Regisztráció Blogot indítok
Adatok
petimegmondja

0 bejegyzést írt és 731 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar őstörténet kérdései a mai napig erősen megosztják a hazai történész-társadalmat: több elmélet (úgynevezett "iskola") létezik ugyanis, melyek mindegyike más megközelítéssel vezeti le, hogy mikor, hogyan és hol formálódtunk néppé, illetve hogyan jutottunk el a Kárpát-medencébe. Róna-Tas…..
Egy új tanulmány szerint kétoldalú napelemekkel és a nap pályájának egytengelyes követésével lehet a legnagyobb hatásfok növekedést lehet elérni a költségtakarékosság szempontjából, írja a Anthropocene Magazine. Forrás: Google A most alkalmazott átlagos napelemek rendszerint egy oldalon…..
petimegmondja 2020.06.22 14:11:14
@gigabursch: Ezt a problémát már régen megoldották az osztrákok. A hegyekben építenek két tározót, a felesleges napárammal felpumpálják a vizet a felsőbe, majd a csúcsidőszakban leeresztik és áramot fejlesztenek vele.
Mostanában sokfelé jártunk régi képeken: a Moszkva téren, Soroksáron, a Duna-parton, a Hegyvidéken, de a zuglói hálózat kimaradt - és "zuglói" alatt most az Erzsébetváros északkeleti csücskén át egészen a Keletiig járó Thököly úti villamosvonalat, és az arról kiágazó vonalakat értem, melyek…..
Elvesztette a sussexi hercegnő az első kört abban a jogi eljárásban, amit a Mail on Sunday újság ellen indított - adta hírül a brit sajtó. A lapot és kiadóját Meghan azért perelte be, mert előbbi nyilvánosságra hozott egy kézzel írt levelet, amit Meghan az édesapjának küldött. Justice Warby bíró…..
petimegmondja 2020.05.05 16:22:38
@nofret:
Mert ez is a műbalhé része.
Az, hogy a "magánélet megsértését" nem dobta ki egyből, még messze nem jelenti, hogy meg is fogja ítélni. Simán el tudom képzelni, hogy csak tárgyalni akarja, hiszen mégis csak a királyi ház tagjai a felperesek. És hát pont ez a legfontosabb kérdés, hogy meddig ér a magánszférája a közpénzből bohóckodó királyi közripacsoknak.
A Sussexek is ezt a gordiuszi csomót próbálják átvágni. Az amerikai Hamupipőke szeretne egyfelől hercegnő lenni, de csak akkor, amikor ő akarja, mert ő úgy tanulta Walt Disney-től, hogy ez így működik és nem akarja elhinni, hogy a való életben nem...
petimegmondja 2020.05.07 00:07:28
@nofret: Jaj, ne legyünk már se naivak, se álszentek..! A "bulvár" azért bulvár, mert arról ír, amire a népek nyála (és pénze) csorog. A suttyó tömegek, akik ezekért a szennylapokért pénzt adnak, erre vevők. Ha a néphangulat nem lett volna ellenséges a csajjal szemben, akkor a sajtó sem az ekézésére ment volna rá. Harry hozta a szokásos második herceg szerepét és párválasztását. A sajtó meg hozta az ilyenkor szokásos ekézést és indiszkréciót.
Majd pont a Mail vagy a Sun ne hozna le egy ilyen szaftos kis botrányt, mint a Markle és a lánya közötti konfliktus?! Ugyan már! Semmiféle megállapodás nem volt, csak nagyon rosszul jöttek ki a Diana-balesetből és a nép sokáig nem volt vevő a trónörökös fiúk dolgainak bő kiteregetésére. Ez úgy a bátyó esküvője környékén ért véget és mivel Harrynek már korábban is voltak necces dolgai, kiváló alany volt a család új fekete bárányának (András után) szerepére. Meg (harcos amcsi u.n. erős nő) meg ügyesen beleállt a sajtóval való keménykedésbe és az üzletük rontásának kísérleteibe, amikor nem rajtuk keresztül tolták ki a különböző életeseményeik fényképeit. Na erre mondta a brit sajtó, hogy ha Te konkurens vállalkozást akarsz csinálni, akkor "kard ki kard", mi is eldobjuk a kesztyűt. Szerintem nem pont ez volt a Sussex Royal üzleti tervében...
Magyarként is bulizhatott valaki a Sportuszoda leeresztett medencéjében, csak összeköttetések és sok pénz kellett hozzá...
1982. február 12-én adták át a Budapest Sportcsarnokot, ami 1999. december 15-én vált a lángok martalékává. Történet a szovjet példától Puskás öcsin át a karácsonyi képeslapokig.  ..
petimegmondja 2019.12.15 22:40:47
@Kataj: Hát, nekem először a fia, a Dani mesélte röhögve, hogy az apja volt a hunyó és utána mekkorát kaszált, majd a Tomi anekdotázta el a többi részletet kicsit később... Szóval az infó első kézből van.
Ennyi év után meg egyébként is, csak a történeti hűség kedvéért írtam le, hiszen bármi is legyen az igazság, büntető- és polgári jogi szempontból már minden elévült.

