Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ártéri

0 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Off topic 2022.07.20 08:53:43
Korábbi weblapomon volt az a rossz szokásom, hogy írásaimhoz időnként hozzátoldottam olyan fejezeteket, melyek anyaga a cikkek választott témájához csak feltételesen kapcsolódott. Ezekben főleg egyes történeti/politikai eseményekről, vagy azok utólagos értelmezéseiről fejtettem ki saját…..
ártéri 2022.07.26 19:38:11
@savanyújóska: Most eltekintek attól, hogy a másik minősítgetése nem válasz, akkor hagyjuk az eredeti felvetésemet. Azért az ilyen logikai bakugrások után úgy gondolom, tartoznál némi magyarázattal.
Például: "...Kossuth Lajos tollából, akinek a Dunai Konföderációra vonatkozó elgondolásait a trónörökös körébe tartozó tudósok jól ismerték, és saját tervük kidolgozásakor figyelembe is vették."
Következő mondat: "A Nagy-ausztriai Egyesült Államok létrehozására irányuló első lépések szinte biztosan azonnali polgárháborút eredményezett volna a magyarok, és a birodalom többi nemzetisége között."

Szóval akkor voltak reform gondolatok, de ellenálltak volna a reformoknak.

Ezen kívül a magyar nemesség körében elég sok volt a sváb gyökerű, akik még a nagy betelepítésekkor kaptak birtokokat itt, ők soha nem a magyar lakosság érdekeit képviselték.
A főnemesek pedig egyenesen a monarchia fenntartásában látták a jövőjüket, akárcsak az angoloknál, vagy bármely másik királyságban Európában. Még a mai napig is. Tehát a nemesség nagy része maradi volt. Mi ebben a különleges?

És ha már itt tartunk, rendszeresen kimarad egy jelentős népvándorlás abból az időszakból, jelesül az orosz pogromok által kiváltott betelepülés és a vele járó kellemetlenségek, pedig nagy hatással voltak akkor is és utána is a Monarchia életére. Lásd Egán Ede!

Jó eséllyel az Egán Ede miatti események vezettek végül a nemzetközi összefogáshoz, mely a Monarchia szétszaggatását eredményezte.
ártéri 2022.07.26 19:44:56
@molnibalage: Nem világos, hogy mire válaszoltál, én úgy kezdtem, hogy "Tehát összefoglalva: veszünk egy pár népet, akik hajózásból gazdagodtak meg,".
Felőlem ahhoz hasonlítod a magyar történelmet, akihez akarod, de olyan nemzetekhez, akik kimaradtak a két nagy európai háborúból, teljesen fölösleges. Szerintem. Attól még megpróbálhatod.
ártéri 2022.08.03 18:00:11
@Oktán Pista: Ezt nagyon szépen kivesézted, valami ilyesmi kavargott bennem is, csak bennakadt.

