Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fortin

0 bejegyzést írt és 264 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       "Media organizations’ goal of profit-making has been further integrated into the disciplinary power of capitalism, the hegemony of heteronormativity and patriarchy. "        A Fudan Egyetem januári "New Media and Gender Studies" online konferenciájának ismertetőjéből idéztem.        Ha…..
fortin 2021.04.24 21:53:57
@kisa: A "sima logika", az lényegben az arisztotelészi, az még követhető. A matematikai (szimbolikus) logika, az arisztotelészi alapon indul, de aztán bekeményedik, viszont amennyire látsuik, a matematika nincs meg néküle, erről JT tudhat sokat, én csak szigorlatoztam (és némi folytatást is kértünk még, mert valójában nagyon szeretttük). A dialektikus logoka az abszurd maga, kicist hegeliánus, de nagyon túltolva ("a gondolkdó tudat úgy van, hogy már át is csapott" – feledhetetlen gyöngyszem.)
        A magát Kötter Tamásnak nevező Biczi Tamás, Orbán bizalmi embere, írta le az alábbiakat 2021-ben. Nem 1951-ben, hanem 2021-ben.     "Szóval ha legközelebb bementek az USA nagykövetségre a szokásos eligazításotokra, a szendvics zabálás közben ezt is említsétek meg a gazdinak, hátha rászól…..
fortin 2021.04.20 22:19:33
@kemény keleti kommentelő: Az egyetemi szenátusok tagjainak működése pontosan tükrözi azt a folyamatot, ami a felsőoktatásban kb. másfél évtizede tart (lefelé). Az autonómiát azért lehetett még tovább korlátozni, mert valójában egyre kevésbé érdekelt bárkit is. Senki komolyan nem vette, ki lesz szenátusi tag, a legtöbben az éppen illetékes főnökségnél járták ki a bizniszüket, a szolidaritás és intézményi lojalitás szertefoszlott (egy villanás: emlékszem, jónéhány mostani háborgó kolléga nagy fölényeskedéssel miképpen szólta le a 2012-ben még a hallgatókkal együtt tüntető akkori rektorokat...). A szabadság, az autonómis az nem csak és nem elsősorban jogi-szervezeti állapot, hanem megélendő és kitöltendő érték: ezt régen feladta az egyetemi világ jelentős része (apropó: a most felháborodók mit is szajkóztak a Gazdasági Tanácsok Kóka-Magyar bevezetésénél? Fel kell törni az egyetemek bezárkózását, szüksége van a gazdasági szereplők és politiksuok megjelenésére stb. Mennyiszer volt infosztrájk akkoriban? az Alkotmánybíróság akasztotta meg a dolgot, és lehet, hogy most is meg fogja, bár jóval kisebb az esély.)
De nem ugyanez volt a Kádár rendszer konszolidált idején is? Mennyien voltak a 1989-es március 15-én, amikor már éppen lehetett szabadon kimenni, de még ott lehetett volna a pressziók alóli felszabadulás élménye? Max százezer ember volt, annyi se. És mégis, az utálat eléggé szétterjedett volt ahhoz, hogy egy mozdulattal küldjék elég mélyre az addigi hatalmasokat a választáson.
     Lánczi András, Lukács József kádárista ideológus egykori jobbkeze, a következőt találta nyilatkozni a rezsimlapnak.    “a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van, márpedig ha valaki politikailag exponálja magát, akkor politikai eszközökkel fognak vele bánni”.     Tekintsünk el…..
fortin 2021.03.29 19:38:11
@jotunder: Azért a Routledge is adott ki kötetet a tanulmányával. Másrészt a Palgrave Macmillan egy számontartott kiadó, azért nem tekinteném szemétgyárnak. Harmadrészt a kilencvenes évek fordulóján Lánczi érdemleges témákkal foglalkozott (pl. Leo Strauss), nem is írt hülyeségeket erről. Ettől még persze nem eyg nayg kaliber szerintem, közéleti-ideológiai működése kifejezetten ellenszenves. De azért annyit produkált, mint Tóth Dezső anno, ez volt itt a megjegyzés tárgya csak.
fortin 2021.03.29 22:59:45
@jotunder: ebben egyetértünk.
fortin 2021.04.05 09:46:42
@Kettes: egy ponton vitatkozénk: a "vérszomjas" jelzőt kiváltanám a "gyűlölködő"-vel. Az viszont maradéktalanul stimmel, hogy egy valamirevaló ellenzéki politikus valóban így kellene működjön.
     "Stumpf István eközben a Kossuth rádió vendége volt reggel, és ő azt mondta, hogy egy-két kivételtől eltekintve a magyar egyetemek jókora távolságban vannak a világ élvonalától, ezért van szükség az átalakításra. Ezen kívül a fiatalok itthon tartásához is szükséges, hogy legalább a prágai…..
fortin 2021.02.02 17:34:59
@fadrusz: Azért ez némiképp túlzás: "A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a területi kamarák jogszabályi lehetősége és kötelezettsége, hogy szakmai véleményt alkossanak a működési területüket érintő létesítendő szakokról." Ezen kívül benne vannak a MAB-ban, de oda az elődszervezetüket na melyik kormány erősítette meg? Az más kérdés persze, hogy OV ezt a Parragh nevűt ráeresztette az egyetemekre, de szép hagyományt követett, aki emlékszik egy Kóka nevű emberre,. tudja, mire gondolok.
fortin 2021.02.02 19:19:04
@HaKohen: és Cser Ágnes esete?
