Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GSF

0 bejegyzést írt és 521 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szó szoros értelemben vett katonai, harctéri képességek mellett a különböző állami repülő erők katasztrófavédelmi, mentési feladatrendszere is napról-napra fókuszba kerül, legyen szó a szlovén haderő Bell 412-eseinek EMS, SAR munkájáról (itt leszállóban a ljubljanai kórház helipadjára), vagy éppen…..
GSF 2023.09.06 20:05:43
Amit arról korábban a hivatalos szervek is beszámoltak, Magyarországon végzi ezekben a hetekben fegyvertesztjeit az egyelőre ideiglenesen, de már majdani magyar oldalszámával és felségjelzéssel ellátott, elsőnek elkészült magyar H225M SOF (80, F-ZWDZ, IRO011, 3117) Zord..
GSF 2023.04.19 09:00:36
@zord: az utolsó bekezdésedet reálisnak tartom, ezért nem értem a mainstream narratívát a mindent vissza harsogásával, mert ez ekvivalens az atomháború kikényszerítésével.

Üdv
GSF
Kisebb kihagyás után sikerült eljutni pár "klasszikus" repnapra az elmúlt hetekben, ahol külföldi tapsot kiváltó és magyar büszkeségre okot adó teljesítménnyel remekeltek a JAS 39 és Mi-24 bemutatók, meg persze a látvány mögött álló repülőkatonáink. A minket körbevevő tér érzékelése azonban nem…..
A Covid után (?) felszabadult kiállítási szezonban az ipari szereplők számos új megoldással rukkolnak elő, de a keleten lángoló tűz is sok tanulsággal szolgál arra nézve, hogy merre halad a hadviselés, milyen képességek kialakítását kell fontolóra venni egy haderő átfogó modernizációja során. A…..
GSF 2022.07.22 14:06:03
@Flankerr:
Nem tartozik ide, de csak leírjátok. Ez a blog nem erről szólna.
Kele most már biztos nem fél, hogy egyedül van a véleményével, mindenki megnyugodhat.

Üdv
GSF
Havi alaphang: egymást itató USAF KC-46A Pegasus géppár suhan el egy WizzAir Airbus alatt Somogy fölött :-o     Zord..
GSF 2022.04.08 21:27:44
@Levente B.:
Sok mindent meg lehet érteni, de ez sztem szuverenitási kérdés és nemzetbiztonsági kockázat. Felelős vezetés nem termelheti ki maga alól háborús körülmények között a saját légvédelmi rendszere legpotensebb egységét, mégha nem is mai darab, akkor sem. Elvi alapon lábon lövik magukat.
Üdv
GSF
GSF 2022.04.08 22:06:40
@gal3:
Ezért szuverenitási kérdés. Mert másra utalják magukat, lekötelezik magukat, kiszolgáltatják magukat quasi elvi alapon. Ők tudják.

Üdv
GSF
Air Power Blog Elment a mentor 2021.09.27 12:07:04
Az éjjel elvesztettük Kővári Laci barátunkat, a magyar katonai repülő szakújságírás meghatározó alakját. Mondhatjuk azt is, hogy az "alapját". Hiszen rengetegen köszönhetik neki a témával kapcsolatos ismereteiket, "légierő univerzumukat" úgy idehaza, mint a határainkon túl. Sokan azt az indíttatást…..
Függetlenül attól, hogy a megszegést illetően kit milyen felelősség terhel, úgy tűnik, tényleg kimúlik a közepes hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról kötött szovjet-amerikai egyezmény (INF), a hidegháború lezárásának talán legfontosabb lépése. Csak remélni lehet, hogy a nagyhatalmi…..
Most, hogy hétfőn (június 4.) immár magyarországi (központi) helyszínnel kezdetét veszi a Tobruq Legacy 2018 lég- és rakétavédelmi gyakorlat, ehhez illő képpel nyitom a júniusi hírbejegyzést. SzPU ül a fűben, valahol a Bakonyban. Zord..
Az Oroszországban nagyjavított Mi-17-esek hazaérkezésével és a 2017-es pótköltségvetésben a Mi-24-esek talpra állítására szánt pénzekkel bizonyosnak tűnik, hogy még nyolc évig megmaradnak a szovjet-orosz forgószárnyas platformok a honvédségben. Elérkezett a pillanat, amikor a szakmai nyilvánosságnak…..
GSF 2017.06.27 22:11:27
m.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/kecskemetrol-szallitottak-at-a-mig-29-est-a-szolnoki-reptarba-734406/

Nem gondoltam volna, hogy a 05-öst egyszer még ilyen állapotban lehet látni.