Azért szívesen végignéztem volna azt a leltározást a beszakadt tető romjai alatt...

kep.cdn.indexvas.hu/1/0/36_cbb6a3b884f4f88b3a8e3d44c636cbd8/536971_0bfd5fd8ed2c666ad2fe5d82639fa7e6_wm.jpg

Az épület életveszélyessé vált. Senki be nem tehette oda a lábát, szóval nem tudom, ugyan ki mérte fel a "kormos-füstös készletét"...
1983. szeptember 28., a hónap utolsó szerdája Hazánk vendége Mihail Gorbacsov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára..
petimegmondja 2019.12.04 00:11:36
petimegmondja 2019.12.04 00:15:09
@petimegmondja: megszállta Grenadát...
Egy beteljesületlen szerelem legendáját és egy időkapszulát rejt magában Magyarország egyetlen piramisa.  Saját fotó..
petimegmondja 2019.11.13 08:41:39
petimegmondja 2019.11.13 08:41:42
@Csatangoló: A piramis, az piramis. Egyébként, ha már kőpiramis, akkor abból is van egy valahol a Balattonfelvidéken és egy a Pisiben is. Mindkettőnél a '70-es években jártam gyerekként, így pontos helyszínre nem emlékszem, viszont mindkettőt megszállottak építették évtizedek alatt, kőről-kőre...
Határátkelő Nokedli ketchuppel 2019.10.12 06:30:00
Vajon miért zártak be sorra külföldön a magyar éttermek, melyek között akadt kifejezetten híres és sikeres is? Az a baj, amikor identitását veszíti egy hely vagy valami más lehet mögötte?..
petimegmondja 2019.10.17 22:56:12
@CdA: @Herr Géza: A fontosabb elnevezések a francia konyhában a királyi- és főúri konyhákból erednek. Nagyon sok tiszteletből született. A "Bavaroise" azért nőnemű, mert egy bajor hercegnő tiszteletére (VI. Károly menyasszonyának), annak lagzijára készítették először Franciaországban. Alapjául egy középkori bajor étel, a "Milchsulz" szolgált, ami egyfajta puding volt. Az újkorban (Carême és Escoffier idejében) már bavaroise volt minden, ami zselés volt és édes.
petimegmondja 2019.10.17 23:10:06
@Arthamyr: A francia-krémes is egy érdekes történet. Közvetlen eredete a francia Mille-feuille (ezer lap). Ennek eredetére van néhány érdekes megoldás. Egy híres angol szakkönyv egyenes magyar, szegedi eredtet jelöl meg (szegedi torta). A valóság inkább az, hogy a Földközi-tenger egész térségében elterjedt filo-tésztát valószínűleg Carême töltötte meg először a fentebb említett bajor-krémmel.
Új nyomra bukkant a portugál rendőrség a világ egyik leghíresebb gyerekeltűnésének ügyében, melyben 12 kereséssel töltött év, 2 ország rendőrsége és számtalan magánnyomozó cég bevonása sem hozott eredményt. Eddig. A 3 éves Madeleine McCann 2007. május 3-én rejtélyes módon tűnt el - Fotó: BBC…..
petimegmondja 2019.10.04 13:36:42
@Hortenz:

Ez mindig csak feltételezés volt. Sosem bizonyították. Hát ezért...
Nincsen akciófilm kaszkadőrök nélkül. Ők azok a „láthatatlan” stábtagok, akik sokszor életük kockáztatásával viszik tökélyre a legizgalmasabb jeleneteket. Még az olyan filmeknél is, mint amelyekben Tom Cruise vagy Jackie Chan játszik, szükség van a kaszkadőrök szakértelmére. A szereplőkkel együtt…..
A Borghild-projekt A szexualitásnak, a meztelen test bemutatásának, az árja testkultúra részeként mindig is volt helye a Birodalomban. A tökéletes állampolgárok létrehozásának tervéhez - akik majdan benépesítik a meghódított végtelen keleti területeket - nem lehetett a női és férfi test látványát…..
petimegmondja 2019.08.01 08:24:31
@acycloren:
Ehhez képest elég nagy tömeg szokott lenni mostanság is július-augusztusban a horvát FKK kempingekben... Inkább a mobilon kéznyújtásnyira lévő netes pornó miatt kicsúszott a mainstream közbeszédből és megint az, ami az eredeti funkciója...
Hamár úgyis kecske a téma, lássunk egy másikat! Soha nem ettem kecskét, hát még gidát! Barátunk, akinek dílere van, eldicsekedett, hogy vett egy kecskegidát konyhakészen. Velem ilyen még nem fordult elő, megkértem hát, hogy nekem is szerezzen egyet. Az alábbi dolgokat kaptam (a belsőséget nem is…..
petimegmondja 2019.07.27 09:25:13
@hypochloride: Azt a "szabadon"-t mennyire kell szó szerint érteni? Nem rágnak le mindent a veteményestől a bokrokig? Tényleg érdekel.
Különleges egytálétel ez a leves. A perzsa konyha alapja az aash, ami hüvelyesekből és zöld fűszernövényekből áll alapvetően. Ez a verzió most lencséből és rizsből. Az aash mindig sűrű, majdhogynem főzelék állagú. És nagyon ízes, fűszeres, kissé savanykás, pikáns. Minden hozzávaló könnyen…..
„Az emberiség megszokta a szegénységet s nem is tud másként; erőteljes egyéniségek aztán időnként megmagyarázzák neki, hogy időszerűen milyen célból szegény, s ezt legtöbbször hálásan el is hiszi; de ez aztán miden. Bölcselmi szempontból teljesen közönyös, hogy az emberek egy új termelési rend…..
Elég nagy port kavart, amikor egy 3 Michelin-csillagos séf le akart mondani a csillagokról. Erre is izgalmas válasz jött, miközben 3 legendás séf is szomorkodhat Franciaországban...
petimegmondja 2019.01.23 10:15:25
@Attilajukkaja:

Azért lássuk be, hogy maga a "ne szerepeljek" kérés is a PR része volt és azt a szakmában terjedő hisztit akarta kihegyezni vele, ami arról szól, hogy a Michelin baromira túlnőtt az adott éttermet ajánló, vagy nem ajánló kalauz mivoltán és már jóideje sokak számára az adott étteremről szóló értékelése a pápai kinyilatkoztatással egyenértékű. Ugyan ennek a vetülete, hogy a Michelin ugyan azt játssza, mint a Google. Nem határozza meg pontokba szedve a szempontrendszerét, csak informálisan nyilatkozgatnak ezt-azt, amiből azután a nagyravágyóbbja próbálja leszűrni, kisilabizálni, hogy akkor pontosan mi is kell ahhoz, hogy ő 1-2-3 csillaghoz juthasson (akárcsak a Google keresője találati listájának tetejére jutáshoz).
A "ne legyek benne" mozgalom lényege annak az inszinuációnak a kimaxolása, hogy a séfek már nem is a vendégeknek főznek, hanem kizárólag arra edzenek, hogy ha megjelenik a Michelin-inspektor, akkor annak olyan produkciót nyújtsanak, amivel mintegy teljesítik a michelin-csillag(ok) kritériumait. És ők, akik "nem akarnak benne lenni" ettől látványosan és markánsan elkülönülnek, mert ők "valójában pont, hogy kizárólag az eredeti szellemiség szerint, csak a vendégeknek főznek, csak ez "éppen valahogy" egybe esett a Michelin szempontrendszerével, de ők amúgy pont lesz@rják, mert ők nem...".
Mindez persze csak egy baromi nagy képmutatás és leginkább az van mögötte, hogy már a 2-3 csillagosok közül is ki kell tűnni valami extrával és ennél jobb nem jutott az eszébe...
petimegmondja 2019.01.23 17:34:00
@Attilajukkaja:

Úgy látom, hogy a szemantika nem az erősséged.

"Vagyis nincs sok értelme?"

De! Pont ennek van értelme. Mivel a vendégek szempontrendszerét sem lehet egységes pontokba szedni, pont az a lényeg, hogy ugyan szubjektív vélemény jelenik meg a kalauzban, de ez nagy átlagban megbízható vélemény. És igen, ahány inspektor, annyi vélemény. Ezért mennek egy előszűrt helyre azután többen és többször.

"Én meg azt hittem, hogy ahhoz teljesíteniük is kell."

Az is szubjektív megítélés kérdése, hogy van-e értelme annak, hogy egyesek mintát keresnek az értékelésekből és azután egy ilyen "minta-délibábot" kergetve reménykednek a csillagban, azt gondolván, hogy a csillag elnyerése csupán a képzelt feltételek TELJESÍTÉSÉNEK kérdése.

"Mi alapján mondasz ilyesmiket megbecsült séfekről????"

Most milyeneket? Én az inszinuációról beszéltem, márpedig minden "nem akarok benne lenni" nyilatkozatnak eddig az volt az alapja, hogy az illetőnek "elege van abból, hogy nem a vendégeknek, hanem a Michelin (képzelt) szempontrendszerének főz" és "most már elege van ebből a stresszből, inkább a vendégekre akar koncentrálni". Mintha az, hogy benne van a a kalauzban bármiben is akadályozná. Marhaság!

"Ez az érvelésed már ott sántít, hogy nem tudhatják, melyik vendégük a kritikus, vagyis MINDEN vendég számára tökéleteset kell alakítaniuk."

Nem én érvelek evvel. Ez az inszinuáció. Én pont azzal érvelek, hogy ennek az inszinuációnak pl. az Általad leírtak miatt sincs semmi értelme.

"A te éttermednek hány csillaga van, hogy ennyire belátsz a kulisszák mögé?"

Bár dolgoztam csillagos éttermekben, de - fogalmazzunk úgy -, hogy már jóideje "másképp" látok be a kulisszák mögé. ;)
petimegmondja 2019.01.23 21:45:51
@Attilajukkaja:

Szerintem annak a kulcsa, hogy megértsd miről beszélek, az, hogy először is rákeresel az "inszinuáció" jelentésére.

"Ezen a szinten nem."

Ó ha tudnád, hogy hányan... Emlékszem, a Gerendai pl. elköltött vagy 200 millát "szakértőkre", hogy a Costes megszerezze a csillagot.
Akárhogy is, a csillagnak nagy presztízse van a szakmában. Sokak számára nyíltan vagy titokban a megszerzése a legfontosabb szakmai cél bármi áron, amiért bármit megtennének, legyen az woodoo, szerződtetett szakértő, vagy az ördöggel kötött szerződés... Ismerek vagy 30+ olyan consulting céget, ami erre szakosodott.

"Nem tudom, ezt honnan veszed, de ez csak egy rosszindulatú spekuláció. Nem több."

