Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drbakonyililla

39 bejegyzést írt és 153 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szinte mindannyiunk találkozott már valamilyen módon követeléskezelő cégekkel - és általában nincsenek jó tapasztalataink velük. Ennek számos oka van, ma azokat a jogi trükköket veszem számba, amiket az adósokkal szemben "bevetnek" azért, hogy a követeléseket érvényesítsék, igen, sokszor az…..
drbakonyililla 2019.09.21 08:35:17
@bigmac: Ezek a bekezdések pont erről szólnak, hogy a kötelezett hogyan kerül jogviszonyba a követeléskezelővel. De azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki nem tudja vagy akarja megérteni a jogszabályt, sok ilyen ügyfél van.

És a nyerészkedéshez kapcsolódóan elmondanám, hogy az adós nem mindig jár ám rosszul a követeléskezelővel: mivel a követeléskezelő jóval a valós összeg alatt veszi meg a tartozást, neki megéri egyezkedni. Mondjuk van egy 10 millió követelés, amit ő 2 millióért vesz meg, így neki megéri megegyezni mondjuk 6 millió forintban, így az adós is nyert 4 milliót mellesleg...
drbakonyililla 2019.09.21 18:32:07
@Márti Császár: az összes irat ismerete nélkül erre lehetetlen válaszolni.
drbakonyililla 2019.09.22 13:32:57
@ProsTata: Volt egy ügyfelem, akinek volt két lakása, az egyiken volt hitel, és volt már rá vevő is. Azt tanácsoltam neki, hogy akkor adja el, visszafizeti a hitelt, egyösszegű fizetés esetén a bankkal még egy jó kis megállapodást is lehet kötni, még pénze is marad, illetve megmarad az egyik lakás. Kiabálva rohant el, hogy ő nem ezért jött hozzám...
Manapság nagyon sok helyen és sokszor olvasunk arról, hogy az építőiparban óriási a munkaerő-és nyersanyaghiány, ezért az árak kúsznak felfelé, az építkezések befejezése pedig a naptárban kúszik egyre távolabbi időpontra. Én még nem olvastam azonban sehol arról, hogy milyen JOGI problémák merülnek…..
drbakonyililla 2018.08.03 07:55:47
@polgi21: Ehhez látni kellene a szerződést, és hogy pontosan mire hivatkoztak. Ha megvan a bejegyzés, a szerződés teljesült, utána nem lehet elállni.
drbakonyililla 2018.08.03 09:19:50
@Faszerkezet: Nem emlékszem, hogy együtt őriztünk volna disznót, ami esetleg megengedi ezt a hangnemet, de azért válaszolok.

Eddig belső források azt rebesgették, hogy a kormány ki fogja tolni ezt a határidőt, és lebegtették is ezt a kérdést, nem adtak határozott választ. Pár hete jelentette csak ki Varga Mihály, hogy biztosan nem hosszabbítják meg ezt a határidőt, hiába számított mindenki ennek az ellenkezőjére.

Persze, hogy jogában áll nem elfogadni a módosítási kéréseket, de kicsit más az, ha kategorikusan kijelentik, hogy még csak meg sem hallgatják a vevői álláspontot. Na ekkor kell fogni a kabátot és menni.

