Regisztráció Blogot indítok
Adatok
norbonca

18 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Az elmúlt években Horvátország kitehette a "MEGTELT" táblát főszezonban. A legmenőbb kikötőkben akár hetekre előre kellett helyet foglalni, de a távolabbi szigeteken is célszerű volt előre bejelentkezni, vagy nagyon korán érkezni, ha biztosra akart menni az ember. Nem beszélve azokról az…..
norbonca 2020.07.05 20:16:28
@luis5: A hajóbérlés lett jelentősen olcsóbb. Különösen a prémium kategóriában. Főszezon van és az árak a tavalyi felére estek. A 20-30% -os turizmust max Dubrovnik, Split és az egyéb frekventált helyek tudják. A szigeteken ez töredéke. Egy csomó étterem ki sem nyitott, de még Korculán este is csak néhányan lézengtek. Óriási élmény ezt látni, remélem, hogy túlélik gazdaságilag.
norbonca 2020.07.05 22:30:08
@bontottcsirke: Pedig most nincs ennél biztonságosabb nyaralás. A ház előtt beülni az autóba, a kikötőben átülni a hajóra és egy hétig non-stop strandon lenni egy úszó apartmanban anélkül, hogy bárkivel találkozna az ember, elég jó megoldás.
norbonca 2020.07.06 11:06:37
@kárárámaispj: Igazad van annak ellenére, hogy többnyire csak magunk voltunk az éttermekben is. Én arra gondoltam, hogy ha valaki szeretne a tengerparton nyaralni, de nem szeretne emberekkel találkozni, akkor ehhez ideális megoldás egy hajós nyaralás. Tutira biztonságosabb, mint itthon wellness szállodába menni, vagy akár a Balatonon egy zsúfolt strandon.
  Még talán korainak tűnhet az őszi utazást tervezni, de egyrészt amúgy is otthon kell ülni, másrészt hátha hamarosan jó áron lehet hajókat foglalni az utószezonra. Észak-Olaszország még az offshore vitorlázásban kevésbé gyakorlott hajósoknak is viszonylag könnyen elérhető. Ősszel pedig nem is…..
    Bár a koronavírus okozta leállás a turizmusban elhúzódni látszik, lélekben azért készülhetünk arra, hogy amikor majd elmúlik, bepótoljuk a kimaradt nyaralást. Dalmácia könnyen elérhető és tökéletes célpont akár ősszel is. Horvátország 1800 mérföld hosszú tengerpartja páratlan lehetőség a…..
Ha tengeri vitorlázásról beszélünk, elsősorban az Adriára gondolunk és a csodás horvát szigetek jutnak eszünkbe. De a vannak olyan rejtett kincsek is a közelben, amiket ritkán látunk, pedig nem is kell sokkal messzebbre menni értük. Itt a limoncello és a hosszú szieszták világában kiváló ételekkel,…..
norbonca 2020.04.19 22:18:56
@youlopukku: Értsd úgy, hogy "kevésbé ismert".
  A legtöbb hajótulajdonos aggódik, hogy milyen lesz az idei szezon. Joggal. Az utazási korlátozások és a gazdasági problémák ezt a piacot sem kímélik. A kikötői díjakat, az esetleges hiteltörlesztéseket és a hajók állagmegőrzését is fizetni kell, miközben minden külföldi bérlést szükségszerűen…..
Az utazás, az óceán és a vitorlázás romantikája mindig inspirálta a művészeket. Festők, írók, költők és zenészek adtak és adnak ma is felejthetetlen műveket, hogy akkor is érezhessük a hullámokat, a szelet, a kalandot és a szerelmet, amikor éppen nem egy vitorláson ülünk mindentől távol, a tenger…..
Soha nem csomagoltam még ilyen gyorsan és ilyen keveset. Gyakorlatilag befértem a feladható bőröndbe. Kézipoggyászt kizárólag azért viszek, hogy legyen valami kezdő cuccom, ha esetleg a nagyobb táskám elveszik. Na jó. Vihetek 23+10 kilót, most tartok 22-nél, nézzük mi jöhet még jól. Bedobok egy…..
Megint kajakozás. Most Skócia, Külső-Hebridák, Atlanti-óceán. Nem a világ vége, van infrastruktúra, semmi sincs túl messze. Az időjárás változékony, vagy az eső esik és fúj a szél, vagy kibírhatatlanul sok szúnyog és légy van. Fókákat megyünk nézni, puffinokat, és esetleg basking sharkot. Bár…..
A legutóbbi utam már nagyon távolinak tűnik, talán mert azóta rengeteg új terv született és mindig a következő utazás a legizgalmasabb. Egy dolog volt azonban teljesen biztos egész évben: idén is visszamegyünk Thaiföldre vitorlázni. A tavalyi út varázslatos emlékeket hagyott mindenkiben és ez…..
