Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Feketehegyi

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden napra egy film Ha tudnád 2020.05.05 16:00:00
Romantikus, saját utat kereső, kamaszos, kisvárosi. Ellie Chu Kínából költözött az Államokba még kisgyerekként, ahol az apja vasúti mérnökként akart karriert építeni. De a nyelvtudás hiánya miatt a férfi egy kisvárosban ragadt, és állandóan anyagi gondokkal küzdenek. Ellie, aki kivételesen jó…..
Tavaly 16 évesen környezetvédelmi aktivistaként robbant be a köztudatba egy svéd tinédzser, Greta Thunberg, aki azóta már a világ vezetőivel tárgyal, találkozott Barack Obamával és Angela Merkellel, beszédet mondott az ENSZ New York-i klímacsúcsán, szerepelt a TIME magazin címlapján, találkozott a…..
Valamikor a rendszerváltás (vagy mi) környékén azt csiripelték a madarak: egy jó menet a kocsisoron 3000, de gumi nélkül 5000 Ft-ba kerül - orvosi kezelés nélkül. Nos, ha valami fejlődött kis hazánkban, akkor az kétségkívül ez az árfolyam, hiszen – akciósan, csak itt, csak most, azaz kb 5-6 év alatt…..
Feketehegyi 2019.02.12 18:17:55
@Nancsibacsi:
Kéretik szétnézni a valódi Magyarországon. Milliók szegények állás/munkavégzés mellett, és élnek szinte teljes kiszolgáltatottságban. Nem segélyen! És velük él a legtöbb gyerek.
A 4 kategóriának egyébként semmi értelme, sokkal differenciáltabb a társadalom.
Feketehegyi 2019.02.12 18:22:19
@Ellenzéki Tüntető: Családpolitikáról beszélnek, csak pont családpolitikánk nincs. Csak férfiakban és nőkben képesek gondolkodni, de családban, közösségben nem. Ez túl bonyolult.
A középfokú végzettséggel rendelkező szakmunkások bérminimuma utolérte a kezdő tanári fizetést, pár éven belül országszerte komoly gond lesz a pedagógushiány. Milyen – akár szokatlannak tűnő – megoldási javaslatok léteznek? Egyszerre forráshiányos, pazarló és alulteljesítő a köznevelés, a…..
Feketehegyi 2019.02.10 19:29:56
@bontottcsirke: Amennyiben így lenne, a csak a pedagógusokat minősítők valószínüleg nem jutottak volna el semmilyen végzettségig, pláne diplomáig. Olyan szép, hogy minden kritikus tökéletes, zseni, és magától ért el mindent.
Feketehegyi 2019.02.10 19:38:47
@Sir Galahad: "Aztán a tanári pályán is inkább az vezeti, hogyan lehet kicselezni az értékelési rendszert vagy keresztbe tenni neki, semmint hogy értéket tegyen le az asztalra. "
Ez egy semmire sem alkalmas értékelési rendszer. Volt szerencsém végigcsinálni. Minden iskola, gyerekcsoport, osztály teljesen más. Egy intézményen belül egyik esetben a legkisebb eredményért vért kell izzadni, a másikban minimális munkával csodák lesznek.
A tényleges teljesítményt valós jogosítványokkal rendelkező, valóságos vezetők tudnák helyben mérni. Ilyenre jelenleg esély sincs!
Feketehegyi 2019.02.10 20:13:08
@Sir Galahad: Kérek mutatni egy kormánypárti politikust, akit tényleg érdekel a szakma, aki képes szóba állni egy oktatási szakértővel (nem egy kormány által annak kinevezettel), egy gyakorló pedagógussal. A gyakorlat: pofa be, mert repülsz.
Az ellenzék és a civilek is felkapták a vizet, a Kétfarkú Kutyapárt is megtrollkodja a CÖF-öt válaszul. ..
Feketehegyi 2017.06.13 21:05:44
@Brix: Azok a civilek, akik a természet, az elesettek, a betegek védelmében/érdekében lépnek fel, mind a saját érdekükben teszik? Nem a társadalom egészéért teszik? Pont az ilyen őrült, feladatukat el nem végző politikusok és talpnyalóik helyet!
Y-GEN A Trianon drog veszélyei 2017.06.04 10:18:30
Rendeznünk kell a magunkhoz és a szomszédainkhoz való viszonyulásunkat is ahhoz, hogy egy fejlődő és egészséges nemzet válhasson a magyarságból ismét.Nem csak az országhatárok és a határon túli magyarok emlékeztetnek minket a 97 évvel ezelőtti békeszerződésre. A mentalitásunkban, a mindennapi…..
Feketehegyi 2017.06.04 22:37:29
@MaxVal BircaMan HJCD: Ez egy magát függetlennek minősítő közíró hozzászólása! A tájékozódástól független? Vagy a tényszerű adatoktól független?