Amúgy a válasz igen egyszerű: két tényezőt kell összeadni:
1. kiknek is volt jó az egykulcsos adó, a vállakozási terhek csökkentése, a különféle családkedvezmények arányosan sokkal nagyobb igénybevétele, a munkavállalói jogok leszorítása stb.?
2. egy nem túl izmos polgári öntudatú csoportban (magyar népből jövő "vállalkozók"...) az egyáltalán kamarai aktivitást vállalók körét olyan nehéz meggyőzni a megfelelő szavazásról?
ennyi a képlet sztem.
  "És most már az ország – a haza – is mérgező! A költőnő Ausztriában pisili ezt bele a Dunába, tudván, csak erre folyik lefelé az. Labanc lapnál keres védelmet ahhoz a kívánalmához, hogy Jókai (az 1848-as márciusi ifjak egyike, A kőszívű ember fiainak regényírója) ne legyen kötelező…..
      Erre a kérdésre kell válaszolnod.      Nem tudod ki "Kötter Tamás"?  A magyar Houllebecq, ugyanolyan gusztustalan, mint ez eredeti, csak tehetség nélkül, és most nem fogom a kicsi sárga savanyú poént csavargatni, egy rossz író, aki most a szoftnyilas médiában keménykedik, géppisztollyal…..
fortin 2021.03.15 19:11:54
@DarthVader: Értem. Tehát ahol a fát vágják, hullik a forgács, elvtársak. Szóval tehát: Kaláka együttes, Hildebrand István, Selmeczi György, Keleti Éva, ifj. Csoóri Sándor, Mácsai Pál, Snétberger Ferenc, Pap Vera, Szvorák Kati – csak néhény név az elmúlt tíz évből. Félsötétben ők milyenek is?
fortin 2021.03.15 19:22:01
@jotunder: OK. Akkor csak annyi a kérdés, hogy mennyire gyakori/általános, hogy választani kell. Sztem nem annyira.
(Időnként szembe jut, hogy azért se szoktam erkölcsi fölényt érezni azokkal szemben, akik a Kádár rendszerben ügynökök voltak, de legalábbis aláírtak, mert engem sose próbáltak beszervezni.)
fortin 2021.03.15 22:22:47
@DarthVader: Én inkább maradnék annál, hogy Pilinszky 1980-ban kapott Kossuth díja sem nem félsötét, sem nem vajsárga árnyalatot nem hordoz, a "plakátmagány" minden ilyesmit felülszínez.
      Az állampárti propagandaoldal interjút készített Orbán Viktorral.      Idézem  :     "Oxfordi évekről, az antikommunista előkészületekről és a magyar történelem lehetséges olvasatairól beszélgettünk a miniszterelnökkel." .     Orbán Viktor pár héttel később ment ki Angliába, mint én…..
fortin 2021.03.08 16:49:42
@velőtanya: I think this is the beginning of a beautiful friendship :-)
     Orbánék vadkommunisták voltak, a családban 1956-ot ellenforradalomnak nevezték, minden más fizikai megtorlással járt, Fricz Tamás az Ifjúkommunista munkatársa volt, Varga Judit feketeöves besúgüócsaládból származott, Kövért hagyjuk is, ők a munkásmozgalom régi harcosai voltak, Lánczi András…..
fortin 2021.03.04 20:01:22
@poszt: a szokásos kiterjesztő megjegyzések, ha már tananyaggá tettem bő évtizede Bloomot:
Egyrészt azért megnézném, mit kapna Bloom nálunk a passzátszelet fújdogálni gondoló honi haladó értelmiségtől. A Closing... kb. minden ellen íródott, ami ma a köbre emelve jellemzi ezt az értelmiségi-ideológiai csoportot, a gendertől kezdve a multikultin át a cancelculturig (akkor ezt még nem így hívták).
Másrészt sztem egyszerűen téves, hogy "Magyar Bloom nem volt". Attól, hogy a nyilvános megmondók körében nem illegetik magukat, még voltak, vannak. Maga Bloom sem a public intellectuelek dagonyájában írta meg a könyvét (konzervatívok amúgy sem szoktak azok lenni, mondjuk Scruton kivétel, de ő pojáca lett eléggé az utolsó húsz-harminc évére...) Igenis vannak konzervatív gondolkodóink, nagyhatásúak is, csak éppen nem médiakedvencek. Hogy csak a társadalomtudomámyok területét mondjam, Bence György is ilyen volt, mégha a maga hedonista módján is, de például Pléh Csaba, Nyiri Kristóf, Körösényi András, Varga Csaba (a jogfilozófus), Gyurgyák János, de még Sólyom László is (hagyjuk most a politikai szerepvállalását) eléggé fajsúlyos személyiségek a konzervatív irányból (egyik se spanom, sőt) és ha írnak valamit, az reveláló.
Szóval, sztem nem Bloom hiányzik, hanem a közönsége. Amíg még az elvileg értelmiségi reflexió is addig jut el, hogy OV mit rángott ki magából, addig nincsen itt Ithaca.
fortin 2021.03.04 22:14:54
@jotunder: azt már én is elfelejtettem...

De vajon miért nem akaródzik a "konzervatív" kifejezésnek beugrania a felsorolásban említett létformák kapcsán?
