Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szűcs Zoltán Gábor

30 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden embernek van 16 ükszülője. 8-an az anyja dédszülei, 8-an az apjáéi.  Gondoltam, én ma rájuk emlékezem. Szabella Ferenc. Evangélikus. A szülei: Szabella Ferenc és Melferber Mária. Rákospalotán született 1863-ban és ott is halt meg 1893-ban. Gépfűtő volt. Ács Terézia. Római katolikus. A…..
Jóformán nem múlik el nap anélkül, hogy a kormány ne támadná Budapest jelenlegi városvezetését és ezen belül célzottan a főpolgármestert. Ma éppen Kásler miniszter emlegette fel a Pesti úti idősek otthona állapotát, hamisan azt a látszatot keltve, mintha az ilyen intézmények állapota nem a tíz éve…..
Bár hajlamosak vagyunk néha elfelejteni, de azok, akik politikai hatalmat gyakorolnak felettünk, nem azért kerültek ebbe a pozícióba, mert annyira jófejek, hogy megérdemlik a kiváltságokat és nem is csak azért, mert a társadalom egy elég nagy része kedveli őket, hanem azért, mert mindannyiunk…..
Szűcs Zoltán Gábor 2020.05.07 11:32:17
@felfújta a szél: Bár sose kedveltem az ilyen whataboutism szagú kérdéseket, de ha már: 1. Elég egyértelmű, hogy 2006-ban történt egy csomó olyan dolog, amit nehéz lenne morálisan elítélnem, igen. Volt pár dolog, amiért annyira nem rajongtam. (Nem válasz a kérdésedre, de elmondom azt is, hogy a Gyurcsány-kormány népszerűsége már az őszödi beszéd előtt összeomlott, amikor kiderült a megszorítócsomag. A beszéd ehhez képest csak egy aha-élményt hozott sokaknak, hogy nem elég, hogy hazudtak, de még cinikusan meg is beszélték, hogy hazudnak. Az őszi önkormányzati választáson a baloldal ennek megfelelően katasztrofális vereséget szenvedett, lényegében akkor ért véget a kétblokk-rendszer Magyarországon. Szóval, ha maga a kormány még túl is élt 2009-ig, de a népharag alkotmányos keretek között is kifejezést talált magának végül. Az egy tragédia, hogy ezt a következő kormányzat mire használta.) 2. Nem tudom, miért kéne bárkinek Gyurcsánnyal egy padsorba ülni? Ha beülne, az mit jelentene? És ha nem, az mit? Az mindenesetre egyértelműnek látszik, hogy az Orbán-rezsimhez hasonló autoriter rendszerrel egy mai lockeánus liberális, ha komolyan veszi a saját értékrendjét, aligha rokonszenvezhet. És jó eséllyel nem is a DK a kedvenc pártja.
Emlékeim szerint pár éve már a kezembe vettem John Horton 1992-es könyvét. Valami hatással is volt rám, ha nem is naggyal. Biztosan nem olvastam végig, de megmaradt, hogy a politikai kötelezettség elméleteiről szól, azokat tekinti át és ajánl egy saját változatot is a hatodik fejezetben. Horton…..
Ez a poszt szólhatna akár ellenzéki politikusoknak is. De ki vagyok én, hogy megmondjam nekik, mit csináljanak? Ezért inkább azokhoz fordulok, akik, mint magam is, ellenzéki érzelmű állampolgárok, az Orbán-rezsim kritikusai, ugyanakkor be vannak tojva (már jó ideje vagy csak a legfrissebb hírek…..
Mostanában megint felélénkült a vita azzal kapcsolatban, hogy lehet-e Gyurcsány Ferenccel értelmes ellenzéki politikát, az Orbán-rezsim ellenében vonzó politikai alternatívát kínálni. Akik szerint igen, természetesen amellett érvelnek, hogy mindenkire szükség van, hogy a DK az egyik…..
Most akkor győztünk? Sokan töltötték euforikus hangulatban a vasárnap éjszakát a választási eredményeknek köszönhetően. Jól tették. Az Orbán-rezsim kétségkívül hatalmas gyomrost kapott. Nem csak azért, mert az ellenzék megszerzett néhány szimbolikusan is jelentős pozíciót. Nem is csak azért, mert…..
         "Az elnök kiemelte: az elmúlt egy évben végbement átalakítás célja a kutatóhálózat hatékonyságának növelése volt. Ennek két területen kell megmutatkoznia: a mennyiségi mutatókban, valamint a kutatási eredményeket minőségileg is javítani szükséges. Mint mondta, utóbbival kevesebb baj…..
     (Palkovics interjú a Zeitben június végén, a német kutatóintézetek leveléről) Palkovics: .... Megjegyzem, Reimund Neugebauer a Fraunhofer Intézet vezetője nem írta alá a levelet.  ZEIT: A Fraunhofer Intézetnek közös projektjei vannak Önökkel. Palkovics:   Neugebauer úr ismeri a magyar…..
Mindenekelőtt, gratulálok Karácsony Gergelynek az előválasztás megnyeréséhez.  Nem voltam benne biztos, hogy nyerni fog. Az MSZP és a P is rossz állapotban vannak, Karácsonyt eléggé kóstolgatta a média és a DK is. Kezdett az a hangulat is kialakulni, hogy Kálmán Olga erősebb jelölt, legalábbis az…..
