Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csebó

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Éppen olvastam egy kis Plantingát vasárnap délutáni ejtőzésemben, de nem lettem sokkal okosabb, de nem azért, mintha nem fognám fel. Hadd kövessek el egy exkurzust az apropóján, hátha valakinek kedve lesz szintén Plantingát (vagy legalább Szent Tamást) olvasni. Vagy valami ilyesmi.  Isten objektív…..
Csebó 2018.05.16 00:55:46
@neoteny:
"tudatkutatás, mesterséges intelligencia, mesterséges élet és hasonló témák forradalmi fejlődése"

Nyilván lehetséges egyféle fejlődés ezekben témákban, de ez csak "technikai" lehet. Ezeknek a területeknek a lényegi kérdései valószínűleg mindig is megválaszolhatatlanok maradnak az ember számára, és pontosan azért, mert az Isten-hipotézissel vannak kapcsolatban.

Várhatóan a tudatkutatás soha nem fogja tudni megoldani a test és elme dualizmus problémáját; a mesterséges intelligencia kutatás a heurisztikus (a nem algoritmikus) gondolkodás problémáját; míg a mesterséges élet kutatás az élet keletkezésének a problémáját. Ezeket az alapvető kérdéseket mellőzve természetesen érhetnek el bizonyos technikai eredményeket, de ezzel az eredet kérdésére még nem fognak tudni válaszolni. Például bár a géntechnológusok már össze tudják ragasztani az egér és az elefánt DNS-ének egy-egy darabját, ennek ellenére az, hogy a DNS hogyan jött létre, ettől még továbbra is rejtély marad.

Az a kérdés persze felvethető, hogy az ezeken a területeken várható technikai fejlődés vajon az Isten-hipotézis kérdését milyen mértékben fogja még inkább elhomályosítani? Szerintem az ember soha nem fogja elveszíteni az eredet kérdésével kapcsolatos probléma érzékenységét, mindig is lesznek olyanok, akik ezt a "tematikát" tovább fogják vinni. Így, bár a közeljövőben a tudományos közvéleményben valószínűleg még inkább háttérbe fog kerülni, a radikális paradigmaváltás lehetősége mindig meg lesz.

Ami napjaink "kelj fel és járj!" parancsát illeti, érdemes ezzel összevetni: www.youtube.com/watch?v=YH7uhgPD0gY :)
Csebó 2018.05.16 11:06:47
@444:
"ez egy kultúrharc. modern kori vallásháború."

Egyesek szerint ez a kultúrharc a népi-urbánus küzdelem hagyományába illeszkedik:
nepszava.hu/cikk/1158992-kobanyai-janos-uj-korszak-delelojen

Ha elfogadjuk ezt a modellt, akkor nincs mit csodálkoznunk az eredményt illetően. Mivel nyilvánvaló, hogy a népi tábor szavazói vannak többségben, az a rendkívüli, amikor nem ők nyernek. Ilyen volt néhányszor 1990-től 2010-ig, de ez még a korábbi diktatúrából örökölt urbánus gazdasági, média, szervezeti, stb. előnnyel, és néhány trükkel magyarázható. Ezek az előnyök és trükkök 2010-re elfogytak, így győzött 1990 után másodszor a népi oldal. (A Fidesz 1998-as győzelme csak részben illeszkedik ebbe a modellbe, mert ott még csak a kisgazdák képviselték tisztán a népi tábort.) Mivel a statisztikai többség alapján ez az egyensúlyi állapot, a belső erők alapján ezt mindig könnyebb lesz fenntartani, mint a társadalmi egyensúlyt ebből kimozdítani. Külső erők támogatása nélkül nem is igen sikerülhet.
A relativitáselmélettel kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő szakirodalomra egyaránt jellemző az a mítosz, hogy a relativitáselmélet alapjaiban rendítette meg a térről és időről alkotott nézeteinket. Pedig ez semmi más, mint egy intellektuális lufi, ami azonnal szétdurran, ha közelebbről…..
Csebó 2017.03.02 23:43:20
@Birgi Zorgony: "Lorentznél van egy valóságos hossza a méterrúdnak, Einsteinnél nincs."
"Bevallom, hogy nekem a térkontrakció elképzelése nem okoz nehézséget, mert Hüvelyk Matyi mindent megvilágít."

