Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RózsaSá

887 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
OLVAD A CUKORHEGY -Zuckerberg metaverse, web 3.0 odalett/ZEIT/RózsaS Nem is olyan régen az emberiség jövője a virtualitásban leledzett. A válságsúlytotta világ menedéke a metaverse párhuzamos tér lett volna. Virtuális művészi alkotásokat lehetett venni, a tulajdont digitális tamúsítványok (NFT)…..
EGY EMBERBARÁT ÖRÖKÖS – M. Engelhorn – SPIEGEL/RózsaS A bécsi Marlene Engelhorn (31) 27 M €-t (11,5 mrd Ft) örökölt. Ebből 25 M €-t el akar ajándékozni. SPIEGEL: Engelhorn asszony, amikor Ön életéről beszél, úgy tűnik, gazdagnak születni nehéz sors. E: Ellent kell mondanom. Nem beszélek a…..
TELEFONBETYÁROK – Választók befolyásolása – SPIEGEL/RózsaS Január közepén, N. Hamshire US-államban tízezreknél csöngött a telefon. Joe Biden volt hallható, amint eltanácsol a választástól. „Ha Ön választ, a republikánusokat erősíti abban, hogy ismét Trump-ot válasszák meg.” Ám a hívás egy bravúros…..
A háttérben egy hangfelvétel, mely a kormány korrupciójára utal. A felvételt Magyar Péter ellenzéki politikus, a korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit volt férje készítette, 2023 januárjában. VJ arról beszél, miként próbáltak kormánytagok a bírósági iratokból bizonyítékokat eltüntetni és…..
JAVÍTANI, NEM KIDOBNI! SPIEGEL/H. Jung/RózsaS Az EU harcot hirdetett a tékozlás ellen, cél a körkörös gazdaság. Heinrich Jung Ingelheim-i „Blitzblume” műhelyében mindent megjavít. Reparált készülékeit mutatja: egy hajszárítót, amelynek túlmelegedés-biztosítéka volt defekt; egy keverőt, amely új…..
TILTÁS*LIEBESKUMMER - SPIEGEL/RózsaS A szélsőjobb AfD-t egyre többen betiltanák. Ez jó eszköz a demokrácia védelmére? Roland Pfister (37), pszichológus a Trier-i egyetemen. P: Ha azt hallom, tiltás, rögtön megszólalnak nálam a riasztószirénák. Ez egy kétélű kard. Ha a mindennapokban csak…..
EGY FÁNAK IS VAN LELKE – A. Weber- taz/RózsaS Andreas Weber a filozófia doktora és biológus. Könyvei: „Alles lebt“ (Minden él); „Essbar sein. Versuch einer biologischen Mystik“ (Ehetőnek lenni. Egy biológiai misztikum kísérlete.). Wochentaz (WT): W. úr, Ön vissza akarja hozni az érzelmeket az…..
MÉRT OKOSABBAK A SZPÚRI DIÁKOK? ZEIT/RózsaS Szingapúr oktatási rendszere a legjobb a világon, a porosz ellentéte. Mindent jobban tudnak: számolni, olvasni, t.tudományosan gondolkodni. (És a bolygót fölélni? RS). Jobban, mint a koreaiak, finnek, kínaiak – és, persze, németek. Míg a PISA2019 óta a…..
A VILÁGMEGVÁLTÁST KEZDJÜK A KONYHÁNÁL - A tékozlás is háborúhoz vezet/RózsaS HŰTÉS -Az elektromos hűtőszekrény az első számú tipikus fölösleges gép a háztartásban, a fogyasztói társadalom státusz-szimbóluma. (Elődeink hogy tudtak fönnmaradni évezredekig frizsider nélkül? Talán éppen azért?).…..
A MÁSODIK EINSTEIN – Ed Witten fizikus – ZEIT/RózsaS Ed Witten (72) „marslakó” elméleti fizikus Princeton-ban. ZEIT: Ha a stringelmélet mindenható, megoldhatja a közelkeleti konfliktust? W: Sajnos nem. Az emberek komplikáltabbak, mint a fizika. Én inkább a kvantummechanikát próbálom megérteni. A…..
CIGIZŐK ÉVENTE 2 HÉTTEL KEVESEBBET DOLGOZNAK? Lejsztung és mérése: Lehetséges? Csábító a ledolgozott munkaidő. Ekkor gondolhatnók, a dohányosok a legnagyobb lógósok, évente kevesebbet dolgoznak, mint a nem-dohányzók. Ezt adja ki egy friss kutatás, mely szerint a dohányzók naponta 5-ször lépnek ki -…..
MAGYARUL IS VICC 1/1000 tolle Kinderwitze/RózsaS *Kai és Uwe egy étteremben az étlapot böngészik. Kai: Ökörnyelvet nem eszem, pfúj, ami már valakinek egyszer a szájában volt – igitt-igitt! Uwe: Akkor egyél inkább tojást! *A mami már ötödször viszi ágyba a kicsi Claudiát és végre nyugalmat…..
5 DOLOG, AMIT TANULTUNK A HÉTEN – taz, Berlin/RózsaS1. Nem minden rossz NémetországbanHa azt hiszed, már semmi sem megy, jön a következő nemzedék és jobban csinálja. A „Scholzomat” politikai csődbeismerése után , amely még a leghűbb kormánypártiakat is elkeserítette, a DFB U-17-es csapata legyűrte…..
