Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pgergely

2 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Észak-Koreában bemutattak egy "dokumentumfilmet" arról, hogy milyen nyomorúságos az élet és mennyire szegények az emberek az Egyesült Államokban. A drámai zenével aláfestett film szerint Amerikában az emberek sátrakban laknak és fegyvereket vásárolnak, hogy "megöljék egymást,…..
Ha tényleg minden csodaszer hatásos lenne, amit az interneten rák ellen ajánlanak, akkor valószínűleg nem a rosszindulatú daganat lenne az egyik vezető halálok Magyarországon. Gyakori jelenség, hogy anyagi haszonszerzés reményében vagy jóhiszeműen, hiteles bizonyítékok nélkül…..
MedIQ EKG iPhone-nal a kézben 2011.01.07 16:15:54
Hihetetenül brilliáns megoldással állt elő az amerikai Alivecor, melyet most mutatnak be Las Vegas-ban. Az iPhone-t be kell csúsztatni egy műanyag tokba, letisztítani az elektródákat, elindítani az alkalmazást és a kézben tartva vagy a mellkasra téve gyönyörűen le lehet húzni egy…..
Subba Monty Python: Magyar szótár 2010.12.01 13:52:12
Hatalmas fan voltam, de ez valahogy kimaradt. ..
Négy évvel ezelőtt fiatal, valaha csodaszép nő édesanyám hunyt el az Esztergomi kórház onkoheam.osztályon.Az osztályon ahol úgy érzem nem értették, hogy én mit érzek, az egyetlen lánya aki még elhitte, hogy jobb lehet a diagnosztizált lymphoma ellenére is az állapota hisz…..
pgergely 2010.09.19 08:03:09
@Reaper Man: Egészen pontosan az alapállás az, hogy a boncolás (a kórboncolás is) kötelező, de el LEHET tőle tekinteni. A hatósági boncolástól nem lehet eltekinteni természetesen.
@Akitlosz: A probléma ott van, hogy a bűncselekmény nem mindig egyértelmű...a hatósági boncolást legtöbbször a bűncselekmény GYANÚJA, vagy kizárásának igénye miatt rendelik el, a kórboncolások egy részében pedig un. visszajelentés történik, amikor a patológus valami gyanúsat észlel és a kórboncolásból hatósági boncolás lesz.
Röviden összefoglalva: a kórboncolás célja a betegségek megállapítása és rögzítése, a hatósági boncolás célja a halál körülményeinek feltárása, a felelősség kizárása az igazságügyi boncolás akkor szükséges, ha felmerül valakinek a felelőssége a haláleset kapcsán.
A legszebb ezekben, hogy ezekre a kérdésekre csak a boncolás UTÁN lehet választ adni. Általában azok a hozzátartozók, akik a leghangosabban ágálnak a boncolás ellen, később (nem ritkán ügyvédi tanácsra) a leghangosabban ágálnak az utolsó ellátó intézmény/orvos ellen is, csak sajnos panaszukat nem tudják megalapozni, mivel már kijárták a boncolás elengedését...
Sajnos nem tart még ott az orvostudomány, hogy más vizsgálattal váltsák ki a boncolást. A halál pontos okáról egyenlőre csak boncolással lehet információt szerezni. Ez van.
Praxis Kevesellte a hálapénzt 2010.08.23 06:00:00
Kedves olvasók azért osztom meg veletek tapasztalataimat hogy ti ne kerüljetek ilyen helyzetbe mint én. A történetem röviden: Én egy 26 éves egyedül élő (árva) lány vagyok aki 18 éves kora óta magáról kell hogy gondoskodjon. Az életem során sok megpróbáltatáson kellett…..
pgergely 2010.08.24 17:15:21
@_Molly: "1.) "életekről döntenek" - Az onkológus és a szülész, talán. De a szemész? A patológus? Az altatóorvos? A laboros? A fül-orr-gégész? A pszichiáter? A bőrgyógyász? Vagy szerinted ők nem orvosok?"
ezek alapján egy dolog világos: szerinted ezek az orvosok "kevésbé orvosok" a többinél, mivel ők nem döntenek életekről.