És igen, tudom, nagyon is választói felelősség, hogy ezek uralkodhatnak, leginkább a jobboldali-konzervatív választók felelőssége, akiknek fontosabb volt az kommunistaellenesség póza, mint 2014-ben vagy 2018ban büntetni a pártjuk vezetőit. Ez az igazi gond.
fortin 2021.03.05 00:20:23
@jan: elég hálás vagyok, hogy sokkal emberbarátibb vagy, mint JT szokott lenni és nem linkeled be, még a címlapot sem.
Úgy vélem, régen vége annak az (amúgy is erőltetett) openessnek (ha már Bloom...), hogy "minden oldal véleményét meg kell ismerni". Igenis legyünk szívesek/bátrak meghúzni egy nívót, és az alatt semmit se kell elolvasni, merthogy minek is? Említett úr még kultúrantropológiai vizsgálati tárgynak is érdektelen, gyenge epigonja az evangelical és teapartys gyökerű altrightosoknak. Ennyi. MInek is kellene elolvasni?
  "   A mutatók folyamatosan romlanak azóta, csak a SOTE van még az első ötszáz egyetemben a Times rangsora szerint. Prága, Varsó, Ljubljana is elhúz a magyar egyetemek mellett. Én nem a politikai haszon felől nézem tehát a kérdést, hanem hogy az átalakítás kimozdíthatja a felsőoktatást a…..
    A deputatio már ötödfél órára megérkezett a cultusministeriumba. Maga a titkos kamarás úr  fogadta őket, aki phlegmatikus ember hírében állt, de most izgatottan szítta az ángol burnótját. A legfontosabb financziális projectum volt a Kötelező Olvasmány, amiből százezer kópiát  rendeltek és egy…..
fortin 2021.02.26 01:25:18
@mafi mushkila: Szegény Jókai mit tehet az újbarbarizmusról? Amúgy persze fogalmam nincs, mi lenne a legjobb összeállítás, de azt nagyon kívánatosnak tartom, hogy JT kiváló stílusgyakorlatát érteni képes olvasóvá válhasson a mai diák.
fortin 2021.02.26 10:55:10
@TG69: Irodalmi eszköztárat konkrét irodalmi műveken keresztül lehet megtanítani. Egyáltalán nem Szophoklésszel vagy Jókaival kell kezdeni, a kronológia görcsös alkalmazása felesleges, Varró Dani vagy Szabó Magda is lehet az elején, ez szakmapedagógiai kérdés. (Annak idején nagy szakmai vita volt arról érdemes-e a filozófiatörténetet a preszokratikusokkal kezdeni, hiszen annyira más a paradigmájuk, hogy nem lehet jól érteni őket a kellő filozófiai műveltség nélkül az elsőéveseknek.)
Én csak amellett érvelek, hogy a klasszikus műveltségi corpus elsajátítása nem valamiféle felületes ragaszkodás a megszokotthoz, hanem a konkrét esztétikai képzethez. Ezek az egyéni és közösségi emberi ügyeket érvényesen megragadó alkotások, emberi mivoltunk jórészt ezekből épül és a közösséget is nagyrészt ezek teremtik meg köztünk. A szabadságra és hagyományra épülő nyugati kultúra/társadalom továbbélése nem képzelhető el nélkülük, mint ahogyan nem szabad hagyni, hogy a totális széttöredezettség tegye tönkre a társadalom (sőt, hogy sokaknak idegesítő legyen: a nemzet) közösségét, ami nélkülözhetetlen az egyéni életek biztonságához és kibontakozásához. Ennek elemi eszköze, hogy minden felnövekvő gyermek számára legyen adott, elérhető és kikerülhetetlen ez a kulturális környezet, s a belőle táplálkozó tudásbázis, ne csak a privilegizált keveklenek. Ezt hívjuk közoktatásnak.
(A számolási analógiát nem érzem találónak, hiszen ott egy olyan tudásformáról van szó, ami nagyobb részt technológia, tehát többségében leváltható.)
fortin 2021.02.26 16:43:20
@jotunder: én attól lettem elképesztően művelt általános iskolás (akkor valóban az voltam, ez nyilván elmúlt már rég), mert Karinthytól elolvastam az Így irtok ti-t, és utána, hogy jobban értsme a poénokat, szépen végigolvastam a magyar irodalmat. Falusi könyvtáros nénink kissé csodákozott.
Mondhatni Karinthy egyfajta hermeneutikai kört indítására tökéletesen alkalmas...
      Kirúgtak egy újságírót a New York Timestól mert egy szót használt. Az újságíró Peruban megkérdezte valakitől, hogy egy személy használta-e a szót. Az volt a verdikt, hogy a szót szándéktól függetlenül nem szabad használni. Amennyiben az újságíró visszakérdezett volna, hogy akkor most mondják…..
fortin 2021.02.24 09:30:20
@kemény keleti kommentelő: Hmm, nekem ebből a nyirettyű lett volna zűrös, falusi középparasztok gyerekként a tószt és a tus is része volt a nyelvi készletnek, a vonó viszont vonó volt, (szerencsére a fogantyút a HÉVről ismertem). És biztos utánanéztem volna az egyiptomi zenekarnak, és máris többet tudok a világról. MInt ahogyan minden által, amit nem tudok, de utánanézek. Szóval, a világon semmi baj nincs Jókaival (ahogyan Homérosszal, Shakespearrel stb. sem), inkább a félművelt önpromótáló sajtónagyotmondókkal, akik persze nem tudják, hogy ezek a közhelyes modernkedések minimum húszévente megismétlődnek, legalább a hatvanas ével óta,. de ha utánamennénk, találnák ilyet régebbről is. Ők olvassanak bátran Allan Bloomot, üdvükre szolgál majd.
