Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lépes Elek

0 bejegyzést írt és 217 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez itt a kérdés. Egy titánvázas csudajárgánynál még oké, ott köt rá biztosítást a gazdája, de egy Átlag Béla valószínűleg max a családi fotókkal tudja bizonyítani, hogy övé az a Hauser. Az vajon elég? Sziasztok! Egy nagyon rövid történet: autós fellök egy…..
Ha valamire ráírják, hogy valamitől mentes, rendszerint örülünk. Mert a -mentesség azt sugallja, hogy nélküle jobban járunk. Talán azt is, hogy eddig rutinszerűen rosszul jártunk. Amikor először olvasol egy hirdetésben ecetmentes parfümről, feltételezed, hogy ez jó dolog…..
Akkor is járhat a teljeskörű kártérítés a bicikliseknek, ha bukósisak nélkül állnak fejre. Ezt mondta ki a német Szövetségi Bíróság. A kérdés egy 2011-es észak-németországi baleset kapcsán merült fel. Egy nő munkába igyekezett, amikor egy járdán parkoló autós kivágta…..
Eszem megáll ezen az országon, és a képmutatás magasiskoláját jelentő közmédián. Miután az Eurovíziós Dalversenyt egy Conchita Wurst művésznevű, szakállas, de női ruhában fellépő osztrák induló nyerte meg, az lenne a minimum, hogy ha az eseményről beszámol egy magára…..
Közgazdászok szerint ha kevesebb embernek lenne saját lakása, akkor jobban élnénk. Hogyan lehet ezt elérni? A németek megmutatják.Korábbi posztjainkban - elérhető itt és itt - bemutattunk olyan kutatási eredményeket, melyek arra a következtetésre jutottak, hogy a magas…..
aeon flux Paul Walker (1973 - 2013) 2013.12.01 05:55:00
Tragikus és sokkoló hírre ébredtem ma reggel: Paul Walker autóbalesetben meghalt. A Halálos iramban-sorozattal ismertté vált színészből talán soha nem lett akkora sztár, mint partneréből és jó barátjából, Vin Dieselből, hisz a közvélemény szerint csak egyike volt Hollywood…..
Lépes Elek 2013.12.01 20:25:14
@batboy: Én csupán a környékemen (Németországban élek) 2 VW-ről tudok, amelyek kigyulladtak sima műszaki okok miatt és 3 évesnél fiatalabbak voltak, bezzek a Teslák egyet szikráznak már bejárja a világot a hír.

Amúgy nyugodjon békében!
Jelentkezzen az, aki nem örülne annak, ha akár pár tucat sör után is kocsiba ülhetne, mert az autója hazavinné. Na ugye. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Lépes Elek 2013.09.18 10:11:03
@Schütii: A végén szerepelt, hogy kell egy ház.

Extrém esetben közelben lakó nénikének is lehet segíteni. Na jó nem marháskodom tovább.
Lépes Elek 2013.09.18 10:28:28
@Shadowbull: Nos, én versenybringázok. A dzsoggolás nem az én műfajom. Csak amolyan gyűjtőfogalomnak használtam a sport helyett.

A vicc az, hogy a sok házkörüli munka mellett sokkal kevesebb időm marad bringázásra, mint vásárlásakor gondoltam. Elhízásra sem marad :-)). Jól van ez így. Én szeretem a fizikai melót (itthon!)
Lépes Elek 2013.09.18 18:43:33
@David Bowman: Ha ha ha. Tényleg. Kényelemből vagy lustaságból nem is gondoltam végig :-)).
Svédország érdekes egy hely, politikusai nem különben képesek sajátos ötletekkel előállni (bár ugye a magyarokat ebben is nehéz felülmúlni, de ezt most hagyjuk). A legújabb megdöbbentő javaslatot a parlament szocialistákból és feministákból álló pártja, a Baloldali Párt…..
Libertarian Fel ne akasszuk? 2013.06.20 00:00:00
Annak a budapesti villamosvezetőnek az esetén háborog a magyar internet, aki felpofozott egy nőt, miután az a jármű elé lépett. A nő védelmében persze minden sajtóorgánum hozzáteszi, jó hangsúlyosan, hogy az illető angol volt, nő, és ráadásul terhes is (ami, ha jól vettem ki,…..
Lépes Elek 2013.06.20 20:29:21
Véleményem szerint a történetben nem kellene jelentőséggel bírnia sem annak, hogy nő, sem annak, hogy terhes, sem annak, hogy külföldi. Egyrészt EU-s állampolgár, tehát nem igazán számít külföldinek, másrészt a jobbra nézés bal helyett érdekes színt visz a történetbe, de annak az országnak a törvényeit és szabályait kell tisztelni, amelyikben tartózkodunk. Itt Németországban pedig szinte nevetséges vagyok, ha nőket előreengedek az ajtón, ha netán ki is nyitom neki gondolom már szekszuális zaklatásnak fogják fel páran. Ettől még hálásan mosolyognak az érintettek :-).

