Regisztráció Blogot indítok
Adatok
debreczenizoli

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  "Az emberei odakinn lakomára sütötték a lepényeket, és egész ökröket húztak nyársra. Mézes alma, hagymás kecsketejben főzött halleves, disznóhús, lencse: igazi, jó északi ételeket szolgáltak fel aznap az izzasztó serklandi éjszakában, a kövér gyertyák sűrű…..
debreczenizoli 2021.02.06 13:18:16
@László Somjai: akkor Homérosz nagyon részeg lehetett amikor az Iliászba beleírta a babot. Esetleg a római katonák is folyamatosan hallucináltak és valójában valami mást ettek babpüré helyett hónapszám.
  Az  1808-ban született Jack Hinson -"Captain Old Jack"- az amerikai polgárháború legidősebb és valószinűleg  legeredményesebb mesterlövésze volt.  ..
debreczenizoli 2020.10.28 12:55:56
@jkoenig: "A többi tűzfegyver (ami nem lő kumulatív gránátot ill. amelyek teljesítménye elégséges extrém nagy kezdősebességek nélkül is) kiválóan elvan a huzagolt csövekkel."

Teljesen igazad van.

Amíg a szarvasok 800 mm RHA értékű bőrt nem növesztenek akkor valóban nem lehet szükség APFSDS vadásztöltényre.
debreczenizoli 2020.10.28 12:58:51
@Cymantrene: vajon a légpuska lövedéke Minié típusú skuló?

Szoknya van ezen is.
A Lemilblog olvasói tudják, hogy nem szoktunk csak úgy orrba-szájba szolgálati közleményekkel dobálózni, de mivel az elmúlt napokban sok tucat, ugyanarról a témáról szóló levelet és üzenetet kaptunk, nem tehetjük meg, hogy ezeket szó és reakció nélkül hagyjuk. Ugyanakkor nem kívánunk parttalan…..
debreczenizoli 2019.11.29 03:09:38
@Professor Pizka: ez teljes totális tévút! Félrevezeted az aljas félinformációiddal a közönséget!

Ne higyjetek ennek a szélhámosnak!

Mata Harinak kicsi melle volt. Titfákolásra esélytelen!
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
debreczenizoli 2019.09.01 11:03:12
@tiboru: elvileg az volt a macedón főváros Alexandrosz idején.
debreczenizoli 2019.09.01 23:01:13
@kolomparlole1114:
Hátrányból nyerni: a számbeli ill az felszerelés eli különbségre gondoltam.

Ruszkik "Mitől nem voltak képesek hátrányból nyerni? Sztálingrádig végig abban voltak."
Háát... A téli háborúban is olyat alakították a finnek ellen, hogy Sztálinnak az is kevésbé lett volna kínos, ha a korabeli sajtóban szoknyás-neccharisnyás képek terjednek róla.
Pluszbónusz:

en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Barbarossa

Tengeri germánok:
hu.m.wikipedia.org/wiki/Angolsz%C3%A1szok

Amcsik:
Nagyjából Saratoga óta mindig csak olyanokkal akasztottak tengelyt akik kevesebben voltak és csóróbbak, mint ők.

Kékek:
en.m.wikipedia.org/wiki/Uniforms_of_La_Grande_Arm%C3%A9e

Csukaszürkék:
en.m.wikipedia.org/wiki/Feldgrau

Fradi-Újpest:
hu.m.wikipedia.org/wiki/Geronazzo_Maria
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
debreczenizoli 2019.07.17 19:01:09
@Veszéjben a lyogállamiság !: ühüm. Jó volt a büdös mongólok hadserege?
debreczenizoli 2019.07.18 16:43:28
@Veszéjben a lyogállamiság !: a büdös mongólok egy South Park mém volt.

A seregek erejéről:
Mongolék náluknál sokkal nagyobb birodalmakkal kezdték a hódítást.