Szerinted. csak pár példa: szemész - sokszor a szemészeten derül ki egy rendszerbetegség pl. magasvérnyomás, cukorbetegség. Patológus: nélkülük leállna az ÖSSZES műtétes szakma, beleértve az egész onkológiát. A patológus határozza meg, hogy milyen betegség, milyen stádiumban van, így közvetve azt is, hogy pl. levágják-e az emlőrákos mellét, vagy ki lehet venni a daganatot simán. Természetesen teljesen haszontalanok, mivel csak perverzióból boncolgatnak, igaz?
Az altatóorvos "csak altat", igaz? Nélkülük sincs egyetlen műtét sem, az "altatás" inkább mérgezés, amiből jó lenne fel is ébredni - a szakértelmük nélkül ez sem menne. Az "altatóorvosok" dolgoznak általában az intenzív osztályokon is, azt is elmagyarázzam, hogy ott milyen gyógyítás folyik, vagy az csak "vajákolás"? Ha valahol nagyon kell tudni, folyamatosan, gyorsan és helyesen dönteni, akkor az az intenzív osztály.
Labor nélkül nincs semmilyen gyógyító tevékenység...
Láttál te már gégedaganatos embert, torokgyíkos, kruppos gyereket? Ezekbe bele lehet halni.
nem lehet minden öngyilkos szándékú ember mellé pszichiátert állítani, nemcsak, mivel nincs elég, hanem azért is, mert nagyságrendekkel több ember fenyegetőzik öngyilkossággal, mint amennyien ténylegesen tervbe is veszik azt, azonban ezt előre nem lehet tudni és rengeteg kapacitást lekötnek az alapvetően nem egészségügyi, hanem szociális problémáikkal. Évek óta kevesen vannak és túlhajszoltak. Lehet -ismétlem, lehet, nem tudom-, hogy ha több idő/odafigyelés jutott volna annak a szerencsétlen ácsi férfinak, nem intézi el az egész családját magával együtt.
Ha egy bőrgyógyász nem ismer fel rajtad egy melanómát - lehetőleg még áttétképződés előtt - biztosra veheted, hogy záros határidőn belül (általában hónapok) halott vagy.
Ha nagyon rosszat akarnék neked -természetesen nem akarok- azt kívánnám, ha egészségügyi problémád lenne, gyógyítson téged csak az onkológus vagy nőgyógyász a társszakmák nélkül! Magától értetődik, nem kívánok ilyet senkinek, még az ellenségemnek sem, mivel kevés ennél gonoszabb kívánságot tudnék kiagyalni. Csupán az érzékeltetés volt a célom, hogy megmutassam, a gyógyítás csapatmunka. Bár néhány orvos tudom, vindikálja magának a jogot (és a hálapénzt) arra, hogy ő gyógyította meg a beteget EGYEDÜL, de ez nem igaz.
A mai magyar egészségügy legnagyobb problémája abban áll szerintem, hogy a magasan szervezett, több résztvevőt igénylő gyógyítási folyamat állomásai nincsenek összehangolva gyakran még helyi szinten sem. Országosan pedig biztosan nem. Nem tudnak a szereplők megfelelően kollabolálni. Lehet, hogy az egész ország ilyen most? - nem tudom, ez messzire vezet. Az biztos: "Kaparj, kurta, neked is lesz" illetve "Azt majd én jobban tudom!" hozzáállással nem lesz egészségügyünk. Sem európai, sem másmilyen. Semmilyen se lesz.
Tisztelt Praxis! Jó pár évvel ezelőtt történt, de élénken él bennem a mai napig amit a BIK belgyógyászatán a nagymamámmal műveltek.91 éves korában, átmeneti gyengeséggel és zavartsággal vitettük be egy mentős barátunk segítségével.Egy órát várattak minket, addig Ő…..
pgergely 2010.08.17 16:09:19
@pgergely: bocs, a link valamiért nem működik, itt van pdf-ben:
temetoinfo.hu/doktar/jogihatter/bm_rendelet.pdf
@Dr.laikus PhD: próbáljátok ezt:
kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso
pgergely 2010.08.17 16:17:52
@phoenix102: A halálát nem a VBI okozta, hanem az esés, ami baleset. Ha az ágyon szédül meg és hanyatlik vissza, semmije sem sérül meg...