Az igaz, hogy Einsteinnél nincs a rúdnak valóságos hossza, meg az időnek sincs valóságos mértéke, hanem mindkettő relatív, amit nevezhetünk szubjektívnek is, ha azon azt értjük, hogy vonatkoztatási rendszertől függő. Viszont a specrel szerint e két relatív fizikai mennyiségből képezhető egy objektív fizikai mennyiség, ez az ívelemnégyzet, amire igaz, hogy:

(Δs)^2 =: (Δx)^2-(c*Δt)^2 = (Δx')^2-(c*Δt')^2.

Tehát elképzelni azt a teret kellene, amelyben ezt az ívelemnégyzetet olyan valóságosnak érzékeljük, mint a hétköznapi terünkben egy rúd hosszát!
Csebó 2017.03.12 22:29:37
@JimmyG: "De a foton négyes távolsága a Földtől az egész utazás alatt végig nulla volt"
"Egyébként 1970-ben Lánczos erről tartott egy előadást Budapesten."

Érdekes amit írsz, ezt a bp-i előadást nem lehetne valahol megnézni?

Az ívelemnek természetesen nincs a közvetlen fizikai tapasztalatainkkal egybeeső jelentése, csak valamiféle elvont fizikai jelentése van, ami csak a matematikai modellben értelmezhető. Ez az egyik legerősebb érv szerintem a specrel ellen, hogy úgy beszél a térről és az időről, hogy a közvetlen tér és idő élményünket teljesen kiiktatja. Egy olyan relativisztikus fizika, ami ezekkel a közvetlen tér és idő élményeinkkel valamennyire azért összhangban van, és ugyanúgy képes megmagyarázni a nagy sebességű mozgások világát, számomra szimpatikusabb választás. Ezért érvelek a Lorentz-féle fizika mellett.
Csebó 2017.03.20 23:22:05
Szia JimmyG!

Félek tőle, hogy egy ilyen paradigma váltás sokkal keményebb dió annál, mint ahogy te elképzeled.

Mivel a fizika totálisan nemzetközi, a paradigmaváltás is csak egy nemzetközi tudományos folyamat eredménye lehet majd. Én úgy képzelem, hogy ez ahhoz hasonlóan fog majd lezajlani, ahogy az Einstein-paradigma felváltotta a korábbi klasszikus paradigmát. Jön majd egy nagy koponya [egy olyan David Bohm féle, úgyhogy már lehet, hogy meg is jött :)], aki átlátja majd a fizikában addig felmerült összes megoldatlan problémát, és olyan választ fog tudni adni ezekre, hogy azzal meg tudja majd tartani a jelenlegi paradigma eredményeit úgy, hogy az ismert problémák is megoldódnak. De ez még kevés, emellett még valahogyan azt is el fogja tudni érni, hogy a tudomány aktuális potentátjai is elfogadják ezt a megoldást. Valami ilyesmi fogja eredményezni az újabb kuhni forradalmat. A mi kis hazai tudományos életünk csak nézője lehet ennek a nagy nemzetközi előadásnak, és majd igazodni fog a világban lezajlott fordulathoz.

Az ilyen melléksodratú tudományos ismeretterjesztőknek, mint amilyenek mi vagyunk, ebben a folyamatban szerintem az a szerepük, hogy nyitottabbá tegyék a közvéleményt erre az előbb-utóbb bekövetkező paradigma váltásra. Ezt pedig azzal érhetik el, hogy újra és újra rámutatnak azokra a tudományon belüli mítoszokra és dogmákra, amelyek állandóan változó formában, újra és újra megpróbálják elfedni a jelenlegi paradigma megoldatlan kérdéseit.

Ezért én egy ilyen hazai konferencia sikerében nem igen hiszek.
A blog címe az angol mainstream szóra utal, aminek szó szerinti fordítása fősodor vagy főáramlat. A Wikipédia szerint a fősodor szó „…valamely tudomány vagy művészet célközönségének és szakértőinek többsége által elfogadott és támogatott irányzat megjelölésére használatos. Minden területnek és…..