Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RónaDániel

16 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelenleg a Momentum munkáját segítem, ezért szünetel a blog. ..
Az elmúlt időszakban több újságíró és ismerős kérdezett, keresett, hogy nyilatkozzak, írjak begyezést vagy cikket. A passzivitás okát szeretném most megosztani az olvasóimmal: 2017 augusztusában és szeptemberében Botka László, december óta pedig Karácsony Gergely kampányát segítem. Ebben az…..
Minden felmérés szerint 2017 októberében rég nem látott csúcsra ért fel a Fidesz támogatottsága, miközben az ellenzéki pártok – az LMP és a DK kivételével – lejtmenetbe kerületek az utóbbi hónapokban.  Különösen 2017 májusához képest szembetűnő a változás: mindössze négy hónap alatt a Fidesz bő 10…..
Tegnap kimentem a válogatott meccsre. A szurkolók jelentős része többet szidta az edzőt és az MLSZ-t, mint amennyit bíztatta a csapatot. A sajtótájékoztatón gyászhangulat uralkodott. A Facebook-falamon sok ismerősöm felháborodásának adott hangot. Feltételezem, hogy a közvélemény elsöprő többsége…..
RónaDániel 2017.10.11 16:46:44
@huntejesember: köszi, teljesen egyetértek, ki is egészítettem kicsit az írásomat ezzel
Vendégposzt:  A magyar pártrendszer hosszú távú átalakulása várhatólag karizmatikus vezetők, botrányok és gazdasági érdekhálók mentén fog lezajlani, de talán nem érdektelen végiggondolni, hogy funkcionális és ideológiai szempontokból, ugyanakkor a jelenlegi kínálatot is figyelembe véve, hogyan…..
A lakosság terheit csökkentő gazdasági intézkedések mellett sikeres volt a kormány kommunikációs törekvése, hogy a közvélemény figyelmét Soros Györgyre, és a hozzá kapcsolódó „szabadságharcos” diskurzusra irányítsa. Az ellenzék részben maga is hozzájárult ehhez, ráadásul a baloldali pártok túl sokat…..
Noha jelenleg a Fidesz a 2018-as választás toronymagas esélyesének számít, véleményem szerint a verseny még nem lefutott: reális esélye van egy olyan forgatókönyvnek is, amelyben egyik párt se tud abszolút többséget szerezni. Az ugyanakkor nagyon valószínűtlen, hogy akár a baloldal, akár a Jobbik…..
RónaDániel 2017.02.23 10:53:39
@Boross Bence: én nem sugalltam, hogy a Jobbik és a baloldal "titkos összefogására" van szükség a Fidesz többségének megakadályozása érdeklében: sőt, éppen azt mondtam, hogy nem is kell egyeztetniük, mert úgyis máshol van a nyerhető körzeteik (3 kivétellel). Ha nem állítanak jelöltet egymással szemben, az nagyon kontraproduktív lenne

azzal viszont teljesen egyetértek, amit az egyes forgatókönyvekről írtál
RónaDániel 2017.02.28 20:03:26
@Balt: nem tudjuk még, hogyan fog indulni az mszp és a dk. Még ők se tudják szerintem. A közös lista valóban erősen kérdéses (noha még az sem kizárt), minimálisan viszont a koordinált indulás valószínűsíthető, az nagyon meglepő lenne, ha mindenhol elindulna egymás ellen a dk-s és mszp-s jelölt.
RónaDániel 2017.06.10 16:47:04
@Hívő hitetlen: ilyen az, amikor a trollkodás legyőzi matematikai tudást (és a nyelvtant)
A választóközönség jelentős része a politikai ízlésével ellentétes médiából is szokott tájékozódni, és a vidéki emberek médiahasználata is csak néhány csatorna esetében tér el jelentősen a fővárosiakétól, jóval több a hasonlóság, mint a különbözőség. Ennek ismeretében talán már nem meglepő, hogy a…..
A ma nyilvánosságra hozott Závecz-kutatással együtt a személyes adatfelvételt végző cégek áprilisi-májusi átlaga szerint egyértelműen - hibahatáron túli mértékben - csökkent a Fidesz támogatottsága a 2017 januári mérésükhöz képest. Az alábbi táblázatban foglalom össze a legfrissebb adatokat, a…..
RónaDániel 2017.05.19 09:48:18
@MaxVal BircaMan HJCD: már az is jóval kevesebb, mint amit belföldön kapott (51,5%). Ráadásul ez 2014-ben volt, és akkor is csak kb 6 ezer ember ment el. Azóta még többen élnek kint, és parlamenti választáson nem 6 ezren fognak szavazni a Nyugaton dolgozó magyarok közül
RónaDániel 2017.05.19 10:49:30
@MaxVal BircaMan HJCD: 24 ezer szavazat 24 mandátumra is elég lehet: 24 választókerület is lehet, ahol pont az ezer külképviseleti szavazat lesz a döntő
RónaDániel 2017.05.19 11:38:01
@MaxVal BircaMan HJCD: úgy érzem, hogy most ismételjük magunkat, legalábbis nekem biztos ezt kell: a Fidesz rosszabbul áll a külképviseleteken, mint itthon. Az EP-választáson 29 százalék volt a részvétel, az OGY-n azért ennek legalább a duplája lesz, és azt se tudjuk, hogy az egyre sokasodó kinti magyarságból milyen arányban fognak elmenni voksolni. Az is lehet, h valaki direkt a parlamenti választásra időzíti a hazajövetelét, ők se a közvélemény-kutatásban, sem a választási adatokban nem fognak látszani