@savanyújóska: Az érdekelne engem, hogy saját elhatározásból írsz ilyen bejegyzéseket, vagy jön valahonnan, valakitől motiváció, elvárás ez irányban? Van ilyen követelmény a blog.hu részéről, mondjuk?
Csak azért kérdem, mert ez a merev elzárkózás a tartalommal kapcsolatban arra utal (legalábbis számomra), hogy ez egy házi feladat, amit letudtál, de inkább most már tovább lépnél.
Más blogon volt ilyesmi, meg olyan is, hogy belenyúlt a szolgáltató egy bejegyzésbe, és kitörölt, átírt, beleírt dolgokat, amiket aztán a bloggazda sérelmezett is.
Hét tenger Korfu hadművelet 3. 2022.05.26 09:20:57
A korábbiakban ismertetett előzmények után került sor az első csoport kifutására Polából, 1918 június nyolcadikán délután. A csoportot Horthy zászlóshajója, a Viribus Unitis vezette, melynek parancsnoka Janko Vukovic de Podkapelski sorhajókapitány volt. A másik csatahajó Horthy korábbi hajója, a…..
ártéri 2022.05.29 16:55:20
@molnibalage: Manapság az irániak próbálkoznak hasonló csónakokkal a Perzsa ( Arab )- öbölben.
Offolok: ki hallott már az 1943-as Operation Cottage-ról?
Az is egy hasonlóan jól sikerült harci cselekmény, mint a cikkbeli.
en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cottage
Hét tenger A Laconia incidens 2022.04.11 07:26:06
1942 július 29-én, a Szuezi-csatorna déli kijáratánál fekvő Port Tewfik kikötőjében az utasok megkezdték a beszállást a móló mellé álló Laconia gőzösre, mely Afrika megkerülésével Angliába indult vissza. Az utasok többsége nem saját elhatározásából szállt hajóra, a Dél-Afrikába, illetve Angliába…..
Miután életem első 50 évét szinte teljes egészében a Nyugat-Dunántúl területén töltöttem, a második 50 évbe lépve úgy gondoltam, megérett már a helyzet arra, hogy kicsit kidugjam az orromat a tágabb környezetbe is. A tágabb környezet fogalmát elég tágan értelmeztem, mert elsőre rögtön nagyot léptem,…..
ártéri 2022.04.03 15:23:33
Hét tenger Rövidhírek 2022.01.28 08:37:32
Az év eleji újsághírek között találtam rá véletlenül egy szomorú, de nem váratlanul érkező hírre, ami a blog törzsvendégeit is érdekelheti, hiszen annak egyik főszereplőjéről többször is esett már itt említés. A hír röviden abból áll, hogy az US Navy eladta két leselejtezett anyahajóját egy…..
Hét tenger Farlövés 1. 2021.12.28 10:00:30
Az előző posztban részletesen tárgyaltuk, hogyan bénította meg egyetlen torpedó az angolok akkor legmodernebb csatahajóját, a Prince of Wales-t. Említettem, hogy a hasonló esetek nem mentek ritkaságszámba, a különösen sebezhető hajócsavarok és kormánylapátok szinte mágnesként vonzották az ellenséges…..
A japán gépek második hulláma 11.38-kor indított támadást az angol hajók ellen. A Genzan ezred tizenhat, torpedókkal felszerelt G3M bombázója két hullámban közeledett az angolok felé. Kilenc bombázó a Prince of Wales, hét a Repulse ellen indult. A gépek a Type 91 légitorpedókkal voltak felszerelve,…..
Hét tenger A Napkirály kalóza 2. 2021.10.30 09:47:24
Több kereskedelmi hajó levadászása után a Diligente május harmadikán összeakadt a 60 ágyús angol Prince of Orange-al. A britek üldözőbe vették a francia hajót, amely azonban gyorsan lerázta nála lassabb ellenfelét. Az angol hajó néhány elülső ágyújából több lövést is leadott ellenfelére, a nagy…..
Hét tenger Az első veszteség 2021.10.14 11:29:47
A Dreadnought megépítéséhez az angolok eredetileg azt a reményt fűzték, hogy a hajóval véget fog érni a gazdaságilag már akkor is nagyon megterhelő flottaépítési verseny. A britek úgy vélték, a Dreadnought meggyőző erővel fogja demonstrálni az angol ipar és az angol haditengerészet…..