A villamosvezető ütött. Ezt nem lett volna szabad megtennie. Bármennyire is figyelembe vesszük az adott körülményeket, egyszerűen nem lett volna szabad ütni. A nőt el kellett volna kísérni a rendőrségra, vagy kihívni a fakabátot és hivatalos útra terelni az ügyet.

Így most talán lehetősége van a vezetőnek perre vinni a dolgot, ahol megvizsgáltathatja, hogy ki volt-e képezve megfelelően az ilyen stresszhelyzetek kezelésére és ennek eredményeként, majd eldől, hogy ő hibázott-e, vagy csak hiányos képzettségének köszönhető az eset. Ha a BKV hibázott, akár még vissza is helyeztetheti magát. Gondolom én, laikusként. Ezzel még persze lehet, hogy nagyon messze járok a megoldástól.

Amennyiben a nő bemutatott, egyes országokban annak is kemény tarifája van. Meggondolná egy ilyen nagyarcú külföldi egy 4-5000 eurós csekk után, hogy mikor engedi el magát máshol.

Szóval ezeket mind-mind tanítani és (itt a hangsúly) alkalmazni kellene.
Még mielőtt alant indokolnám: nem. Mondom ezt úgy, hogy én -- hegymászó nem lévén -- elfogadom azok objektív értékelését a nyolcezresek természetéről, és hogy miért nem szokták egymást az oda mászók menteni. Elfogadom, hogy az ilyen mentések szinte esélytelenek,…..
Lépes Elek 2013.06.12 14:17:35
@vigyüktúlzásbaadolgokat: "Ki lehet ezt fejezni úgy, hogy ne Erőss munkásságát bántsuk: pl. nagyszerű hegymászó volt, de nehéz ember; sokat vállalt, de kevesen bírták vele a tempót tartani (nem tudom, hogy így volt-e!), ilyesmi. "

Szerintem is ilyesmi lehet. Jelenlegi tudásom alapján az körvonalazódik, hogy anyagiagban nem dúskáltak az expedíciók során és ez természetesen a csúcsmászásokat is befolyásolja valamilyen szinten. Az, hogy egyes serpák (anyagilag ellenérdekeltek ugye) önfejűnek tartják a magyarokat, azért is lehet, mert a források szűkössége miatt több improvizációra volt szükség mindig is, mint más csapatoknál és a közösködés (ami ugye anyagi közösködést is jelent) is kevésbé működött. A szisztéma hiánya erre is visszavezethető. Rend, rendszer, szisztéma ott nagyobb, ahol több pénz van.

Az, hogy ezek mellett Erőss az évek alatt végigment azon az úton, amin, csakis igen kemény, mondhatni makacs fejjel volt lehetséges. Biztosan nem volt könnyű ember, de az ilyen és hasonló méretű sikerek nem puhány emberek sajátossága. Ekkora eredményekért bizony-bizony át kell lépni olyan dolgokon, amelyek az átlagembernek megemészthetetlenek, de ők emiatt maradnak átlagok.
Lépes Elek 2013.06.12 17:07:15
@vigyüktúlzásbaadolgokat: Sajna diplomáciai érzékért nem álltunk kétszer sorba :-(.

