Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oskor.i

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rembrandt egyik legismertebb képe A zsidó menyasszony. Ami csak azért érdekes, mert lehet, hogy Rembrandt, ha ezt olvasná, azt kérdezné: milyen zsidó menyasszony? Hát ez, amikor a szépen felöltözött férfi a nő mellére teszi a kezét. Ja, az nem menyasszony, hanem asszony. Neve is van,…..
oskor.i 2021.01.22 19:14:10
S. Nagy Katalin írja ( szalon.arnolfini.hu/snk-rembrandt-a-zsido-menyasszony/ ) :

Karátson Gábor (1935) festőt, írót idézem, aki hosszan elemezte A zsidó menyasszonyt: „Mintha Isten maga festette volna, amikor észrevette, hogy a könyveit félreértik, hogy teremtése meghiúsult, ő is talán már a legvégső erejéből – nem tudom.”

A 2 kötetes regény olvasható a neten is.
magyar-irodalom.elte.hu/gepesk/anyagok/karatson/karatson.htm
Karátson Gábor: Ulrik úr keleti utazása avagy A zsidó menyasszony

"Ez a könyv a szerzőről és családjáról szól, vagyis egyszerre játszódik az egész világtörténelem idejében, az ismeretlen őskortól napjainkig, és az egész Földön, a régi Kínától a mai VIII. kerületig. Főszereplője Rembrandt van Rijn, aki, mint tudjuk, festő volt, akárcsak a szerző; Rembrandt és a Duna; és így, ha tetszik, a regény a dunai vízlépcső történetének tekinthető, allegorikus értelemben. A természethez való viszonyunkról szól tehát, vagyis, a szerző egyértelmű vonzalmai szerint, a klasszikus kínai filozófiáról, játékosan, ám szakszerűen. A kínai filozófiáról szól, vagyis, ha úgy tetszik, krimi; valami ismeretlen bűncselekmény után kutatunk, végig az egész hosszú történeten, és igazán túlzás volna azt állítani, hogy a szerző szerint maga a szerző a bűnös. Családregényről van tehát szó, egy házaspárról, egy házasság történetéről, a szülőkről és gyermekeikről, arról, hogy mit is csinálunk mi ma itt, e világon."

(A XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb könyve, -mondják majd róla)
         Vidnyánszky Attila a Bayer-Huth-Szakács-féle agresszív tehetségtelen senkiháziak nyelvét beszéli. Minden hatalom az övé, lassan a teljes magyar színházi életet ellenőrzi, de közben papagájként ismételgeti azt, hogy vissza kell venni a zsidóktól a Színművészeti Egyetemet. A…..
  „Amilyen az Adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten. Ezek nem finnyásak. Vidnyánszky Attila lett a Színművészeti ura. Kultúrharc a javából. Pusztuljon a nyitott, szabad művészet és kultúra! Jöjjenek a pártkatonák! Lehet így is. Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig…..
fáymiklós Hebrentsch 2020.07.26 07:42:17
Molnár Gál Péter, ha jól emlékszem, némi féltékenységgel nézte Bächer Iván tárcaírói sikereit. Az biztos, hogy egyszer azt mondta, onnét látszik, hogy amit Bächer művel, az nem igazi irodalom, hogy folyton gondban van a nevekkel, soha nem érződnek valóságosnak az alakok anyakönyvi értelemben. Senkit…..
oskor.i 2020.07.26 19:14:01
@stolzingimalter: jó volt ma Bächert olvasgatni a bejegyzése okán. Köszönöm!

A VÁROS ,1986-ban megjelent első kötetében található Prológ című versét ajánlom olvasásra/újraolvasásra minden verset szerető blogolvasónak.
oskor.i 2020.07.26 10:20:34
www.antikvarium.hu/konyv/molnar-gal-peter-bacher-ivan-helyek-457830
A könyv végén két írás: Bächer M.G.P-ről, és M.G.P. Bächerről.

(a linkben olvasható a könyv tartalomjegyzéke!)
    A kormánypárti sajtóból egyelőre nem lehetett megtudni azt, hogy ma az Európai Parlament 465 szavazattal 150 ellenében 62 tartózkodással, tiszteletteljesen visszabaszta az Európai Tanácsnak az ő javaslatát arról, hogy Orbán haverjainak a zsebét akkor is tömjék tele uniós zsetonnal, ha esetleg…..
               " Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőkéntteremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekrőlle nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz,valamint a jog a…..
ras2 Olvasónapló: Cseh Tamás 2020.01.04 16:24:01
Bérczes László beszélgetőkönyve. "A szmoking csábító ruhadarab. Farmerben jártunk egész életünkben. Igénytelenül, egyformán. De aztán harminc-negyven év után az első zakót mégiscsak megszereztük valahogy, és rájöttünk, milyen jó benne járni. Vannak nyáron ezek a lezser ruhák, amiket mindig látni a…..
oskor.i 2020.01.05 18:31:54
@Dupla: a doppeldupla linkre kattintva nem jön be a blog, utólag kell a https mögé, és a //elé beírni a kettőspontot (:).
Leírva helyesen van,de mégse működik.

