Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ADHDiva

16 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elképesztő sebességgel hódította meg a világot a fidget spinner nevű pörgettyűzős játék, amit nagyon gyakran kifejezetten ADHD-soknak ajánlanak, mert segítheti a koncentrációt. Mi van azokkal a hiperaktív-figyelemzavaros felnőttekkel, akik nem lelkesednek ezért a kütyüért,…..
Egy korábbi bejegyzésben már összeállítottam egy listát azokról a képességekről, amelyeket jó lett volna már gyerekként megtanulni, mert biztosan könnyebbé tették volna az életemet. De a "lelkizős" dolgok mellett van néhány olyan gyakorlatias, praktikus dolog, amit szintén jó lett volna…..
ADHDiva 2017.06.16 10:16:07
@shitgun: szerintem meg a sörnek nincs jó íze.
Amikor egy felnőttet ADHD-val diagnosztizálnak, általában először hatalmas megkönnyebbülést érez, hiszen kap valami magyarázatot arra, miért nem megy neki annyira simán egy-egy feladat, mint másoknak. A következő érzések között azonban ott lehet a félelem is: mit fognak szólni mások? hogyan mondjam…..
Ha már valaki átrágja magát a szakirodalmon, megismerkedik a tünetekkel, felmerülhet benne a kérdés: jó, de mégis hogyan jelentkezik ez a hétköznapokban? Mert a tünetek sokszor nagyon általánosak, és nem is tűnnek olyan "komoly" dolognak - igazából két pofonnal meg egy kis odafigyeléssel le lehet…..
ADHDiva 2017.05.23 12:55:10
@oliv0804: szia, köszönöm, hogy írtál! Egyáltalán nem gondolom (persze, ez szubjektív vélemény), hogy mindegy lenne! Az, hogy van egy diagnózis, esetleg terápia, nagyon sokat segíthet a hétköznapokban, egyszerűen azért, mert egy kicsit talán máshogy látod magad utána.
ADHDiva 2017.05.25 13:16:33
@schneiderke: Szia Zsuzsa, orulok, hogy talaltal magadnak olvasnivalot es koszonom a visszajelzesedet is.
Igen, felnottkent is diagnosztizalnak, en is joval harminc felett voltam, amikor kiderult. De a szuleimnek (meg) nem mondtam el.
Gyermekekkel kapcsolatban nem vagyok annyira kepben. Ha jol tudom, korzetesitve van a gyermekpszichiatria is, mint a legtobb szakrendeles, tehat a helyi "sztk"-ban tudsz erdeklodni. Azonban a legtobb esetben iszonyat hosszu a varolista, arra fel kel keszulni. A maganrendelok kozul a Vadaskertet es a Svabhegyi gyogyintezetet lehet erdemes megneznetek (vadaskert.hu ill. svabhegy.eu/gyermekpszichiatria/). Mindket intezmenyt ismerem egy kicsit, de egyiket sem az ADHD miatt.
ADHDiva 2017.05.27 19:01:42
@oliv0804: ez egyszerre dühítő és elkeserítő, mármint hogy ennyire bonyolult ez az egész. Felnőttként azért valamivel könnyebb.
Ahogy a gyerekeknek, tiniknek az iskola, a felnőtt ADHD-soknak a munkahely jelentheti a legnagyobb kihívást: itt ugyanis olyan szabályok lehetnek, amelyeket nehezen (vagy egyáltalán nem) tudnak betartani. Ennek ellenére sok ADHD-s igen sikeres lehet a karrierjében, mert egy csomó olyan…..
ADHDiva Látszik rajtam az ADHD? 2017.03.11 08:01:07
Ha valaki átrágta magát a hivatalos leíráson és esetleg az én tüneteimről is olvasott, vagy hallott még az ADHD-ról információkat itt-ott, érdekes kép alakulhat ki benne az ADHD-sokról. Úgy képzelheti el őket, mint őrjöngő, habzó szájjal és vörös fejjel üvöltöző, szociális kapcsolatokra alkalmatlan…..
ADHDiva 2017.05.23 12:46:31
@oliv0804: ez elég sok dologtól függ szerintem, mármint, hogy látszik-e vagy nem. Életkortól, nemtől, habitustól, de attól is, hogy az ADHD melyik altípusáról van szó, a hiperaktivitás a domináns vagy a figyelemzavar. Azt is nagyon jó meglátás, hogy egyes helyzetek is jobban "kihozhatják" a tüneteket.