Ami a megemlékezéseket illeti én arra gondolok, hogy Erőss "nehézfejűsége", most ez valós vagy urban legend nem tudom, miatt morgolódtak sokan azon, hogy nagyobb arányban szólnak róla a megemlékezések, de azzal is tisztában kell lenni, hogy minden együttérzés mellett, ez az expedíciósorozat Erőssről szólt. Ő vitte vállán az egészet, mondhatni egy sakktáblán ő volt a király. Szobrokat pedig róluk szoktak mintázni még ha ez igazságtalan is. Kiss Péter szintén emberfeletti magassságokba emelkedett azzal, hogy visszament. A történelmi analógia esetleg Hunyadi és Dugovics Titusz esete.
Lépes Elek 2013.06.14 09:16:59
@pamut: "A sok terelésed miatt már egész eltávolodtunk a fontos kérdésektől, szóval érdemes leszögezni: A hegymászók a saját súlyos hibáik miatt haltak meg. A hegymászásnak ezen, legextrémebb ága egyszerűen öncélú felelőtlen kockáztatás. Épp ezért ezekből az emberekből minden jó és szimpatikus és elismerésre méltó tulajdonságaik ellenére sem lehet hamis hőst faragni, pláne nem erőnek erejével eltitkolni eltitkolhatatlan hibáikat, és hogy a hibáik miatt haltak meg. Végképp felelőtlen, sőt már a cinizmus határát súroló egy olyan embert hősnek beállítani, aki két kisgyerekével szembeni felelősségét sem kezelte a helyén. A pátosztól csöpögő szavak ízléstelenek és kínosak, de főleg hamisak és feleslegesek, és maguknak az elhunytak emléknek is ártanak. "

Olyan kérdéseket feszegetsz, amelyek nem, vagy csak csekély mértékben érvényesek az emberekre. Folyamatosan lovagolsz a konkrétumok és az egyértelmű valamint egyszerű válaszok kérdéskörében, pedig ezek csak az érintett(ek) által megválaszalhatóak. A legegyszerűbb holmi adrenalinhiányra hivatkozni és agyi vegyelemzések eredményeire legyintve azt mondani, hogy csupán önös szükségletek kielégítéséről van szó, de szerintem ennél egy kicsivel többről.
Arról, ami az embereket többé tette az állatoknál. És itt embereket mondok többes számban, mert nem egyenként lett az emberiség azzá ami, hanem a kollektív tudás folyamatos fejlődésének eredményeként. Ebbe a kollektív tudásba minden beleszámít és ezek eredményei is: a siker és a sikertelenség. Táplálkozásunk fejlődése során is jó néhány emberelődünk meghalt, mert olyan növényt evett, vagy olyan állatott fogott meg, amelyek halálosak voltak számára. Az illető nem akart mély filozófiai értekezésbe bonyolódni, hanem egyszerűen éhes volt, fizikai szükségleteit akarta kielégíteni. A gyászolók között bizonyára sokan értetlenkedtek azon, hogy mi az ördögnek kellett neki a piros bogyót is megkóstolni akkor, amikor a kék bogyó is jó lett volna. Bármi is volt az eredmény, a többiek tanultak belőle. Így lett táplálkozásunk változatos. Szerintem ez semmit sem változott, csupán átalakult, mondjuk úgy: cizelláltabbá vált. Ha sorbamennénk a tevékenységeinken nagyon kevésre tudnánk azt mondani, hogy tényleg szükség van rájuk, a bontási terület alján pedig ősembereinkkel parolázhatnánk.

Miért van szükség valamire, minek hegyet mászni? Ez a természet törvénye. Az ember, mint az élet egyik képviselője (hasonlóan a gázokhoz) kitölti a rendelkezésére álló teret. Ez természeti törvény, kár ezen filozófálni. A növények is addig nőnek, amíg addigi megszokott életterük ezt megengedi, utána átalakulva, mutálva tovább terjeszkednek, ahogy a cserepes növény gyökérzete is elmegy a falig ill. még ki is bújik a cserép alján. A természet extrém helyeit csak az ember tudja megközelíteni, mert ő a legfejlettebb az élővilágban, még az űrbe is ki tud szivárogni rövidebb-hosszabb időre. Én nem szólom le a vadszőlő szárának a végét azért, mert minden évben tovább megy a kerítés teteljénél, annak ellenére, hogy szorgalmasan nyesegetem. Tanulhatna belőle, de nem, nő tovább rendületlenül, amíg ismét találkozik a sövénnyíróval. Időközben azonban erősödik a lenti szára és már az oldalhajtásokat is meg tudja tartani.

