Regisztráció Blogot indítok
Adatok
radio

19 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Központi Vásárcsarnok nagyon jól néz ki. Egy barátom mesélte, hogy egy angol ismerőse magyarázott neki valamiről hogy "az a templom a Váci utca végén", és eltartott egy darabig, míg rájött, hogy a Pecz Samu tervezte, Zsolnay-tetős, neogótikus szépségről van szó. Na most…..
nepotizmusintezet Bemutatkozunk 2009.05.26 19:41:00
A sebtében, akarom mondani frissen megalakult nepotizmus intézet a konzervatív eszmék sziklaszilárd gyorsbetonból öntött talapzata. Tagjaink gondosan ápolják az ország legszebb  legmélyebben gyökerező hagyományait, a CSALÁD összetartó ereje nékül, hitünk szerint nincsen…..
Halmai Gábor alkotmányjogász, az ELTE Társadalomtudományi Karán a Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezetője, az Élet és Irodalom 2008. szeptember 26-i számában, Szalonzsidózás című glosszájában súlyos váddal illette Lánczi Andrást, a Budapesti Corvinus…..
Konzervatórium Realpolitik 2. 2008.05.17 10:28:00
A magyar külügyminisztérium rettenetes semmittevésében berántotta a szlovák nagykövetet raportra. A kávé és teasütemény felszolgálásának apropóját ezúttal a Kárpát-medence legviccesebb alkoholista taplójának friss bon-motja szolgáltatta. A szlovák kormány szerszáma ugyanis…..
Mandiner blog Le vagyunk maradva 2008.03.24 08:01:00
 Ezt a táblázatot az Ingatlanmagazinban találtam. Nem vagyok egy nagy elemző, de azért elég látványosan le vagyunk maradva az internet használatban.  Nálunk rosszabbul csak az oroszok állnak (bár a táblázatban nincs benne Szlovákia, vagy Románia - nem tudom, ott mi a…..
radio 2008.03.24 12:20:41
Szerintem is a digitális szakadék inkább a para, nem önmagában az alacsony internetpenetráció. Nagyon remélem, hogy Nyírőék kezdeményezése (wififalu.blog.hu/) segít majd a dolgon, mert a leszakadó Magyarország újabb százmérföldekkel kerül távol minden egyes internet nélkül töltött nappal.
(A poszt, a címén túl, csak lazán kapcsolódik Gabrilóéhoz. Annyiban mégis, hogy a liberális címkéért való harc is dúl, csak nem egy 30-40%-os és egy 3-5%-os támogatottságú párt között, hanem egy 1%-os párton belül.)Az SZDSZ-sztori Csábító lehetőség volna egy…..
Nagyjából két hónappal ezelőtt olvastam egy cikket az Index.hu-n Giuliani-val kapcsolatosan, ami most, egy könyv olvasása közben eszembe jutott. Rudy Giulianit, New York volt polgármesterét, a jelenlegi amerikai elnökválasztás egyik esélyes republikánus résztvevőjét szinte…..
Konzervatórium Az igazi válság 2008.01.04 15:37:00
Magyarországon az elmúlt időszakban sokan sokféle válságra hívták fel a figyelmet: morális válságról, elitválságról, politikai válságról beszélnek hozzáértő és kevésbé hozzáértő emberek.Gyakorlatilag konszenzus van arról is, hogy a nemzet egészét érintő, alapvető…..
Mandiner blog A populizmusról 2008.01.04 10:07:00
A populistázás nagy biznisz ma Magyarországon. A baloldal és publicisztikája csodafegyvere. Annyit fog érni 2010-ben, mint a V2, de azért arcpirító. A legújabb bonmot Pető Péteré, aki "a kortárs populisták legjobbjait tömörítő klub tagjának" nevezte Orbánt. Nem…..
radio 2008.01.04 14:10:47
Egy társadalom életében nagyon fontos a munkán kívüli élet, de azért a növekedés ilyen dolgoktól is függ: makrogazdasági környezet (külföldi), gazdaságpolitika, optimizmus, stb. Én ennyit mondok.