          1925. április 25.-én Róma alapításának évfordulóján adták ki a Fasiszta Értelmiség Kiáltványát.  Olyan olasz értelmiségiek írták alá a Manifesto-t, mint Luigi Pirandello, Gabriele d'Annunzio,  Ungaretti, Malaparte vagy Marinetti. Nem Jókai Anna, Kovács Ákos vagy Fekete György.         A…..
fortin 2021.02.05 20:08:00
@labrys:
ad 3: Minden mérvadó kutatás szerint az egyházak tanítását követően vallásosak aránya kb. 10% (megjegyzem félhangosan, az egyházi iskolákban járók között sem nagyobb...) Ennél nyilván jóval bővebbm kb. még 30-40% közötti, akik elfogadják Isten valailyen létezést és ezt meg azt az egyházi rituálékból fontosnak tartják (leginkább a keresztelést , az esküvőt sokan inkább társasági eseményként). Éd még akad tovább kb. 20%, akinek volt köze az egyházhoz, be is mondja, hogy milyen vallású, aztán ennyi. "Történelmi egyház" kifejezést kultúrember éppen a politikai kisajátítás miatt nem nagyon használ, bár annyiban lenne relevanciája, hogy valóban az a bizonyos négy felekezet játszott meghatározó szerepet az ország történelmében. És ennyiben helytálló a "keresztény ország" mondás, ami normálisan kultúrát, hagyományt, jelképrendszert, műveltséget, morális értékrendet jelent. Az, hogy a politika mire használja, legyne a politika nyűge, amire pedig némely egyházak, az meg az ő bűnük.
ad 4: Szetm az önmagában teljesen jelentéktelen esetben nem történt más, mint megmutatkozott az "ellenzék" teljes karakternélkülisége, gyengesége és alkalmatlansága. Nem merik megcsinálni, hogy keményen kiállnak a klerikális kurzussal szemben, mert be vannak gazolva, hogy rájuk sütik az egyházellenesség címkéjét. Ami ugye azért butaság, mert enélkül is, azok a szavazók pedig, akik erre ellenük szavaznának, amúgy is ellenük szavaznak. Nincs bennük politikai bátorság, karakter, tartás. Így nem lehet semmire se jutni.
fortin 2021.02.06 11:20:42
@netukki: Elég sok ostobaságot szokott mondani OV az interjúiban, nagyrészt gumicsontnak, de ezzel spec nem értem, mi a gond (mármint a hgv-s cikkíró erőlködésén túl.) A gyerek minden európai országban "közjószág" is, a szó közgazdasági értelmében (ahol a "javak" egyes száma a "jószág"). vagyis, a népességmegtartás, a nyugdíjrendszer stb. szempontjából közösségi ügy is a gyermekek megszületése, nevelése. Ezért adnak az államok közpénzekből jelentős juttatásokat /segélyek, kedvezmények, ingyenes oktatás stb.), amit persze egy extremista jellegű neoliberális gazdaságfilozófia elfogadhatatlannak tart, de ez Európában nem dívik.
Szerintem felesleges és kontraproduktív minden szóba belekötni, amit csak jelentős intellektuális defetizmussal lehet kiforgatni. Az persze más kérdés, hogy erre a közgazdasági témára, hogyan aggatja rá a mostani rezsim a (szó eredeti értelmében) fasisztoid frazeológiát, de ettől még maga a szóhasználat teljesen OK.
   "Rendszeresen beszélgettem az előző húsz évben a CEU rektoraival, mindig elmondtam nekik, ügyelni kellene arra, hogy az intézményük ne kis sziget legyen a felsőoktatásban, ahol a liberális oktatók és egykori politikusok dominálnak. Jeleztem, hogy másfajta gondolkodásúakat is be kellene engedni…..
fortin 2021.02.16 20:41:23
@jotunder: És persze felséggyalázás, lásd a Legfőbb Vezetőre eső következtetéseket, testmagasság stb....
       A  szabad véleménynyilvánításhoz  való  jog  a  véleménytannak érték-  és  igazságtartalmára  tekintet  nélkül  védi.Egyedül ez  felel meg  annak az  ideológiai  semlegességnek,amelyet az  Alkotmánynak az  1990. évi  XL. törvénnyel  valómódosítása azzal  fejezett ki,  hogy  törölte  az…..
fortin 2021.02.06 21:20:59
@Online Távmunkás: "Handó érvelése kicsit középkori" Sztem nem az. A középkori érvelés így hangzana: Isten s ezzel a Fiú által alapított egyház káromlása főbenjáró bűn, hiszen a Teremtőről, a véggtelen jóság forrásáról van szó, akinek káromlását tiltja a törvénye, a Tízparancsolat is.
A balszfémia modernkori tiltása nem Istent védi, hiszen létezéséről egyáltalán nincs konszenzus, ezt még a legbigottabb konzervatívok is elfogadják ma már. Ehelyett a védelem a benne hívők érzékenységét illeti meg. Handó érvelésének iránya ennyiben korrekt, csak éppen ezt az érzékenységet olyan fokon abszolutizálja, az emberi személyiségről olyan kijelentéseket tesz, ami meglehetősen távol áll a mai morális és tudományos konszenzustól.