Talán nézd meg a videókat, olvasd el a nyílt leveleket! Azokban van szinte szóról szóra leírva. Nem én találtam ki.

"Ez nekem úgy hangzik, mint akinek kicsit savanyú a szőlő."

Nem értem, ezt honnét veszed. Én sosem akartam meghalni a csillagért. (Főleg, miután a 42 éves kollégám mellettem kapott infarktust és hiába élesztettem újra, néhány óra múlva meghalt a kórházban.)
Már miért költözne el valaki Dániából, ami sok felmérés szerint a világ egyik legjobb országa? Számtalan oka lehet ennek, mindenesetre Balázs hat év után döntött úgy, hogy ideje változtatni. Ugyanakkor posztja nem csak ezért érdekes, de azért is, mert úgy gondolom, bizonyos…..
petimegmondja 2019.01.23 11:28:48
@Kövérmadár [swe]:

Egyébként, hogy valamelyest pozitív hangvételűt is írjak, a '80-as években pont ilyenek voltak az akkor menekülő tamilok. 30+ év alatt mára ők is beilleszkedtek. Csak idő kérdése és a Téged idegesítő szomálik is megváltoznak.
petimegmondja 2019.01.23 17:00:04
@Kövérmadár [swe]:

Abszolút félreérted ezt a helyzetet. Totálisan indifferens, hogy Te otthon a négy fal között, esetleg hasonszőrű elvbarátaid között mit gondolsz.
A lényeg, hogy a toleráns többség köszöni, de nem kér abból, hogy ez a közbeszéd szintjén megtűrhető legyen. Hiheted, hogy ez a liberálisok véleményterrorja, de valójában ez az össztársadalmi konszenzus a II. világháború óta, tekintettel az annak idején történtekre.
Szóval, ezt a fajta "véleményt" nyugodtan tartsd meg magadnak és nem igaz, hogy nem sértesz törvényt, ha "bátran" kimondod, mert az "emberszabású" és hasonló jelzők használata adott bőrszínű emberekre Európa nagy részén törvénybe ütközik.
petimegmondja 2019.01.23 17:04:36
@Kövérmadár [swe]:

"ha valaki vet a torvenyek ellen, azt ki kell vagni azonnal az orszagbol. Haza kell kuldeni akkor is, ha ott eppen haboru van"

Szerencsére, ezt a populista hülyeséget a nemzetközi menekültügyi konvenciók nem engedik és a józan ész talaján álló többség soha nem is fogja megengedni...
Van az úgy, hogy néha megkérdőjelezi az ember azt, ami eddig sokat jelentett neki. Felmerül a kérdés: miért fontos ez nekem? Számomra az Apple termékek jövőjének kutatása egy hobbi. Valami, amit élvezek csinálni, nem jelent plusz megerőltetést. De van olyan is, akinek az…..
petimegmondja 2019.01.01 16:08:02
@erkölcsi hulla:
Ebből azzal tudok egyetérteni, hogy azoknak, akiknek egyébként kihívást jelent az Android kezelése is, azoknak tökéletes az iOS. A 87 éves anyukám egy hét alatt megtanulta kezelni az iPad Air 2-t és utána már az Androidos telefon meg se kottyant neki. A nejem androidos tabletjével folyton nekem kellett foglalkoznom. Most már neki Air 2-je van és azóta talán ha egyszer kérdezett valamit...
[update: 2019. december:] Idén is készül belőle, máris rendelhető! Sok hónap munkával elkészült a titkos projektem, a Világevő Térkép, egy kulináris térkép a nemzetközi konyhák leghíresebb ételeivel, amire nagyon vágytam. Íme. Külöleges igények (például konyhai fali csempe), testre szabott céges…..
petimegmondja 2018.11.19 09:32:59
@finisz:

Megint azt csinálod, amit a másik poszt alatt is; beleálltál valamibe, mint a cövek, mert volt valami homályos megérzésed és bár közben kiderült, hogy hülyeség, most már körmöd szakadtáig véded, de ahelyett, hogy bebizonyosodna az igazad, csak egyre csúszol bele a malajba.
Tolod Mackey-bácsisan ezt az "a gasztroceleb rossz, mkey?!" közhelyt, "mer' az ámátőr ne mondja má' meg!". Mer' miért ne? Mert Alkoholista Béla, a Kacsa-csárda szutykos pólós főszakácsa mennyivel hitelesebb az ő 1986-os, a 622.sz. Szakmunkás Képző Iskola által kibocsátott 2,2-es átlagú Szakmunkás Bizonyítványával? Mert ő ki tud hozni egy kiló combból 22db tányér méretű "óriás-bécsit", meg le tudja főzni az égett paprikás pörköltet, a vegeta ízű csontlevest, a fullasztóan száraz zacskós rizst, az ázott nokedlit, meg a túlfőtt szarvacska tésztát délig?
Igen, arra jól ráéreztél, hogy a gasztronómia és kulinária nem egyenlő a csillagos éttermek kínálatával, de az szakmai önteltség, hogy azt hiszed, hogy akárhogy is, a vezető szerepet a szakmabelieknek kellene játszania. Egy fenét! Ez egy össznépi kultúra, ahol mindenki azonos jogokat élvez. Egy normális világban a szakma ihletet merít a népies hagyományokból. Nálunk a "szakma" sikeresen hazavágta azt sokszínű gasztronómiai kultúrát, ami a Kárpát-medencét a háború előtt jellemezte. Mind a szakma, mind az "amatőrök" a Venesz-korszak utáni irányt keresik. magától értetődően ez számos tévedéssel és vargabetűvel jár, de ahogy "egy fecske nem csinál nyarat", úgy a szakma önmagában képtelen társadalmi szinten elterjedt új gasztrokultúrát teremteni. Ajánlom figyelmedbe Joël Robuchon könyvét. Ő sem azért kezdett a főzőműsorába, hogy megváltoztassa a franciák gasztronómiai kultúráját, hanem azért, hogy a profi technikákat megismertesse a háziasszonyokkal és ötleteket adjon ahhoz, hogy a munka mellett is változatos konyhát vihessen otthon. Az általad lenézett "gasztrocelebek", bloggerek, amatőrök tevékenysége is része az étkezési kultúránknak és már azzal is nagy szolgálatot tesznek, hogy érdeklődnek a téma iránt, utánaolvasnak, közvetítenek és a pörkölt-rántotthús uniformizált tengelyen kívülre való kirándulásra buzdítanak. Nagy szerepük van abban, hogy egyáltalán megjelent az igény a változatos ill. minőségi alapanyagok iránt. Sokszor félretájékozottak, hibáznak, butaságokat mondanak? Na és? Majd fejlődnek! Hasonlítsd csak össze a paprika tv állandó szakácsainak régi és mai dolgait! Nem mondom, hogy a Bede, a Jenei, a Serényi vagy a Magos mai dolgaitól már soha nem áll égnek a hajam, de már legalább nem folyamatosan és laposabb szögben is, mint régen. Beleszálltál Fördös Zébe, pedig a Street Kitchen még tök elfogadható és beleszálltál Mautner Zsófiba, pedig az ő véleményét még Széll Tamás is nagyra tartja. Szerintem gondold át mélyebben a véleményed...
petimegmondja 2018.11.19 09:37:37
@világevő:

Szerintem kár volt. Nem ő az egyetlen, aki így gondolkodik és fontos, hogy ezek a viták kifussanak, még ha nem is feltétlenül ez alatt a poszt lenne a legjobb helyen, de ezt dobta a gép...
Az egyik olyan étel, ami simán lehet a hely emblematikus fogása, minden látszik rajta, ami miatt izgalmas a hely: modern technológiák, klasszikus ételek, megőrizve az értéküket és ízüket, és ráadásul korrekt adagok. ..
petimegmondja 2018.11.04 20:31:09
@finisz:

Tekintve, hogy nem kóstoltad (én se), nem tudhatod (én se), hogy megvolt-e az a "plusz íz", amit egyébként a rétegzés adna, de más technikával/technológiával is elérhető. Viszont az is biztos, hogy az alapanyagok eltérő jellegéből adódóan, az együtt sütött alapanyagok egyike sem a legjobb állagában és ízében kerül a tányérra, legfeljebb egy jó átlagot lehet kihozni. A megkívánt, keresett íz külön-külön készítve is elérhető, ez csak kreativitás és szakmai tudás kérdése, viszont krémes tojás, nem túlkészült kolbász és kívül ropogós, belül krémes burgonya biztosan csak így.
petimegmondja 2018.11.04 20:59:56
@finisz: Manapság az emberek többsége a "rakott" kifejezésre a közétkeztetésből elterjedt "rakott-krumpli", "rakott-kel", "rakott-tészta" szentháromság alapján asszociál. Ezek a Kádár-kori Venesz receptúrák a nemzeti gasztrokánon, pontosabban a nemzeti gagyi meghatározó elemeié váltak. Sajnos. A háború előtti Gundel étlapján még "burgonya au gratin" néven volt rakott-krumpli található és a "rakott", "rakottas" kifejezések sem a fenti ételeket jelölték. Értem én, hogy a Kádár-kor gyermekei (és unokái) erre a fényesebb és gazdagabb gasztrokultúrára nem emlékezhetnek, de akkor legalább az 1945-2010 közötti időszakot engedjük el és hagyjuk, hogy azoknak a konyháknak, amelyek anno hatottak az ételkészítési kultúránkra, a mai, modern megfelelői is hatással legyenek és kialakuljon egy új, gazdag magyar konyha!
petimegmondja 2018.11.05 11:17:22
@finisz: Teljesen hibás narratíva, hogy egy fotóból próbálsz ízre és állagra következtetni. Ennél a konkrét ételnél az ízről csak a Jókuti tudja megmondani, hogy olyan volt-e, amilyet elvárt volna egy "rakott-krumplitól", márpedig fent erősen rajongva ír róla. Ferran Adrià ténykedése óta tudjuk, hogy bárminek bármilyen íze és állaga lehet, innentől adott ízű burgonyát, kolbászt és tejfölhabot elkészíteni még egy képzettebb magyar szakácsnak sem lehetetlen vállalkozás. Még a "rakott" íz (ha egyáltalán konkretizálni lehetne ilyesmit) elérése is megoldható tényleges rétegzés nélkül is. A tehént sem kötelező Riskának elnevezni, lehet a neve Flamingó is és máris tehén lesz a flamingó...
Ma este ismét kihirdetik a világ legjobb éttermeit. Bár a lista természetesen erősen vitatható, a hatása nem, ráadásul elég sok helyen ettem is a helyezett közül, így egy kis elemzéssel is kiegészítem az eredményeket.[várhatóan este 9h után érkeznek majd az eredmények]2016-os képem a díjátadóról…..
Erdei János eredileg sous-chefként, azaz séfhelyettesként dolgozott, aztán lehetőséget kapott arra, hogy átvegye egy fine dining étterem irányítását. Megmutatom...
petimegmondja 2018.11.04 12:23:13
@világevő: De megtaláltam. Csak úgy voltam vele, hogy "tiszteljük mások agybaját" (Rejtő után szabadon...), hátha tényleg paradicsomív...
petimegmondja 2018.11.04 12:29:33
@világevő: Oké, értem én. Ismerem a "mű" elkészülte utáni izgalmat. Az ember olyankor csak a saját nagyságán álmélkodik :), hogy milyen kis frappáns megfogalmazásokat rittyentett és képtelen elmélyülten koncentrálni, hogy meglássa a hibákat, de egy szövegszerkesztő helyesírásellenőrzője azért aláhúzza a furcsább dolgokat és ha az ember megnézi, hogy ebben most mi nem tetszik neki, akkor legkésőbb a páradik nekifutásra rájön...