Véleményeztem már hitelszerződéseket is, és képzelje, hogy ellentmondásos pontokat ki lehetett venni. Az más kérdés, hogy a hitelfelvételnek vannak feltételei, amit el kell fogadni, vagy akkor nem kap hitelt az ember, esetleg más bankhoz fordul.
drbakonyililla 2019.02.24 07:57:13
@Turóczi Zsófia: Ezekre a kérdésekre én nem tudok válaszolni, mert nem jogi kérdések, talán őket kellene megkérdezni...
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! "Vételi szándéknyilatkozatot kötöttünk egy lakásra, az aláírásakor a vételi ár 2%-t foglalóként átadtam a megbízott ingatlanosnak. A dokumentumba bekerült, hogy a lakáson végrehajtás van bejegyezve, melynek összege az ingatlanos által közölt és…..
drbakonyililla 2018.12.06 18:11:39
@Dr. Nagy Barbara: NEM!!!! De ha tévednék - nem tévedek - akkor várom a jogszabályhely megjelölését, ami alapján kezelhet pénzletétet az ingatlanos. Mert az ügyvéd az Ügyvédi törvény, a közjegyző a közjegyzőkre vonatkozó törvények, más jogszabályok alapján kezel letétet. A bank letétkezelése kicsit más, nem összemosandó azzal a letéttel, amiről vélhetőleg itt szó van. Kíváncsian várom a választ...
drbakonyililla 2018.12.06 20:32:50
@Dr. Nagy Barbara: Hpt. megjelöli, ki kezelhet az alapján, valamint külön jogszabály alapján. Itt nincs ingatlanos, ergo nem kezelhet üzletszerűen pénzletétet.
Vitathatatlan, hogy a világ egyik legnépszerübb étele a pizza, amit sokan sokféleképpen készítenek el. Van ahol sütôben készítik és szögletes, van ahol pedig kemencében és kerek! Aztán léteznek még a vastag téstásak és a vékonyak, manapság pedig még sokan fogyasztják a Hawai pizzát, sok helyen pedig…..
drbakonyililla 2018.11.27 11:17:44
@Eszter, aki nem ír kommentet: ezen jót nevettem, az alcím lehetne a "körúton kívül nincs élet" is. Igaz, ott is van :)
Egy saját ingatlan általában a legnagyobb vagyonunk életünk folyamán, ezért nem mindegy, hogy annak értékesítését kire bízod. Megbízz egy idegenben vagy nem? Van türelmed és energiád egy saját értékesítéshez vagy keresel inkább egy jó ingatlanközvetítőt, aki a terhek nagy részét leveszi a válladról?…..
drbakonyililla 2018.11.14 12:44:30
Nem új törvényről van szó, hanem több éves bírósági gyakorlatról, például BDT2008. 1889. számú döntés: amennyiben az ingatlanközvetítő az általános szerződési feltételei között a megbízási díjat jutalék formájában határozza meg, a jutalékra csak akkor válik jogosulttá, ha az ingatlanközvetítői tevékenysége eredményeként, azzal okozati összefüggésben jön létre az ingatlanra vonatkozó szerződés. Ellentétes a jóhiszeműség elvével és jogellenes egyoldalú és indokolatlan előnyt biztosít az ingatlanközvetítő számára, ha az általános szerződési feltételei szerint akkor is jogosult a jutalékra, ha nem a közvetítő tevékenysége eredményeként jön létre az ingatlan-adásvétel.

BDT2009. 2083. számú ítélet: tisztességtelen az ingatlanközvetítésre vonatkozó általános szerződési feltétel kikötése, ha az ingatlanközvetítő akkor is követelheti a díjat, amennyiben a megbízó egyértelműen bizonyítja, hogy a vevő az értékesítési szándékról nem a megbízott közvetítői (hirdetési) tevékenysége eredményeként szerzett tudomást értsd: eladó maga adta el pl a szomszédnak

Kúria kimondta, hogy érvénytelen az olyan általános szerződési feltétel, amely abban az esetben is a sikeres közvetítés esetén fizetendővel megegyező mértékű díjfizetési kötelezettséget ír elő a megbízott részére, ha nem a megbízott tevékenységének révén, illetőleg a megbízási jogviszony megszűnését követően jön létre a kívánt adásvételi szerződés, vagy a megbízó a megbízás tartama alatt maga adja el az ingatlant.
drbakonyililla 2018.11.14 15:50:40
@TH Veszprém: Köszönöm szépen, és őszintén nagyon díjazom, hogy javították a cikket, ez egy nagyon jó hozzáállás.
comment:com Elsüllyed a páva! 2012.11.12 09:15:21
Fölszállott a páva? Legalábbis a tehetségkutató vetélkedő résztvevői és rokonai számára, mert alig van meghirdetve a szombat este Duna tv-re tett műsor, pedig ez már a második elődöntő volt. Nálunk anyukám vette észre a hirdetést, és mesélte, hogy régen ez mekkora…..
drbakonyililla 2018.11.07 17:26:35
@bloggerman77: ezt csak most látom, de a Jászságban nincsenek profi táncosok, a Honvéd meg nem indult :)
Többen megkerestek a napokban azzal, hogy írjak egy bejegyzést arról, hogy mire kell figyelni ingatlanok bérbevétele-adása esetén, hiszen nagyon aktuális a kérdés. Nézzük ezeket a tippeket és tanácsokat - röviden és érthetően :) 1. Aranyszabály: mindent foglaljunk írásba, ami a bérleti…..
Igen, tudom, hogy a csapból is az Európai Unió új Adatvédelmi Rendelete (GDPR) folyik, mégis azt látom, hogy vannak olyan tévhitek, amiket el kell oszlatni. Nézzünk 5 darabot ezek közül! 1. "Nem értem, most miért kellett most hirtelen bevezetni ezt a sok adatvédelmi hülyeséget, eddig jól…..
drbakonyililla 2018.05.18 13:35:07
@Bambano: egyetértek, mindenképp szükséges a szabályok összehangolása, és május 25-ig biztosan nem fogják ezt elfogadni, ami aggályos. Maga a NAIH is óvatosan mondja csak, hogy feltehetőleg ők lesznek az ellenőrző hatóság, de már a NAV neve is felmerült tudtommal. Ja, és a többi kommentetel is egyetértek, látszik, hogy szakértő a témában :)

