Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Feyyaz

0 bejegyzést írt és 473 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1984. június 2-3., a nyár első hétvégéje Megkezdődik a nyaralási szezon a balatoni SZOT-üdülőkben..
1984. március 28., a hónap utolsó szerdája Budapesten tanácskozik a KGST tervezési együttműködési bizottsága. Kádár János is fogadta a tanácskozás küldöttségvezetőit..
1984. május 16., a hónap harmadik szerdája Buda István, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kezét föltartva vezeti a szavazást, melynek végeredményeként kiderült, Magyarország sem indul a XXIII. nyári olimpiai játékokon Los Angelesben..
Feyyaz 2021.02.18 09:59:35
Csepel - Bp.Honvéd (0-2).

„…És végül a Honvéd elleni mérkőzés is szerepelt ebben a vádiratban, amely szintén beszámol arról, hogy 1984. május 3-án egy Honvédos és két csepeli labdarúgó élménybeszámolóra utazott, s útközben a Honvéd játékos megemlítette: szeretnék bebiztosítani a bajnoki címüket, és ezt nem kívánják ingyen. Kőhalmi és Kovács elfogadta az ajánlatot. A mérkőzés után a Honvéd balhátvédje adta át a 62.000 Ft-ot Kovácsnak, aki - ezen a találkozón sem védett. A pénzből Kőhalmi és Gendur 17- 17.000-et, Lazsányi és Kovács 14-14.000-et tartott meg.”
***
„…Csakhogy Kőhalmi nem úgy kezdte a vallomását ahogyan azt egy tisztességes bundázótól elvárták. Beszélt, de nem arról, amiről kérdezték, hanem - egy másik találkozóról. Egy olyan mérkőzésről, amelynél addig fel sem merült, hogy előre megegyeztek az eredményben. S amely egyébként az ominózus Csepel-Nyíregyháza mérkőzés után tizenegy nappal zajlott!
Beismerő vallomást tett arról, hogy őt a magyar futball reprezentáns csapatától, a Bp. Honvédtól keresték meg! Attól a Honvédtól, amelyre a válogatott épül, amely mögött a nyíregyházinál sokkal tekintélyesebb, hatalmasabb a bázis áll…
A dolog itt kezdett kifejezetten kínossá válni.
Zárják ki a Honvédot? Tiltsák el a játékosokat?
Ha az MLSZ a Honvéd bajnoki címét törli, mást már nem indíthat helyette a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. És ha nem indul magyar csapat a BEK-ben, kemény szankciók várnak labdarúgásunkra. A válogatott csapat építését pedig szinte elölről kell kezdeni. Tegyük mindezt abban a futballvilágban, amelyet szinte teljesen átszőttek a megvesztegetések, a bundák?

Kőhalmi Gábor interjú:
-A Honvéddal hogyan kerültél kapcsolatba?
-A vádiratban is szerepel: Kovács Attilával és a Honvéd csapatkapitányával közösen utaztunk Szombathelyre, éménybeszámolóra.
-Ki vetette fel, hogy a Csepel feküdjön le a Honvédnak?
A föld felé fordítja a tekintetét. Most először zavarban van.
-Gondolom ez a Honvéd játékos vetette fel… Valami olyasmit mondott: milyen jó a légkör most a Honvédnál, most mindent el lehet intézni, oda lehet menni – mondjam?... -az egyik vezetőhöz… Kiutalják a pénzt, amit ők, a játékosok az év végi prémiumból esetleg visszaadnak… Vagy túllépnek rajta… Hogy miért ő tárgyalt erről? Ő a csapatkapitány, hát nyilvánvaló, hogy az ilyen ügyekben nem a szertáros megy oda valakihez. A tizenegy Honvéd játékos biztos tudott erről, nem is akarták később odaadni a pénzt, mert kijelentették: ez nem is volt bunda.
-Mindezt ugyanígy mondtad el a rendőrségen?
-Ebben az esetben ellentmondás volt köztem és a Honvéd kapitánya között… Szembesítésre került sor, mert… Én először azt vallottam: a Honvéd vezetők adták a pénzt erre a bundára. Amikor a szembesítéskor találkoztunk, odasúgta: a játékosok adták össze…
-És te?
-Ő jobban tudja, hogy mi történt náluk…”

Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek c. könyv

Ezek után milyen mókás a cikk címe: „A szemlélethez is gratulálunk”!
1984. május 5-6., a hónap első hétvégéje Hagyományosan a Felvonulási téren rendezték meg a fővárosi dolgozók május 1-i demonstrációját..
Feyyaz 2021.01.31 00:32:56
Csepel-Nyíregyháza (0-3).

