Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Feyyaz

0 bejegyzést írt és 493 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1956. február 24-én született  Kovács Attila, a Csepel és a magyar labdarúgó-válogatott egykori kapusa...
1985. május 14., a hónap közepe A bradfordi stadiontűz eredménye: 56 halott - Moszkvában látványos díszszemlével és katonai parádéval ünnepelték a győzelem napját..
1985. április 3., a hónap első szerdája Április 4. megünneplésére készül gőzerővel az ország. Létesítmény avatásokkal, kitüntetésekkel és koszorúzásokkal. Ünnepi díszben a főváros..
Feyyaz 2023.04.03 21:21:33
Mivel ennek a meccsnek ma van a 38. évfordulója ezért most írok ide.

1985 március elején már jó előre elkezdtem a könyörgést a szülőknek, erre a meccsre hadd menjünk fel Pestre!

Született egy olyan megegyezés, hogy 3-as osztályzatot csak az „átkos” matek-fizika-kémia trióból hozhatok haza, az összes többiből ennél csak jobb jöhet.

Mivel sikerült teljesítenem a feltételeket, valóra válhatott a kívánságom.

A menzáról már haza sem mentem, irány a vasúti megálló! Amikor beléptünk a vonat utasterébe, egy fiatal, kereplőt forgató fickó hatalmas „Hellóó! Magyarország!” kiáltással fogadott minket. Ott derült ki, hogy apukám haverjai is jönnek, ők egy 10 literes (!) műanyag kannába hozták a fehér bort. A józsefvárosi pályaudvarig ez el is fogyott. Az utasok közül nagyon sokan mentek a meccsre. Az egyik útitársunk kijelentette: „-Most még nem megyünk a stadionhoz, előtte bemegyünk az Orczy téren a Dobozyba, ott még ’emelünk’ egyet, majd utána a villamossal Baross tér!”

A Keleti pályaudvartól lenéztem a „gödörbe”, ahol hullámzott minden a piros-fehér-zöld zászlóktól.

A Thököly úton, gyalog mentünk a stadionhoz. Ezért ez volt az első alkalom, hogy a tribünön ültem és nem a lelátón. (16-os szektor).

Az odagyaloglás közben láttam először olyat, hogy a szurkolók „zajkeltő szerszámként” üres sörösdobozt szorongattak kezükben, amibe csapágygolyókat tettek, és azt rázták.

A meccsről Maribor minden infót összegyűjtött a cikkében.

Csak annyit, hogy az első gól után a mögöttem ülő fradisták és újpestiek (nem durván) összekülönböztek azon, hogy ki szerezte: Kardos vagy Nyilasi?

A második félidő vége felé itt hangzott el először a „Kó-Kó-Kó, Mexikó” skandálás.