@Medgar: Nem, ez alapvető tévedés, a rendelet közvetlen hatályú, nem kell átültetni - az más kérdés, hogy az ellentmondásokat fel kellene oldani azért.

@halaloszto: nem kell külön jogszabályt alkotni mindig újra, ha van jogszabály, ami megalapozza az adatkezelést, akkor van jogalap. Például nekem egyéni ügyvédként előírják, hogy milyen ügyfélnyilvántartást kell vezetnem és egy szerződésbe milyen adatokat kell beleírnom, tehát ott a jogszabály mint jogalap.
drbakonyililla 2018.05.21 15:42:14
@Lesből Támadó Szárítókötél: Én is maximálisan egyetértek, hogy mindenki "hisztizik", hogy az EU miatt kell ilyen hülyeségeket, holott 2011. óta van egy nagyon szigorú adatvédelmi jogszabályunk, ami mindenkit hidegen hagyott. Ha valahonnan megszerzett valaki egy e-mail címet, egyből küldött mindent rá, és eladta másik 10 cégnek az adatot úgy, hogy az érintett azt sem tudta már, ki kezeli és milyen célból, milyen adatát...
drbakonyililla 2018.05.22 09:55:49
@Lesből Támadó Szárítókötél: ez mekkora igazság :)
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Zuglóban vásároltam 2016-ban új építésű lakást egy passzív házban, még tervezőasztalról. Nagyon jó vételnek tűnt, az építtető haladt a munkával, gyakran jártunk oda ellenőrizni, minden ment a maga útján, fizettem a részleteket, a Földhivatalban tulajdonjog fenntartással…..
Sokan sok fórumon "riogattuk" az embereket azzal, hogy az új polgári eljárásjogi törvénynek az lesz a hatása, hogy az átlagpolgár egyszerűen nem tud majd pereskedni. Ennek oka egyrészt az, hogy egy magánszemély saját maga nem tud olyan keresetet beadni, amit elfogad a bíróság, mivel a 20-30…..
drbakonyililla 2018.04.04 13:04:26
@Senki A.: Ott tartunk, hogy azért is elutasítanak, ha a kötelező tartalom benne van, de szerintük nem sorrendben - konkrét bíróságról konkrét bírótól származó információ

@Hívő hitetlen: Igen, én elolvastam, és én tisztában vagyok ezzel, de Marika 8 általánossal lehet, hogy nem, és talán olyan nyomtatványt kellett volna alkotni, amely minden esetben helyes, pl. alperes adatai. Nem?