Hajónapló California árnyékból 2018.07.22 20:35:29
Az 1 hetes British Columbiai evezős túra után azt terveztem, hogy én viszem vissza a buszt Vancouverből Los Angelesbe. Végig a nyugati parton, kényelmesen,  kb 2200km. Sima ügy 1 hét alatt. Úgy számoltam, hogy nettó 3 nap vezetés, kényelmesebben 4, +1 nap extra nézelődés, +1 nap tartalék, ha műszaki…..
norbonca 2018.07.23 22:39:49
@gintonic.azigazi: Talán nem jött át a bevezetőből, de British Columbiából jöttem le L.A. -be a busszal. Az egész történettel, pedig csak annyit akartam mondani, hogy az embernek néha van egy-egy igazán elcseszett napja, amit ha becsülettel végigcsinált, akkor a végén megérdemel egy sört.
norbonca 2018.07.23 23:03:37
@gintonic.azigazi: Tavaly Mexikóban voltam autóval. Valahol a hegyek között egy hágón, a helyi parasztok (értsd: földműves), fejenként 1000 USD ért akartak átengedni minket, és nem csak kapájuk volt, amivel érveltek. Utána Tijuanában akadt egy kis nézeteltérés egy autómosóban. Valójában nem gondoltam Californiát veszélyes helynek. :)
Egyébként most sem gondolom, csak hagyhattak volna legalább egy egészen kicsit aludni.
  Hosszú prológ, unalmas előkészületekkel, felelőtlen beteggel, repüléssel, stb. Ugorjátok át nyugodtan! Nos megint nem vitorlázás jön. A tavalyi Grönlandi kajaktúra után idén British Columbia, Vancouver Island a cél. Kevesebben megyünk, így talán jobban tudunk majd alkalmazkodni egymáshoz. Nincs…..
norbonca 2018.07.21 14:10:37
@NemNick: Szia! A repülőjegy 1200USD volt nagyjából, a kajak/kenu bérlés 300-400CAD között van 1 hétre. 1 hétre való étel/ital amit magaddal is tudsz vinni, még kb 150-200CAD. Feltételezve persze, hogy a kempingezéshez szükséges dolgaid (sátor, hálózsák, stb) már megvannak. Ha nem akarsz egyedül nekivágni, akkor fizetett túrákra is lehet jelentkezni, azok 1500-2000CAD között vannak.
norbonca 2018.07.22 10:10:33
@MotivaTravel: Köszi! :)
norbonca 2018.07.23 22:45:21
@Captain Hanky: Tavaly Grönlandon voltam kajakozni. Azért az kevésbé barátságos hely, de a jéghegyek között bálnákkal evezni felejthetetlen élmény.
Létezik egy olyan dolog, amit az emberiség közös emlékezetének hívunk. Ez persze folyamatosan változik, fejlődik, erodálódik, de vannak benne viszonylag stabil és megbízható elemek. Az egyik ilyen, hogy a hajós ember iszik. Szinte nincs is olyan könyv vagy film, amiben a tengerészek ne lennének…..
Minden vásárló egy dolgot akar: ár/érték arányban a legjobb terméket/szolgáltatást. A probléma abból adódik, hogy nincs két ember, akinek ugyanaz, ugyanolyan súllyal képvisel értéket. Sokan tekintik értéknek a személyes kiszolgálást, amiért hajlandóak akár felárat is fizetni, míg mások az extrán…..
Ott tartottunk, hogy séta és masszírozás. Megvolt. Éjszakai thai street food, régi és új barátok, ágyban alvás, rendes zuhany. Az első hetet 3-4 órás alvásokkal toltam végig, de nem ma javítok az átlagon. Valahol azt olvastam nemrég, hogy vitorlással világot kerülni nem más, mint folyamatos…..
Amikor tavaly azt mondtam, hogy legközelebb 2 hétre megyünk, komolyan gondoltam. Így most jön nettó 2 hét az Andamán-tengeren Lankgawiból Phuketre és vissza. Arra gondoltam írok pár sort az előkészületekről is. Ha csak a kék tengerről és a fehér homokról szóló rész érdekel, akkor a következő…..
Hajónapló Kajakkal Grönlandon 2018.01.26 21:56:28
Amikor olyan útra megyek, amiről érdemes lehet írni, jobban szeretem a gondolataimat rögtön képernyőre vetni, mert az adott pillanathoz tartozó benyomások hamar elhalványulnak. Grönlandon az írásnak azért voltak technikai akadályai, de ami ennél is fontosabb, hogy az első naptól világos volt: ennek…..
Hajónapló "A családi nyaralás" 2017.06.23 22:56:46
Az elmúlt években relatív sok időt töltöttem vízen, hol csak barátokkal, hol a gyerekekkel, hol a feleségemmel ketten, de valahogy "A családi nyaralás" nem jött össze. Nem várhattunk ezzel tovább, idén lecsaptunk az első kínálkozó last minutes lehetőségre, rögtön a szünidő nulladik napjától. A…..
Hajónapló Sail Fast, Live slow 2017.03.30 15:25:05
0. napBárki bármit mond, 12-15 órás repülés economy classon borzalmas. Lehet filozofálgatni, hogy elől, hátul, vészkijáratnál, vagy a gyerekeknek fenntartott nagyobb lábhelyes részen a jobb-e, de igazából az is csak önámítás. Borzalmas. A legbiztosabb jele annak, hogy végre megérkeztél a Karibi…..