A Mohamed-karikakúrák muszlim "kritikusai" a prófétán esett sérelmet akarják megtorolni. No, az középkorias.
fortin 2021.02.06 22:41:16
@Ménkűnagy Bundáskutya: Ennek a hatásmechanizmusnak a tompítására azért több szervezeti megoldás is kezd terjedni. A gyülekezeti központok (skandinávoknál és rövidest nálunk is), a laikus hívek bevonása (ennek ugye megvan a lutheránus teológiája, az egyetemes papság tézise, de katolikuséknál is megy vhoghy stb.) De persze az igazi az lenne, ha a hívek komolyan vennék a bibliai mondást (nem, nem az ószövetségi tizedet – de miért is nem?) "ahol a ti kincsetek, ott van a szívetek" és érdemben áldoznának az egyházuk fenntartására. Nem hasraütve mondom, hanem számítások alapján, a jövedelmek egy százaléka körüli áldozatvállalás eltartaná az egyházi működést.
A szekurláris társadalom meggyőzését nem annyira segíti egy klerikális rezsim fungálása, pedig elég értelmes párbeszédet lehetne folytatni a gyülekezetek közösségszervező, az adott közösségekben és a társadalom egészében játszott, kiemelkedően fontos szerepéről. Most nem lehet, ez világos, mert mindenkinek semjénzsolti szenteskedése és a többi agyrém ugrik be.
Sajnos, hogy a kárpótlás úgy lett, ahogyan lett, egy normális restitúció megoldotta volna ezt is.
      " Ehhez elmesélte azt is, hogy 2017 után egy évig a Farkas-hegyen készenlétben tartott egy kisrepülőgépet, hogy ha arról van szó, bármikor Bécsbe tudjon menekülni. Elmondta, hogy például Schmidt Mária felől is kapott olyan üzeneteket, hogy „felmossa vele az Indexet”.  (A 444.hu Bodolai…..
     Orbánék felszámolják a magyar felsőoktatás maradék autonómiáját. Az egykori kommunista belügyminiszter veje, a jóságos István, aki  úgy lett az amerikanisztika kutatóprofesszora, hogy soha életében nem foglalkozott amerikanisztikával, végrehajtja az ítéleteket.  Az MTA intézeteit…..
fortin 2021.02.11 22:54:50
@naebneerG: Nekem csak a negyedik vezetettem védése lesz a következő hónapban, de a felsorolt kilenc pontból egyedül az 5-et tapasztaltam félig (leterhelt, de nem motiválatlan témavezető). Olyan oktató persze van, aki nem foglalkozik rendesen a hallgatóval, de az semmivel se foglalkozik. A mi PhD hallgatóink igen magas színvonalú munkát végeznek, evidens számukra (nyilván sokkal evidensebb, mint pl. nekem) a nemzetközi tudományos térben való mozgás, a publikációs iparban való intenzív részvétel (bármit is gondolok erről, perszehogy nem beszélem le őket), alapból is elég nagy ösztöndíjat kapnak, idén lett kooperációs is, na,. az végképp egy vagyont. Az viszont, hogy szexuális zaklatásnak legyenek kitéve, meglehetős képtelenség, a DÖKösök erre kifejezetten érzékenyek, amúgy is elég kemény érdekérvényesítők, simán tettek helyre egy eléggé alkalmatlannak bizonyult programvezetőt.
Ez egy saját tapasztalat, ennyi csak.
fortin 2021.02.12 08:31:28
@naebneerG: Kooperatív Doktori Program: "A pályázat keretében a kooperatív ösztöndíjas hallgató legalább havi nettó 200 000 Ft-os és legfeljebb havi nettó 400 000 Ft-os támogatásban részesül. Ugyancsak támogatást kap a doktori iskola a kooperatív doktori hallgató után, ennek összege szemeszterenként legfeljebb bruttó 2,5 millió forint, amelyből félévenként bruttó 1,2 millió forint a témavezetői juttatás és legfeljebb 1,3 millió forint a projektalapú támogatás. Utóbbi kizárólag kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységre vagy ahhoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztésre, nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, tudástranszferre, illetve az ezekkel összefüggő szolgáltatásokra használható fel. Szintén támogatásban részesül a vállalati szakértő, akinek feladata, hogy a kooperatív doktori hallgató számára a vállalati működést bemutassa és a kutatás vállalati hasznosítását elősegítse."
Ebből ősszel kb 250et osztottak ki, ez az ösztöndíjas doktoranduszok 15%-a
Ja, és nem CEU.
A 11. pont az általános egyetemi fizetésekről szól, ezek általánosan persze szörnyen alacsonyak a kezdő-fiatal oktatóknál és a középrétegnél is. Az az egyetemi (szociológiai értelemben vett) elitnél viszont kelet-európai kontextusban (azaz megélhetési körülmények között) többletfeladatokkal stb. a havi netto nyolcszáz-kilencszáz az átlag. (Nagyjából olyan a szerkezet, mint korábban volt az orvostársadalomban, ahol a fiatal orvosknak a közvetlen bérük megalázóan kevés volt, az orvoselité pedig... És lám, az orvostársadalomban lehetett rendezni, akkor itt is csak döntés kérdése, azaz annak a kérdése, hogy neki mer-e valaki menni a nemtiszta viszonyoknak.