Természetesen óriási élmény volt ez a meccs, éjfél körül indult hazafelé a postavonat, fél 3-kor kerültem ágyba.
Összegyűjtöttük a nemzetközi és a magyar labdarúgó-világ azon szereplőit, akik 2022-ben távoztak az élők sorából. Akik űrt hagytak maguk után, és akikre tisztelettel emlékezünk vissza...
1985. február 18-24., a hónap utolsó teljes hete Ünnepélyesen felavatták Budán, a Novotel Szálló mellett épült Budapest Kongresszusi Központot..
Feyyaz 2022.10.28 22:51:14
@Rich.mond: Így igaz, és abban az NB II-es szezonban, az MK-ban a legjobb 16 közé jutásért a Rába ETO állította meg őket.
1984. szeptember 29-30., a hónap utolsó hétvégéje Joggal használták a „diplomáciai nagyhét” kifejezését az elmúlt napokkal kapcsolatban. Reagan és Gromiko tanácskozása a Fehér Házban. Shultz, amerikai külügyminiszter „hasznosnak és intenzívnek” nevezte a találkozót, szovjet részről továbbra is úgy…..
Feyyaz 2021.12.08 20:55:42
1984 szeptemberében kikönyörögtem Apukámtól otthon, hogy utazzunk fel vonattal Budapestre, és nézzük meg a szezon első kettős rangadóját!
A délutáni vonattal érkeztünk meg a józsefvárosi pályaudvarra, ahonnan villamossal, metróval közelítettük meg a Népstadiont. A Hotel Stadionhoz legközelebb eső pénztárnál vettük meg a jegyeket, és mentünk befelé, az aréna irányába. A szoborparkkal egyvonalban jártunk, amikor előttünk óriási röhögés, aztán már inkább gúnyos üvöltés, amikor már az embernek elfogy a levegője, nem bír tovább röhögni, csak gunyorosan üvölti, hogy "Ha-ha-ha-ha". Közelebb értünk, és akkor láttuk, hogy az egyik lovas rendőr simán, álló helyzetben leesett a ló hátáról! :) A yard sem tudott mit tenni -tompítandó a hatalmas égést- ő is röhögött magán! :)
Jegyünk a közép lelátó VIII-as szektorába szólt. Elfoglaltuk a helyünket, és felmértem a táborok elhelyezkedését. Fradisok: tőlünk balra, oldallelátó S-R szektor és alsó-felső tribün 26-27 szektor. Dózsások: tőlünk a legtávolabb, oldallelátó C-B szektor. Honvédosok: közép lelátó G-H szektor. Vasasosok: alsó tribün 16-17 szektor.
Sajnos a gólok nincsenek már meg a szemeim előtt (ezért is nagyszerű dolog ez a blog, és különösen elnézést Nyúl Pistától), csak arra emlékszem, hogy bizony meglehetősen kocogós iramú meccs volt. (Az NS is ezt írta). Leginkább a lelátói beszólások maradtak meg bennem. Még 0-0-nál, az egyik újpesti támadás során Kakas harsányan, izgatottan irányította a védőit, mire egy drukker a szektorunkból: "-Ne kiabálj Kukuríkú!"
Aztán bal oldali szöglethez jutott a Dózsa, pont előttünk. Törő kihátrált a salakos futópályára, hogy nekifuthasson, erre a közelségét kihasználva egy újpesti(!) nagyon jól hallhatóan bekiabált neki a mi néma szektorunkból: "-Törőcsik, rúgjál már egy egyeneset a labdába!"
Szegény Kese, pedig nem csinált semmi "rosszat" addig a meccsen...

Ahogy beesteledett, még több lett néző és még jobb lett a hangulat a Honvéd-Fradira. Az halványan dereng, hogy a piros-kékek és a lilák is a Honvédot biztatták. Erről a mérkőzésről van meg az egyetlen gól emlékem: magam előtt látom, ahogy Zsiborás kiüti Varga büntetőjét. (Aztán Kacsa pár hét múlva, Rotterdamban mégis újra bevállalta ;) ). Itt is bizonyos dumák maradtak meg az emlékezetemben. Ha Esterházy Marcihoz került a labda, az egyik zöld-fehér "Szarházy"-t kiáltott neki. A második kispesti gól után tőlem jobbra, felettem egy kispesti már le sem ült, azt kiabálta, hogy "Nagy Anti az isten".
A találkozó vége felé járva látszódott, hogy a lelkes Fradi nem bírja megfordítani a meccset. Ezt nem mindenki viselte a drukkereik közül túl jól...
Két sorral felettem "-Szántó, menjél vissza Diósgyőrbe parasztkodni!"- üvölti egy megtermett, szakállas fradista(!).
A kijövetel után mentünk le a lépcsőn a Népstadion metróállomásra és belekeveredtünk a Fradi B-közép kellős közepébe. Ahogy baktattunk lefelé közöttük nem bántottak senkit, csak dobhártyarepesztő hangerővel dörögték: "Kispest nem Pest: tanyaközpont!"