Igazatok van abban, hogy sokkal kellemesebb egy olyan társadalomban élni, ahol a munka mellett van normális élet (Nyugat-Európa), mint olyan helyen, ahol az emberek napi 12-14 órát dolgoznak (Kelet-Ázsia). Nekem sokkal jobban tetszik a nyuget-európai élet, de azt látni kell, hogy versenyképességi követelmények miatt például Nyugat-Európában is liberalizálják a munkerőpiacot, szedik szét a jóléti államot, stb. Magyarország pedig pláne nem engedheti meg magának, hogy fenntartson egy ilyen óriási államot.

(A balti államokban egyébként, ahol sokkal inkább neoliberális alapokon működik az állam, mint itt, 8-10 százalékos gazdasági növekedés van. De ez mellékszál.)

Éppen ezért olyan államberendezkedésre kell törekedni, amely közgadaságilag fenntartható és egyben megfelel a politikai közösség preferenciáinak.

Annyiban mégiscsak jó ez a poszt, hogy azt látni kell, hogy Magyarországon arról, hogy milyen államot képzelünk el, a politikai osztályban gyakorlatilag nincs racionális, átgondolt vita. Ez az igazán nagy baj.

Nem a sorskérdésektől kell félni, hanem attól, hogy egyáltalán nincsenek olyan mechanizmuok, amelyek a sorskérdéskre adandó válaszokat kitermelik. Ez az igazi válság.

Konzervatórium 2008 feladatairól 2007.12.30 16:44:00
Ebben a bejegyzésben egy kis magánbrainstormingot szeretnék csinálni, hogy szerintem konzi oldalról mik a feladatok Magyarországon. Meg alapvetően az én fejemben. Hiszek abban, hogy a tudás a dialógusban és a véleményütköztetésben van, így ha beszélünk ezekről, elindulhatunk…..
radio 2007.12.30 19:27:20
Vendée-nak köszönjük. Az ilyen értékes hozzászólások mindig fontosak.

Valószínűleg elragadott engemet a magyar sors felett érzett rosszkedv, és azért hangozhattam ilyen 'újítsunk most!'-nak.
Nem hiszek a forradalomban. Parciális változtatásokkal kell jobbá tenni Magyarországot.

Azon én vitatkoznék, hogy mindenben a Monarchiához kell-e visszanyúlni, nem biztos, hogy egy olyan rendszerben szeretnék élni, ahol a magyar politikai elit irányvonalát a nem magyar perifériaterületeken összeszedett, manipulált szavazatmennyiséggel biztosítják, hát, hát...

Van, amit nekünk kell kitalálni. Nem egy délután alatt, hanem hosszú-hosszú idő alatt, de biztos vagyok benne, hogy nekünk kell. Van hova visszanyúlni, de az adaptációt attól még meg kell csinálni.

Ez nem szigorúan politikai filozófia, itt bizony ki kell menni az agorára, mert elvonulni nem lehet. Mármint lehet, de szerintem nem etikus.

A demokrácia meg egy érdekes dolog. NEm a legjobb rend, de ugye soha nem is lehet elérni a Földön a legjobb rendet (ebben egyetért Szókratész, Jézus és Strauss is, meg még sokan mások), úgyhogy, azért az is releváns kérdés, hogy mi a legjobb megvalósítható rend. Ez nem egy klasszikus filozófiai kérdés, ez egy modern filozófiai kérdés - de attól még, hogy jobban szeretjük Oakshottot meg Voegelint Marxnál és a tudásszociológusoknál, attól még nem tehetjük meg nem történtté a Machiavelli óta eltelt időt. Szóval lehet hogy intellektuálisan nem annyira izgalmas a létező politika, mint az idális, de a lehetséges politikáról is fontos gondolkodni.