fortin 2021.02.12 08:46:26
@naebneerG: ami a többi pontot illeti, jeleztem, hogy az én munkahelyemen nagyon nem úgy van, a megtorlatlanul maradt, kiderült zaklaktás pedig lényegében kizárt (a látencia fogalmam sincs, mekkora, de az intézményi kultúrát ismerve bizonyosan alacsonyabb, mint a hazai társadalmi és nemzetközi akadémiai átlag)
      Orbánnak sikerült valami olyasmit mondania, hogy a gyermek közjószág. Ez azért feltűnő, mert általában fasiszta baromságokat szokott beszélni a közmédiában, és az, hogy a gyermek közjószág, egy Európában széles körben elfogadott állítás lehetséges interpretációja.   Az állítás az, hogy a…..
fortin 2021.02.08 19:41:11
@balmoral: a közjavak elméletét én inkább társadalomelméleti-cselekvéselméleti oldalról ismertem, ott nem maga az ember a közjószág, hanem a létezésének néhány aspektusa (környezet, védelem, egészségügy,. művelődés), de arról már ezen a paradigmán belül is nagy viták voltak, hogy milyen mértékben és mennyiben- A neokonzervatív társadalomelmélet és a neoliberális közgazdaságtan ezt a lehető leginkább kétségbe vonja. Ezért is érdekes OV felvetése és családpolitikája, mert miközben az egyik leginkább szélsőséges neolib gazdaságpolitikát csinálja több tekintetben is, a gyerektámogatásban közösségibb/jólégtibb a skandinávoknál is (mármint ha fehér gyerekekről van só – de ebben lelkes szövetségese a komplett magyar fehér középosztál...)y
fortin 2021.02.09 00:18:25
@incze: nem akarok hályogkovácskodni,annak idején ilyeneket olvastam erről: Gordon Tullock, Private Wants, Public Means; Mancur Olson, The Logic of Collective Action. A lényeg, ha jól emlékszem, hogy vannak olyan javak ("jószágok"), amelyek nem a profitlogikájú piacgazdaság körébe tartoznak, vagyis nem annak kereslet/kínálat költség/haszon elvei adják az értéküket. Illetve, amelyek fogyasztása öndestruktív lehet ("közlegelők"), vagy olyan externáliák, amelyek egyéni szinten nem, de közösségi szinten értelmeződnek.
fortin 2021.02.09 00:32:59
@Podvinecz Marsall: Én azt figyelem elhűlve, hogy kb. harminc éve, de huszonöt biztos, elsődleges tényezővé vált a magyar közgondolkodásban, hogy "mit mondott OV", függetlenül attól, milyen pozícióban volt. Ennek sokféle következménye adódik, és sokféle oka lehet (pl. a versenytársak színvonala stb.), de a szociálpszichológiai-kognitív biztosan a legérdekesebbek közé tartozik: a kobra pillantása effektus. De nem a manipulációs része (azt Mario, a varázsló óta eléggé ismerjük), hanem az intellektuális: iszonyú nehéznek tűnik a világ dolgairól, szavakról, fogalmakról, problémákról, (EU, vakcina, nemzeti ügyek, oktatás, Kína stb.) önmaguk értékén/tartalmán beszélgetni, minduntalan refleltálni kell az OV-dimenzióra. No,. ez az önfeladásunk. Nyilván, mivel elég nagy hatalma van és eléggé él is vele, meg tudja határozni sokunk életminőségét, életkilátásait. De lehetnénk annyira idealisták, hogy legalább ilyen fontosnak tartjuk a szellemi-szakmai autonómiánkat, amihez képest (JT egy táblára írt matematikai levezetéséhez képest, @balmoral bálázásához képest, @harmadikszem tudománymetriájához képest, @naebneerG agrárkémiájához (?) képest stb.) OV hatalmaskodása, országlopása stb. csak percnyi körülmény, jön-megy. Mi pedig maradunk, ha nem is az országban, de a hazában mindenképpen.
        Az állampárti propagandaoldal "Nemzetközi nagyágyúkat igazolt le az MCC" címmel adott ki eszmei iránymutatást.      A nemzetközi nagyágyúk között van az a német Werner Patzelt, akit valamiért Patzelnek írnak, akit a drezdai egyetem nem foglalkoztatott tovább szélsőjobboldali kapcsolatai…..
fortin 2021.02.07 11:31:53
@Bogomil: "nem ad senkinek semmilyen végzettséget vagy fokozatot" Leginkább attól lehet tartani, hogy ez nem marad mindigre így... Ugye emlékszünk a Lenin Intézet példájára?
      Prof. Dr.  Lánczi András interjút adott az állampárt ideológiai blogjának.  A nagyra nőtt megadja megpróbálta elkápráztatni a kontrás verőembert azzal, hogy két percenként dobott be valamilyen fontos idézetet pl. a lengyel Lánczi Andrástól Legutkótól, és teljesen váratlanul hivatkozott az…..
fortin 2021.02.03 21:17:02
@kalamar: A Pázmánynál ez nem áll, az nem komoly háttér. A NKE igen, de nem azért, mert fideszes, hanem mert pontosan olyan szakmákra képez, amelyekben a kapcsolati hálók nagyon stabilak (mindenütt a világon). De hát nem akar midnenki jatona, rendőr és igazgatási ember lenni, úgyhogy maradnak a marketingesek is...
fortin 2021.02.03 21:43:12
@naebneerG: nem hiszem, hogy csak a kapcsolat miatt mennének oda. Szamailag ynilván semmiylen rálátsom nincs a gazdasági oktatásukra, de ismerve több ott tanító kollégát, úgy vélem, amennyi kell ehhez a szakmához, azt megkapják oktatásban. Meglehet, nem lesznek gazdaásgelemző guruk, de nem is akarnak azok lenni. Gondolom, megismerik az alapvető gazdasági mechanizmusokat, menedzsemnt-technikákat, tőzsdét, eközben gyakorlatot szereznek, AISECkel kimennek gyakorlatra – mi kell több?
fortin 2021.02.03 23:09:06
@jotunder: De hát ez a legtöbb képzésben így van. Mesterre kimenő hallgatóim sora (nem szupertehetségek, okosak, persze) jelzi vissza, hogy alapképzésből egyáltalán nem jön nagyobb tudással a külföldi hallgatótársaik zöme. Mesteren már nem vagyunk versenyképesek, legalábbis csak speciális esetekben, ott már keményen előjön az oktatói leterheltség, kontraszelekció stb. hatása.
