Regisztráció Blogot indítok
Adatok
artmission.vap

279 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja. Számtalan tanulmány bizonyította, hogy az anyatej mennyire fontos a babák számára, és hogy a hosszútávú szoptatás mind a kicsikre, mind az anyákra jótékony hatással bír. Nagyon elkeseredve szembesülök azokkal a történetekkel, ahol a szoptató…..
Őszintén szólva ez a bejegyzés nagyon régóta csúszott, mert kerestem a 10. képet egy Top 10-es listához. De személyes kedvencek közül egyszerűen nem tudtam még egyet kiemelni. Inkább még négyet lehetett volna, de annak ugyanúgy nincs értelme, mint a Top 9-nek, szóval marad mégis ez. A Skót Nemzeti…..
Saját igényemre reagálva szedtem össze a gondolataimat a témával kapcsolatban, művészettörténészként ugyanis alapvető lenne, hogy kiállításokra járok. Na de egy kisgyerekkel már nem olyan egyszerű ez a művelet. Ha már itt tartunk, kisgyerekkel semmi sem egyszerű, de a múzeumozás - na az tényleg nem.…..
artmission Az igazi Roxfort 2017.02.18 22:32:30
 Bizonyára minden Harry Potter-rajongó ábrándozott már arról, milyen lehetne/lehetett volna a Roxfortba járni. Nagy múltú képességfejlesztő elitiskola saját szabályokkal, patinás épületben, szigorú, mégis barátságos tanárokkal. Igazi álom! Vagyis akár valósággá is válhat. Edinburgh-ban ugyanis…..
artmission Okostemplom 2017.01.31 21:50:00
A Mátyás-templomot (akarom mondani Nagyboldogasszony-templomot) mindenki ismeri, bár valószínűleg inkább csak távoli emlékeink vannak róla. Pedig nemcsak azért érdemes újra ellátogatni oda, hogy felfrissítsük az élményt, hanem mert nemrég full felújításon esett át. Az mondjuk nem kunszt, hogy van…..
artmission Éljenek az állatok! 2016.10.03 21:16:00
Az állatok világnapja október 4-e, ami egyúttal Assisi Szent Ferenc ünnepnapja is. Nem véletlen az egybeesés, hiszen Ferenc az állatok védőszentje. Ennek alkalmából az egyik kedvenc ábrázolásommal szeretnék kedveskedni a Drága Olvasónak. Ez itt az Assisi városában található San…..
A nyár végén némi nosztalgiával gondolhatunk vissza a matrózcsíkos ruhák érájára. A csíkos szinte minden nyáron nagy sláger, ha kell, laza, ha kell, elegáns viselet lehet belőle. tudták, hogy a tengerészcsíkos felsőket a holland matrózoknak köszönhetjük? A vízbe eső kollégát könnyebb észrevenni…..
artmission Arena 2016.08.09 22:45:00
Volt szerencsém még egyszer nyaralni idén nyáron, így pedig pótolni tudtam egy óóóriási hiányosságot. Sokszor voltam már Horvátországban, de Pulában még sosem. A városnézést természetesen az amphitheatrummal kezdtük, ami a világ 6. legnagyobb ilyen típusú építménye, hiszen 133 m hosszú, 105 m széles…..
A Sant' Eufemia mellett két másik emlékkel is találkozhatunk Grado-ban. Az egyik közvetlenül a székesegyház mellett található Santa Maria delle Grazie-templom. Az épület a 6. század végére datálható, és a korai középkor jellegzetes jegyeit hordozza magán. Háromhajós, bazilikális szerkezetű, nyitott…..
artmission Grado in 40 Grad 2016.07.08 15:56:00
Pár hete Olaszország dallamos nevű Friuli-Venezia Giulia tartományában nyaraltunk. A lagúnás terület népszerű üdülővárosa, Grado azonban a sekély, homokos tengerpartnál sokkal többet tartogat a látogatók számára. Feltéve, ha az embernek 40 fokban is van kedve besétálni a…..
artmission Somogyi 100 2016.04.24 22:28:00
Somogyi József az a szobrász, akit mindenki ismer - a köztéri szobrait legalábbis biztosan - csak nem tud róla. A Bartók Béla-szobor a Feneketlen-tónál, az Anya gyermekével a Kossuth téri metrómegállóban, a Holokauszt-emlékmű a Gesztenyés kertben, az Anyaság című szobra a Török utcában - hogy csak…..
artmission A női princípium 2016.03.08 11:36:00
MS mester híres festményének átiratával kívánom minden nőtársamnak, hogy a mások által emlegetett feladatok helyett, találja meg a saját útját.Boldog nőnapot kívánok!Szert-Szabó Mester: Vizitáció..
artmission Másnap 2016.03.04 15:19:00
Reméljük a pénteki buli után nem járt így a Kedves Olvasó! :)Jó hétvégét!Nő segít a részeg férfinak hányni.Összetartó férfiak. A barát a bajban is az.A részeg férfinek egy fiú segít megkönnyebbülni.Hetéra segít hányni a részeg férfinek.A vörös alakos görög vázák a klasszikus korból származnak,…..