A demográfia alaptörvénye, hogy egy kétszülős, ivaros szaporodású faj átlagos, túlélő és továbbszaporodó utódszáma szülőpáronként kettő, vagyis fejenként egy. Igaz ez a kékbálnára, a nyárfára és az ecetmuslicára is. Amennyiben kettőnél több utód örvendeztetné meg unokákkal a bálna és muslica…..
Feketehegyi 2017.05.29 23:16:59
@-JzK-: Kár, hogy a sok hivatkozás és a nők kárhoztatása mellett egy szó sem esik arról, hogy a felsorolt folyamatok, döntések szinte kizárólagosan férfiak döntései, döntéseinek a következményei (profitért, hatalomért és egyéb ínyencségekért), az egyenjogúság és egyenrangúság elfogadása, a mindenre kiterjedő kölcsönös tehervállalás és munkavégzés helyett.
E sok okos kinyilatkoztatás "igazságnak" történő elfogadása előtt talán meg kellene előbb vizsgálni azokat a közösségeket, ahol a nők döntenek a gazdasági, politikai kérdésekben. Egyre kevesebb ilyen van, de amennyire én tudom, egyikben sincs probléma a megszülető gyerekek számával.
Másrészt a visszasírt "régi időkben" a nőknek nem egyedül kellett gyereket nevelniük (mint egyre többször napjainkban, a felelősség elől megszökő férfiaknak köszönhetően), hanem nő rokonaik, és a közösség többi nő tagja segítségével.
Mindezt férfiként írom, rengeteg férfi társam helyett is szégyent érezve. A másik hibáztatása sehova nem vezet. El kellene helyette kezdeni az önmagunkkal való szembenézést. Mit tehetünk mi, hogy változzon a helyzet? RENGETEGET! De, csak ha tényleg akarunk változtatni. Jelen politikusaink nem fognak tudni, mivel ez a téma is csak a hatalom szempontjából érdekli őket.
Talán ez ma az a problémakör, amiről a legnehezebb higgadt, normális vitát folytatni, ezért is ez az első bejegyzés a "Racionálisan aktuális kérdésekről" sorozatban. E sorozat célja, hogy konkrét ügyeken keresztül mutassa be, miben különbözik a Racionalista Párt felfogása attól, amit eddig a…..
Feketehegyi 2017.01.28 14:04:35
@Colonel H. Stinkmeaner: Örülök, hogy itt jobbára kérdéseket, érveket olvasok, és nem a mások minősítése dominál.
A magukat fejlettnek tekintő kultúrák (a tulajdonra épülők lényegében mind), magukat minden esetben felsőbbrendűnek gondolták a többinél, az „európai” is. Az egyének szintjén rendszeresen nyilvánul ez meg a neten is.
Japán és Kína a korai/felfedezések kori európai kísérletekre tényleg elzárkózással reagált (De nem bezárkózással!), és mai napig ez él a köztudatba, mert a tankönyvekben szinte csak ez szerepel róluk, valamint, hogy külső erőszakra nyíltak meg. Aki belemerül történelmük részleteibe, a kapcsolatba került kultúrák, részükre hasznos elemeinek tömeges adaptálását tapasztalja. Ha ezt le is írták volna, az a saját kultúrájuk felsőbbrendűség tudatának elvesztését jelentette volna (Forrás kritika: Ki írta? Kinek az érdeke?). Japán és Kína modernizációjának is ez a hagyomány az alapja.
Igen, el kell tudni dönteni, hogy kit és mit engedünk be. Viszont, azok esetében, akik jönni akarnak, mi szabhatunk feltételeket (pl. egy elvi lehetőség: hiányszakmák megtanulása), ha mi akarunk hívni, akkor ők fognak feltételeket szabni! Ez esetben, gazdasági színvonalunk, tőke relatív hiányában esélyünk sincs.
Divat lett szidni a multikultit. Csakhogy térségünk akkor fejlődött a leggyorsabban, abból a korból maradt emlékeire a legbüszkébb, amikor a leginkább jellemezte a multikulti, az együttműködés. Ez az Osztrák-Magyar-Monarchia, a dualizmus kora. A Trianon óta tartó másra mutogatás, marakodás, bűnbakképzés 100 év stagnálást, függésből függésbe kerülést eredményezett.
A befogadó kultúrák a hódítókat saját képükre formálták, asszimilálták. A hódítókhoz kötődő tömeges mészárlás képe az európaiak gyarmatosítása során bekövetkezett mészárlások kivetítése, csökkentendő a mi kultúránk brutalitásának következményeit. Indiában az angol gyarmatosítás folyamata alatt pusztultak el milliók, nem a korábbi kis létszámú nomád, perzsa és arab hódítók fegyvereitől. A több százmilliós India a 20. sz. szülötte!
Perzsia valószínűleg nem véletlenül siíta és nem többségi szunnita, de ennek utána kellene nézni.
Egyiptom egy bezárkózó világ volt és egy tőle is fejletlenebb áldozata lett!