Mondjuk mint Philipposz & Alexandrosz. Csak többször csattantak. Miután az örökrészekre szétváltak többször is harcoltak hátrányból. Míg a babpusztítók hamar a környék leghatalmasabb állama lettek.

A Romanes (eunt domus) a hódításaik nagyobb részét városállamok, törzsek, törzsszövetségek ellen szerezték. A mongólok (nem tatárok @ valamelyik rossz modorú popsibuksi) pedig zömmel államok ellen.

Illetve a legváltozatosabb ellenfelekkel ők harcoltak amíg nem jött össze az óceáni hajózás.

Télen is elég ütőképesek voltak. Ez szintén a legtöbb birodalom fölé emelte őket.

Nálam ezért az első hely. Gyakorlatilag Tóth úr összes pontja eléggé illik rájuk. Nem is tudom melyik hsz-re reagáltál?
debreczenizoli 2019.07.18 19:25:32
@Minorkavidor: a nagykutyák meg mind alkoholisták voltak az első két generációban. Ennek pont annyi köze van a témához mint annak, hogy meddig álltak fennt vagy mit építettek. A téma pedig a hadsereg hatékonysága.

A mongólok pedig megmélytorkozták az akkori leggazdagabb, legerősebb országok nagyobbrészét.
Pár nappal ezelőtt egy szavazással egybekötött vitaposzt keretein belül az elmúlt 2500 év sorsdöntő szárazföldi csatáiról beszélgettünk közel 300 kommenten keresztül. Szokásunkhoz híven most értékeljük a voksolás eredményét, újabb felületet biztosítva a kulturált véleménykülönbségek korrekt…..
debreczenizoli 2019.06.25 14:42:19
@nulysses: szárazföldi csatákról volt szó.
debreczenizoli 2019.06.25 14:48:26
@kolomparlole1114: mondjuk nem tudni, hogy a kB 6000 görög mekkora veszteséget okozott. Igen. 6000. A last stand is több, mint 1000 katona volt. Csak a csóringer tejipari dolgozók közül valamiért 300 sajtkészítőt emelt ki a krónikás.
debreczenizoli 2019.06.27 14:16:54
@kolomparlole1114: hümm. Utánanéztem. Nem 1000 volt az a 300, hanem kB 2000. Ha azt írtad volna, hogy a Teszpiai hopliták bordélyházi portások voltak. A Tébaiak meg színházi munkások akkor tudnám, hogy tréfálsz.
Így marad a szörnyű gyanú, hogy komolyan gondoltad.
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
debreczenizoli 2019.06.19 08:17:28
@tiboru: sokan mondták, hogy inkább Moszkva mint Sztálingrád. Ez nálam is így van. Ott valami megroppant a Wehrmachtban. Kiderült, hogy a Tengelynek 19-e van. Szovjetekeknek meg 20-a. Onnantól kényszerpályán voltak. A Fall Blau volt a plusz lap. Sztálingrádnál csak behúzta a történelem a zsetonokat.

Rzsev: nem is nagyon erőltetett dolog ezt a Moszkvai csatával összekötni.
debreczenizoli 2019.06.19 19:01:08
@MEDVE1978:
Én olvastam. Ahogy Balck és Mannstein visszaemlékezéseit is. Rettentő sok kreditet kiosztanak Hitlernek több merész lépésért. Ez a "hagyja a tábornokokat háborúzni" fordulat jól hangzik. Egyszerűen ennyi. Semmi több.
A Generalstab nem volt egységes. 43-ig minden nagyobb döntésre amit Hitler tett találsz olyan befolyásos tábornokot aki magától is ugyanazt javasolta. A problémák akkoriban lettek elviselhetetlenek amikor fojtogató á vált a mikromenedzselése, a makacskodása és a halogatása.
Ma, néhány órával ezelőtt volt Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok, az NNI igazgatójának temetése. Az, hogy személyesen ismertem és évekig jó bajtársak, kollégák voltunk, magánügy. Miként talán az is az, hogy egyike volt azoknak a (becslésem szerint nem túl nagyszámú) felső rendőri vezetőknek,…..
debreczenizoli 2019.02.12 22:11:02
Mi itt a Lemilblogon szeretjük a rendhagyó dolgokat, s azon vagyunk, hogy a lehető legváltozatosabb módon kössük le a hadtörténelem és a rendvédelem-história iránt érdeklődő olvasóink figyelmét. Mai posztunk egyfelől csatlakozik az elmúlt időszak első világháborús tematikájú posztjainak sorához…..
Miután néhány nappal ezelőtt a Tiborublog/Lemilblog vegyes zárt Facebook-csoportjában kitettem néhány táblázatot a második világháború ászpilótáiról, a kommentek között felmerült annak igénye, hogy készítsek valami hasonlót az első világháborúval kapcsolatban is, ha már az azonos időszak K.u.K.…..
debreczenizoli 2019.02.05 13:34:17
@geegee: igazán gyűlölhetik a zenét ezek a izék ha ilyen csúnyán elbántak vele.
debreczenizoli 2019.02.05 20:21:22
@Untermensch4:

Inkább ez: youtu.be/x02g4-XT_VU

Szöveg jobb. Zene jobb. Az ének meg nem kasztráltan vinnyogó.
A hadtörténelem iránt érdeklődő szakmai sokaságon belül egy markáns kisebbség kifejezetten a haditengerészet rajongója. Ők azok, akik csuklóból megmondják, mi a különbség egy cirkáló és egy romboló között, mi az a zászlóshajó és tán még azt is, hogy miért magasabb rendfokozat az altengernagy az…..
debreczenizoli 2019.01.25 12:08:24
@Kismy:
És Amerikában turnézott énekesként a családjával a háború alatt.
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
debreczenizoli 2018.12.12 08:27:47
@Tehéntőgy:
Az vótmá, hogy Canaris elment letárgyalni a spanyol hadbalépést a tengely oldalán? Az eredmény ismert. Azt nem tudjuk, hogy mi hangzott el. Csak azt, hogy Willy nem csipázta Hitlert és ott tett keresztbe ahol tudott. Illetve az özvegyét Franco támogatta a háborű után.

Érdekesch...
debreczenizoli 2018.12.12 12:25:15
@Untermensch4: amikor a kémfőnököd ellened dolgozik. Priceless...

Bár nem tudjuk, hogy Franconak magától volt esze kivárásra játszani vagy Canaris beszélte le. De a teória elég valószínű.
Az intézményesített hadviselés történelmében (hat vagy hét ezer év, könyörgök, ezen most ne vesszünk össze) számos írott és íratlan alapszabály keletkezett, elsősorban a megfigyelésekre alapozva. Ezeket a katona- és katonapolitikus-generációk egymásnak adták tovább, majd ezek jelentős részét…..
A török megszállásról és a magyar függetlenségért harcolók küzdelmeiről olvashatunk, kéretik a kor sajátosságait is átgondolni, mielőtt a kedvenc sportunk, a hazaárulózás igéjét a kommentbillentyűzetünkre vennénk. Időugrás következik, tessék magunkat a csataterek és a…..
Hétfőn este indul a Feleségek luxuskivitelben első évada a Viasat3-on, tetszik tudni, ez az a műsor, ami betekint a gazdag emberek kulisszái mögé, és azt mutatja meg, hogy attól, hogy egy nő gazdag, még nem biztos, hogy ellenszenves, vagy pont fordítva - ez majd kiderül az amerikai Bravo tévé…..
Nem tudom, elgondolkoztál-e már azon, hogy társadalmunk milyen furcsán viszonyul a bűnözéshez és főként a bűnözőkhöz. Mélyen elítéljük azokat, akik erőszakos bűncselekményeket követnek el, akik távollétünkben betörnek lakásunkba és elviszik a nagyitól örökölt gyertyatartót, akik a parkolóban öt…..
A hazai augusztusi uborkaszezon egyik friss híre, hogy a kormány nem nyilvános telefonhálózattal kötné össze az összes fontosabb kormányzati és közigazgatási szervet. Első körben vezetékes (kanócos) hálózatról van szó, később állítólag megcsinálnák a cucc mobilos verzióját is. Ahogyan azt…..
A BalatonSound Magyarország prémiumfesztiválja, ez teljesen egyértelmű. A rendezvényen nem csupán, hatalmas tömeg és a magyarság fiataljainak krémje-java jelenik meg, hanem elsőosztályú focisták, celebek, médiaszemélyiségek, de még az Orbán család tagjai is. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 'Sound…..
debreczenizoli 2017.07.09 19:51:46
