Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peter Kerekes

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az utóbbi néhány hónapban több cikk is megjelent arról, hogy az ingatlan-, azon belül is a telekárak fékezhetetlennek tűnő emelkedése miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy a települések zártkerti övezeteiben vásárolnak maguknak telket és azon építkeznek. A zártkerti övezetekben található…..
Peter Kerekes 2022.01.25 08:17:26
Jó a cikk és a téma is.
@bordon: Ne haragudj, de sértő a gyermekekkel kapcsolatos, ápolatlanságot felhozó példád. A lakhatási körülmények csak egy, igaz fontos része a személyes tisztaságnak. Mi, nagyvárosból helyszűke miatt kötöltöztünk zártkertbe és 20 évet éltünk ott, öt gyermekünkkel, igaz fejlettebb, komfortos "gazdasági épületben". Az utca homokos, sáros volt, 1,5 km távolságban az óvodától, iskolától, közérttől és nem autóval jártunk. Ennek ellenére nem voltunk koszosak és szagunk sem volt. A további kiegészítésem, hogy pont 45 m2 volt a házunk alapja, de három szint miatt ez 120 m2 volt, így nem volt helyszűke sem.
Ami a cikkből kimaradt: hogy a belterületi és külterületi ingatlanok adásvételekor nincs a lakásátírási és egyéb kedvezmény, az eladott belterület után szja, a vásárolt külterület után, besorolástól függően a teleknél ("kert" ill. egyéb) 2,5%, az épületnél 10% az átírási illeték (külön nyilatkozatban megbontva), de ezek változhattak. A jelzáloghitel is nehézkes volt, nem fogadták el a friss adávételi szerződésben az összeget, ami amúgy belterületi ingatlannál akkor 2 évig elfogadott volt. Zártkerteknél mindig kértek értékbecslést (megjegyzem érthető). Ami még fontos, hogy a távolság, a bejárás (orvos, mhely, komolyabb intéznivalók, szórakozás stb.) költsége és időtartama, ha autóval történik, de a Volánbusz, HÉV, vasúti bérlet (több embernél különösen) is komoly idő és költség is.
Mi 20 év után kivonattuk a telket, a gazdasági épületet pedig (földmérővel rajzoltatva, nyilatkozatokkal, energetikai tanúsítvánnyal, külön eljárásban) lakóépületnek nyilváníttattuk és normális áron eladtuk. Igaz, hogy ez Pest megyei település és a 20 év alatt lett teljes közmű, szemétszállítás, közvilágítás (egyedül az utca maradt homokos) is lett. A környékünkön kb. 20% volt a hasonló, télen-nyáron lakható, komfortos ház, a többi kalákában épített, hétvégi ház, de a nagy telek, a szép környezet, a csend (persze ez relatív a kakasok, kutyák, flexek miatt), de állandó városi zaj, szmog nincs. Én úgy gondolom, hogy, persze kellően mérlegelve a szempontokat érdemes elgondolkodni ezen a fajta lakhatáson, mi nem bántuk meg.
Az utóbbi időszak minden függőségnek kedvezett, de mind közül kiemelkedik az online vagy internet függőség, hiszen a digitális oktatás „legálissá” tette a számítógép és az okoseszközök használatát. Az első számú probléma nem a tartalom, hanem maga a monitor! A mai eszközök használatát nem lehet…..
A 11 éves Jordan Reeves nyomtatott műkarja sokakat inspirált tavaly. Az ambiciózus kislány szinte teljes bal kar nélkül született, karja a csukló felett kezdődik. Nyomtatott végtagját Amerika-szerte bemutatta, Disney rendezvényen is részt vett, az Autodesktől és a Dremeltől pedig…..