P.S. A butaság nem legyőzhető, de küzdeni még kell ellene. És még egy dolog ellen kell küzdeni: az ellen, hogy az ember azt gondolja, hogy mindenki fasz, aki mást gondol.
radio 2007.12.30 19:53:34
1. Szerintettem nem értettem félre, amit mondott Vendée, szerintem nem mondott semmit, nem volt rajta mit félreérteni.

2. Ebbe a rend-rendszer distinkcióba nem biztos, hogy érdemes belemenni a fogalmak analitikusan pontos definiálása nélkül. Én egyébként nem olvastam Ariszotelészt ógörögül, úgyhogy nem tudom, ő mit használ, csak azt, hogy a fordító mit használ.

3. Ebben igazad van.

4. Azért mondom ezt a modern kérdést, mert Strauss megkülönböztetése szerint a modern polfil abban különbözik (többek közt) a klasszikustól, hogy alacsonyabbra teszi az elérendő mércét (társadalmi rend tekintetében), azt viszont el akarja érni. Csak erre mondtam, a legjobb rend-elérhető legjobb rend kapcsán, de akkor nem értettelek pontosan, mint azt a hármas pontban írtam.

5. A butaság ellen én nem akartam szervezetten küzdeni, nem akartam én semmilyen boszorkányüldözést. Csak szenvedek tőlük. És komolyan azt gondolom, hogy a nevelés-oktatás fontosságának hangsúlyozása és a politikai butaság bírálata legalább olyan fontos dolog, mint a balosok kiritikája.

6. Én nem buzdítottam senkit politikai aktivizmusra, kivéve a várospolitikában. De ha valaki ott helytelennek tartja azt, hogy effektíve tenni kell a szemét meg a túl sok autó ellen, a körülvevő kisközösségben, teljesen civil módon, az szerintem rosszul gondolkodik. Én annyit írtam, én ezeken fogok gondolkodni jövőre. Szerintem ezek a fontos dolgok.

7. Kicsit rosszindulatúnak érzem a megszólalásokat, és nem jó, hogy védekeznem kell. Nem akartam pártot alapítani, csak leírtam, szerintem min érdemes gondolkozni.
Nem, nem kívánom a Mestert visszhangozni (karácsonyi és újévi üzenet: előrehozott választásokat!). De ha már túl vagyunk az ünnepek szentebbik részén, teljesítem kötelességemet: így, az év utolsó napja előtt, egy utsó lábszár-billentés a baloldal felé. A hazai baloldal…..
Hallani sokszor kiábrándult liberálisoktól, hitehagyott ex-orbánistáktól, részeg nemszavazóktól, millió egyéb helyről, hogy igazából Magyarországon most már tényleg normális jobboldal kéne. De mostmár igazánténylegnagyon. Fontos mozzanata ennek a jelenségnek, hype-nak, ha…..
Ebben a bejegyzésben nem fogok olyan bölcseleti mélységekben kalandozni, amelyet jelen blog néhány cikke nagyon helyesen megtesz, hanem néhány gondolatomat szeretném leírni a hazai sajtó, konkrétabban a tegnapi Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjával kapcsolatban.A hazai blogoszféra néha…..
„Az értékítéletek kimondásának társadalomtudományi tilalma ahhoz a következményhez vezetne, hogy a koncentrációs táborokban elkövetett nyilvánvaló tettek szigorúan tényszerű leírása, valamint esetleg az elkövetők motivációinak a szintén tényszerű elemzése…..
radio 2007.12.09 22:31:08
A kibékíthetetlenség akkor látszik, amikor a közösség arról dönt, hogy természetjogi alapon büntet (jogilag!) valamilyen tettet. Hiszen ilyenkor a közösség arról dönt, mi a fontosabb: a közösség erkölcsi rendje vagy az egyén szabadsága.