Én nem olvastam ezeket a szavakat a saját bejegyzésemben, de Ön biztos jobban lát, mondja már meg, hol írtam azt, amit ír...
drbakonyililla 2018.04.04 18:01:53
@Senki A.: Tökéletesen egyetértek! Egy ujjamon meg tudom számolni, hány ügyemben hoztak az első tárgyaláson ítéletet...
Azt hinnénk, hogy ha valaminek tényleg nagyon nincs köze a joghoz, az a véradás. Hát el kell keserítsek mindenkit, ez bizony nem így van :) Az egyik legfontosabb, hogy a Munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény) kimondja, hogy "A munkavállaló MENTESÜL RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI ÉS MUNKAVÉGZÉSI…..
drbakonyililla 2018.02.28 12:24:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne: de mivel nem tud eleget leszívni, ezért a Vöröskereszt - érti, VÖRÖS - további vért szív neki :)
drbakonyililla 2018.02.28 13:20:48
@tahógráf: Véradás után nehéz fizikai munkát nem is lehet végezni. Igen, valóban ezt is vizsgálni kellene, hogy tényleg megkapja-e a 4 órát az alkalmazott
drbakonyililla 2018.02.28 17:08:44
@Remol: ezt nem is tudtam, de jó alku :)
Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a Fidesz a legkevésbé sem válogat az eszközökben, ha hatalmának megtartásáról van szó. A választási rendszer átalakításával, médiafölényük gátlástalan kihasználásával, az ellenzék sajátos ellehetetlenítésével olyan viszonyokat teremtettek, hogy gyakorlatilag…..
drbakonyililla 2018.02.19 09:40:03
@So No: levélben szavazhat!
Sokan kerestek az utóbbi időben azzal a problémával, hogy a munkáltató egy munkaszerződés-módosítást adott át nekik azzal, hogy ezt kötelező elfogadniuk. Nézzük hát meg, hogy mit kell tudni erről a jogintézményről!   1. A munkaszerződést a felek közös…..
drbakonyililla 2018.02.13 08:33:48
@Kopasz Szuzukis: Igen, tudom, hogy a gyakorlatban sok mindennel megpróbálnak trükközni, de egyrészt sok helyen a munkaerőhiány miatt ezt nem tudják megtenni, másrészt ha közvetlenül azután elbocsátják a munkavállalót, hogy nem írja alá a szerződést, jó eséllyel lehet a bíróságon is megtámadni a felmondást. Ilyen pedig nincs, hogy elektronikusan felraknak egy szerződést, és az automatikusan elfogadott, ez ugyanúgy nem állná meg magát a bíróságon.

@CoolKoon: Teljesen igaza van, azért is született a cikk, hogy az emberek ráébredjenek, hogy nem kötelező mindent aláírni, amit a munkáltató az orrunk elé tol. A válaszai pedig nagyon helytállóak :)
drbakonyililla 2018.02.13 10:28:13
@GiaMarie: Azon azért érdemes lenne elgondolkozni, hogy ki fog dolgozni 20-30 év múlva, ha a nők nem tudnak szülni menni...
drbakonyililla 2018.02.14 08:43:06
@rozsomák: A nyomott bér is nézőpont kérdése, ahol a mai 16-18 éves fiatalok havi 400 ezer forint nettó kezdőbért várnak el, addig pedig élnek a mamahotelben, ott nincs miről beszélni. Miért kellene tudni az új munkáltatónak, hogy a munkavállaló perben áll a volt munkáltatóval? A per csak lehetőség, ami általában elég jó megegyezéseknek ad alapot.

@GiaMarie: Nekem is mondta a volt főnököm, hogy az nem az az iroda, ahol szülhetek, el is jöttem, azóta havonta cserélgeti a munkavállalóit, biztosan jól járt...

@CoolKoon: Egyetértek, ezek tipikus általánosítások. Az én édesanyám 8 hónapos terhesen is dolgozott, és alig töltöttem be a 2 évet, mentem bölcsődébe, már megint dolgozott, beteges gyerek voltam, de akkor hazahozták neki a munkát, és otthon is csinálta.

@Duplaxiii: Nem tudom, mire gondol, ezek szerint nem teljesen értette a cikket. Nem a jogsértő változtatásokról van szó, önmagában semmilyen módosítás nem jogsértő, ha azt a másik fél elfogadja. Ha viszont nem fogadja el, akkor nincs módosítás, tehát innentől jogsértő, ha mégis a módosításban foglaltakat szeretné alkalmazni a fél. Tévedés, hogy a munkakört egyoldalúan meg lehet változtatni, ez jogellenes! Munkaköri leírást lehet módosítani, de alapvetően nem változtatható meg a munkakör, mert az már a munkaszerződést is érinti, amihez a munkavállaló beleegyezése kell.
Az ajándékozás egy olyan szerződés, amelynek erős érzelmi töltete van, az ajándékozó általában hozzátartozójának vagy más közelálló személynek szeretete vagy hálája jeléül ad ingyenesen valamilyen vagyontárgyat, és ezért gondoskodást, szeretetet remél visszakapni.   Pont ezen fenti…..
drbakonyililla 2017.11.30 16:40:23
@naugyemegmondtam: Mekkora összeg volt az ajándék? Volt valamilyen súlyos jogsértés, ami a kapcsolat megromlásának oka volt?
Azt hinnénk, hogy ritkán fordul elő, de a tapasztalatom alapján igen gyakran megesik, hogy a munkavállalóról a próbaidő alatt derül ki, hogy várandós. Jogosan merül fel a kérdés, hogy kirúgható-e a próbaidő alatt a várandós munkavállaló? Kirúgható-e azért, mert várandós? A válasz: IGEN,…..
drbakonyililla 2017.11.11 15:28:14
@vuvuvu2: Ezek szerint nem sikerült értő olvasással elolvasni a cikket :) Tehát senki nem mondta, hogy indokolni kell a próbaidő alatti azonnali elbocsátást, ennek ellenére van, aki indokol, és ennek ellenére nem lehet az ok a terhesség a háttérben sem, nem az indoklásban leírva sem. És bár nem kötelező indokolni, egyéb kommunikációval, tanúkkal igazolható, hogy diszkrimináció történt, az elbocsátás indoka a terhesség, sőt, a munkáltatónak kell igazolnia, hogy nem ez volt az ok, ha felmerül ez a kérdés.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha fel sem merülne ilyen eset, nem lenne annyi ilyen példa az Egyenlő Bánásmód Hatóság gyakorlatában :)

