Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hmkert

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan nem tudják megtenni, hogy minden héten ellátogassanak a szeretteik sírjához. A Halottak Napja közeledtével nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani: olyan növényeket fogunk a mostani posztunkban bemutatni, amelyek kevés gondozást igényelnek. A felsorolásban elsősorban örökzöld növények…..
A tavaszon kívül az ősz a másik olyan évszak, amikor a legtöbb munkánk van a kertben. Többek között ilyenkor kell előkészülnünk arra, hogy tavasszal újra pompázzanak kedvenc kerti növényeink.  Az alábbiakban a sok teendő közül kiragadunk és felsorolunk 5+1 őszi kerti munkát: 1. Szedjük össze a…..
A zöld a természet és a harmónia színe, a tavaszt, örömöt és a reményt szimbolizálja. Nemhiába vonz mindenkit a szép zöld fű látványa.  Lássuk, mit kell tennünk, ha mi is szép zöld gyepet szeretnénk látni jövő tavasszal a kertünkben. 1. Ha gyomos a füvesíteni kívánt terület, akkor végezzünk a…..
Az előző blogbejegyzésünk folytatása következik, a kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, menta és kapor bemutatásával. 6. Kakukkfű (Thymus vulgaris) A kakukkfű évelő, örökzöld növény. Napfény- és melegkedvelő. Meleg, száraz, köves folyópartokon, füves réteken vadon nő. Kicsi fehér vagy lila virágait…..
Sokszor nem is sejtjük, milyen nagy kincseknek vagyunk birtokában, ha a kertünkben fűszer- és gyógynövényeket termesztünk.  Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakrabban előforduló fűszernövényt és azok felhasználási területeit: 1. Levendula (Lavandula angustifolia) Legkedvencebb fűszernövényünk a…..
A Feng Shui eszközei közül a szimbólumok a leginkább vitatottak.  Nem kétséges, hogy a Távol-Keleten a szimbólumok széles tárházát alkalmazták (és alkalmazzák), azonban a szimbólumokhoz rengeteg hiedelem és babona is kapcsolódik, ebben áll a vitatottsága. A szerencse szimbólumait megtalálhatjuk…..
A pozsgás növények sivatagi környezetben is megélnek, nagyon jól tűrik a szárazságot. Tápanyag igényük nem nagy. Mivel napfényben fejlődnek a legjobban, ezért ültethetjük őket sziklakertbe, vagy napos, sziklás rézsűre is.  A pozsgás növényeknek nagyon kevés víz is elegendő az életben maradáshoz.…..
Az illatok nagy hatással vannak a hangulatunkra és az érzelmeinkre, de úgy gondolom, ezt már sokan meg is tapasztalhatták. Most, hogy itt a tavasz és közeleg a nyár - a sok napsütés mellett - kellemes illatok tömkelege áraszt el bennünket, ha kimegyünk a természetbe.  Az ember alapvetően törekszik…..
Némi akadályba ütközhetünk, ha olyan növényekből szeretnénk sövényt kialakítani a kertünkben, amelynek semelyik része nem mérgező és nem szúrós.  A közismert fagyalnak (Ligustrum ovalifolium) a levele, termése és kérge enyhén mérgező, a puszpángnak (Buxus sempervirens) a levele enyhén mérgező, a…..
A Feng Shui nagy figyelmet fordít a jin és a jang energiák egyensúlyára.  A nőies, puha, lágy, kerek, íves formák képviselik a jin, míg a férfias, kemény, merev, egyenes, sarkos formák a jang energiát. Így a kertben a gyep, a lágy, törékeny növények testesítik meg a jin energiát, míg az erőt…..
A hangok:  A színeken kívül a hangoknak is nagy hatása van ránk.  Általánosságban elmondhatjuk, hogy  - a jang, azaz a magas, erős hangok gyorsítják a Csi mozgását, és élénkítenek; - a jin, azaz mély, gyenge, tompa hangok lassítják a Csi mozgását, és megnyugvást okoznak.  Az alábbiakban…..
Mai bejegyzésünkben a színekről, mint Feng Shui eszközről lesz szó.  Minden kétséget kizáróan nehezen tudnánk elképzelni a világot színek nélkül. Mindannyiunkat elkápráztat egy méregzöld színű pázsit, azúrkék tenger vagy egy levendula mező látványa.  Térrendezés, lakásfelújítás vagy építkezés…..
Ki ne találkozott volna azzal a problémával (főleg kertes házban lakók), hogy hangyák jelennek meg a rendszeresen takarított konyhájában? Gyermekes szülő révén megtapasztalhattam, mik a "háziállataink" kedvenc ételei. Szinte rögtön a hangyák eledele lett a gyerekek tányérjából kiesett csokigolyó,…..
Mostani blogbejegyzésünkben a baguatérképet mutatjuk be .  A baguatérkép nem más, mint egy nyolc egyenlő részre felosztott terület, amelynek nyolc területén meghatározott sorrend szerint követik egymást az 5. bejegyzésünkben ismertetett trigramok:  Baguatérkép az Ég nyomán járó sorrend szerint…..
A vakond a barátunk Az egyik tanárom mindig azt mondta, hogy a vakond a barátunk. Mondta ezt azért, mert a vakondok felássák a kertünket, megforgatják a talajt és megeszik a kártevőket: rovarokat, bogarakat, meztelen csigákat.  De mit csináljunk, ha feltúrják a kertünket?  A…..
Mai blogbejegyzésünkben a hármas vonalakat, azaz a trigramokat mutatjuk be olvasóinknak.  A második cikkünkben volt már szó a jin és jang energiákról, amikor is felsoroltuk a legfontosabb jellemzőiket. A jelölésüket az alábbiakban ismertetjük: A jang jelölése: A jin jelölése: A hármas…..
A mostani alkalommal egy kicsit izgalmasabb témával fogunk foglalkozni, ez pedig nem más, mint a méretezés.  Már az ős bölcsek is felismerték, hogy a méreteknek fontos szerepük van, kedvező vagy kedvezőtlen élményeket keltenek bennünk. A Feng Shuiban kedvezőnek számító méretek alkalmazásával…..
Mai témánk az öt mozgás. A nyugati asztrológia négy őselemet különböztet meg. Ezek a tűz, levegő, föld és a víz, amelyek tulajdonképpen az anyagi test összetevői.  A Tao rendszere azonban nem csak az anyagi test összetevőire korlátozódik, hanem túlmutat azon. Ebben a rendszerben az energiateret…..
Mostani blogbejegyzésünken a Csi-ről, valamint a Jin és Jang-ról lesz szó.  (Azért fontos ezeket az alapokat megismernünk, mert ezek mind fontosak ahhoz, hogy megismerjük a Feng Shui elveit, működését.) Kezdjük is akkor a Csi-vel! :)  Csi: A Csi nem más, mint energia, életerő. Minden élőlényben…..
Első cikkünkben a Feng Shui alapjairól fogunk írni. Bemutatjuk a célját, kialakulását, szó szerinti jelentését és hogy hogyan történtek az első Feng Shui tanácsadások.  Az a célunk ezzel a sorozattal, hogy kicsit közelebbről is megismertessük a Feng Shuival. A következő cikkekben az is ki fog…..