Sok tekintetben tacitusi  időket élünk, ebben igaza van Tamás Gáspár Miklósnak. Cicerói és sallustiusi időket élünk. Aki teheti, olvassa ezeket a szerzőket, egyszerre megrendítő és egyúttal vigasztaló olvasmányok. Kétezer év távolából is ismerősek egy olyan kor történetei, amelyben a legfontosabb…..
Mostanában nem nagyon írok ide semmit, de mégiscsak közeledik egy választás és - ha másért nem, hát  azért - hogy utólag majd röhöghessünk a naivitásomon, gondoltam, leírok pár dolgot ezzel kapcsolatban:   1. Ez egy fontos választás. Aki teheti menjen el. Miért? 2. Mert föderalistaként azt…..
Scheiring Gábor rendkívül érdekes cikket írt a Mércére az Orbán-rezsim természetéről. Fő célja az, hogy megmutassa, milyen politikai gazdaságtani alapjai vannak annak az autoriter rezsimnek, amelynek hatalmi-intézményi struktúrájáról és működési logikájáról már számos figyelemreméltó elemzés jelent…..
Nem titok, én már egyszer elsirattam a magyar demokrácia megmentéséért vívott utóvédharcot. Sőt, azt is mondtam azóta, hogy december 12-én az ellenzéki pártok kivételesen nem adtak okot kritikára, de sok újdonságot akkor sem láttam abban, ami történik. Most viszont mindenhonnan attól hangos a még…..
Amerikai Plán John Adams 2018.12.17 13:01:39
Az HBO 2009-es minisorozatára egy kedves barátom hívta fel a figyelmem, akinek összehasonlíthatatlanul jobb ízlése van, mint nekem. Ez nem csak a filmekre terjed ki, de a szépirodalomra is. Utóbbira csak egy példa: én Esterházyt még csak-csak olvasgatok, de neki Krasznahorkai László az egyik…..
Egy ideje már számomra is nyilvánvaló, hogy tartalmi szempontból teljesen érdektelen, mit mondanak a jelenlegi rezsim ideológusai. Nyilván van köztük, aki komolyan gondolja, amiket beszél. Még azt is megkockáztatom, hogy vannak egymással rivalizáló ideológiai, közpolitikai ajánlatok is a rezsimen…..
Nem leszek túlságosan népszerű, azt hiszem, ha bevallom, hogy az első világháború végének 100. évfordulója, a Monarchia összeomlása, a számos új közép-európai állam függetlenségének kikiáltása és az őszirózsás forradalom kapcsán nekem először nem Trianon jut az eszembe, s egyébként is vegyes…..
Egy kedves barátom (aka aggódó állampolgár, szakértő, Soros-bérenc: kinek hogy tetszik) hívta fel a figyelmem, a Századvég folyóirat szerkesztőségének politikai alapon való lecserélése kapcsán egy igen kiváló közvéleménykutatásra, amelyet az alapítvány vitán felül békésmártoni és géfodorgábori…..
Sok érdekes tapasztalatot szereztem, amikor kilátogattam a Bem József téren rendezett ellenzéki tüntetésre. Lelkes éppen nem lettem, inkább szomorú és időként még szarkasztikus megjegyzésekre is ragadtattam magam. De érdekesnek azért lehetett mondani. A beszédekkel kapcsolatos benyomásaim inkább…..
Sose volt erősségem a tuti megmondása, az Európai Parlamentben elsöprő többséggel elfogadott Sargentini-jelentés kapcsán sem tervezek semmi nagy okossággal előállni. Jópáran már megtették helyettem és egy részükkel kifejezetten szimpatizálok. Mindenesetre eszembe jutott, hogy Orbán legutóbbi - akkor…..
Az elmúlt hónapok egyik legabszurdabb fejleménye az, hogy a minisztérium rendeletileg kívánja felszámolni az úgynevezett társadalmi nemek tanulmánya (gender studies) mesterképzést. Egyebek között attól olyan abszurd az ügy, hogy alig vannak intézményileg érintettek, tehát a nem kormánypárti…..
Fekete Balázs írt egy nagyon furcsa cikket az Azonnalin és arra gondoltam, hogy milyen érdekes, hogy nem sok értelme van annak, amit ez a minden bizonnyal nagyon okos ember írt. Igyekszem röviden le is írni, miért gondolom így. Ha jól értem, az írása arról szól, hogy nagyon betalált egy…..
Tegnap este hallottam először, hogy valami készül az akadémiai kutatóintézetek körül. Körülkérdezgettem, senki sem tudott semmit. Ma pedig már tele van a sajtó vele. Ez gyors volt. Érdekes, hogy senki sem tudja, mi fog történni. Csak az világos, hogy az MTA-t mint független intézményt meggyengítik,…..
A választásokhoz közeledve önkéntelenül is felmerül a kérdés, miért nincs ma Magyarországon jobbközép politikai erő, amire sokan szavazhatnának jó lelkiismerettel. Nagy megmondásokra nem lehet tőlem számítani, de van pár tippem: 1. Amikor ilyennel valakik az utóbbi másfél évtizedben…..
Ahogy közeledik a választások napja, úgy növekszik a hisztéria az ellenzéki együttműködés körül. Ezt egyre csökkenő érdeklődéssel és egyre nagyobb derűvel figyelem. Az alábbiakban azt szeretném röviden elmondani, miért javaslom ezt az attitűdöt mindenki más számára is. 1. A Fidesz majdnem…..