Regisztráció Blogot indítok
Adatok
varga.daniel.sokbor

92 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Igyunk derűre,Igyunk borúra,Ugy is hol kedvre,Ugy is hol búraFordúl az élet.Kedved a jó borJobban éleszti,Búdat a jó borMessze széleszti,S elmúlat véled." - Kölcsey Ferenc Nemrég a Borháló Józsa üzletében a Recaș pincészet borait lehetett kóstolni. Nekem pedig kifejezetten gyengém a…..
"Mi is az ember, ha jobban belegondolunk, ha nem egy precízen beállított, zseniális gépezet, mely végtelen ügyességgel alakítja át a Shirazt vizeletté?" - Isak Dinesen Biztosan te is olvastál már olyan mély eszmefuttatásokat, miszerint a sumérok magyarok voltak, mert pár szavunk hasonlít az…..
Sokbor Ráspi Fehér Zweigelt 2006 2019.03.14 10:51:32
"Bort iszom s a világ kikel ellene.Mondván, hogy a bor a vallás ellene:Most, mivel a bor ellen a hit kikel,Azért iszom, mert ellenvért inni kell." - Omár Khájjám ford. Erődi Harrach Béla Amikor a borklubunk szobájába beléptem, a falakat díszítő üres borospalackok tűntek fel először. Mindegyik…..
"Borral a gazda tölti a kelyhed,tiszta öröm, bár szülte verejték,ünnepi áldást vár,aki benned hisz,s neki féltett kincs e fizetség." - Kis Pál István Szekszárd a borászok közti együttműködés mintapéldája. Az együttműködésnek megannyi látható, és még több általunk, laikusok által nem látható…..
A bejegyzés magyar változatát itt éri el.  "Saint East's lost happiness,This disgraceful presentAnd the pompous fog-futureDance on a wine soaked table;I and the ancient Sardonius wrestle. I'm dozing in my worn jacket,Scarlet covers the ancient shoulder.Crucifix, two candles, sombreness.A grand…..
For the English version of this post, please click here. "Szent Kelet vesztett boldogsága, Ez a gyalázatos jelen És a kicifrált köd-jövendő Táncol egy boros asztalon S ős Kaján birkózik velem. Én rossz zsakettben bóbiskálok, Az ős Kaján vállán bibor. Feszület, két gyertya, komorság. Nagy torna…..
"Ezüstös lesz majd nagy szivetek, Bárha a győzők ti maradtok, Zászlótok is ezüstté őszül S egyszer győzni is elfáradtok." - József Attila Szinte minden 20. században felemelkedett borvidék a "Nagy Vörös" boraira alapozta a sikerét. Valahol érthető a dolog: ha nem is tudsz olyan kifinomult…..
"Nézem a tépett venyigéket,Hajtogatom részeg korsómatS lassan, gőggel magasra lépek. A csúcson majd talán megállok,Földhöz vágom a boros-korsótS vidám jóéjszakát kivánok." - Ady Endre Sok borkedvelőhöz hasonlóan én is szeretek a magyar bor globális helyzetén tűnődni. Furcsának találtam viszont,…..
A bejegyzés magyar változatát itt éri el. "I hang around the vineyard top with a sweet Furmint cluster. The Sun is setting. Meanwhile:the branches and roes go offabove!above!in the drying woods... Darling!please, once observe this wondrous landscape!!! Reminiscent of a frayed flowers meaty,…..
For the English version of this post, please click here. "Itt álldogálok a szőlőtetőn egy édes furmint-fürttel. Alkonyodik. Közben:megszólalnak az ágak és az őzekfent!fent!a száradó-erdőben... Drágám!egyszer nézd meg majd ezt a csodálatos tájat!!! Olyan, mintha valami szétfeslett virág húsos,…..
"Sörre bor - bármikor, Borra sör - forevör!" A fenti, egyetemisták körében sokszor hangoztatott mondást (melynek gyakorlatba átültetésétől óva intek mindenkit) vette szó szerint a RothBeer sörfőzde és a Haraszthy pincészet, ebből lett a BorBeer, azaz egy Sauvignon Blanc musttal erjesztett,…..
 "A halálraítélt itt nyolcfogásos vacsorát evett, és melléje Ibéria vérsmaragdszínű, súlyos borai közül választott egy palackot, abból a történeti múltnak megfelelő évjáratból, amely talán az inkvizíció menekülő eretnekeivel érkezett Afrikába." - Rejtő Jenő Ha külföldi bort kóstolok, egyre…..
Sokbor Tesco Ruby Port 2019.01.13 11:35:25