@Netuddki.: Egyetértek, nem kell, sőt, nem ajánlott indokolni, de vannak, akik megteszik, illetve ennek ellenére felmerülhet az EBH eljárása, mint arra számos példa van.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezt jogilag diszkriminációnak tekinti a hatóság, de ha már az az indok, hogy nem végzi rendesen a munkáját - mert például minden reggel hány és fél órával később ér be, vagy fizikailag nem képes dolgozni - az már reális indok lehet.
drbakonyililla 2017.11.21 21:45:13
@Gerardus A. Lodewijk: Köszönöm szépen! Annyit pontosítanék, hogy a próbaidő alatti azonnali hatályú munkaviszony megszüntetésre nem vonatkoznak az Mt. felmondási szabályai, mivel ez nem felmondás. Természetesen az általános jogelvek, amiket írt, azok élnek, és azokat alkalmazni kell, tehát ezért nem lehet a várandósság az elbocsátás oka.
A parlament döntése alapján ebben az évben a korábbiakhoz képest korábban, azaz a mai nappal indul a kilakoltatási moratórium és sokkal tovább tart: a kilakoltatásokat a jövő áprilisi választások utánra halasztották el. A téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítása helyes, de nem elég. Elmondjuk,…..
A kacifántos, gyakran idegen eredetű ingatlanos kifejezések tengerében könnyű elveszni. Sajnos hazánkban sok hirdető és időnként néhány ingatlanos is tévesen használja a kifejezéseket. Fogd meg a kezem, és keresztül vezetlek az útvesztőn, hogy ezután te is bátran használhasd őket!..
drbakonyililla 2017.09.24 08:42:58
A gyermektartásról már több cikkben írtam, azonban eddig nem került szóba a HÁZASTÁRSI TARTÁS intézménye, így most ezt a hiányt pótolom! Először is tisztázni kell, hogy ez nem "asszonytartás", ahogy köznapi nyelven hívjuk, mivel nem csak a feleség, hanem a férj is kérhet tartást házastársától…..
drbakonyililla 2017.09.21 18:49:04
@rozsomák: ilyenkor egyrészt az van, hogy nem kellett volna feleségül venni. Másrészt ezt nem kellett volna hagyni. Harmadrészt előbb el kellett volna válni, amikor ez kiderült. Negyedrészt meg kell próbálni bizonyítani, hogy nem szorul rá.
drbakonyililla 2017.09.21 20:16:11
@zizi77: Abszolút egyetértek, én sem szeretek függeni senkitől, de vannak olyanok, akik így építik fel a családi életüket. És nem feltétlenül elvárható, hogy valaki a gyermekek iskolájától 50 km-re költözzön egy állásért, egyébként rászorult, és amikor a volt házastárs őt eltartani képes. A gyerektartás csak és kizárólag a gyermekek tartására használható, az anya jövedelmének kipótlására nem.

@Jossarian: Igen, a cég külön személy, de a juttatásokat - legyen az fizetés vagy céges autó - figyelembe veszi a bíróság az életszínvonal és teljesítőképesség körében. Abban persze van igazság, hogy mindenki azt próbálja bizonyítani, ami az ő ügyfelének kedvező.