       Eddig az történt, hogy az egykori reformkommunista Stumpf Istvánt, a Hazafias Népfront utolsó alelnökét, aki először alkotmánybíró majd egyetemi tanár lett a törvényes feltételek szelíd megkerülésével, Orbán Viktor nemdiktátor megbízta a magyar felsőoktatás maradék autonómiájának…..
fortin 2021.02.03 07:39:41
@incze: attól, hogy hosszabban mantrázza a neoliberális világkép provinciális változatát, még nem lesz más kategória (Burundi, kösz). Vagy attól, hogy nem fideszista, már pl. az önkormányzatiság nagy barátja is lesz (aminek a felszámolását szintén az ő pénzügyi intézkedéseivel kezdték el anno)?
fortin 2021.02.03 10:58:51
@jotunder: eltartott egy darabig... :-)
fortin 2021.02.03 20:19:51
@labrys: inkább pontatlanság. Elnézést, valóban nem Bokros kezdte, csak hatékonyan folyattta, de aztán annál hangosabban mondogatta az önkormányzatellenes szövegeit. Felsőoktatási ügyekben pedig kifejzetten autonómia- és demokratizáásellenes volt, zmtalanszor kifejtetet (és be is ült az ELTE fölé kirendelt Gazdasági Tanácsba)
     Remélem egyenesen ülnek az egyetemek, mert Prof. Dr. Stumpf István fogja felügyelni az átalakításukat, értsd örökös FIDESZ-tulajdonba vételüket.  Prof. Dr. Stumpf István úgy kutatóprofesszor, hogy az egyetemi tanárság minimálkövetelményének sem felel meg. Politikai hatalma volt, korábban…..
fortin 2021.01.30 23:01:25
@kemény keleti kommentelő: A lopási ingerencia nem is kérdés. Arról nyilván fogalmam nincs, hogy az 1500Mrd felhasználását miképpen tervezik. Csak azt mondom, hogy ennek egy része biztosan az egyetemi kutatást és oktatást szolgálja majd, már csak az adminisztrálhatóság és csendesítés okán, amit pedig hülyeségekre akarnak elverni és/vagy ellopni, ahhoz nem kellettek az alapítványok. Ha pedig az oktatási-kutatási arány a hülyeségek és lopások után legalább 50% lesz + infrastruktúra, akkor arányaiban és összegszerűségében Klebersberggel fogják évek múltán emlegetni Stumpfot. Merthogy ez a magyarhoni realitás a pénzszórásban, amivel nem kell megbékülni, csak érdemes érzékelni.
fortin 2021.01.31 09:07:16
@kemény keleti kommentelő: "az egész felsőoktatásról teljesen más az elképzelésük, mint amit egy ép, normális ember gondolna" Ez bőven lehetséges. Amire én számítok (vagy másképpen, ami miatt nem gondolom, hogy feltétlenül kudarcos lehet csak ez a másfélezer milliárdos sztori), az a felsőoktatási működés sajátszerűsége. 750milliárd (a zsebekbe/földszinteskilátóra + építőiparra elmenő pénz levettem) öt évre elosztva ez a teljes hazai költségvetési ráfordítás bő fele, vagyis másfélszeres többletpénz a működésre. Ez óriási mozgástér, ha egy kicsit is békénhagyják az oktatói-kutató közösséget, márpedig ahhoz nincs nagyon eszköz, hogy a reáltudományokban leváltsák a mostaniakat. (A nagyon csúnya SZFE-történet attól lehetett olyan szabadrablás, mint amilyen, mert minimális a nemzetközi kitettség, és hát legyünk őszinték, az egyetemi jelleg kevéssé olyan, mint egy valódi egyetemen.)
Az általános felsőoktatásban valamilyen szinten jó otatók/kutatók (és nem, nem kell mindenkinek impaktkirálynak lennie ahhoz, hogy nagyon is helyénvaló legyen az egyetemen) jelentős része számára, amíg nem rombolják konkrétan a saját kutatási-oktatási-nemzetköziegyüttműködési lehetőségeit, nem lesz elüldöző az új konstrukció. Ha Stumpf eléri a kurartóriumok kézben tartásával, hogy az erősen autonómiahiányos jelenlegi állapothoz képest ne romoljon a helyzet, az már elég lesz a megtartásukhoz, a többletpénz felhasználásának sikeréhez.
Tudom, ez eléggé technokrata és utilitariánus megközelítése a lehetséges forgatókönyveknek, de érdemes innen is nézni, mielőtt nemzet- vagy egyetem-halált vizionálunk. Ettől még minden morális és elvi kritika teljesen jogos.
fortin 2021.01.31 22:06:13
@közösperonos átszállás: "a javulás nem az alapítványi átszervezés miatt, hanem annak ellenére fog bekövetkezni" Inkább úgy pontosítanám, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz. Ha több a pénz, óhtatlanul kijön a jobb teljesítmény, amennyiben az oktatók/kutatók munkáját békén hagyják. De egyetértünk, az alapítányosdinak önmagában semmi hatása nem lesz az egyeetmi minőségre.