"Kőhalmi Gábor (Csepel SC játékos) interjú:
-Volt aki előre hozta a pénzt…
-Igen, a nyíregyháziak voltak olyan frankók, hogy megbíztak bennem, előre odaadták a 200.000-et. De ha nem jött volna be a dolog, visszaadom…
-Buta kérdés, de nem volt valamiféle erkölcsi aggályod, amikor gyakorlatilag ellenszolgáltatás nélkül eltetted a nem kis összegeket?
Most megint fölényes a mosolya. Szabatosan, magabiztosan fogalmaz.
-Ezek az összegek többnyire fekete pénzek. És a fekete pénzeknek az a tulajdonságuk, hogy nem kerülnek vissza oda, ahonnan összeszedték őket. Ha én például nem teszem el a nyíregyháziak 200.000 Ft-ját, szétosztják egymás közt, vagy zsebreteszi közülük valaki. Nem károsítok meg vele senkit, ha zsebrevágom. Ajándék.
-A nyíregyháziak?...
-Ők a lakásomon kerestek meg. Már próbálkoztak a vezetőinknél is, de ott elzavarták őket.
-És ha jól tudom, Kun Jenő, az akkori szakosztályelnök külön felhívta a játékosok figyelmét: vigyázzanak, a nyíregyháziak valószínűleg náluk is próbálkozni fognak… Igaz ez?
-Pontosan így volt. Akkor már egyébként is nagyon puskaporos volt a levegő.
-Csak nem féltél?
-Egy kicsit megijedtem. Aztán az összegről esett szó… Lehet, a pénz nagysága döntött. Lehet, hogy ezért nem tudtam nemet mondani.
-Ők ajánlottak összeget, vagy te mondtál egy számot?
-Ők jöttek azzal, hogy 150-200 ezret megérne nekik a dolog. Hát akkor legyen 200,- feleltem. Ez két nappal a mérkőzés előtt lehetett.
-Megtudtad tőlük, honnan veszik elő ezt a hatalmas összeget?
-Igen. 80.000 lett volna győzelem esetén a játékosok hivatalos prémiuma, ezt a sportköri elnök megemelte 40.000-rel, az ugye már 120.000. Ehhez jött még a baráti körük felajánlása 100.000 Ft, vagyis 220.000, amiből 200-at nekem adtak, húszat pedig szétosztották a saját játékosaik között.
Dr. Puskás Lajos (Csepel SC vezetőedző) interjú:
-És mégis te indítottad el a lavinát…
-Mert azt már nem lehetett bírni tovább. Mert a Nyíregyháza elleni meccsnél tényleg betelt a pohár. Én addig még reméltem… Ki akartam jönni ezekkel… Aztán a Nyíregyháza elleni 0-3 már egyértelművé tette, hogy kijátszanak, becsapnak, félrevezetnek. Akkor már Szepesi is kikelt magából. Nagyon nehéz helyzetben volt. Már régóta meg akarta fogni valahogy a bundát, de nem sikerült. Rettenetesen nehéz a bundát megfogni! Rajtam is múlt, hogy végre el lehetett indulni egy szálon!
-Hogyan? – türelmetlenkedem.
- Szepesi segítséget kért és én elmondtam neki, hogy hetekkel ezelőtt itt járt két nyíregyházi vezető. Kunék először tagadták ezt a látogatást! Szepesi rám kérdezett: jártak itt Nyíregyházáról? Jártak -feleltem. Sokkal többet még akkor sem tudtam segíteni neki. Hogyan jelentsem ki például azt: hogy ha azon a bizonyos találkát én öt perccel később lépek az irodába, akkor már meg is egyezik a csepeli és a nyíregyházi vezetés az eredményben?! Ezt nem jelenthetem ki, mert erre nincsen bizonyíték. Kun viszont gyanússá vált azzal, hogy Szepesiék előtt ellentmondásba keveredett. Való igaz, hogy ő volt az, aki megemeltette a csepeli játékosok prémiumát a nyíregyházi mérkőzés előtt. De az én ráhatásomra! Mert ez sem ment ám könnyen, akadékoskodtak, azt mondták, nem lehet, mire én közöltem, hogy inkább a saját zsebemből fizetek, de ráígérek erre a mérkőzésre. Mielőtt Szepesiék kikérdeztek, a klubnál megpróbáltak visszafogni, hallgatásra bírni, de engem már semmi nem érdekelt, én nem akartam takargatni senkit. Lehet, hogy kicsit össze-vissza beszélek, mert ma már sok mindent tudok, amit akkor még nem tudtam. Igaz, én sem ma jöttem le a falvédőről, nekem is volt emberem a csapatban, aki elmondott ezt-azt."
Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek
Feyyaz 2021.02.05 23:06:53
@maribor_:
2. Igen, fogok írni "kiegészítést" a Honvéd elleni meccsükről is!
3. Rendkívül sokat próbálok informálódni a témában, az alapján több, mint a fele!
5. Úgy tudom, személyesen Mezey György mentette meg őket.
6. Igen, a Fekete Hétfő! Mehettünk nélkülük Pireuszba.
7. Igen, olvastam a nyilatkozatát a tököli napokról.
+1. Maga Szepesi György mondta a vizsgálat során: "Na jó, húzzunk egy vonalat, inkább ne menjünk időben még visszább, inkább akkor ne is akarjuk tudni, hogy mi volt még előbb!"