@rozsomák: Ezek nem jogi indokok voltak, de szerintem ez még egy laikusnak is egyértelmű. A bíróságon ezeket nyilván nem lehet felhozni, ezt gyakorlatban kell csinálni, ha az asszony ilyen lusta, és ennyire rossz vele. Tény, hogy Budapesten valóban van álláslehetőség, csak akarni kell, de BAZ vagy Szabolcs megyében nem ez a helyzet.
drbakonyililla 2017.09.22 08:39:32
@moonshadow: Nyilván vizsgálni kell e körben az összes körülményt, de az általam ismert bírói gyakorlat a szex hiányát nem tartja súlyosan kifogásolható magatartásnak. Persze ha az asszony szeretőhöz jár, ezért elhanyagolja az otthoni teendőket, nem törődik a gyerekekkel, stb., és ezért válnak el, akkor ez már valós indok lehet. Innen is látszik, hogy a jogban semmi nem fekete és fehér.
Azt a legtöbb ember tudja, hogy ingatlan vásárlása esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetnie. Arra azonban már kevesebben figyelnek, hogy ingatlan eladása esetén is lehet elszámolni valónk az állam felé, mégpedig személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége merülhet fel. A bejegyzésből…..
A vevők általában olyan ingatlanokat keresnek, amelyek tehermentesek és jogilag teljes mértékben rendezettek. Amennyiben ez nem így van, az egyrészt árcsökkentő tényező, másrészt akár az értékesítés gátja is lehet. Célszerű tehát ezeket a jogi problémákat már a hirdetés, eladás előtt rendbe tenni,…..
drbakonyililla 2017.09.04 22:00:39
@Beer Monster: Ezért írtam, hogy ha van másik lehetőség, tehát ha van másik, önálló helyrajzi számon nyilvántartott, hasonló árú ingatlan az adott környéken. Nyilván nekem is vásárolt már több ügyfelem közös tulajdoni illetőséget ingatlanban, de ott használati szerződéssel rendeztük a viszonyokat a szerződéskötéssel egyidejűleg, és minden kockázatot átbeszéltünk, mely igen erős árcsökkentő tényező volt - visszautalok itt a cikk bevezetőjére. Viszont higgye el, hogy van olyan helyzet, amikor a lebeszélés mellett kell dönteni, van, amikor pont ettől jó egy ügyvéd, és ezért kapja a fizetését :)
drbakonyililla 2017.09.04 22:11:09
@halaloszto: A cím egy figyelemfelhívó mondat, ami próbálja tömören összefoglalni a tartalmat, egy blogbejegyzésnek nem lehet fél oldalas címe, hogy "Ami miatt nem veszik meg, vagy alacsonyabb áron vásárolják meg, esetleg csak sok idő elteltével a házadat, nyaralódat, lakásodat, tulajdoni hányadodat, stb. - figyelem, nem minden pont vonatkozik az ingatlanok minden típusára" Na ezt senki nem nyitja meg, én sem nyitnám. Ilyen ez a netes-blogos világ ;)
drbakonyililla 2017.09.05 07:52:07
@Beer Monster: Látszik, hogy Ön nem jogász, nem ügyvéd. Igenis, nagyon nagy jogi kockázata van annak, ha nem önálló ingatlant, hanem közös tulajdonban tulajdoni hányadot vásárol az ember.

1. Mint a nevében is benne van, a használati megállapodás csak a használati viszonyokat rendezi, a közös tulajdoni helyzetet nem szünteti meg, nem osztja meg az ingatlant. Ennek ellenkezőjét állítani, sőt hangoztatni súlyos jogi tévedés. Ami megszünteti részben a közös tulajdoni helyzetet, az a társasházasítás, akkor már lesznek önálló helyrajzi számok.

2. Közös tulajdontól - ha nem tudjuk eladni az ingatlant, illetve a tulajdonostárs sem akarja megvenni a részünket - csak közös tulajdon megszüntetési perben szabadulhatunk, ami alsó hangon 3 év, de én már kapcsolódtam be 15 éves perbe is, ahol már a harmadik örökös-generációval csatároztunk.

3. Amire senki nem gondol: egy ráépítés/túlépítés az eredeti tulajdoni arányokat eltolja. Mire gondolok? A szomszéd a kis, korábban üres telkén felhúz egy villát, akkor az egész ingatlan vonatkozásában a tulajdoni hányadai eltolódnak, ráépített az ingatlanra, így a mi hányadunk jogilag csökken, amit perben ki is tud harcolni - szintén megtörtént eset.

4. Igenis értékcsökkentő tényező, ennek ellenkezőjét állítani butaság. A 16. kerületben 15 millióért árulnak egy házrészt kerttel, egy ugyanilyen méretű, önálló, hasonló állapotban lévő ingatlant 35 millió forint.

