívás a szociodrámában, hogy társadalmi kérdésekkel, ne pedig személyesekkel foglalkozzunk. Miközben szükséges a résztvevők személyes érintettségét megtalálni, hiszen attól lesz súlya az éppen terítékre kerülő problémának. Portugáliában Margarida ezt több módon oldotta meg:…..
Az "identitás" az a szociológiai fogalom, amely leginkább rámutat arra a mezsgyére, ahol rossz vezetés esetén a szociodramatista hibázhat: a jól megtervezett, de rosszul kézben tartott szociodráma ugyanis éppen az identitásokkal dolgozva csusszanhat át könnyedén a pszichodráma terepére. Márpedig ott…..