Mivel társadalomban élünk és minden-mindennel valamilyen szinten kommunikál az egyedek és az egyén saját tulajdonságai, továbbá azok változásai igen fontosak, hiszen ezek feldolgozásából lesz diverzifikáció és fejlődés, valamint kollektív tudat. Iskolai tanulmányok során rendszeresen visszatérő kérdés gyerek és szülői oldalról egyaránt: minek ennyi (akkor feleslegesnek tűnő) dolgot megtanulni értsd. bemagolni? A válasz számomra egyszerű: azért mert gondolkodásod, intelligenciád, akkor lesz nagyobb, ha az agyban minél nagyob azon elementáris információk halmaza, amelyek között kapcsolat tud létrejönni. Minél több dolgot tudsz, annál valószínűbb, hogy több kapcsolat (gondolat) jön létre a fejedben, mint fordítva. És itt csakis a megtanult dolgok számítanak hiszen annak a tudása, hogy hol tudom az alapdolgokat megtalálni (könyvtár, internet) látszólag sokat segít mégis sokkal lassabb a fejben tárolt információhasznosításnál.

Nem véletlen, hogy a mai informatikai rendszerek mérete és komplexitása miatt a leginkább keresett és legjobban fizetett alkalmazottak éppen a Big Data területen dolgoznak.

Mi értelme konkrétan Erőss Zsolt hegymászásának? Az, hogy egyén nélkül nincs társadalom, ő pedig a számos tevékenységi lehetőség közül ennél kötött ki. Ezért neki is jár a tisztelet mint mindenki egyéb "érdekes" tevékenységet végzőnek és igen, hős, mert tudatában volt annak, hogy veszélyes, amit csinált mégis csinálta. Nekem, neked és mindenki másnak, még ha erről sokan nem is tudnak.
  Ma jött el a számvetés ideje. Ezernyi kérdésre válaszolni, amelyekre talán magának sem tud. Ő volt az, aki a legközelebb volt halálukkor Erőss Zsolthoz és Kiss Péterhez. Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője az alaptáborban élte át a…..
Most ugyan épp kifelé ballagunk a télből, és mindenki hálás egy kis melegért, de pontosan tudjuk, hogy a nyár közepén visszasírjuk még ezeket a hűvösebb napokat. Márcsak azért is, mert a hőségnél vannak elviselhetetlenebb következményei is a nyárnak, mégpedig az alsógatyára…..
Politikai témában továbbra sem kívánok megnyilatkozni, de ha már Kölcsey, akkor irodalom, és akkor fogjuk rá, hogy beleillik a profilba. Az ügyészség vizsgálja Dopeman számát. Vicc bazmeg, az. Persze ha jön a feljelentés, vizsgálatot kell indítani, ezt értem. De jött a…..
Lehet, hogy az ötlet nem új, de én most hallottam róla először. Oroszországban a falakra ragasztott cetlik helyett a kezükön átmenő bankjegyekre ragasztják vagy írják apróhirdetésüket az emberek. Az előnyök nyilvánvalóak: nem tépik le, vélhetően elolvassák,…..
Újradizájnolt törökkori pincerendszer eladó Pécsett (im)Budapesti luxusvilla potom 2,25 milliárdért (tipp: Zoltán)Üvegpadlójú nappali, ahonnan lelátni az alagsori medencéreTV a teraszon is?Vajon milyen állat van a falra festve?Fülesköcsög-kemenceFelesleges kommenteket…..
Tudom, még messze van a szeretet ünnepe, de a márkák – már idehaza is – sorra jönnek elő a karácsonyi reklámfilmjeikkel. Így tett az angol John Lewis áruházlánc is, amely november 11-én útnak indította legújabb szpotját, ami máris 400 ezres nézettségnél jár a YouTube-on.…..
Lépes Elek 2011.11.14 08:25:01
@dejoci: A töltött kápi errefelé (Német o.) pont vacak fogásnak számít. Nem is jöhet szóba ünnepen. Persze minden relatív és a helyén kezelendő. Nekem is a kedvencem.
Mint az Endre leveléből kiderül, nem csak Magyarországon akad olyan rendőr, aki szereti kiegészíteni a hivatalos keresetét egy kis mellékessel. De legalább a lehúzásban rugalmas és alkuképes volt a korrupt osztrák. 2011. október 4-én történt bécsben az eset,hogy éjjel 1:20…..
Új MÁV blog A bunkó bringások 2011.10.07 18:59:00
Nem irigylem Pretoryant, aki biciklijével utazott haza a MÁV segítségével. A baj ott kezdődött, hogy kimaradt a vonat, így mindenki csak a következővel tudott hazautazni, mely csak egyetlen Flirt-ből állt. Sajnos a dühös utasok a Flirtben velük együtt szorongó három…..
Egyre több a traffipax. Belegondolt már, mi lesz, ha az autósok a sok kamera miatt egyáltalán nem mernek majd gyorsan menni? Mai cikkünk blogposztja...
Lépes Elek 2011.09.07 09:14:45
"És akkor jönne a nagy pofára esés, hiszen a befektetés egyáltalán nem térülne meg, ugyanis mindenki kénytelen lenne betartani a szabályokat, ezért az állam és a rendőrség elesne a közlekedési bírságokból származó bevételtől."