"Mi mindent halmoztak itt össze? - folytatta odalépve az asztalhoz - Factory-márkás portói óbor, medok a Jeliszejev testvérek palackozójából, ez már igen, atyáim! Ez aztán egészen más, mint a küllő!" - Dosztojevszkij - A Karamazov testvérek Az utóbbi években - főleg a Művalkeszek háza táján - a…..
"And when I declared to my designLike Frankenstein's monster:"I am your father, I am your godAnd you the magic that I conjure"The thankless swineThe blasphemous jerkMy creature had no love for meWhich made me berserk" - King Gizzard & The Lizard Wizard A Coonawarra borvidék…..
A hazai viszonylatok tekintetében az édesbor legalább annyira számít szezonális szeszterméknek, mint a pezsgő. Amennyiben ezt az alaptételt elfogadjuk, akkor célszerű legalább azért tennünk valamit, hogy az év végi szezonalitás szerepköréből kihozzuk a lehető legtöbbet. Ha nem szeretnénk, vagy…..
varga.daniel.sokbor 2018.12.24 09:24:36
Sokbor Bort karácsonyra - 2018 2018.12.20 20:28:42
"- Én most hazautazom - mondtam a sofőrnek. - Nem iszik velem egy búcsúpoharat?- Nekem csak fél gyomrom van - mondta a sofőr.- Egy pohár fehér bor azért nem árthat." - Örkény István Az ünnepek közeledtével megugrik borfogyasztásunk. Nem mindegy viszont, hogy milyen bort fogyasztunk ilyenkor. Nem…..
Sokbor Nyolcas Mámor 2012 2018.12.15 00:17:41
"Testünk mindig kimerül valamilyen módon, és meghalunk, de énnekem inkább legyen olyan ínyem, mely meg tudja adni azt a gyönyörűséget, hogy maradéktalan élvezetet találjak egy Chateau-Margaux-ban vagy egy Haut-Brionban, még ha tökéletesedése közben túlságosan rá is kapott, és így, a dúskálás…..
"Tokajt, ki nem látta, oly nagynak gondolja,Nagy roppant kerített városnak fontolja.De ki eljő nézni,semminek számolja.Nagy hírét és nevét a feje elállja." - Debreczeni Ember András Már megint egy "Dani talál egy palack tokajit olcsón, és annak ellenére, hogy nyilvánvalóan öreg, megveszi"…..
Sokbor H² kisFehér 2016 2018.12.08 21:09:03
"A cárok festője, a magyar Zichy nem hiába illusztrálta a boroshordót a legvidámabb társaságban, táncoló fiatal nők, nevető öregek, bohócok és barátok körében: a bor körül mindig jókedvű emberek sürgölődtek. " - Krúdy Gyula H² Pince (Horváthok a négyzeten). Kézműves kispince a Mátrából. A…..
Hát, ha valami nehéz és kemény, akkor az a bormarketing. Sokszor nem csak csinálni erőfeszítés, de bizony elszenvedni is az. Két faragatlan gyémántot szeretnék most nektek megmutatni, amely a tudattalanra építve próbál önnön magánál egy kicsit nagyobbat kommunikálni...
Sokbor Nyolcas Narancsbor 2017 2018.12.02 11:17:41
"A Duna partján Céda lányhoz hajt durva öröm, A bor ad álmot S a poharamat összetöröm." - Ady Endre Nyolcas Ádám durva egy borász, a szó jó értelmében. A fiatal egri tehetség a hazai természetesbor-radikalizmus egyik legelszántabb alakja. De nemcsak a szinte teljesen adalékanyagmentes…..
"A bor szájon át csurran, S szemen át a szerelem;Csak ezt tudom biztosan, S aggként ér majd végzetem. Felemelem poharam, Sóhajtok, s arcod nézem." - W. B. Yeats Ritka szerencsés véletlenek folytán egy igazi őskövülettel ismerkedhettem meg. Ez a bor 45 éven át érett, és ezalatt az idő alatt…..
varga.daniel.sokbor 2018.11.30 19:14:32
@abcdefghijklmm: ugyan miért ne lennék őszinte? Persze azzal nem tudok mit kezdeni, hogy mások mit feltételeznek rólam.
varga.daniel.sokbor 2018.11.30 19:43:19
@abcdefghijklmm: a biodinamika közel áll a tisztánlátáshoz, az már igaz :) A borleírás nem eredendően bullshit, lehet egyszerűen, érthetően fogalmazni a borokkal kapcsolatban (én is igyekezni szoktam). Az átlagember viszont legtöbbször boroscímkéken találkozik ilyen leírásokkal, ahol legtöbbször magának az írónak érdeke, hogy ne legyen érthető a szöveg, mert még kiderülne, hogy mi is van a palackban ;) Épp ezért szeretem, ha a címkén csak minimális info van, vagy maximum egy idézet.
varga.daniel.sokbor 2018.11.30 20:32:40
@Egy Hun Hunniából: régi borokkal kapcsolatban kötelező olvasmány: borrajongo.blog.hu/2015/06/09/mit_er_a_regi_bor