vagy csak én voltam ügyetlen?
     Bencsik Gábor hivatásos pöllencs magyarázta el, hogy tulajdonképpen teljesen megérdemelten nyugdíjazták 2011-ben TGM-et, hiszen még doktorija sincs.  Korábban Megadja Gábor, még Nemdoktor Megadja Gábor formában tette meg ugyanezt. (TGM-et büdösrománozzák Bencsik facebook oldalán a rezsim…..
oskor.i 2019.12.28 15:33:59
Ez a TGM írás 2002-ben jelent meg az Élet és Irodalom 52. számában.
(Azóta évente - mintegy leltárt készítve -, figyelmesen újraolvasom.)

Tamás Gáspár Miklós
Némi folytonossági hiány a szókincsben

Mikor láttad legutóbb komolyan emlegettetni a következő kifejezéseket:

...a meghatottság, az elérzékenyülés, a rajongás, a csodálat, a szívet tépő zokogás, az emésztő szenvedély, a töredelem, a vezeklés, a zarándoklat, a büszke magány, a mélység, a magasság, az elkötelezettség, a szolgálat, a lázadás, az alázat, az önátadás, a virrasztás, az ima, a szorgalom, a buzgóság, az iparkodás, az önmegtagadás, a nagylelkűség, a bőkezűség, az áldozat, a tisztelet, az áhítat, a megtérés, a hitehagyás, a szakítás, a számkivetettség, a gyötrelem, az átok, az ábránd, a gyöngéd tűnődés, a merengés, a báj, a könnyes emlékezés, a képzelet játéka, az öncélú hóbort, a harag könnyeire fakasztó fölháborodás, az ellenállhatatlan vonzalom, a bevallhatatlan vágy, a tevékeny részvét, az elvonulás, a figyelem összpontosítása, az elmélyülés, a műélvezet, a zongorakivonat-olvasás, az önsanyargatás, az aszkézis, a koncentrált gyönyör, az önkívület, a kéklő távol, a testidegenség, a sejtelem, a jeges mámor, a holdvarázs, az erotikus vacogás, a dac, az álomba fúlás, a csakazértis, a harci láz, a mértani szellem, a történeti érzék, a szisztémakényszer, a mélabú, a gúnykacaj, a koldusgúnya, az eretnekség, a bűnvallás, a hitvallás, a pártütés, az előkelőség, az elsőbbség, a frissesség, az ódonság, az édes kín, a fájvirág, a könny áztatta vánkos, az eszkhaton, a szelídség, a harisnyakötőbe rejtett tőr, a kulcscsont, a halovány csukló, a karcsú boka, a bús bajusz, a kézelőgomb, a veszendőség, a szív...
oskor.i 2019.12.28 16:24:30
@kemény keleti kommentelő:
semmit. *

(A "történeti érzék" szótárhiányán csodálkozom, de lehet tisztelni egy embert ezzel együtt vagy ez nélkül is... )

*Vagy sokkal többet.
Olvasta például Karátson Gábor regényét:
magyar-irodalom.elte.hu/gepesk/anyagok/karatson/karatson.htm
         Tizenötödik éve járok a Katonába. Meg az Örkénybe, meg a Radnótiba, még a Nemzetibe is, oda már ritkábban, de azért még mindig többször, mint egy átlagos fideszes közíró vagy helyettes-államtitkár. Valahogy főleg a Katonába járunk, szerintem már ismernek bennünket, mi vagyunk azok, akik…..
ras2 BAGázs 2016.05.09 22:22:32
„Ilyet soha ne kérdezz, mert többé nem lesz hozzád bizalma” – figyelmeztet Emőke, és a mindig mosolygó Léna is komoly tekintettel bólogat hozzá, miután azt kérdeztem egy felnőtt gyermekére panaszkodó roma asszonytól, hogy miért lett ilyen a lánya. Szituációs játék a BAGázs Egyesület mentorképző…..
       Oszinten megmondom, nem nagyon erdekel, hogy hany szobra van Lukacs Gyorgynek a Szent Istvan parkban. Nulla, egy, ketto, tizennegy...      A budapesti kozgyules leszereltet egy Lukacs-szobrot a sok kozul, es ennek indoklasaban szerepel a kovetkezo mondat :     " 1945 után világhírnevét…..
oskor.i 2017.01.30 23:35:28
Forrás folyóirat 2017. 1.szám, pp. 75-92.

www.forrasfolyoirat.hu/

Lengyel András A „tizedeltető” Lukács György (Egy politikai folklór-szüzsé történeti hátteréhez)