Lakat T. Károly: "...piaci krumplihoz hasonló áruként adott-vett bajnoki pontok".
Feyyaz 2021.02.12 23:27:48
@maribor_: Felkészülten várom a 27-et!
Egy könyvben olvastam, hogy némely Honvédost Mezey mentett meg.
Nem tudtam, hogy konkrétan a váll-laposok...
1984. április 21-22., a hónap utolsó előtti, húsvéti hétvégéje A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Andrej Gromiko, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága…..
Feyyaz 2020.12.21 21:02:06
@maribor_:
Igen, a Toni védett, aki Harald...
Feyyaz 2020.12.22 22:56:58
@maribor_:
Nem-nem értem! Mert a nyugat-németeknél ott voltak még '82-ből a Försterek, Briegel, Matthäus, Rummenigge is.
Talán születhetett valami egyszeri paktum Lausanne és Zürich között?
Feyyaz 2020.12.26 22:44:04
@FoB73:
Igen, értem, köszönöm szépen FoB73!
1984. április 4., a hónap első szerdája Éljen április 4! Hazánk felszabadulásának 39. évfordulóját ünnepelte az ország..
Feyyaz 2020.10.27 21:42:51
@maribor_: De, így már igen! Konkrétan emlékezni viszont csak a '90-es évek első felének FTC-jéből emlékszem rá.

(És megint úgy jártam, mint az 1983-as HUN-LUX (6-2) meccshez írt kommentemmel. Csak az első bekezdés maradt meg belőle...)
1984. március 17-18., a hónap utolsó előtti teljes hétvégéje A Forradalmi Ifjúsági Napok nyitányaként a múzeumkertben ünnepi nagygyűlést rendezett a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) és a Hazafias Népfront (HNF) Országos Tanácsa. Az ünnepségen részt vett Németh Károly, a Magyar Szocialista…..
1984. március 3-4., a tavasz első hétvégéje Hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Javier Pérez de Cuellar, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára. Képünk Losonczi Pálnál, az Elnöki Tanács elnökénél tett látogatáskor készült..
Feyyaz 2020.08.31 22:11:45
Újra itt tartunk…. Ebben a szezonban már írtam erről a témáról, nem mondhatnám, hogy túlzottan sok reagálás érkezett rá, de abbahagyni akkor sem fogom! És megbocsátani sem nagyon tudok…
Szóval Csepel-Volán (0-4)…