Grat! Szép munka!

Üdv
GSF 2017.06.28 13:04:31
@zord:
Van valami info ezekről a müszaki paraméterekről? Mi lehet ez? Mi változott? Sztem semmi.

Üdv
A napokban akadt a kezembe ez a beszkennelt papírkép, amit 2003. március 17-én, az iraki háború kezdete előtt két nappal készítettem a USS Truman fedélzetére érkező F-14-esről. Érdekessége és az aktualitását ehhez a bejegyzéshez az adja, hogy a VF-32 század 107-es számú gépét az STS-107 számú…..
Sok szó esik manapság a Fekete-tenger térségéről. Miért is ne vessünk hát egy pillantást arra a rádiótechnikai zászlóaljra, mely a legjobb pozícióban van, hogy belássa az Aj-Petri jajla legmagasabb pontjáról, a Bedene-Kir tetejéről? Zord..
GSF 2017.01.27 22:08:06
@GSF:
Természetesen nem, nem.mintha lenne rá időm, bár az igényem.megvolna rá. Csak mások a prioritások. A sziluett s emlékeim szerint lelőtte a 29-est. Ha ez azóta változott, ok. A sziluett rajta maradt akkor. Vagy rajta felejtették.

Az hogy ki mondja? Pont a te vesszőparopád a dezinformáció. Ez%t kérdem ki mondja? A szerbek? Nekik érdekük. A.ruszkik? Nekik érdekük. A hollandok? Nekik nem. Az USA? Nekik nem.. De ha te kutattad ki, megint más. No, az igazán független megközelítés lenne.

Szóval a felháborodásod ez egyszer félreértésen alapul.

Üdv
GSF 2017.01.27 22:34:27
@zord:
Úgy emlékeuzem, hogy kifejezetten ez volt az egyetlen nem.USA 29-es kill. Meg ugye aktualitast adott akkor neki a kecsoi 29-esekkel való gyakorlatozás is.

Nyilván fenntartásokkal kell fogadni mindent.

Nekem személy szerint egyebkent ezek a gyakorlatok közvetlen élményt jelntettek. Betegszabit vettem ki a gimiben, 99-ben asszem szeptember volt, egész héten a reptér kerítésénél voltam. First Nato gyakorlat. Szereztem eredeti 16-osból készített közös fotót, amin a Tisza felett a 29-es a 16-os kötelékeznek. Egy másik 16-osból fotozták, a gépeket felülről. A kép feket fehér, egy Joris nevű hajózó dedikálta.

Oldalszám szerint ismertem melyik gép üzemképes... És akkor még volt üzemképes gép. Na mindegy nem ide tartozik.

Szóval ha rosszak voltak az infoim, mea culpa.

Üdv
Hát szeptemberben mégiscsak a hosszú évekig elmaradt helikopternagyjavítósdi beindulása viszi a prímet... Zord..
GSF 2016.10.09 15:15:43
@Open Skies:
Ez tetszik. Ennyi. Ezeket arra használják, amire tervezték őket.
Mégha nem is kell egyet érteni a céljaikkal, technikai-technológiai szempontból ebben látom az értelmét egy légierő fenntartásának. Ilyen, amikor működik.

Ez volt kézzelfogható az izraeli 16-osok látogatásakor is. Vannak harci repülök, amit akarnak és tudnak is használni. Meg vannak kirakatlufik, van a finggereblyézés. Zárójelben: ilyet sajnos alapvetően a lator nyugati gépek esetében érzek. Pfujjj.