Anélkül, hogy genderügyekbe belemennénk (vannak erre sokkal jobb fórumok is), a címben megfogalmazott állítás sajnos sok szempontból igaz. Az ADHD-s lányok, nők ugyanis sokkal ritkábban jutnak diagnózishoz és így megfelelő terápiához, a tüneteiket gyakran más betegségekkel azonosítják, amelyeket…..
Azt mondjuk úgy 10-12 éves korom óta tudom, hogy "nincs rendben velem valami", vagyis nem pont úgy működöm, mint mások, de diagnózist csak jóval 30 fölött kaptam. Ez nagyon nagy lépés volt számomra, sok mindent megértettem saját magammal kapcsolatban, és magyarázatot kaptam bizonyos tetteimre,…..
Jó sokat hallani, olvasni (nálam is), hogy milyen tünetei vannak az ADHD-nak. Hogy az ADHD-s felnőtt figyelmetlen, szétszórt, rendetlen, nehezen találja a helyét, nehezen motiválható, impulzív és nincs önkontrollja... azonban, mint mindennek, az ADHD-nak is van pozitív oldala. Vagyis, nekünk,…..
ADHDiva 2017.05.13 15:34:34
@navanax: az adhd erosen fugg a genetikatol, ugyhogy ha a gyerek az, akkor jo esellyel valamelyik/mindket szulo is
ADHDiva 2017.05.13 15:36:54
@nem várt fordulat: koszonom a linket, meghallgatom mindenkeppen!
ADHDiva Lefelé a nyúl üregébe 2017.05.11 08:38:00
Amikor szóba kerül az ADHD, általában háromféle reakcióval szoktam találkozni. Vagy rávágja az illető, hogy hát ő is ADHD-s, mert a múltkor is elfelejtett tejet venni; vagy közli, hogy minden fejben dől el, és írjam fel a dolgokat, nehogy elfelejtsem őket; vagy hümmög egy sort,…..
ADHDiva 2017.05.12 11:50:32
@Kabarészínész: jo otlet, gyakorlom is nem egyszer, de ez igazabol mellekes, mert egy ADHD-s agy mindig talal maganak valami izgalmasat...
ADHDiva 2017.05.12 12:25:37
@MaxVal BircaMan HJE: hasonlokeppen nem tudna dolgozni peldaul egy cukorbeteg, esetleg egy rovidlato sem.
ADHDiva Mitől lesz valaki ADHD-s? 2017.05.10 12:41:00
Miért lesz valaki ADHD-s? Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre két válaszom is van (és biztos vagyok benne, hogy egyik sem különösebben kielégítő, de ez van). A rövidebb: nem tudom. Valójában senki sem tudja pontosan, a leghozzáértőbb szakemberek sem (meglepően sok betegséggel vagy fejlődési zavarral…..
ADHDiva 2017.05.11 13:20:07
@Void Bunkoid: én az egészséges életet "csak" orvosi szempontból vizsgálnám, tehát nem fogyaszt mértéktelenül alkoholt, nem dohányzik, kiegyensúlyozottan táplálkozik (sok zöldség-gyümölcs, kevés finomított szénhidrát), rendszeresen mozog, eleget alszik, igyekszik csökkenteni az őt érő stresszt, nem használ kábítószereket, óvszert használ/monogám párkapcsolatban él stb. Ez, azt hiszem, legalább részben, nem függ az anyagi helyzettől (legalábbis szeretem azt hinni, naiv vagyok)
ADHDiva 2017.05.11 13:38:38
@Void Bunkoid: és ezzel tulajdonképpen be is zárhatjuk a mai napot :D
Bár több tízezer embert - felnőttet és gyereket - érint az ADHD, még mindig elég keveset tudunk róla, a legtöbb embernek csak ködös elképzelései vannak arról, hogyan is "zajlik" a figyelemhiányosok élete, és sajnos nagyon sok a tévhit, a félreértés az ADHD-val kapcsolatban. Most összeszedtem jó…..
ADHDiva 2017.05.11 11:43:57
@elment az eszem mert belekezdtem: az ADHD-sok két dologról híresek, a konstans, erős motivációról és a következetességről :) meg arról, hogy mindig mindent végigvisznek :D
ADHDiva Hányan vannak az ADHD-sok? 2017.04.25 09:30:00
Nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan hány ember ADHD-s a világon, illetve hazánkban. Egyrészt - különösen a felnőttek esetében - nem mindenki jut el szakorvoshoz, és így diagnózishoz. Másrészt, az ADHD diagnosztikai kritériumai elég eltérőek, így vannak, akik szerint túl-,…..
A hatékonyság általában csak elhatározás kérdése, meg egy jól működő, bevált rendszeré. Az ADHD-soknak (magamat is beleértve) egyik sincs, és így aztán a hatékonyság is csorbul. Ami megint csak egy sor negatív érzéssel jár együtt: nem vagyok képes semmire, miért nem tudom megcsinálni... A…..
