Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Galaric

0 bejegyzést írt és 205 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger A Tengeri Farkas 04. 2020.05.24 16:13:04
A Valdivia elfoglalását követően Valparaisóba visszatérő hajók a következő hónapokat a Peru ellen tervezett hadjáratra való készülődéssel töltötték. Elvégezték a már régóta esedékes nagyjavításokat, feltöltötték a készleteket, és kiegészítették a hiányos legénységi állományt. A legnagyobb gondot…..
A Warthogról szóló ismertető keretében elérkezett az idő az A-10 közismert és védjegyévé vált fedélzeti gépágyúja, a General Electric GAU-8/A Avenger ismertetésére. De a szintén az általánosan a típushoz társított AGM-65 Maverick, és a többi, az A10A-k által bevethető fegyver is a terítékre kerül. A…..
Kevés olyan jellegzetes, és ikonikus löveg van a haditechnika történetében, mint a francia 75 milliméteres, a Soixante-Quinz, amely annyi képen és filmrészleten szerepel. (Talán ilyen lehet még a szovjet ZISz-3-as és a német 8,8 cm-es Flak.) Ha megnézünk egy dokumentumfilmet az első világháború…..
Galaric 2020.05.19 09:29:08
Az embernek szüksége van hősökre, példaképekre, olyan valós vagy képzeletbeli személyekre, akik formálják világlátását. Vagy éppen arra van szüksége, hogy felvértezzék olyan stratégiával és szemlélettel, melyek az éppen elé gördülő nehézségek közepette nyújthatnak segítséget. De nem is feltétlenül…..
Május elsejével lezárult a mi kis hadijátékos szavazásunk arról, hogy mi legyen 2021-ben a fő témánk, ennek során a játékosok közel fele a Keresztes háborúkra szavazott, köztünk én is. A Saga2021 projektben kis seregek fognak harcolni, gyakorlatilag nemesek és kíséreteik 17-48 figura oldalanként.…..
Galaric 2020.05.09 09:16:43
@KrisztianTakacs: Erről a témáról lehet valahol bővebben olvasni? Említés szintjén több helyen olvastam már a lovagrend kiűzéséről, de kíváncsi lennék a részletekre is.
1914. Lenin Zakopanéban az Osztrák-Magyar Monarchiában. Valószínűleg a Krakkóban gyógykezelt feleségével, Krupszkajával együtt töltötte ott az időt..
Galaric 2020.05.04 10:29:21
@gintonic.azigazi: igen ismerem talán itt a blogon is volt már róla kép. :)
Galaric 2020.05.04 15:19:51
@a szürkebarát ötven árnyalata: szerencsére nem így működik sem a politika sem a diplomácia.
A filmekkel ellentétban az ügynökök sem lövöldözik le tucatjával egymást némi információért.
Kb. olyan ez mint a nukleáris elrettentés.
Mindenki tisztábban van hol a határ és mikor kell visszakozni.
Egy elnök lelővése a Fal mellett azonnal instant atomháborút jelent.
Hülyék voltak bőven mindkét oldalon, de a szaros életük többet ért annál minthogy elmonhassák magukról ők most jól lelővették az USA elnökét.
Ráadásul mit értek volna el vele?
Az ealelnök a helyére lép és a következő választáson jön egy újabb elnök.
Hét tenger A Tengeri Farkas 03. 2020.04.25 12:58:24
1808-ban Napóleon megfosztotta trónjától, és gyakorlatilag letartóztatta a spanyol uralkodót, IV. Károlyt, s helyére saját bátyját, Joseph-et ültette. Ez volt a császár pályafutásának egyik legszerencsétlenebb döntése. Maga Joseph teljesen alkalmatlan volt uralkodónak, de lett volna bármilyen…..
Galaric 2020.04.27 05:25:59
@oranje2010: Tehát maradt a pályán. :D
Gondolom az ő esetében az apja neve inkább hátráltató mint segítő tényező lehetett.
Egyébként, meg köszönöm az információt, ezért is imádom ezt a blogot.
Remek kis közösség gyűlik össze a cikkek alatt.
Galaric 2020.04.27 19:04:10
@savanyújóska: köszönöm a kiegészítést!!!
A mai válogatásba két képpel is "belenyúltam". A kezdőképet a járvány "tiszteletére" illesztettem be, valamint a napokban jutottam hozzá egy remek bankrablós fotóhoz, amit máris meg akartam osztani veletek, így ez is belekerült a maiba. Nézzétek! 1919. Auszrália. A sydney-i Surrey Hills kórház…..
Galaric 2020.04.26 11:29:13
@JTom: Nem akartam politikai vitát beleszőni semmiféleképen sem.
Egyszerűen csak a rendszer életképtelenségére céloztam.
Persze sok területen megkérdőjelezhetetlen az óriási előrelépés (eü., oktatás, általános életszínvonal stb...)
Bár szerintem voltak árnyoldalai is a rendszernek bőven és hosszútávon az akkori politikai gazdasági helyzetben fenntarthatatlan volt.
Egyébként 14 éves voltam amikor kikiáltotta a Szűrős a III. köztársaságot.