Ezek nem csak "nevetséges" papírmunkák (sic!), hanem komoly jogi hátrányok, de aki még nem küzdött végig egy több éves közös tulajdon megszüntetési pert, és ingatlanosként csak a mielőbbi eladásban érdekelt, annak ezt hiába magyarázom úgy látszik.

Az lenne a hiba ismételten mondom, ha ezeket a fenti problémákat nem mondanám el a családnak, és ezeket a saját bőrükön tapasztalnák meg. Ez a helyes jogi megoldás. Ha nincs más ingatlan, akkor úgyis megveszik ezt, és akkor szerződésben amit tudunk, szabályozunk, de a használati megállapodástól függetlenül egy közös tulajdoni hányadot fognak vásárolni, hacsak nem sikerül a társasházasítást átvinni a tulajdonostársakon.
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! A Ptk. által szabályzott  a PTK. 6:185. § [Foglaló] (2) bekezdése szerint: "Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár."  Ezen bekezdésnél mit értünk azon,…..
drbakonyililla 2017.09.04 11:40:54
@aachi: a bankok ezt kérik, higgye el, nem egy banki szerződést csináltam már, pont azért, hogy vevőben tudatosuljon, hogy a vételár megfizetése az ő kötelezettsége, a bank nem felelős azért, ha nem ad hitelt. Nyilvánvalóan ha vevő nem tudja ezt teljesíteni, akkor annak elállás, és a foglaló jogkövetkezményeinek alkalmazása lehet a következménye.
drbakonyililla 2017.09.04 13:57:30
@velizar: Köszönöm a megerősítést :)
drbakonyililla 2017.09.04 17:12:45
@Mivan: Azt kell megérteni, hogy a valaki érdekkörében felmerült hiba, valaki felelősség köre az nem csak azt jelenti, hogy ő ténylegesen, tevőlegesen hibás érte - mert például BAR-listás -, hanem azt is, hogy az ő körében merül föl egy körülmény, ami miatt esetünkben nem kap hitelt. A bank pedig annak ad/nem ad hitelt, akinek akar, tehát nyugodtan meghatározhat ilyen feltételt, mintegy felmérve az ügyfél teljesítőképességét. Manapság például azt tapasztalom, hogy gyakori, hogy pár százezer forinttal kevesebb hitelt adnak az igényeltnél.
Hihetetlen, de igaz - a fiókomban figyel az alábbi szerződés ingatlanos által aláírt (a cég és a hozott ügyfél adataival kiegészített) változata. Az egyik legnagyobb hálózat irodavezetője írta alá, fogadta el pontról pontra.1 napra, 1 érdeklődőre kötöttük, másnap lejárt. Az én képeimet használta, az…..
drbakonyililla 2017.09.02 18:06:45
@Éjszakai őrség: csak pár példa, köszönöm az érdeklődést :) Abból indul ki, hogy feltétlenül lesz foglaló, márpedig ez nem biztos, egyéb esetet nem szabályoz. A megbízás nem eredménykötelem, hanem gondossági, tehát ha a feladatot gondosan ellátta az ingatlanos, hozott egy vevőt a megjelölt áron, akkor akármilyen hókuszpókuszt írhat az eladó, jogosult lesz a megbízási díjra a megbízott. Limitár mit jelent jogilag? Mi van ha a vevőjelölt másik nap tud végül menni? Minden nap, mindenkire új szerződést fognak írni?

Félreértés ne essék, a legtöbb ingatlanos szerződés szemét vagy/és jogellenes, tehát zokszó nélkül én sem fogadnám el. Viszont azt se felejtsük el, hogy ha megbízunk valakit, akkor egy kétoldalú jogviszony jön létre, ahol diktátumokkal hosszú távon nem megyünk semmire.
drbakonyililla 2017.09.03 15:29:06
@bp13p9: Értem, tehát a limitár a minimálár, ezt természetesen mindenképp szerződésbe kell foglalni. Annyit pontosítani kell, hogy a díj az elvégzett munkáért arányosan jár, és a hirdetés és vevőhozatal álláspontom szerint - erre van bírósági határozat is nem jogosít teljes díjra... Tényleg az a legtisztább, ha ilyen tapasztalattal, és hozzáértéssel magad hirdetsz :)
Három nappal ezelőtt szörnyű baleset történt a Dózsa György úton, amelyben két ember életét vesztette. Őszinte részvétem az elhunytak családjának!  Ahogy telnek a napok, egyre több információ jelenik meg, sőt, a Citroen autónak ütköző Mercedes vezetője maga is megszólalt a balesettel kapcsolatban,…..
drbakonyililla 2017.05.18 21:49:12
@dr. mesterséges színezék: Akár 8 évig terjedő szabadságvesztés súlyos büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás esetén. Vannak azért ilyen ügyek, de ezek nem kapnak akkora sajtóvisszhangot, illetve nyilván nem minden esetben indul ilyen eljárás.
drbakonyililla 2017.05.19 15:49:13
@Gerardus A. Lodewijk: Köszönöm a kedves szavakat, és teljesen igaza van :)