Számomra itt szűnt meg a cikkíró gondolkodni.

1. A kultúrált közlekedés a kurucos - mindenkinél mindent jobban tudó - Magyarországon csakis felülről érkező kontrollal valósítható meg. Érezhető változás állt be 2 év alatt, amíg nem jártam az országban.

2. A baleseti károk összessége sokkal nagyobb (tessék csak alaposan utánaszámolni), mint a beszedett díj, hogy a pénzben nem mérhetőekről említést se tegyünk. (Apa-anya hiánya stb.).

3. A Magyar utak állapota siralmas, a normális közlekedési viszonyok érdekében ezen is változtatni kellene. Igencsak megelepődnének sokan, hogy mennyivel jobbak lehetnek még a baleseti statisztikák, ha az úthibák miattiak is kikerülnének. Gondolok itt a kátyú- és nyomvályúmentes utakra, a látható közlekeési táblákra és a jól felfestett burkolati jelekre.

4. Autópályán jogtalanul rámvillogó, hátulról letoló agresszív bunkókkal csak keleteurópában találkoztam. Máshol is villogtak már rám, de jogosan. A hibát elismeri az ember semmi gond, de a taplóságot nem lehet megszokni.

5. Legközelebb majd ilyennel megyek, akkor lássam majd a villogó parasztok arcát:

www.caradisiac.com/Top-Gear-le-Marauder-beaucoup-plus-fort-que-le-Hummer-70060.htm
Nyilván nem arra lett kitalálva az E.on mérőállásbejelentője, hogy 0-át jelentsenek le, de azért ilyet hibával visszadobni, legalábbis furcsa:Az eon-nál lassan fél éve nem tudom lejelenteni semmilyen automatikus (és ingyenes) módon a 0-ás mérőállást. Minden alkalommal, mikor…..
Modorosblog A Devizahiteltelen 2011.08.11 12:45:00
Könnyelmű, pénzügyi analfabéta, adócsaló lenne a magyar társadalom többsége? Alávaló hazugság: elég csak az interneten körülnézni. A fórumokban egymást érik a felelős, előre gondolkozó, pénzügyekben és a közgazdasági folyamatokban otthonosan mozgó magánszakemberek.…..
Lépes Elek 2011.08.11 21:39:24
@MoDorka: "Azokat a vállalkozókat sem segíti meg senki, akik elbukják vagyonukat"

Ennyi, nem is kell tovabb ragozni. Lehet minden erintettnek osszebhuzodni. Ettol meg van bennem is megertes, de az en almatlan ejszakaimert sem allt sorba senki, az mas, hogy eppen pozitiv vege lett a tortenetemnek, de nem volt elore biztositva a siker.
Közel húsz évvel a családi vállalkozás átvétele után lett Gina Rinehart Ausztrália leggazdagabb embere. Ennek fényében meglepő, hogy nem igazán hallottuk még a nevét, pedig nem rossz ötlet megjegyezni azt. A Citigroup jóslatai szerint ugyanis jó esélyei vannak arra, hogy Carlos…..
Öröm látni, hogy vannak emberek, akik képesek ideoda autókázni a barkácshipermarketek között, hogy érvényesítsék a mindenhol meghirdetett árgaranciát. Már nem volt hiába! A Baumax és a Bausaus között ingázó dcsr75 mindkét helyen megpróbált pénzt visszaszerezni, de csak az…..