@kolompa lole 1111: érdekes ez az erőszak téma. nem ritka. én két áldozatot ismertem. az egyiket szatír támadta meg. a másiknál a volt élettársa gondolta úgy, hogy neki a szakítós szex jár. ez a két alapeset meg is mutatja a kétféle kezelést. ha a közösségben idegen teszi (szarír) akkor azt levadásszák. a rendőrség is komolyan veszi. ha közösségen belül pl család, gyülekezet stb történik akkor jön a maszatolás és áldozathibáztatás és a "ne tegyen feljelentést". ha buliban történik akkor meg rájön erre a "minekmentoda" és a "milyenrövidvoltaszoknya". A feketeöves áldozathibáztatók használják még a "basznimentodamitfinnyáskodik" érvelést. Ez nagyon jól tükröződik az általános hozzáálláson. példa tavalyról: Amikor pl a gólyatáborban a szervező két felest ad az áldozatnak és igyekszik lebeszélni a feljelentésről. saját példa: korábbi áldozat beleegyezik, hogy beszél az exével hamár a gyerekük láthatását újra kell tárgyalni. megegyezés után elfogadja a hazaviszlek ajánlatot és beszáll az autójába. mivel az a kedvesrendes ember nem zárta be az ajtót miközben épp némi gázsprét fújt az arcába, az áldozat el tudot menekülni. erre mondták a rendőrségen, hogy minek ült be az autóba és mivel ők nem kisérték el orvoshoz ezért engem meg kellett várnia és hát sajnálatos módon az eltelt pár órában a gázspray tünetei elmúltak, látlelet hiányában "netegyenfeljelentést". ez ugyan egyedi eset de teljesen jellemző a nemierőszakhoz és a párkapcsolati erőszakhoz való hozzáállásra. erre a hozzáállásra, nagy látenciára és szar felderítettségre jön a blogoló remek ötlete: a vicceskedő erőszak kártyával. ami két féleképpen árt: 1 egy ostoba ötletet kaphat és megjátsza. 2 egy faszfej fölmenti az elkövetőt #csakkijátszottaakártyát. + a tizes ponton túl ott van a gyakorlatilag instant felmentés minden elkövető számára: vajon egy geci egy sikeresen összejött éjszaka után erőszaknak gondolja e ha a lány akarata ellenére dupláz? #azelsőtakartaszalnemerőszakbiztosúr. vagy ha a cikkből indulok ki: a puncijába akarta hát nesértődjön meghaafenekébeisbetoltam. a monoklit a szemealá azért kapta mert nagyon rúgkapált. "aszonta cseréljünktelefonszámot. tehát baszni akart, ezért nem erőszak. különbenis amikor kidobtam két VIP belépőt is utànahajntottam szal nem erôszak hanem barter volt" Nagyon komoly alapvetés, hogy csak azon ironizálunk amit egy fasz nem valósíthat meg. Ugyanis az iróniát egy hülye simán használati utasításnzk nézheti. Tehát ha valaki kijátsza az erőszzk kártyát vajon olvasta a blogot? Kaphatta innen az ötletet? Vajon ha valaki erőszakot követett el az poénkodott itt Sound előtt pár nappal? Vajon az aki az áldozatot győzködi, hogy "netegyenfeljelentést" az röhögött egy jót itt? Van a posztolónak felelőssége? Szerintem van. Ezért írtam, hogy helyes volna áldozatonként pár hét dittet magára vállalnia önkéntes alapon. a te kommented esetében szó sincs vélt felelősségről. ezzel simán bűnrészes vagy egy esetleges erőszakban. egyáltalán honnan veszed, hogy az áldozatok 99%-a maga tehet róla?