Azt nem hiszem, hogy wihfulloskodtam volna, inkább a mércét igyekeztem megfogalmazni a poszt témájához, Stumpf minősítéséhez: ha sikerül neki annyit elérni, hogy ezt a pénzt legalább felében a kuratóriumok bízzák a normális egyetemi szempontokra (no, itt jöhetne egy hosszabb kitérő arról, hogy mennyire kell fideszes pártirányítás ahhoz, hogy a magyar egyetemi belső forráselosztás ne legyen minőségorientált...) és közben hagyják békén az oktatókat-kutatókat, akkor szakpolitikai szempontból felmagasztosul. Annyiban éri majd méltán minden kritika, amennyire kevesbebet ér el. A jó arányra pedig, hacsak nem vadul be teljesen a kuratóriumokat mozgató "hátérhatalom", azért lehet esélye, mert elég erős a reálterüeti bázis szakmai intaktsága, nemzetközi kitettsége.
/Ettől még persze Stumpf társadalompolitikai (vagy akár "történelmi") megítélése lehet a rezsiméhez kötött./
        Orbán Viktor főideológusa Békés Márton a komprádor-értelmiség elleni kemény fellépést, leánykori nevén pogromot javasolt az 1943-as nemzetiszocialista szárszói beszéd szellemében. Nemrég a rezsimszolgák ütemes tapsa közepette avatták a Párt ideológiai lapjának főmunkatársának. Békés a…..
fortin 2019.10.30 12:25:28
@Grrr: A ranking-dinamika az a magyar egyetemek pozíció-romlása, ez alig megállítható.

A dinamika általánosan csak annyi, hogy a tudomásul kellene venni: a tudományiparban az aalpvető tényező az emúlt harminc évben a finanszírozottság lett, magyarán a nemzetközi összevetésekben intézményi (főként pedig országos) szinten a pénzügyi háttér kijelöli eleve a pozíciókat. A szakmai kultúrák ereje nyilván még kitart egy ideig, de a "hol vagyunk a nyugati egyetemekhez képest" című sirámok értelmetlenek. A magyar egyetemek a tudományos versenyben a pénzügyi adottságokhoz képest nem teljesítenek rosszul, ez is valami. Az más kérdés, hogy sokkal jobban kellene működniük, hogy a teljesítményt kellene preferálniuk stb.
De az ilyen békésnyomi-félék működése nem az egyetemi rendszert jellemzi, egy-egy intézményt, ha valahol véletlenül kinevezik valami egyetemi álláaba, azt igen, de mondjuk pl. a PPKE oktatója volt Roska Tamás is, akit a világ igen komoly tudósnak ismert el. Az ELTE pedig a rengeteg hiányossága és gyengesége mellett is bőven bír akkora reputációval külföldön is, mint sok-sok nyugati egyetem, a SE, Szeged, a Műegyetem és Debrecen is (még), úgyhogy lealázni mint halódó mocsarat talán nem annyira jogos.
           A Habony-közelivé vált Mandiner egy mesterszakos egyetemi hallgatóval íratta meg a legújabb ideológiai alapvetést. A Mandi rettenetesen kiszámíthatóvá vált a tombori hatalomátvétel óta. Rajcsányi főszerknek egy Vichy-mániás középiskolai tanár szokott a német megszállás után teljes joggal…..
fortin 2017.09.24 00:40:37
@ha kohen: a mandineres manírhuszroknak a neokonhoz eléggé kevés közük van. Másképpen szólva: lehet a neokonokat nem szeretni (bár sztem a mai napig menlevelük Leo Strauss, vagyis az, hogy legalább egy gondolatból, eszmből jöttek, szemben a madimanír teljes szellemi sivárságával), de akkora megalázást nem érdemelenek, hogy mandisokkal legyenek együtt emlegetve.
  1.     Gerő András:  "Hozzáadott megjegyzésként elmondanám, hogy nem a Jobbik elleni küzdelem tölti ki az életemet – következőleg adott fellépésemet reakciónak és nem kampánynak szántam." 2.     Lokál:  "Gerő András: A Jobbik elleni küzdelem tölti ki az életem. " Szelíd szerk. megj. : Gerő a…..
fortin 2017.09.20 21:49:45
@jotunder: Gerő nagyon okos, szakmailag kifejzetten jó volt régebben, nagyon könnyed és gyakran teljesen immorális. Marcsinénivel való kapcsolata során már nem csak gyakran, hanem mindig. És attól tartok, hogy ez a szakmai telkesítményére is hatott, legalábbis az elmúlt években néhány komolyan vehető monográfia és külföldi publikáció mellett csupa sajátintézetes és marcsialapítványos megjelenése volt.
Sajátos pédány, nem sorolható be a NERes alkalmatlanok és futóbolondok közé, ha nem lett volna az orbánista morális rombolás az elmúlt évtizedben, azt mondanám, káros hatású, de amannak a fényében szinte már szerethető.
       Veres András püspök a héten többször is meglehetősen elítélően nyilatkozott a mesterséges megtermékenyítésről.      Az igazság az, hogy II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa és I. Ferenc pápa egyaránt elítélte a mesterséges megtermékenyítést. Itt van az elméleti rész kifejtve Ratzinger…..