Üdv
Vannak olyan esetek, amikor agyonhálózott világunkban egyes információk elsikkadnak, mert "helyi túlterhelés alakul ki az átvitel rendszerében", vagy egyszerűen más vonja el a figyelmet. Ilyen a miniszterelnök múlt hét szerdai nyilatkozata is, melyben kérdésre válaszolva arról…..
Szliács, Pápa, Cerklje, Szlovákia, Magyarország, Csehország, Szlovénia és a "jó öreg" USA. Ezek a keretei az amerikai légi haderő nemzeti gárdista egységei által térségünkben végrehajtott, összehangolt, és immár határokon átívelő hadgyakorlatoknak.Panther Strike, Slovak Thunder. Perspektíva 1.:…..
Fairfordból üdvözlettel! Együtt az amerikai légierő 5. generációs összetevői. A brit GBAD-alájátszók (RAF Speadham) felfújható Sz-300-asa, alig pár száz méterre a statikuson lévő F-35-ösöktől... Az egyik közel ötven éves mildenhalli tanker mögött tépi magát a Langleyből érkezett…..
A dokumentumok rendezése folyamatos feladat, néha pedig elkerülhetetlen a mulasztások pótlása. Ezt a fotót 2007 tavaszán készítettem a Tóth Gábor alezredes, Puma-századparancsnok repülte 36-osról. Akkor persze javában megvolt még a 42-es is. A fotó pedig a Peszeki Zoltán őrnagy vezette 128-as Alba…..
Ma átrepülik a Légi Mentők Ecureuil helikoptereit Kecskemétre (?) Helyszíni jelentés. A két Mókuska a keszi 135-össel. Oldalszám, felségjel, még sárga alapon. Akár így is maradhatna. Elég időt lopott már a bürokrácia. Mögöttem az utódom. A 102-es Mókus várja pilótáját, a HA-ECA 135-ös…..
Mindig is irigyeltem a tengerészeti járőrgépek megfigyelőit, akik szebbnél-szebb, érdekesebbnél-érdekesebb felvételeket készíthetnek a világ hadihajóiról a világtengereken. Csodák nincsenek, mindenkinek tudnia kell, hogy hol a helye, így egy szárazföldi ország LégierőBloggerének is, ezért mellékelem…..
GSF 2016.04.15 12:46:05
Nyilvánvaló h a tengerészek nem szartak be a 24-esek látványától, valszeg a teljes legi tevekenyseget nyomon követték, tudtak h jönni fognak es nyilvan fotoznak. Nincs ebben semmi.

A nki vízek feletti repülest ahogy a hajozast is egyik fel sem vitatta. Ezért nincs relevanciája a tamaszpontközelében hajozott meg ilyen olyan egyezmenyt ki irt ala v ki nem. Künben az orosz is ezt szajkózná.

Ellenben az oroszokra mindig is jellemző volt az emberkedés.

Nem igazán értem minek kell ezt itthon folyton relativizálni. Zord azt mondja ez a Nyugatnak szól. Hát sztem ebben bőven benne vagyunk mi is.

Elképesztő blőd baromságokat hallottam itthon, akár ugymond szakmabeliektől az orosz technika felsőbbrendűségéről. A multkori incidens kapcsán h mindegyik tengerész felmondott meg szétzavarták a hajó rendszereit és pánik alakult ki... Fejvesztve menekülés... Katona mondta, akire a hazádat bízod, mert elhiszi ezt a fa...ságot.

Az lehet h az ami direkt generálja ezt, lehet több pénzt kérni persze, de látni kell h az orosz propaganda teljes célt ér itthon is.

Lsd az elnyűhetetlen orosz technika mitoszát. Ezt persze nem itt kell magyarazni, de hat sajat boron is tapasztaltuk ez mit jelent. (Nézzük ugyan már meg az üzemidejét egy 15-nek és 27-esnek csak a példa kedvéért. Aztán gondoljunk bele a tényleges kihasználtságba is...)

Sztem ez ami itt van ekorül sokkal messzebb mutat, minthogy legyintsünk rá.

Teljes téves helyzet értékelést, állampolgári szinten.

Persze most ez a divat. Divat "objektívnek" lenni, csak a dezinformációs örvényben minden szubjektív.

Meg kéne már érteni, hogy nincs jobb meg bal, Usa meg orosz párti, csak mi vagyunk. A mi pártunkon kell állni, a mi érdekeink szerint, és igen, lavírozva meg hintázva, mert erősebb kuyta b...ik.

Habár én nem értek mindenhez és nem is teszek úgy mintha értenék...

Üdv