A hírszerzéstörténelem szakemberei váltig állítják, hogy a mások titkainak kifürkészésére irányuló erőfeszítések egyidősek az emberiséggel, s ezek intenzitását talán csak a párosodás iránti igény múlja felül. Ezért szokták a kémkedést a második legősibb foglalkozásnak nevezni, hiszen a prostitúció…..
Gyűjt közületek valaki bélyeget?  Akkor nagyon kis eséllyel találkozhat ezzel a háborús időkben kiadott  észak-vietnami emlékbélyeggel, ami azt ünnepli, hogy a  35-ös tengerészeti kommandó hős harcosai elsüllyesztettek egy repülőgép-hordozót a saigoni kikötőben.  Nem, ez nem egy teljesen légből…..
debreczenizoli 2017.03.29 07:15:58
Biztosan ismeritek a „kötelező kűr” fogalmát, ha nem máshonnan, hát a műkorcsolyából. Március nyolcadikán minden, magára valamit is adó újságíró és blogszerkesztő előtt két opció áll: vagy szembemegy az elvárásokkal és arisztokratikus távolságtartással csak azért…..
debreczenizoli 2017.03.10 19:24:33
@Ravasz Figyelmeztetés: mondok rád egy erős rekontrát. a hadvezérség szellemi tevékenység. az, hogy sokan nem fogadnak/fogadnának el egy nőt főnöknek a seregben az kulturális gond. az ilyenek nem látják be, hogy nem azzal van a gond aki szerint egy nő is vezethet hanem azzal aki nem a képességeket és az érdemet nézi, hanem a pöcsöket. óriási érvelési hiba gurul lefelé a kommentekben ahol a nők kapcsán a bakákat és a csapatok élén haladó parancsnokokat emlegetik. mintha egy hadvezérnek nem a kurvasok részlet, sok beosztott menedzselése lenne a feladata. a hadvezér mindig is attól lett hadvezér, hogy szervezett. van aki úgy jutott vezetői poziba, hogy az első sorban verekedett két szervezés közt és van aki addig szervezett amíg parancsnokságot kapott. van egy fickó ebben a kategóriában valami Guderian volt. nem elég hadvezér? vót valami Eisenhover vagy Ike. azzal került föl egy listára hogy rossz természetű embereknek osztott feladatokat. brit tudósok bizonyították, hogy delegálni kuki nélkül is lehet. a női parancsnokok az ellenszél miatt ritkák nem azért, mert genetikailag/alkatilag alkalmatlanok. királynők, sikeres királynők megvannak? ha valaki Isten kegyelméből uralkodik akkor ugyi nem lehet ignorálni a parancsait. nem lehet gáncsolni a karrierjét és tessék! egy uralkodó is szervez , ráadásul szélesebb a területe és egy sikeres uralkodó veri a sikeres hadvezért. ismersz ilyeneket? lefogadom többet, mint női hadvezért. mert a nők uralkodóként bár kevés lehetőséget kaptak, hadvezérként még kevesebbet. mert a hadseregekben mindig is fölülreprezentáltak a... hagyjuk
debreczenizoli 2017.03.11 17:44:17
@Minorkavidor: ha valaki Amszterdamban jár érdemes a Nieuwe Kerk-et megnézni. nagyon szép az a templom és hátborzongató a történelem egyik nagy hadvezérének a sírján azt a sok piros-fehér-zöld pántlikát látni
debreczenizoli 2017.03.12 08:39:56
@Untermensch4: á az nem szórakoztató. ha már nyelvújítás akkor az "erőltetett felderítéssel" kezdjünk valamit. nyelvtanilag helyes ha erről mindenkinek nadrágba tojó felderítők jutnak eszébe
  Az első, repülőgép-hordozóról indított légicsapás rövid története.  ..