Hát, így történt, jó volt nagyon, ezek voltak az első NB I-es meccseim, melyeket élőben láttam. Azt azért hozzáteszem, hogy az én kis 12 éves lelkemnek túlságosan "fajsúlyos" arcok voltak körülöttem a lelátón és mindenhol :) , így a bejáratnál megvett Vasas sapkámat végül nem mertem feltenni! :) :)
Feyyaz 2021.12.15 22:55:21
@maribor_: Tamam, böyle olacak! :)
Igen, csak a C-szektor, az akkori média mindig így hívta az aktív táborokat: "Zászlós gyerekek".
1984. szeptember 26., a hónap utolsó szerdája Negyven évvel ezelőtt, 1944. szeptember 23-án elsőként Battonya határában léptek magyar földre a felszabadító szovjet csapatok. Az ünnepségsorozat után helyi kisiskolások birtokba vehették a T-34-es harckocsit a battonyai emlékparkban..
1984. augusztus 13-19., augusztus közepe A Budapest Sportcsarnok parkolójában rendezték Magyarország első olyan heavy metal koncertjét, melynek előadója egy külföldi sztáregyüttes volt, a brit Iron Maiden..
Feyyaz 2021.09.02 23:06:29
@josé73: Igen, Steve Harrisnek van egy szobája, amely a plafonig West Ham meccs videokazettákkal van tele!
Feyyaz 2021.09.06 22:12:24
@maribor_:
Húúú, pedig többet már nem lehet enélkül! José ugyanis a lehető legjobb válogatást küldte el Neked! :)
1984. június 21-július 1., a hónap utolsó másfél hete Hazánk vendége volt Helmut Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi kancellárja, és Daniel Ortega, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) országos vezetőségének tagja, a Nemzeti Újjáépítés Kormánya Kormányzó Tanácsának…..
1984. június 2-3., a nyár első hétvégéje Megkezdődik a nyaralási szezon a balatoni SZOT-üdülőkben..
1984. március 28., a hónap utolsó szerdája Budapesten tanácskozik a KGST tervezési együttműködési bizottsága. Kádár János is fogadta a tanácskozás küldöttségvezetőit..
1984. május 16., a hónap harmadik szerdája Buda István, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kezét föltartva vezeti a szavazást, melynek végeredményeként kiderült, Magyarország sem indul a XXIII. nyári olimpiai játékokon Los Angelesben..
Feyyaz 2021.02.18 09:59:35
Csepel - Bp.Honvéd (0-2).

„…És végül a Honvéd elleni mérkőzés is szerepelt ebben a vádiratban, amely szintén beszámol arról, hogy 1984. május 3-án egy Honvédos és két csepeli labdarúgó élménybeszámolóra utazott, s útközben a Honvéd játékos megemlítette: szeretnék bebiztosítani a bajnoki címüket, és ezt nem kívánják ingyen. Kőhalmi és Kovács elfogadta az ajánlatot. A mérkőzés után a Honvéd balhátvédje adta át a 62.000 Ft-ot Kovácsnak, aki - ezen a találkozón sem védett. A pénzből Kőhalmi és Gendur 17- 17.000-et, Lazsányi és Kovács 14-14.000-et tartott meg.”
***
„…Csakhogy Kőhalmi nem úgy kezdte a vallomását ahogyan azt egy tisztességes bundázótól elvárták. Beszélt, de nem arról, amiről kérdezték, hanem - egy másik találkozóról. Egy olyan mérkőzésről, amelynél addig fel sem merült, hogy előre megegyeztek az eredményben. S amely egyébként az ominózus Csepel-Nyíregyháza mérkőzés után tizenegy nappal zajlott!
Beismerő vallomást tett arról, hogy őt a magyar futball reprezentáns csapatától, a Bp. Honvédtól keresték meg! Attól a Honvédtól, amelyre a válogatott épül, amely mögött a nyíregyházinál sokkal tekintélyesebb, hatalmasabb a bázis áll…
A dolog itt kezdett kifejezetten kínossá válni.
Zárják ki a Honvédot? Tiltsák el a játékosokat?
Ha az MLSZ a Honvéd bajnoki címét törli, mást már nem indíthat helyette a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. És ha nem indul magyar csapat a BEK-ben, kemény szankciók várnak labdarúgásunkra. A válogatott csapat építését pedig szinte elölről kell kezdeni. Tegyük mindezt abban a futballvilágban, amelyet szinte teljesen átszőttek a megvesztegetések, a bundák?

