Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sz.jani

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat gondolkodtam ezen a bejegyzésen, egyáltalán foglalkozzak -e vele. A téma nagyon kényes és  igen provokatívnak hat még ha nem is annak szánom. A horgászat mint szabadidős tevékenység régóta jelen van az emberiség történetében. Igazán nagy felvirágzása a 1800-as évek második felétől datálható.…..
sz.jani 2020.02.07 20:34:24
@inkábbkeddenvásárolj:
Abban teljesen igazad van, hogy a nagyvad állomány brutálisan túlszaporodott. De az állományszabályozás akkor is megoldható lenne, ha a hobbivadászok (sportvadászok) tényleg csak annyit lőnének, amennyire szükségük van. Ez simán megoldható, megvannak rá a szakemberek.

Más kérdés, hogy bérvadászatból származó bevétel az pótolhatatlan. Ha az a pénz kiesne, szerintem 2-3 éven belül összeomlana a vadgazdálkodási rendszer. Az meg tényleg senkinek nem lenne jó.
sz.jani 2020.02.08 00:06:08
@Eyes_of_the_South:
Nagyon különbözőek a vadászterületek. Van ahol mindent megadnak a hivatásosnak, ami jár, autót, lakást, ruhát, lődíjat, mindent... és van ahol 9000 ha-on van 1 tényleges hivatásos, meg kettő papíron, és azon az egyen is igyekeznek spórolni amit lehet. Ez a két véglet, ezek között előfordul mindenféle variáció. Én azt mondom, ahol korrekt, hosszú távon, felelősen gondolkodó vezetőség van, ott nem túlterheltek a hivatásos vadászok.

A sportvadászokat pedig lőtudás, morális és szakmai szinvonal alapján nem szeretném minősíteni, mert nagyon vegyes a kép, mindenre van példa, és mindennek az ellenkezőjére is. Az általánosítás pedig sosem szerencsés.
Az emberek félnek a vadállatoktól, különösen a nagyméretű emlősöktől. Ők is félnek tőlünk, ezért, ahol az ember jelenléte fokozottabb, egyre inkább éjszaka járnak eleség után. A Berkeley egyetem kutatói több mint 60 állatfajta szokásainak megváltozását vizsgálták…..
„Nagyot fordult itt a világ, mióta utoljára erre jártam. Nagyot lódult.” – írta Széchenyi Zsigmond Afrikáról 1933-ban, alig öt évvel első afrikai útja után.Vajon mit mondana most a természetet szenvedélyesen szerető és írásaiban oly’ lenyűgözően, magával ragadóan megjelenítő író, akit a II.…..
sz.jani 2017.05.12 23:59:33
@11110000: Gondolom azzal tisztában vagy, hogy Magyaro.-n soha nem élt annyi nagyvad, mint napjainkban. Nem az a baj hogy elfogytak, hanem hogy a vaddisznó és főleg a gímszarvas állomány drámai mértékben (természetellenesen) túlszaporodott. Az, hogy éveken keresztül 100 000 db fölött lőnek itthon, egyrészt példátlan, amióta létezik valamiféle vadgazdálkodási nyilvántartás, soha nem volt ilyen, másrészt pedig baj. Egyszerű a képlet, sok vad = nagy táplálék igény = nagy vadkár. A túlszaporodásért pedig a vadászok a felelősek, szintén egyszerű okból: ahol sok a vad, ott sok a vadásztatásból származó bevétel. A vadászok mindíg abban érdekeltek, hogy sok vad legyen, az erdészek, mezőgazdálkodók pedig abban hogy kevés.

Amit pedig úgy fogalmaztál meg, hogy "élvezetből gyilkolt", annak az a neve hogy vadászösztön, és szerintem (szigorúan magánvéleményem) egy egészséges felnőtt férfiben meg kell hogy legyen így vagy úgy. Ha pedig azt gondolod, hogy egy vágóhídon megölni egy menekülés esélyétől megfosztott állatot, az más mint elejteni egy vadat, akkor tévedsz. Mindkettő azzal jár hogy meghal egy élőlény, és az ő szempontjából teljesen mindegy hogy te jogosnak vagy szükségesnek tartod-e a halálát, vagy nem. Ahogy az emberek, az állatok sem akarnak meghalni, sem a vágóhídon vagy a falusi disznótoron leszúrt disznó, sem az erdőben meglőtt vaddisznó. Nincs különbség.