ADHDiva Mindenki ADHD-s? 2017.03.09 07:21:00
ADHD-s felnőttként a legbosszantóbb dolgok egyike, amikor valakinek őszintén beszélünk erről a zavarról, és nagyjából azt kapjuk vissza válaszként, hogy "ez mindenkinél így van, én is elfelejtem befizetni a csekket és én is kiabálok az autóban". Vagyis, a mi problémánk nem is…..
ADHDiva 2017.03.10 11:37:04
@]{udarauszkasz: Diagnozist csak szakorvos allithat fel, es nyilvan nem annyirol van szo, hogy megkerdezik, "egy heten hanyszor hagyod el a kulcsod?".
Az altalad emlitett keresgeles egy igen erdekes dolog - nekem a ferjem ilyen. Nem ADHD-s, viszont egyszeruen keptelen "eszrevenni" dolgokat, akkor is, ha azok esetleg ott vannak az orra elott.
Szerintem erdemes az ADHD-soknak szolo tippeket, otleteket tanulmanyozni, mert egy normalisan bekotott ember is sokat tanulhat beloluk.
ADHDiva 2017.03.10 11:42:51
@kistorpe: Nagyon jok a meglatasaid. Sajnos, a legtobb esetben a hatekonysag novelesevel foglalkozo konyvek, irasok keveset foglalkoznak az egyennel (nyilvan azokat a tanacsokat irjak le, amelyek a nagy szamok torvenye alapjan a legtobb embernel bevalnak). A listairas egy erdekes dolog, van ra egy-ket otletem, mit lehet vele kezdeni... es nem csak arra gondolok, hogy kidobni a kukaba az egeszet! :)
A mindfulness szinten egy rendkivul jo dolog, koszonom, hogy megemlitetted! Igaz, hogy eleg nehez megtanulni (vagyis inkabb alkalmazni), de rengeteget segithet a hetkoznapokban. Csak sok turelem kell hozza, az meg nem mindig van az embernek, ha sajat magarol van szo...
ADHDiva 2017.03.10 11:49:17
@Duplaxiii: Koszonom az eszreveteled. Termeszetesen tisztaban vagyok azzal, hogy van egy szo(kapcsolat), ami "magyarositotta" az ADHD kifejezest. En ket okbol maradnek megis az angol betuszonal: az ADHD egyszeruen ismertebb, gyakrabban hasznaljak a laikusok es a szakemerek is. Masreszt ugy gondolom, hogy a szetszortsag es a nyuzsges nyelvunkben viszonylag gyakran hasznalt szavak, az ADHD kifejezes sokkal specifikusabb.
ADHDiva ADHD: a tünetek 2017.03.07 11:12:00
Az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar rendkívül sokszínű neurobiológiai eltérés, sokféle formában jelentkezhet. A legtöbben a tipikus ADHD-st iskolás fiúként képzelik el, aki állandóan mozgásban van, képtelen megülni a fenekén, folyton rosszalkodik, visszabeszél, több tárgyból is…..
ADHDiva 2017.03.08 14:38:05
@Wandál: nagyon ismerős, amit írtál. alsóban én is okoska voltam, nem volt gond a tanulmányaimmal (sok minden mással igen, de ezt betudták annak, hogy ilyen a személyiségem...), utána viszont nyolcosztályos gimibe kerültem, ahol már memóriával meg aggyal nem lehetett annyira túlélni, és kínlódás volt az egész. Nyilván rendkívül nagy szerepe van a pedagógusoknak, de szerintem kevésnek van kapacitása, türelme, idegrendszere ahhoz, hogy a külön figyelmet megadják (és itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy Pistike kap-e buksisimit, hanem arra, hogy észreveszik-e, hogy Pistike halálra unja magát és ezert izegmozog, adnak-e neki más feladatot, igyekeznek-e az egyéni képességeit nézni stb)
ADHDiva 2017.03.08 14:39:36
@elment az eszem mert belekezdtem: esetleg egy jó "szedd már össze magad"? illetve személyes kedvencem, a "nincs neked bajod azon kívül, hogy unatkozol jó dolgodban".
A másikról meg ippeg most írom a bejegyzést
ADHDiva 2017.03.08 14:53:30
@Wandál: ezért mondtam, hogy nem tudok hozzászólni ahhoz, hogy gyerekekre milyen hatással van a diagnózis. Az a generáció, akiket viszonylag korán, kisiskolás korban diagnosztizálnak, még csak most fog felnőni, így az ő tapasztalataikra még várnunk kell.