A szabadság korlátozása, ha bármilyen tettért büntetés jár. Vannak triviálisan megérvelhető módon büntetendő cselekedetek: gyilkosság, nemi erőszak; azonban vannak olyan esetek (homoszexualitás, abortusz, kábítószerfogyasztás), amelyek esetén nem ennyire világos a kép.

A közösség honnan vezeti le azt az erőszakmonopóliumot, amely képessé teszi a büntetésre?

A pozitív jogi érvelés szerint ugye ez a közösség tagjainak megegyezésén alapszik, tehát a hatalom forrása világos és mindenki számára elfogadható, viszont ebben az esetben eltűnik az univerzális erkölcs. A teljes relativizmzusból, ugye, mint abban egyetértettünk, csak rossz származhat.

A természetjogi értelmezés világos erkölcsiség alapján mondja valamire, hogy jó vagy rossz, viszont ez esetben nem világos, hogy hol a határ, ahol az erkölcsi alapon álló közösség beavatkozhat az egyén életébe. Meddig terjednek a szabályok, bemennek-e a hálószobába? - szól az örök kérdés.

Mellesleg a téma nagyon jó összefoglalását adja Bretter Zoltán: Politika a határon (A Devlin-Hart vita). Érdemes olvasni.

Úgyhogy szerintem ezekre a kérdésekre nem egyszerű választ adni. Viszont a politikai közösséget működtetni kell (jogrendszer, kormányzás), így valamilyen válasznak, ha rossznak is, de léteznie kell. Az tehát a kérdés, hogyan értékeljük a demokratikus polgári nemzetállam politikai rendszerét ezek alapján a szempontok alapján.
Tudtátok, hogy van olyan, hogy Weimar Triangle? És olyan, hogy Comitee of Baltic Sea States aka. CBSS? Én mondjuk nem, de ez lehet az én műveletlenségem is, bár mondjuk, mint azt a ma délelőtti panelbeszélgetésen a fenti két szervezet, a V4 és a Nordic Council képviselői elmondták, a…..
Krakkóban vagyok, egy nyári egyetemen. Közép-Európa, tudjátok, megértés, identitás, satöbbi.Teljesen ki vagyok ábrándulva az intellektuális beszélgetésekből, és nem azért, mert, nem színvonalasak, hanem mert azt érzem, hogy két ember között a megértés egyszerűen…..
Kivégezték Szaddam Husszeint. Eltűnt a világról egy szörnyű, tömeggyilkos diktátor, aki évtizedeken keresztül sanyargatta népét. És ezt így írom, pátosszal, történelemtankönyv-stílusban, hogy érzékeltessem, ezt a helyzetet feketén-fehéren, és nem a szokásos sokárnyalatú…..
Olvasom a napokban az Indexen, hogy újfent megbüntették a Boros-Bochkor-duót, egyébként horriblis összegre, azért, mert olyat mondott, amit a drága Országos Kultúrfasiszta Testület szerint nem kellett volna. Például "[e]gy esetben (december 7.) a drogfogyasztás került kedvező,…..
Minden aktualitása elmúlt, de most jött újra szembe ez a kis dánzászló, és nagyon megörültem neki. (be is raktam a jobb menüsor aljára).Mellesleg nem tudom mennyi idő kell az internetnek ahhoz, hogy mindenki megszokja, hogy mindent lehet mondani és mindennek az ellenkezőjét is.…..
Alig találok szavakat. Hogy a Mazsihisz miért csinálja ezt. Tényleg, egy százalékért kuncsorogni a Soára hivatkozva kell?Miért érzi úgy a magyarországi zsidóság (felháborító módon) egyedüli hivatalos képviselője, hogy ez így jó? Miért nem látják, hogy ez csak…..
Hogyan bontsuk le az államot, pragmatikusoknak, akik az anarchiát utópista fantazmagóriának vélik.2: Webkettőt mindenkinek!Alapvetően az állam a közösség vagy ország vagy régió - attól függően, hogy milyen szinten akarjuk csinálni - minden egyes háztartásába számítógépet…..