Kőhalmi Gábor interjú:
-A Honvéddal hogyan kerültél kapcsolatba?
-A vádiratban is szerepel: Kovács Attilával és a Honvéd csapatkapitányával közösen utaztunk Szombathelyre, éménybeszámolóra.
-Ki vetette fel, hogy a Csepel feküdjön le a Honvédnak?
A föld felé fordítja a tekintetét. Most először zavarban van.
-Gondolom ez a Honvéd játékos vetette fel… Valami olyasmit mondott: milyen jó a légkör most a Honvédnál, most mindent el lehet intézni, oda lehet menni – mondjam?... -az egyik vezetőhöz… Kiutalják a pénzt, amit ők, a játékosok az év végi prémiumból esetleg visszaadnak… Vagy túllépnek rajta… Hogy miért ő tárgyalt erről? Ő a csapatkapitány, hát nyilvánvaló, hogy az ilyen ügyekben nem a szertáros megy oda valakihez. A tizenegy Honvéd játékos biztos tudott erről, nem is akarták később odaadni a pénzt, mert kijelentették: ez nem is volt bunda.
-Mindezt ugyanígy mondtad el a rendőrségen?
-Ebben az esetben ellentmondás volt köztem és a Honvéd kapitánya között… Szembesítésre került sor, mert… Én először azt vallottam: a Honvéd vezetők adták a pénzt erre a bundára. Amikor a szembesítéskor találkoztunk, odasúgta: a játékosok adták össze…
-És te?
-Ő jobban tudja, hogy mi történt náluk…”

Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek c. könyv

Ezek után milyen mókás a cikk címe: „A szemlélethez is gratulálunk”!
1984. május 5-6., a hónap első hétvégéje Hagyományosan a Felvonulási téren rendezték meg a fővárosi dolgozók május 1-i demonstrációját..
Feyyaz 2021.01.31 00:32:56
Csepel-Nyíregyháza (0-3).

"Kőhalmi Gábor (Csepel SC játékos) interjú:
-Volt aki előre hozta a pénzt…
-Igen, a nyíregyháziak voltak olyan frankók, hogy megbíztak bennem, előre odaadták a 200.000-et. De ha nem jött volna be a dolog, visszaadom…
-Buta kérdés, de nem volt valamiféle erkölcsi aggályod, amikor gyakorlatilag ellenszolgáltatás nélkül eltetted a nem kis összegeket?
Most megint fölényes a mosolya. Szabatosan, magabiztosan fogalmaz.
-Ezek az összegek többnyire fekete pénzek. És a fekete pénzeknek az a tulajdonságuk, hogy nem kerülnek vissza oda, ahonnan összeszedték őket. Ha én például nem teszem el a nyíregyháziak 200.000 Ft-ját, szétosztják egymás közt, vagy zsebreteszi közülük valaki. Nem károsítok meg vele senkit, ha zsebrevágom. Ajándék.
-A nyíregyháziak?...
-Ők a lakásomon kerestek meg. Már próbálkoztak a vezetőinknél is, de ott elzavarták őket.
-És ha jól tudom, Kun Jenő, az akkori szakosztályelnök külön felhívta a játékosok figyelmét: vigyázzanak, a nyíregyháziak valószínűleg náluk is próbálkozni fognak… Igaz ez?
-Pontosan így volt. Akkor már egyébként is nagyon puskaporos volt a levegő.
-Csak nem féltél?
-Egy kicsit megijedtem. Aztán az összegről esett szó… Lehet, a pénz nagysága döntött. Lehet, hogy ezért nem tudtam nemet mondani.
-Ők ajánlottak összeget, vagy te mondtál egy számot?
-Ők jöttek azzal, hogy 150-200 ezret megérne nekik a dolog. Hát akkor legyen 200,- feleltem. Ez két nappal a mérkőzés előtt lehetett.
-Megtudtad tőlük, honnan veszik elő ezt a hatalmas összeget?
-Igen. 80.000 lett volna győzelem esetén a játékosok hivatalos prémiuma, ezt a sportköri elnök megemelte 40.000-rel, az ugye már 120.000. Ehhez jött még a baráti körük felajánlása 100.000 Ft, vagyis 220.000, amiből 200-at nekem adtak, húszat pedig szétosztották a saját játékosaik között.
Dr. Puskás Lajos (Csepel SC vezetőedző) interjú:
-És mégis te indítottad el a lavinát…
-Mert azt már nem lehetett bírni tovább. Mert a Nyíregyháza elleni meccsnél tényleg betelt a pohár. Én addig még reméltem… Ki akartam jönni ezekkel… Aztán a Nyíregyháza elleni 0-3 már egyértelművé tette, hogy kijátszanak, becsapnak, félrevezetnek. Akkor már Szepesi is kikelt magából. Nagyon nehéz helyzetben volt. Már régóta meg akarta fogni valahogy a bundát, de nem sikerült. Rettenetesen nehéz a bundát megfogni! Rajtam is múlt, hogy végre el lehetett indulni egy szálon!
-Hogyan? – türelmetlenkedem.
- Szepesi segítséget kért és én elmondtam neki, hogy hetekkel ezelőtt itt járt két nyíregyházi vezető. Kunék először tagadták ezt a látogatást! Szepesi rám kérdezett: jártak itt Nyíregyházáról? Jártak -feleltem. Sokkal többet még akkor sem tudtam segíteni neki. Hogyan jelentsem ki például azt: hogy ha azon a bizonyos találkát én öt perccel később lépek az irodába, akkor már meg is egyezik a csepeli és a nyíregyházi vezetés az eredményben?! Ezt nem jelenthetem ki, mert erre nincsen bizonyíték. Kun viszont gyanússá vált azzal, hogy Szepesiék előtt ellentmondásba keveredett. Való igaz, hogy ő volt az, aki megemeltette a csepeli játékosok prémiumát a nyíregyházi mérkőzés előtt. De az én ráhatásomra! Mert ez sem ment ám könnyen, akadékoskodtak, azt mondták, nem lehet, mire én közöltem, hogy inkább a saját zsebemből fizetek, de ráígérek erre a mérkőzésre. Mielőtt Szepesiék kikérdeztek, a klubnál megpróbáltak visszafogni, hallgatásra bírni, de engem már semmi nem érdekelt, én nem akartam takargatni senkit. Lehet, hogy kicsit össze-vissza beszélek, mert ma már sok mindent tudok, amit akkor még nem tudtam. Igaz, én sem ma jöttem le a falvédőről, nekem is volt emberem a csapatban, aki elmondott ezt-azt."
Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek
Feyyaz 2021.02.05 23:06:53
@maribor_:
2. Igen, fogok írni "kiegészítést" a Honvéd elleni meccsükről is!
3. Rendkívül sokat próbálok informálódni a témában, az alapján több, mint a fele!
5. Úgy tudom, személyesen Mezey György mentette meg őket.
6. Igen, a Fekete Hétfő! Mehettünk nélkülük Pireuszba.
7. Igen, olvastam a nyilatkozatát a tököli napokról.
+1. Maga Szepesi György mondta a vizsgálat során: "Na jó, húzzunk egy vonalat, inkább ne menjünk időben még visszább, inkább akkor ne is akarjuk tudni, hogy mi volt még előbb!"