A kőkori vérségi szerveződési szinten lévő amerikaiak és a tőkés úton elinduló európaiak találkozását kár volt ebbe belekeverni. Egyébként a telepesektől a tényleges értékeket átvevő, befogadó törzseket szisztematikusan tette tönkre a születő USA politikai vezetése.
Amennyiben a római kultúrát lenullázták volna a germánok, akkor valószínűleg nem vitatkoznánk semmilyen fórumon. Egész európai kultúránk a rómaiak által integrált összes korábbi mediterrániumbeli kultúra integrálódásából született, benne a germánok hatásaival. A kultúra nem egyenlő egy állammal, birodalommal. Európa pont azért volt élet és fejlődőképes az elmúlt 1500 évben, mert nem monolit volt, hanem sokszínű, ugyanarra a kihívásra sokféle választ tudott adni, és volt rá mód, hogy kiderüljön, mi az életképes megoldás, ami elterjedhetett. Erre adtak módot a közös elemek, pl. a latin, a kereszténység, az átjárhatóság.
A kereszténység a többi világvallással együtt szintén integrátor, negatívumai ellenére is. Meg kellene előbb ismerkedni sokszínűségével.
Nem csak a cseh, de a mi magyarnak nevezett kultúránk is, a meg is fogalmazott német gazdasági és politikai fölényre adott ellenreakció eredménye (immunreakció).
A mohamedánok, akár az európaiak/keresztények minden félék! Ezt kellene előbb mindegyikünknek tudatosítania önmagában, mert csak akkor lesz értelme a beszélgetéseinknek.
Feketehegyi 2017.01.28 14:24:45
@nick papagiorgo: Igen, a Nyugat-római Birodalom feloszlott, de az ott megalapozódott kultúra napjainkig él, időközben a legelterjettebb a Földön, és rengetegen e szerint szeretnének élni (még a migránsok nagy többsége is). Ez a magántulajdon szentségére és a hatalommegosztásra épülő demokratikus Európa. A bezárkózott Kelet-római Birodalom gyakorlatilag a XI. századra elolvadt, csak nevében élte meg 1453-t. A ma kulturális tovább élésének tekinthető orosz/putyini minta követendő példának tekinthető? A katolikusokkal összevetve mennyien vannak az ortodoxok? Hol vannak ma a gazdasági fejlődés központjai? Követendő példa a kihívásokra életképes válaszokat adni nem tudó hatalomkoncentráció?
Éltek meg bezárkózott államok évszázadokat, kultúrájuk hanyatlása, lakosságuk elszegényedése, eltűnése árán.
Feketehegyi 2017.01.28 15:17:26
@Brix: Amennyi időre visszatekintésünk van a történelemre, voltak (valószínűleg lesznek is) perem helyzetű országok, amelyek az adott fejlettségi szinten nem befogadók, hanem népesség kibocsájtók voltak. Ez egyúttal a fejlődés élvonalából való kimaradást is jelentette. A felesleges népesség távozása általában levezette a társadalmi feszültségeket is, de konzervált egy viszonylagos szegénységet is. A 19. sz. közepéig-végéig, 20. sz. elejéig Japán és a Skandináv országok is ilyenek voltak. Mint biztonságos jóléti államok a 20. század, és speciális történelmi szituációk szülöttei (de ez egy külön tanulmányt kíván). Amennyire tudom, népességarányosan messze a legtöbb bevándorlót integrálták és integrálják, és ennek ellenére, szemben a magyar kormánypropagandával, még mindig messze a legbiztonságosabb országok.
A változatosság („faji”, kulturális, stb.) az ember legfőbb jellemzője. Ezért bizonyult életképesnek a Földön, és nem a kihalt fajok egyike. Ha ezt felszámoljuk, saját fajunkat fogjuk felszámolni. Mivel nem ennek a sokszínűségnek az elfogadását tanítjuk/adjuk tovább hosszú ideje nemzedékről nemzedékre, tényleg nagy ellentétek vannak még a legnyitottabbnak tekintet USA-ban is. Viszont a legtöbb lehetőség is ott nyílik az egyén előtt, és valószínűleg a legtöbb jövőt alakító válasz is ott születik jelenleg is.
A jobb életre vágyó tömegek sosem kérdezték, hogy fogadni akarják őket vagy sem. A történelmet uralkodók, csaták, törvények helyet le lehet/lelehetne írni az örökös migráció történeteként is. Az emberek mindig arra/oda vándoroltak, ahol az adott kor viszonyai között könnyebben és jobban lehetett élni. Most is ez történik (a konkrét okok mellékesek). A kérdés leegyszerűsítve csak annyi: képes a célterület folyamatosan befogadni és integrálni, vagy igyekszik ezt akadályozni, és egyre jobban feltorlódik, amíg gátszakadás szerűen át nem tör. Ezt én szeretném elkerülni, mert akkor válogatás nélküli pusztítást fog eredményezni.