A német csatacirkálók kilencedikén délután érkeztek meg Trondheimbe, ahol azonnal hozzáláttak a kárelhárításhoz. A búvárok felmérték a Scharnhorst sérüléseinek mértékét, a Huascaran és Parat műhelyhajókról érkező szakemberek pedig azonnal nekifogtak az ideiglenes javításoknak. Az rögtön nyilvánvaló…..
1940 májusában a világ figyelme Dunkerque városára irányult, ahol a hadtörténet talán legnagyobb szabású evakuációja zajlott, mellyel a vereséget szenvedett francia és angol csapatokat a tengeren mentették ki a német bekerítésből. A hadművelet végső soron sikerrel zárult, s a németek egérutat adtak…..
A franciák veresége, és az olaszok hadbalépése után az angol haditengerészet helyzete válságosra fordult a Földközi-tengeren. Az olasz haditengerészetet általában nem sokra tartották, számbeli fölénye azonban papíron olyan nyomasztó volt, hogy az angolok komolyan foglalkoztak a gondolattal, kiürítik…..
Az Ark Royal vízrebocsátására alig 19 hónappal a gerincfektetés után, 1937 április 13-án került sor. A hajó keresztanyja az Admiralitás Első Lordjának, Sir Samuel Hoare-nak a felesége volt. A pezsgősüveg csak a negyedik próbálkozásra tört szét a hajó orrán, de ettől eltekintve az esemény…..
ártéri 2021.04.03 18:42:53
@savanyújóska: Ahha, köszi a választ.
Ezeken a hajókon még nem volt orrdudor/ bulge, mint amivel a konténerszállító beleállt a kanális oldalába?Vagy csak nem látszik? Mikor jött az divatba?
ártéri 2021.04.07 17:37:19
@gigabursch: Viszont versenyhajókon nem használják, amennyire tudom.
A húszas évek elejére a repülőgép-anyahajó már elismert hadihajótípus volt, olyannyira, hogy a washingtoni flottaszerződés is külön foglalkozott a rájuk vonatkozó korlátozásokkal. Az egyezmény értelmében az anyahajók legnagyobb vízkiszorítása 27 ezer tonna lehetett, kivéve a csatahajókból átépített…..
ártéri 2021.02.24 17:17:40
@gigabursch: Húúú, akkor te rendszeretőbb ember vagy, mint én. A tengerészeket a sivatagban is belinkelted?
1914 júliusában már nyilvánvaló lehetett, hogy általános európai háború van készülőben, de a bekövetkező világvégére aligha számított bárki is. Mint rendesen, ezúttal is szinte mindenki az előző háború megismétlésére készült, és úgy hitte, néhány hónapon belül döntő győzelmet aratnak. A „mire a…..
Hét tenger A Tengeri Farkas 05. 2020.06.25 10:26:00
A Cochrane-t és kíséretét szállító hajó 1823 március 13-án érkezett meg Rio de Janeiróba. A lakosság itt is nagy lelkesedéssel üdvözölte a híres embert, azonban a felső tízezer köreiben személye inkább gyanakvást ébresztett, és a brazil arisztokrácia lekezelően bánt vele. Brazíliában természetesen…..
Hét tenger A Tengeri Farkas 03. 2020.04.25 12:58:24
1808-ban Napóleon megfosztotta trónjától, és gyakorlatilag letartóztatta a spanyol uralkodót, IV. Károlyt, s helyére saját bátyját, Joseph-et ültette. Ez volt a császár pályafutásának egyik legszerencsétlenebb döntése. Maga Joseph teljesen alkalmatlan volt uralkodónak, de lett volna bármilyen…..
ártéri 2020.05.13 19:33:14
@gigabursch: Uhh, nem piskóta! Illetve de, az! Ami a tassi zsilipben bródszájdolni tud, az piskóta.
A MaHard-nál felvonyítottam. Hard? Ma Hard, Ma Soul!
Hét tenger A Tengeri Farkas 01. 2020.03.27 11:06:32
Az idei év a blogon úgy tűnik, a sorozatok éve lesz. Az előző sorozat tíz része után most megint egy hosszabb írás következik, várhatóan hat, vagy hét részben. Hogy ne csak állandóan a két világháború, és a német haditengerészet körül keringjek, a zsebcsatahajók helyett most inkább egy régebbi írást…..
ártéri 2020.03.29 19:24:40
Pont ezt a filmet néztem meg pár napja.
indavideo.hu/video/Kapitany_es_katona_A_vilag_tulso_oldalan_1CD
indavideo.hu/video/Kapitany_es_katona_A_vilag_tulso_oldalan_2CD