Szóval volt első kézből tapasztalatom. :)
Telefonunk nem volt még 89-ben bár az ígényt már 78-ban beadtuk.
Akkor azt mondták, hogy kb. 20-25 év a várakozási idő. :D
A Merkurnál befizetett autónkra is kb 5 év volt a várakozás.
Szóval én személy szerint nem értem a nosztalgiát.
Galaric 2020.04.26 14:37:19
@David Bowman: a 80-as évek közepén volt szerencsém Kelet-Berlinben eltöltenem néhány napot.
Bementünk egy kimondottan halak árúsítására szakosított üzletbe. A hatalmas egylégterű üzlet egyik felét egy hatalmas u alakú pult töltötte ki és mögötte nyolc-tíz eladó várta a vásárlók rohamát...
Két féle termék volt: valamiféle füstölt lepényhal kampókra akasztva a falon és egy fajta olajos halkonzerv szépen összerakva gúlákba a pulton.
Valahol az NDK volt a kommunista blokk kirakat országa és mégis mellbevágó volt látni az árúhiányt.
Lipcsében élő magyar ismerősünk amikor meglátogattuk azt mondta ránézve a négy éves húgomra: neki már hiába fizetnénk be egy Trabantra 18 éves koráig nem kerülne sorra.
A játékboltok viszont fantasztikusak voltak. Itthon soha nem látott csodák álltak halomban a polcokon. :)
Hazánk első nagy uralkodódinasztiájáról, az Árpádokról mindannyian tanultunk a történelemórákon, haladóbbak még egyik-másik haditettükre is emlékezhetnek, hiszen Koppány legyőzésétől Búvár Kundon át a muhi csatáig igen sok minden megtörtént az alatt a 300 év alatt, amíg a keresztény Magyarországot…..
Ismét rendhagyó a mai válogatás. Különleges, mert egyrészről újra kizárólag magyar képeket tartalmaz az MTI Fotóarchívumából, másrészt a decemberi nagy sikerű, hasonló válogatás után most ismét teljesen szubjektíven válogattam. Csak úgy, ami megtetszett, érdekes, vagy amiről eszembe jutott…..
Galaric 2020.04.05 08:41:01
@fynndafrail: jó sztori ráadásul nem is tudtam róla, hogy volt ilyen autógyártás nálunk.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Galaric 2020.04.01 12:50:31
@molnibalage: Igen, de ez kimondottan nagy léptékben játszodó stratégia. Kezelhetetlen lenne már, ha akár csak hadosztály szintre lemennél.
Ez kimondottan a stratégiai szintet célozza meg, nem a taktikait.
Az egységeket megfelelően fejlesztve jól jön ki a különbség a hadviselő felek között.
Ha elhanyagolod a vadászok fejlesztését a szövik leradírozzák a hátországodat, de a páncélosok elhanyagolása az orosz sztyeppén okoz komoly problémát.
A haditengerészet is pillanatok alatt leamortizálodik, ha nem tartod a lépést a szövikkel.
Nagyon meg kell gondolni, hogy mikor mit fejlesztesz.
Különösen az olaszokkal nehéz ügy egy épkézlább támadóerőt összehozni.
Egyébként Málta elfoglalás itt is kulcsfontosságú.
Szerintem egy próbát mindenképpen megér annak aki szereti a világháborús stratégiákat.
Galaric 2020.04.01 13:39:11
@molnibalage: rohadtul be tud szippantani az már igaz. :D
A steam szerint 813 órám van benne.
Előjön mindig a csak még egy kör és megyek aludni effekt. :)
Galaric 2020.04.01 16:32:00
@molnibalage: azért nekem se egy év alatt ment bele. :D
Ráadásul suttyomban a melóhelyen is nyomtam néha. 10-12 óra alatt az effektíven eltöltött játékidő max 1-2 órát tett ki. :D
Jelenleg 11 kampány van, bár ezek között van olyan ami a haditengerészeti harcot teszi realisztikusabbá.
Ott már nagyon meg kell szenvedni egy flottila megsemisítésért.
Egy kisebb lélegzetvételű Rostov kampány is van, de szerintem az nem sikerült túl jól.
A többi pedig csak a kezdés időpontjában különbözik.
Van egy külön megvásárolható játék is ami csak Európára és Észak-Afrikára koncentrál egy részletesebb térképen.
Ja és még egy dolog: minorokkal nem lehetsz.
Persze, ha diplóval behúzod a saját szövetségi rendszeredbe akkor amint belépett megkapod az egységeinek az írányítását.
Persze fejleszteni arányárban lehet a saját csapataihoz képest őket.
Spoiler: a Spanyolokat érdemes berángatni. Giblartárnak kakukk rögtön és a spanyol flotta felfejlesztve német szintre kíválóan muzsikálnak az atlanti csatában. :)
A törököket is érdemes abajgatni. Jól jönnek a kaukázusban. :)
Hét tenger A Tengeri Farkas 01. 2020.03.27 11:06:32
Az idei év a blogon úgy tűnik, a sorozatok éve lesz. Az előző sorozat tíz része után most megint egy hosszabb írás következik, várhatóan hat, vagy hét részben. Hogy ne csak állandóan a két világháború, és a német haditengerészet körül keringjek, a zsebcsatahajók helyett most inkább egy régebbi írást…..