artmission Tudta-e? 2016.02.29 11:08:00
Tudta-e, hogy valójában nem február 29-e a szökőnap? Nagyon kedves a mai Google Doodle, a négyévenkénti plusz 24 órát már megkaptuk 5 napja, február 24-én.És azt tudta, hogy mindez Iulius Caesar-nak köszönhető? Ő ugyanis elrendelte, hogy "a március kalendasa előtti 6.nap (azaz február 23-a)…..
artmission Skyfall 2016.02.27 22:08:00
Nagyon szeretem azt figyelni a filmekben, hogy milyen műalkotások jelennek meg "epizódszereplőként". Hol a hangulat megteremtése a feladatuk, hol a helyszínt jelölik, néha pedig apró részletként egészítik ki a film történéseit.Az egyetlen James Bond-film, amit láttam, a Skyfall volt - nagyon…..
artmission Grüße aus Murau! 2016.02.23 21:41:00
Osztrák kiruccanásunk kulturális szempontból legértékesebb momentuma Murau város felfedezése volt. Egészen kis városkáról van szó, ami azonban igazi ékszerdoboz a Mur folyó partján. A belváros kettős arculatát a 18-19. századi házak és a modern, folyó fölé benyúló épületek adják. Nagyon érzékletes…..
artmission Hütte helyett 2016.02.14 23:00:00
Ausztriában jártam nemrég, és volt szerencsém megcsodálni Steiermark egy kis üdülőfalujában, Sankt Lorenzen ob Murau-ban ezt az aranyos kis templomot. A falu és a templom is Szent Lőrincről kapta a nevét, akinek az életéről és haláláról keveset tudunk. A legismertebb verzió szerint rostélyon…..
artmission 71 éve 2016.01.27 22:05:00
"aranyhajú Margithamuhajú Szulamit"A nemzetközi Holokauszt-napról Ország Lili művével emlékeznék meg.Ország Lili: A történelem lapjai, 1969..
Ma van az egyik legérdekesebben, mondhatni legviccesebben ábrázolt szent, Sebestyén ünnepe. A mártírt Diocletianus uralkodása idején ítélték halálra keresztén hite miatt. A római katonák egy oszlophoz kötözték, és nyilakat lőttek a testébe, Sebestyén azonban így sem halt meg. És ez az a pillanat,…..
Tegnap volt vízkereszt, a karácsonyozásnak tehát vége. Mától hivatalosan is megkezdődött a farsangi szezon, vagyis itt az ideje a mulatozásnak és a bulinak. Ennek alkalmából összegyűjtöttem a 10 általam legjobbnak ítélt partiábrázolást. Mulatni nem csak a mai fiatalság tud! :)1. Paolo Veronese:…..
artmission Helló 2016! 2015.12.31 11:48:00
Az óév búcsúztatása és az újév köszöntése régóta ismert jelenség. A perzsák például tavasszal ünnepelték az újévet, a rómaiak pedig a kétarcú Janus istent ünnepelték újévkor. (Maga Janus is érdekes, hiszen egyik arca a múltba, a másik a jövőre néz, így jelképezi a mulandóságot és a folyamatosságot.…..
A mostani Star Wars-őrület kapcsán egy kis válogatással készültem, amely bizonyítja, hogy az űr-eposz a művészettörténetben is megállja a helyét. Egy kis pop (D)art(h) Vader, expresszionista droid vagy pointilista űrséta jöhet?Láttuk már az új Star Wars-részt? Aki spoiler-ezik, TAJ-kártyával…..
artmission Tudta-e? 2015.12.16 22:31:00
Az ünnepek közeledtével egy újabb karácsonyhoz kapcsolódó érdekességgel készültem. Sok Jézus születését ábrázoló festményen láthatunk - amolyan mellékesen - egy szarkát. Nos ez egy nagyon különleges dolog. Nem arról van szó, hogy a művészek tévesen rekonstruálták volna Betlehem madárvilágát, hanem…..
Luca-nap van, ami a karácsony előtti népszokások szempontjából fontos esemény, azonban a katolikus egyház számára is jelentőséggel bír ez a nap: ma van Szent Lúcia ünnepnapja is. Ráadásul advent 3. vasárnapja is mára esik idén. Lorenzo Lotto: Szent Lúcia a bíróság előtt, 1532Szent Lúcia a…..
artmission Tudta-e? 2015.12.11 12:37:00
Karácsony közeledtével újra előkerülnek a tematikus mintákkal díszített tárgyak, kiegészítők, dekorációs elemek. A fenyőfa - hóember - Jézuska kombináción túl mindenki jól ismeri az angyalkás díszeket. Van egy angyalpár, akik minden évben nagy sikert aratnak, rájuk gondolok:Ismerősek, igaz? A kissé…..