@sunnysun334: Azt kell mondjam, hogy ezen már én is sokat gondolkoztam, hogy miért engednek az utakra olyan autókat, amelyek versenypályára valók...

@Lucifer Morningstar: Igen, én általánosságban szerettem volna bemutatni a szabályokat, illetve, amíg nem tudunk minden részletet az ügyről, addig nem szerettem volna olyan kijelentéseket tenni, melyek később valótlannak bizonyulhatnak

@Jakab.gipsz: Ez nem így van. Pont erre van a BH és a cikk. Attól, hogy valaki megszeg egy szabályt, az nem jogosít fel arra, hogy én is megszegjek egy szabályt.

@Pirx: Így van, a szakértők egy ilyen eset kulcsa, és az, hogy valakit - megjegyzem, nem közlekedési - bűncselekményért elítéltek, az nem jelenti, hogy innentől bármilyen balesetért ő a hibás, amiben érintett. Nekem is van olyan ismerősöm, aki egy biciklissel ütközve maradandó sérüléseket okozott, mégsem ő volt a hibás.
És igen, állítom, hogy egy ilyen helyzetet én sem biztos, hogy jól le tudtam volna reagálni.

Egyébként pedig köszönöm mindenkinek a hasznos és érdekfeszítő hozzászólásokat!
Szépen, a sebességhatárokat betartva halad az ember az autópályán, amikor megérkezik egy 70 km/h-val száguldó Suzuki mögé - rosszabb esetben a belső sávban -, aki nem érti, hogy miért is kellene többel mennie, ő ezt érzi biztonságosnak. Ekkor felmerül a kérdés alanyunkban, hogy a túl lassú sebesség…..
drbakonyililla 2017.08.22 18:21:24
@legyetek5ó6éú2: igen, álláspontom szerint is nagyon veszélyes ezért is az indokolatlanul lassú haladás.

@Netuddki.: Ön is ott volt? Nem volt dugó...

@fda: A belső sáv csak a legvégső eset, a külsőben se haladjon 70-nel. Írtam már cikket jóval korábban a követési távolságról is, csak lehet, hogy az elkerülte a figyelmét :)
drbakonyililla 2017.08.23 08:15:41
@BiG74 Bodri: Abszolút egyetértek, és ismét fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a jogszabály nem csak autópályán, és ott sem csak a belső sávban tiltja az indokolatlan lassú sebességet.

@Zozo___: Jogilag nincs igaza, mert ez két különböző szabály. 60 km/h alatt felhajtani is tilos a pályára, de ez nem jelenti azt, hogy nem indokolatlan 61 km/h-val közlekedni.

@VaradiJanos: A jogszabályban így szerepel, tehát ezt a kifejezést használtam én is.

@Ízfokozott Légszárító: Köszönöm az idézetet, nagyon hasznos. Viszont azzal nem értek egyet, hogy több sávos úton nem merülhet fel az indokolatlan lassúság, mivel ha a belső sávban 130 km/h-val kocsisor jön, a külső sávban pedig 60 km/h-val fogja meg egy autó a többi autót, az igenis forgalmi akadály.

@Tesztelo.hu: Én is elég sokat jártam arra, és abszolút egyetértek!

@placcs: A 90-100 km/h szerintem nem indokolatlanul lassú, ha pedig forgalomban kell beállni alacsonyabb tempóra, akkor annak ugye indoka maga a forgalom.
Már nincs egy egész hónap hátra a nyári szünetből, de azt tapasztaltam, hogy sok diák ismerősöm most vállal nyári munkát, így arra gondoltam, hogy röviden és érthetően ismertetem a diákmunka szabályait. A diákok többféle jogviszonyban dolgozhatnak nyaranta, így megbízási-, vagy munkaviszonyban,…..