A washingtoni tengerészeti konferencián, és a többi, utána következő konferencián a nagyhatalmak látszólag rendezték az addigi vitás kérdéseket, az egyes országok fegyveres erőinek erőviszonyait, és az államhatárok kérdését. A közvélekedés az volt, ismét boldog békeidők jönnek, és visszatér a XIX.…..
A második világháború az emberiség történetének legvéresebb, legpusztítóbb fegyveres konfliktusa volt, amely nem csak országokat, de egész kontinenseket döntött romba - nem egy és nem két ország mindennapjaiban mostanáig meghatározóak az akkori évek történései. A második világháború nagyvárosok…..
Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének egyik igencsak specializált, mégis, sokféleképpen használható típusa a Fairchild-Republic A-10. Ez a csatarepülőgép a hidegháború ikonikus résztvevője, a keleti tömb harckocsijainak egyik legfőbb ellensége, de aztán a 2000-es évek konfliktusainak is az egyik…..
A felületes szemlélő – vagyis az átlag újságolvasó – számára az első világháború végén a brit birodalom látszólag ismét ereje teljében tündökölt, s a régi idők dicsősége újra felragyogni látszott. Nagy-Britannia legyőzte, és porrá zúzta legveszélyesebb, a propaganda folyamatos sulykolása szerint…..
Galaric 2020.01.24 07:17:06
@Head Honcho: ezek ötvözött, hengerelt,edzett, cementált stb lemezek. Fizikai tulajdonságaik nagy mértékben meghaladják a sima szerkezeti acélokét.
Zoli valamelyik régebbi írásában vannak fotók az edzőkemencékről.
Sajna nem emlékszem melyikben.
Egyébként ezek kohászati szempontból igazi csúcsteljesítmények voltak csak néhány űzem volt képes szerte a világon ilyen méretű és tulajdonságú lemezek legyártására.
Emlékeim szerint a Monarchiában is csak egy cég tudta a legnagyobb méretű lemezeket előállítani.
Hét tenger Az utolsó fiaskó 2019.12.31 07:57:08
1942 végére már mindenki számára nyilvánvaló lehetett, hogy Németország körül szorul a hurok, és helyzete kezd kilátástalanná válni. Csak az elvakult fanatikusok és az ostobák – és volt mindkettőből bőven – hittek rendületlenül a végső győzelemben. Hitler nem tartozott egyik kategóriába sem. Egyre…..
Galaric 2020.01.04 08:49:51
@savanyújóska: erről hol lehet olvasni bővebben?
Az olvasmányaim alapján a németeknek szinte semmi sejtésük nem volt az enigma feltöréséről.
Vagy a plusz tárcsa már az ő aggodalmaik miatt került bele?
A sorozat záró részében a Tu-22M jelenéről, és az ez alapján kinéző jövőjéről lesz szó, kétféle modernizálással és egy új fegyverrel. Kitekintésként a típus egyik fő feladatáról, a repülőgép-hordozók elleni hadviselés kínai elképzeléseiről került még a posztba pár bekezdés. Végül természetesen a…..
Galaric 2019.12.17 21:42:22
1873. A Novgorod nevű kerek formájú hadihajó (monitor). A 19. század végén a Duna alsó szakaszán is járőrözött..
Galaric 2019.12.15 15:30:21
@jamboox: Engem is ez a két kép fogott meg most a leginkább.
Hihetetlen miket produkál az élet.
A Tu-22M-et, mint nehéz, de gyors platformot számos alváltozat kialakítására felhasználták, az eddig bemutatott, a fő feladatot ellátó verziókon kívül. Az ezek közül talán legfontosabb felderítőt részletesebben érinti ez a rész. Ezt követi a második szakasz, amelyben a típus nyugati fogadtatásáról…..
1928. Oldalkocsis motorverseny a bristoli pályán..
Galaric 2019.11.03 20:39:39
@szeme közé, laposan!: Valószinüleg a várt amerikai partraszállásra tartalékolták és így élhette meg a fegyverszünetett .
A bemutató ezen, meglehetősen hosszú részében a H-22 további részleteiről, és bevetési módjáról, a kapcsolódó elképzelésekről lesz szó először. Ezután a másik fő fegyver, a H-15 következik, majd a további harci eszközök a Tu-22M-en. A sorozat első része ITT, az előző pedig ITT található - ez…..
Tavaly összeütöttem egy sorozatot az első világháborút megelőző flottaversenyekről – mert több is volt –, melynek végén kissé meggondolatlanul azt az ígéretet tettem, a teljes kép kedvéért folytatni fogom az írást az első világháborút követő flottaépítési versennyel is. Hogy erre szükség van, abban…..
Galaric 2019.10.05 06:46:58
Egy kicsit beleszólva a kell a csatahajó vagy nem kell a csatahajó kérdésbe nekem a következő gondolatok jutnak az eszembe:

- a csatahajó presztízs kérdése is volt. Ha volt akkor mindenki elismerte a gazdasági, katonai hatalmadat, ha nem akkor csak másodrendű hatalom maradtál a szemükben.

-hasznosság: senki nem ismerte még fel szerintem mekkora veszélyt fognak jelenteni a csatahajókra az új fegyverek (aknák, torpedók, tengeralatjárok, később pedig a repülők).
Így később az ezektől való félelem határozta meg a bevethetőségüket.
A magam részérélől nem csodálom, hogy az OMM maréknyi modern csatahajóját végig egy jól védett kikötőben tartotta.

-gazdasági lobby: a csatahajók rendkivűl összetett szerkezetek amelyek magas technológiát igényelnek és folyamatos fejlesztést igényeltek a gyártó iparvállalatoktól.
Gondolom sem a Skoda vagy a Krupp netalán a Vickers sem tapsolt volna örömében, ha leálítják ezeknek a hajóknak a gyártását. :)

Útólagos ésszel az OMM és Németország jobban járt volna, ha defenzív stratégiát választ és a saját partvonalának védelmére koncentrál. Aknamezők, tengeralatjárók, torpedónaszádok, partvédelmi lővegek, stb.

Leírtam itt egyszer a blogon, hogy egy tanulmány szerint egy csatahajó tokkal vonóval kb. 2 gyalogos hadosztály "árába" került.
Szerintem belátható mennyivel jobban jár az OMM, ha 6-8 hadosztály plusszal kezdi a háborút és nem kell idióta módon össze vissza utaztatni vasúton a csapatokat.
Szerbia talán meglett volna már 14-ben és szerintem ez jelentős hatást gyakorolt volna mind az olaszok, mind a románok harci kedvére...

Bár azt a tényezőt se felejtsük el, hogy európában, mindig az a szövetségi rendszer győzött amelyik uralta a tengeri szállítási útvonalakat.

És egy útolsó gondolat a blog gazdához: ahogy a kommentfolyam is mutatja volt ígény a cikkre... :D
Szerintem mindenki nevében mondhatom, ha kedved van írni nyugodtan írj. Eddig én csak magas minőségű cikkeket olvastam itt nem félek attól, hogy ne lenne olvasói igény bármely témában az írásodra.
Az MTI Fotóarchívumával közösen indított sorozatunk Színes mindennapok címmel 1958-től minden évet érintve igyekszik bemutatni a magyar mindennapokat sosem látott archív, színes felvételeken. A legutolsó bejegyzésünk a sorban 1970-ig jutott, ma a következő két évet érintjük. 1971. január 18. A…..
Galaric 2019.10.01 14:50:58
@molnibalage: gondolom a zajt és esetleg a rázkodását a kasztninak. bár csak tippelek. :)
A sorozat, melynek első része ITT, az előző pedig ITT található, a Tu-22M3 változat részleteivel folytatódik, majd a fegyverzetre rátérve előbb a támadó, majd a védelmi elektronikát ismerteti, végül a típus fő harci eszközét, a H-22 rakétát. /A H-22 leírása frissült, két héttel a megjelenés…..
Galaric 2019.09.30 04:41:44
@Maga Lenin: Persze ebben teljesen igazad van én mai ésszel és a cikkből szerzett tudással mondatm azt amit. :)
600 kg robbanóanyag, ha betalál szerintem bármilyen hajót esetén instant kill lett volna.
Kérdés, hogy betalált volna...

Hétvégén el is utaltam egy kisebb összeget. :)