Múlt pénteken délután élesedett a hadvezéres szavazós vitaposzt és – az előzetes elvárásoknak megfelelően – elég szép statisztikákat tudhat a magáénak: a 36000+ kattintás és a 340+ komment azt mutatja, hogy a lemiles olvasótábor ismét hatékonyan mozgósította szellemi tartalékait. Köszönjük a…..
debreczenizoli 2017.02.08 21:28:34
@tiboru: Hali. a zsidó ős nem túl valószínű egy porosz nemesi katonacsaládban. amúgy a zöreg Mannstein aki örökbefogadta szintén nemes és azt hiszem nősüléssel rokon volt. biztosan van olyan blog ahol ha így leírod: Mannstein (Lewinski) a "von" gondos kerülésével akkor szép trollcunamit generálsz. az ember erkölcseiről: a konto 5-ről szépen gyűjtötte a lepattanót. nem voltak olyan aggályai mint Rundti bátyónak akinek leszóltak, hogy ugyan váltsa már be a Führer vesztegetés csekkjét a negyedmisi Reichsmarkról. (tovább is passzolta a zsét érintés nélkül az öreg akinek helye lett volna a listán :). ) Mannstein renoméját szépen tolta Basil L H úr is. de a "tiszta Wehrmacht" sztorival azért túlzásba estek. lásd órák és egyéb levelezés az Einsatzékkal. Liddel báttya is nagy forma volt apró hibákkal. pl szerette egy tábornok tehetségét azon lemérni, hogy hány BLH könyvet olvasott :) persze neki volt idézettsége (finom aktuál kikacsintás IYKNWIM)
debreczenizoli 2017.02.14 18:57:17
@molnibalage: bizti, hogy a felelősségi körük és a hatásuk pariban volt? amúgy ez a széttelepítés hiba engem a partraszállállási Gerdt-Johannes Erwin dilemmára emlékeztet. ott is tudvalevő volt, hogy van két lehetőség. ha az A-t választjuk akkor jön Uncle Sam és szétbombáz mindent. Ellenben ha a B-t választjuk akkor jön az USA és szétbombáz mindent.
Az öt hónappal ezelőtti fegyveres-szavazós poszt sikerén felbuzdulva (közel hatvanezer kattintást és 335 kommentet kapott, ami a Lemilblog eddigi legolvasottabb cikkévé tette) úgy gondoltam, hogy ismét valami hasonlóval lepem meg a hadtörténelem iránt érdeklődő lemiles olvasóközönséget. A múltkori,…..
debreczenizoli 2017.02.06 17:50:20
@hátramozdító: Dzsingisz nem úgy volt rabszolga, hogy még Temüdzsin korában hadifogoly volt de megszökött? Meg hát törzsfő fia is volt. Mondjuk az apja merénylete után azt bukta és évekig számkivetett volt családostól. A rabszolga kategóriában Ibrahim pasa ment nagyot. Klasszik rabszolgából nagyvezír lett. mondjuk ott meg az volt a szokás... A semmiből jötteknél meg Timur Lenk az űber. nem véletlenül hiányolták a listáról. a kevert tatár-mongol vére miatt egy echte tatár bábot ültetett a saját nyakába és úgy egyesített csomó törzset és csapta meg fél Indiát. Na neki aztán maradt öröksége. És nem csak a Taj Mahalamit a leszármazottja épített
debreczenizoli 2017.02.06 21:16:43
@Béla Hoffmann: öö ezzel a hadtest-hadosztály dologgal behúzol pár kommentet az tuti :)
én nem igen hallottam róla, hogy Zsukov a Barbarossa idején a klasszik " azonnal ellentámadj" -on kívül mást is parancsolt volna. Moszkva, Pityer védelmét összekapta, adom. de tudunk olyat, hogy volt ötlete a friccek megállítására? valaki? engem komolyan érdekel, hogy volt e valami ami működhetett volna?