Az viszont biztos, hogy szoros versenyben néhány száz szavazat is dönthet, akár kevesebb is, 2014-ben is volt ilyen.
Kijött a Tárki felmérése, amelyben a Fidesz nem vesztett szavazókat szignifikáns mértékben. Hogy lehet, h a Mediánnál visszaesett, nem is keveset, másoknál (még Republikon és Závecz) meg nem? "Erre varrjon gombot a Valóság!" (index) Először is, a Medián friss felmérésében én is közreműködtem:…..
#IstandwithCEU“A tiltakozás sikere két dolgon fog múlni: kik csatlakoznak hozzá, és milyen ellen-narratívát, egymondatos értelmezést sikerül elfogadtatni. Ha a csatlakozók között számos jobboldali, konzervatív állampolgár lesz (ezért volt kulcsfontosságú Balázs Zoltán gyors kiállása), ha a…..
First of all, I stand with CEU. In this post I intend to examine the plausible reasons behind the government’s proposal and assess the possible consequences. There is always ample room for irrationality and uncertainty, but on the basis of the government’s activities in the past several years, we…..
Noha a blogomat napi facebook-postoknál ritkább, de alaposabb – lehetőleg számokon alapuló – elemzésekre hoztam létre, ma kivételt kell tennem. Először is, egyetemi oktatóként, kutatóként, magánszemélyként is szolidaritást vállalok a CEU-val. A felháborodás után azonban az elemzőnek érdemes…..
Although at this moment it is very likely that the government party Fidesz will win the 2018 national election by a landslide, the race is still open: according to my calculations, it is also possible that no party will hold a majority after the election (thus ending in a ‘draw’). The outright…..
A 2017. januári politikai napirend sokat megmagyaráz a Fidesz magabiztos fölényéből: a társadalom jelentős része fontosnak tartotta a hangulatjavító gazdasági intézkedéseket, miközben a 4-es metró a baloldali ellenzéket, a Vona elleni lejárató kampány pedig a Jobbikot sújtotta. 2017 első két…..
RónaDániel 2017.03.03 14:41:45
@Geo_: a belinkelt Medián-Mérték kutatásban benne van, de vannak pár éves nézettségi adatok is (ATV, HírTV híradók 2-300ezer körül, RTL-TV2 egymillió körül
RónaDániel 2017.03.03 14:43:52
@Politikailag Komment: " Az persze nem sok, hogy 4 százaléknyi válaszadó említette legfontosabb ügyként (és további 2 százalék második legfontosabbként) valamelyik „Vona-ügyet”, ám kevésnek sem lehet tekinteni ahhoz képest, hogy milyen fontos társadalmi kérdéseket utasított maga mögé."- ezt írtam. Nem arról van szó, hogy csak 4%-nak fontos, hanem hogy 4% említette magától a legfontosabbnak. Ettől még valszeg sok olyan válaszadó van, akinek még ez fontos, csak nem ez jutott először eszébe. Első említésre a 4 % igenis sok, az oktatást és egészségügyet együttvéve nem említették ennyien
A mai napon elindítom politikai elemző blogomat. A továbbiakban rendszeresen tervezek publikálni hosszabb-rövidebb elemzéseket ezen a felületen, elsősorban a tőlem már talán megszokott témákban: szavazói magatartás és preferenciák alakulása, a választási rendszer működése, fiatalok közéleti…..