APRÓ TITKOK TITKAI SPIEGEL/RózsaS Michael Slepian (36) pszichológus a NY Columbia Egyetemen. Kiderítette, milyen apró titkok hoznak jókedvet és melyekről inkább hallgatunk. Spiegel: S. úr, mindenkinek átlag 13 titka van. Milyenek ezek? Slepian: A titkokat 38 kategóriába soroltuk be. Egyeseknek…..
ALKOTMÁNYÁLLAM: VÉREBEK MARCANGOLJÁK/ZEIT/RózsaS Látható, ahogy kinyírják az alkotmánybíróságokat, bár némely államban csak rövid pórázra fogják. Ez az intézmény relatív új: a német 1951-ben született, a francia 1958-ban, a belga 1984-ben, a lengyel 2 évre rá – nyomában a többi keleteurópaival.…..
TANÁR: DE. IGAZA, DU. FÁJRONTJA VAN? SPIEGEL/RózsaS »Vormittags recht und nachmittags frei«, ez az előítélet tartja magát. A tanári munka sokkal megerőltetőbb, mind sokan gondolják. Egy munkaidő-fölmérést a minisztérium ellenez, vajon miért? Mareike Thomas tanítónő Osnabrück-ben. Éjjel 3-kor,…..
PISILÉSÉRT 60 € BÜNTETÉS – taz Berlin/RózsaS 2022 nyarán, egy férfi, éjfél tájban, háttal a strandnak, belevizelt a Balti- tengerbe. In flagranti lebukott és a Lübeck-i rendészeti hivatal 60 eurós büntetéssel sújtotta, „közszemérem-sértésért”. Ám most a bíróság fölmentette, legalább 12 okból. 4.…..
OROSZOK A SPÁJZBAN – Nagykövetségük fele kém – Süddeutsche Zeitung/RózsaS Több képviselő irodája szomszédos az orosz nagykövetséggel. Kék fóliát raknak ablakaikra, de már egy vizes pohár az asztalon is kockázatos. Frank Schwabe (SPD): „Diszkó hangulat, a kék fólia csupán egy mozaik darabja.”…..
8 HÓNAP RAGASZTÁSÉRT – A kölni Caroline Schmidt a Letzte Generation (LG) aktivistája – ZEIT/RózsaS (Meglehet, találkoztam vele, amikor Kölnben éltem). Caroline 2022-ben 3 útlezárásban vett részt. A berlini hivatalbíróság, bár az ügyész pénzbüntetést kért, az eddigi legsúlyosabb ítéletét mondta ki a…..
TRIGGEREZETT TÁRSADALOM - S. MAU – SPIEGEL/RózsaS Mau (54), szociológus a berlini Humboldt Egyetemen. Új könyvében cáfolja a társadalom polarizációját. (Steffen Mau, Thomas Lux, Linus Westheuser: »Triggerpunkte. Konsens und Konflikt in der Gegenwartsgesellschaft«) SPIEGEL: Mau úr, kollégái évek…..
KARIKÓ, A TŰZOLTÓ – Minden másképp van - okobetyar.blog.hu „Karikó Katalin (KK) kutatásának eredménye ott van 700 M ember vérében.” Ekkora csinnadrattánál, díjhalmozásnál (75 db) rögtön gyanút fogok. KK klímaölő módon röpköd a Föld körül, hogy bezsebelje díjait. Megszállottságot látok, ami elvakít…..
KARIKÓ ÉS A NOBEL-DÍJ – taz Berlin/RózsaS Karikó Katalin (KK) a messenger-RNA kutatásával a kovidvakcinák, az mRNA-technológia alapjait rakta le. Elismeréséig sok labor-év telt el, nem kevés kritikát is el kellett viselnie. Kutatásának eredménye ott van 700 M ember vérében. „Eleinte a támogatások…..
MERKEL ÉS A FARKAS – SPIEGEL/RózsaS 2008-ban Bukarestben NATO-csúcstalálkozó volt A NATO föl akarta venni Ukrajnát. Többség volt, de Merkel közbelépett. Ebből lett a katasztrófa. 2022 áprilisában Zelenszkij közölte, Bucsában több megölt civilt találtak. A tetemek az utcán hevertek, a házakban és a…..
NEM PIRULUNK, AMIKOR A DÉLT KIRABOLJUK? taz/RózsaS A kapitalizmus kemény játék, de sportszerűbben is mehetne: globális minimálbérrel és az adóparadicsomok fölszámolásával. Az ENSZ mindenkit szeretne a szegénységből kimenekíteni, de ez miért olyan nehéz? Sven és Ram élete talán választ ad. Sven…..
GYEREKEINK NYUGDÍJA – Lisa Laun - ZEIT/RózsaS Lisa Laun professzor a svéd IFAU-ban (Munkapiaci és Képzéspolitikai Értékelő Intézet). A nyugdíjrendszerek kutatója, a svéd pénzpolitikai tanács tagja. „A svédektől a németek csak tanulhatnak. Itt a nyugdíjrendszer önfenntartó és még hozamot is…..