Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RózsaJudit

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A modern képviseleti demokrácia egyik alapellentmondása, hogy mi polgárok, akik papíron a hatalmat birtokoljuk, a legtöbb közéleti kérdéshez nem értünk, sőt, olykor annyira tájékozatlanok vagyunk, hogy egyedül állást sem tudunk foglalni bizonyos témákban. Elvben persze az oktatási rendszer…..
RózsaJudit 2019.04.03 22:35:08
„A túlnépesedés egyik oka a nyugati egészségügyi és élelmiszersegélyek, amik arra nem elégségesek, hogy jól tartsák a lakosságot, de arra igen, hogy a nyomorgók elérjék a fogamzó képes kort és néhány utódot a világra hozzanak, mielőtt meghalnak.”
Ez nem „keményen” hangzik, ez kegyetlenül, embertelenül hangzik! Nem igazán veszi emberszámba ez a mondat a nyomorgókat, pusztán rosszakaratú tárgyakként tekint rájuk, amelyek nem átallanak még szaporodni is a köz kárára! Mire gondoljunk ennek olvastán: hagyjuk kínok közt elpusztulni ezeket az embereket, mert ők már nemkívánatosak ezen a bolygón, mert pont rossz helyre születtek?
„…éhes voltam, és ennem adtatok, szomjas voltam, és innom adtatok.” Máté () Evangéliuma. Aki éhes, annak enni kell adni, mérlegelés nélkül, azon az alapon, hogy ő ember! És minden más, ennél termékenyebb, hatékonyabb, racionálisabb segítési forma csak ez után jön, persze jöjjön.
Az állatvédő csoportok egyik típusa jutott eszembe, akik missziójuk szerint begyűjtik a közterületekről a gazdátlan állatokat, ivartalanítják őket, majd visszaviszik ugyanoda, ahol találták, a kóbor állatok etetését pedig kifejezetten ellenzik. Én még az ilyenfajta állatvédelemmel sem tudok egyetérteni. Rendben van a szaporulat megelőzése, de a már élő állatok szenvedését lehetőségeinkhez mérten szintén enyhíteni kell!
Ez messzire vezet: jogunk van eldönteni, ki maradhat életben, jelen esetben épp földrajzi-születési alapon? Azonnal beugrik a történelmi párhuzam, amikor magukat felhatalmazottnak minősítő állami vagy katonai vezetők az általuk nemkívánatosnak tartott népeket kiiktatták. A fenti sorok, bár szerzőjüknek nyilván a legtávolabbról sem állt szándékában, ezeket az asszociációkat keltették bennem.
RózsaJudit 2019.04.05 21:32:25
@Mayer Máté: Köszönöm, fontos adalék volt ez a kiegészítés a cikkhez.
Ne egyél húst, mert- húgysavkristály rakódik le a testedben és köszvényt okoz- az állatokat antibiotikummal tömik- erőszakos cselekmény elvenni az életüket Ne egyél halat, mert- nehézfémek gyűlnek fel a húsában - rettenetes körülmények közt tenyésztik őket - túlhalászat van - erőszakos cselekmény…..
Vajon miért olyan nehéz kimondani sokszor azt az egyszerű, 3 betűből álló szót, hogy NEM? Gyermekkorban megtanuljuk  szüleinktől, hogy tegyünk meg mindent, amit ők kérnek, mondanak, hiszen úgy leszünk jó gyerekek, ha szót fogadunk (ez a személyiség fejlődéséhez szükséges is). Ezt elsajátítva…..
Az igazságos világba vetett hit a szociálpszichológia egyik leghíresebb fogalma. Azt jelenti, hogy az emberek jelentős része meg van győződve arról, hogy a világ egy alapvetően kiszámítható és leginkább igazságosan működő hely. Talán első pillantásra ez a hit nagy…..
A társadalmi csoportok együttélése A cikksorozat előző részében a közösségi nyomás szempontjából állítottam párhuzamba jelen korunkat és a Római Birodalmat. Ebben a bejegyzésben pedig a mai euró-atlanti kultúrkör társadalmait és az ókori Róma társadalomszerkezetét veszem górcső alá. Na, ez eddig…..