Az én megjegyzéseim:

Hány éves koráig javul(hat) a bor?
Általában a polcról levéve egy éven belül ajánlott a bort meginni. Véletlenszerűen választva szinte biztos, hogy ilyen bort fogsz venni. Ami nem baj, ha a bor finom :)

Hány éves kortól kezdik a minőségromlást általában?
A borokban folyamatosan (de nagyon lassan) bomlanak az összetett szerves anyagok. Érlelni azért szoktuk a bort, hogy bizonyos alkotóelemek (jellemzően savak, tanninok) elérjék a kellemes, már nem zavaró szintet, illetve ezek a bomlástermékek a fent említett tercier aromákkal díszítsék a bort. Az ehhez szükséges idő boronként változik, rengeteg mindentől függ, mikor éri el egy bor azt a szintet, amikor már élvezhető, és mikor üresedik ki annyira, hogy már ne leljük benne örömünket.

Ha amatőrként mindenképp érlelni akarsz, és még van is hol tárolnod a borokat, akkor ahogy Fotósképző mondta, Aszúval érdemes próbálkozni. Ha komolyabban is érdekel a dolog, akkor nincs más megoldás: kóstolni, kóstolni, kóstolni... és egyszer majd egy-két szép üveget elrakni :)
"Az esti Korcsma-Kapunál, aholültem, nemrég egy sugárzó, komolyAngyal jött; vállán Korsó; fogta ésfelém nyujtotta. S mi volt benne? - Bor." - Omár Khájjám A csipet-csapat A Campus Borklub legutóbbi kóstolóján Bikavéreket szemrevételeztünk. Most egy kicsit változott a menetrend, ugyanis nem én…..
For the English version of this post, please click here. "És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!" - Kölcsey Ferenc A magyar bor Magyarországon…..
A bejegyzés magyar változatát itt éri el. Say: my Fellow, what good is languishing among these sad ruins?For what do you ponder on an era long gone?Strictly measure the present with a future to be achieved;Do, create, enrich, and the Homeland will arise! - Kölcsey Ferenc We have a saying that…..