„A vádindítvány szólt még a március 3-án Csepelen játszott és 4-0-ás Volán győzelemmel végződött Csepel-Volán mérkőzésről is, amely előtt egy közvetítő, Bíró Béla kisiparos felajánlotta Forintosnak, Krómernak és Hámorinak, a Volán három játékosának, hogyha hajlandók 100.000 Ft-ot fizetni, közbenjár Kőhalminál, Csepel csapatkapitányánál: veszítsék el a mérkőzést. A pénz összejött, Bíró felkereste Kőhalmit, a Csepel kikapott… A kapitány az iratok szerint 85.000 Ft ot (!) megtartott, 15.000-et Kovácsnak adott.
Kőhalmi Gábor interjú:
-Tehát a Volántól környékeztek meg először. Hogyan?
-Egy Bíró nevű srác, akit már régebbről ismertem, megkeresett, elmondta, hogy most a Volánnál van és hozzátette: lehet, hogy megveszik tőlünk a meccset.
-Ilyen tömören a lényegre tért?...
-Igen! Csodálkoztam is, mert ez az első tavaszi meccs volt és az első meccset nem szokták megvenni, csak később kezdődik az adok-kapok. Ez a Bíró még annyit mondott: a mérkőzés előtt újra találkozunk, beszélünk a részletekről. És valami összeget is megnevezett, amit összeszednek majd, nem emlékszem pontosan mennyit. De aztán, a meccs előtt már nem találkoztunk! Különösebben nem is foglalkoztam hát a dologgal. Élesben játszottunk! Csak éppen rosszul! Kikaptunk. Vége lett a találkozónak, megyek kifelé, ott áll ez a Bíró, köszönök neki, ő is köszön, aztán jön utánam és bead a kocsimba 40.000 Ft-ot, azt mondja: ötöt kivett belőle. Később ebből lett 100.000… Akkor azt gondoltam: ingyen jött pénz és eltettem.”
Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek
1983. november 26-27., a hónap utolsó hétvégéje Hazánk vendége Leo Tindemans belga külügyminiszter..
Feyyaz 2020.04.08 22:56:33
Csepel – Tatabánya (1-1).
Kőhalmi Gábor interjú:
„- Például a T-vel játszott meccsek előtt megegyeztünk: náluk is, nálunk is békés döntetlent csinálunk, jól jönnek majd a biztos pontok a végelszámolásnál.
-Ez a békés döntetlen egy külön műfaj?
-Igen, hiszen itt sokszor pénz sem forog. Egyszerűen mindkét együttesnek szüksége van rá a tervezett pontszám, helyezés eléréséhez. Szóval az első meccsen megcsináltuk a döntetlent, három csillagosra értékelte a kritika (**-osra értékelte – Feyyaz), az egész csapat benne volt, azok közül legalábbis, akik most elhatárolják magukat tőlünk, többen tudtak róla.
-Hogy jött létre a megegyezés?
-Nem is tudom pontosan: az első meccs előtt, vagy már alatta vetette fel az ellenfél, mi pedig belementünk.”

Dr. Puskás Lajos interjú:
„-Én már az idény első felében hiába tiltakoztam például, hogy ne menjenek bele a fiúk a T-vel való oda-vissza döntetlenbe. … Később kiderült: belementek a dologba.”
(Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek).

Mindenki, aki ismer, tudja rólam: azt el sem lehet mondani, hogy mennyit jelentett nekem gyerekként, a ’80-as években a magyar válogatott és az NB I mezőnye!
És azt sem lehet elmondani, hogy mit éreztem, amikor ez a mocsok halmaz nyilvánosságra került…
Most úgyis téli szünet következik, szeretném, ha a T. Olvtársak mind elmondanák véleményüket a fentebbi dolgokról!!
Feyyaz 2020.04.10 00:16:31
@maribor_: Kovács Attila is meg lett szólaltatva ebben a könyvben, csak ő erre a T. elleni meccsre nem tért ki.
1956. november 2-án született Kiss Sándor, az Újpesti Dózsa és a magyar labdarúgó válogatott egykori csatára...
1983. augusztus 20-21., az Alkotmány ünnepe Az 1983. augusztus 20-i tűzijáték..
1983. augusztus 1-7., a hónap első hete A Balatonon nyaralók is a pusztavacsi békefesztivált üdvözlik..
Feyyaz 2019.09.17 22:37:17
@gigabursch:
Köszönöm Giga! :) Ezekből már Maribor is tudja,hogy mi az a Gép! :)

Én meg a Dolly Roll, KFT, Modern Hungária és társai kapcsán szoktam kérdezni, hogy azok mik!?
1983. július 25-31., július utolsó hete Budapesten megnyílt a 68. eszperantó-világkongresszus..
Feyyaz 2019.09.13 21:31:47
@maribor_:
Hát pedig akkor nem tudom miért nyilatkozta ezt Kürti András könyvében! 1972/73-as szezon, tavaszi idény, Komló ellen, a Népstadionban.
Általános iskolás koromban olvastam, de nagyon így emlékszem!
1983. május 25., a hónap utolsó szerdája Budapestre érkezett Andreasz Papandreu, a Görög Köztársaság miniszterelnöke..
1983. április 9-10., a hónap második hétvégéje Éljen április 4!..
Feyyaz 2019.03.12 18:59:14
@maribor_: "De minek? Ma már ez nem üzlet. A mai modern futball meg erről szól."

Őszintén sajnálom, hogy igazad van... :(
Engem viszont maximálisan lelkesíteni egy cseh/szlovák/magyar/osztrák/szerb/horvát/észak-olasz körmérkőzéses sorozat!
Minden meccs presztííízs!
1952. március 25-én született Szokolai László, a Rába ETO, a Ferencváros, és a magyar labdarúgó-válogatott egykori csatára...