Na jó, akkor filmajánló a várfogság napjaira:
www.youtube.com/watch?v=l1RSvTfaHoE
Bizonyos Bering északra hajózik a hollandusokkal. A leírás a film alatt megtévesztő. Ez az a film, amiben szerepel egy holland K1 bajnok és egy holland Victoria's Secret manöken is. Lehet találgatni, melyik melyik.

És még egy:
www.youtube.com/watch?v=RGUIbQ9Wpqw
A Laconia elsüllyesztése.

Jó volt a poszt, köszi, kíváncsian várom a többit!
7 rész? Jipppiii....
A felületes szemlélő – vagyis az átlag újságolvasó – számára az első világháború végén a brit birodalom látszólag ismét ereje teljében tündökölt, s a régi idők dicsősége újra felragyogni látszott. Nagy-Britannia legyőzte, és porrá zúzta legveszélyesebb, a propaganda folyamatos sulykolása szerint…..
ártéri 2020.01.24 21:35:39
@savanyújóska: Jó cikk, köszi. Épp akartam kérdezni, hogy a távolságmérők mellett ott ücsörgött a legénység fönn a kakasülőn, vagy odafent csak a technika volt és valahogy továbbították a jeleket az alsóbb szintekre? Magyarán az irányjelző óra felett volt valaki, vagy csak szerelni jártak fel oda néha? Amúgy az óra milyen irányt jelez?
Bónuszként itt egy filmecske. Korea Japán ellen csatázik valamikor régen Yi Sun-Shin admirális vezetésével, és eldádázták őket. Akkor még.
www.youtube.com/watch?v=nRFfmwNt_Ko
ártéri 2020.01.26 19:15:21
@Pájer Csaba: Köszi a választ, omronnak is.
Itt egy kép. Illetve több.
tinyurl.com/toyhxep

St. Malo bunkerei a partról. Egyesek azt írják, hogy a találatok többsége már a partraszállás utánról valók és csak tesztelés volt, de akkor is hajóról leadott lövések voltak. Nem látni, hogy átütötték-e a bunkert, de gondolom, néhány bejutott. Nem tűnnek olyan nagy kalibernek, valahol 88-asokat írtak, és hogy 10 km-ről szórták meg a környéket partraszállás előtt egy órával.
Az sem világos, hogy milyen vastag volt a bunker fala, de gondolom, vastagabb, mint egy hajó védelme, habár az acél minősége a hajón jobb lehetett.
További tippelgetés helyett valaki tudna szakvéleményt adni a dologról.
Népszerűen:
"cap?"
Az Egyesült Államokkal kapcsolatban gyakran ismételt közhely, mely szerint az bezárkózó politikát folytatott, és csak az első világháború idején lépett a nemzetközi nagypolitika porondjára. Ez így persze nem igaz. Az Államok születése pillanatától kezdve folyamatosan terjeszkedett, csak éppen…..
1676 június 29-én 15 ezer dán katona szállt partra Helsingborgnál. A svéd hadsereg nagy része az északi német tartományokban rekedt, és mivel a vizeket a dán-holland flotta ellenőrizte, onnan visszaszállítani már nem lehetett őket. A szóban forgó három tartományban összesen mindössze ötezer svéd…..
Hét tenger Amerikai anziksz 5. 2019.03.04 09:56:47
 San Francisco-i Pier45 fő látványossága kétségkívül nem a Pampanito, hanem a mögötte álló teherhajó, mely mellett az egyébként szintén nem kicsi tengeralattjáró egészen jelentéktelennek tűnik. A rakomány nélküli hajó magasan kiemelkedik a vízből, ami csak még jobban növeli látszólagos méretét. A…..
A csepeli Csikó Sétányon található a Görgey Artúr Általános Iskola, ismertebb nevén a "Csikó Iskola", ami immáron 2003 óta elhagyatottan, romosan áll a sétányon, a lakótelep közepén...