Lakat T. Károly: "...piaci krumplihoz hasonló áruként adott-vett bajnoki pontok".
Feyyaz 2021.02.12 23:27:48
@maribor_: Felkészülten várom a 27-et!
Egy könyvben olvastam, hogy némely Honvédost Mezey mentett meg.
Nem tudtam, hogy konkrétan a váll-laposok...
1984. április 21-22., a hónap utolsó előtti, húsvéti hétvégéje A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Andrej Gromiko, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága…..
Feyyaz 2020.12.21 21:02:06
@maribor_:
Igen, a Toni védett, aki Harald...
Feyyaz 2020.12.22 22:56:58
@maribor_:
Nem-nem értem! Mert a nyugat-németeknél ott voltak még '82-ből a Försterek, Briegel, Matthäus, Rummenigge is.
Talán születhetett valami egyszeri paktum Lausanne és Zürich között?
Feyyaz 2020.12.26 22:44:04
@FoB73:
Igen, értem, köszönöm szépen FoB73!
1984. április 4., a hónap első szerdája Éljen április 4! Hazánk felszabadulásának 39. évfordulóját ünnepelte az ország..
Feyyaz 2020.10.27 21:42:51
@maribor_: De, így már igen! Konkrétan emlékezni viszont csak a '90-es évek első felének FTC-jéből emlékszem rá.

(És megint úgy jártam, mint az 1983-as HUN-LUX (6-2) meccshez írt kommentemmel. Csak az első bekezdés maradt meg belőle...)
1984. március 17-18., a hónap utolsó előtti teljes hétvégéje A Forradalmi Ifjúsági Napok nyitányaként a múzeumkertben ünnepi nagygyűlést rendezett a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) és a Hazafias Népfront (HNF) Országos Tanácsa. Az ünnepségen részt vett Németh Károly, a Magyar Szocialista…..