Értem én, hogy mire gondolsz, de ez akkor is rendkívüli baleseti halál, azért, mert az alapbetegségéből (VBI) nem következik természetszerűleg a halála. Ahhoz kell még egy kemény padló és az 5 kg-os fejet 160 cm-ről a föld felé gyorsító gravitációs erő is. Ez baleset és mint ilyen, rendkívüli halál,az pedig automatikusan hatósági boncolás.
pgergely 2010.08.18 08:53:24
@phoenix102: Nem szokásom elfutni a válaszadás elől, bocsánat azért csak most, mert olyan helyen dolgoztam, ahol inter nyet.
Nem óhajtottam személyeskedni, talán egy kicsit tényleg erősre sikerült, elnézést kérek érte. Emellett tény, hogy sajnos a Magyarországon dolgozó orvosok egy jelentős hányada nem tud látleletet/halottvizsgálati bizonyítványt kitölteni és nem tudja mikor természetes és rendkívüli a halál. Ezért részben a képzés hiányosságai, részben a változó jogi környezet, a meggyökeresedett szokások "ezt így szoktuk csinálni" és az időhiány a felelős.
Amit a boncolásokról mondtál remélem nem igaz, alapvetően különbözik a kór- és igazságügyi boncolás célja (nem a módszere) egymástól, ti. az első a betegségek- a másik a felelősség megállapítására törekszik.
Édesapámat lábfájdalma miatt vitték kórházba, ahol kiderítették, hogy érszűkülete van. Megműtötték, de hamarosan újra jelentkeztek a problémák- Ekkor ismerős által kerestünk kórházat, egy rendkívül lelkiismeretes orvoshoz került édesapám. A vizsgálatok újabb…..
Több mint egy hónapja, hogy elvállaltam az orvosszakértő hálás szerepét a Praxis blogon. Bevallom, az egészben volt egy kis düh is. A Praxis szerkesztője (akkor még Kacorka) többeknek úgy tűnt, hogy az orvosok ellen akarja hangolni a blogoszférát. Egy mérges kommentözön…..
pgergely 2010.07.01 11:23:36
Nagyon szép összefoglaló, gratulálok!
Ami szerintem kimaradt: A betegek (a posztolók, kommentelők)nagyon gyakran összekeverik az orvosok (egészségügyi személyzet) viselkedését a tudásával és messzemenő, általában megalapozatlan következtetéseket vonnak le az ellátó szakmai képességére vonatkozóan, holott "csak" kommunikációs, viselkedésbeli hiba történt, az pedig inkább etikai, mint szakmai vétség.
Számomra megdöbbentő volt néhány, vélhetően orvos, vagy egészségügyben dolgozó indulata, általánosításra való hajlama. A betegeknek inkább megbocsátható, hogy általánosítson, egy eü. szolgáltatást nyújtó azért tanult évekig, hogy természettudományos alapon, a beteg érdekeit szem előtt tartva hozzon döntéseket, érzelmektől minél mentesebben. "Sine ira et studio".
Nagyon sajnálom, hogy dr. Morcz nem vállalja tovább a véleményezést, mert úgy tapasztaltam, kiegyensúlyozott (arra törekvő) látásmódja, okos, végiggondolt hozzászólásai, felvilágosító munkája a blog javára váltak, láthatóan már előre kifogták a szelet a feleslegesen hőbörgők vitorlájából. Hasonlítsuk össze dr. Morcz felbukkanása előtti posztokat a mostaniakkal...
Bár a blog eleve "féloldalas" - csak az egyik fél véleményét ismerjük az esetről, azt is általában igen szubjektív szemüvegen át -; mégis dr. Morcz hozzászólásai hozzátettek valamit a másik fél szempontrendszeréből, illetve megvilágítottak olyan aspektust is, aminek a posztolónak laikusságánál fogva nem lehetett rálátása. Tette mindezt úgy, hogy soha nem "mosdatta a szerecsent", a jogos kritikákat elismerte. A hozzászólásai alapján kiváló (szak)embernek tartom.
Engem szilveszter éjszakáján vittek be a Jánosba, eltörtem a lábam. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy duhaj buli és ivászat következtében, nem: krónikus izületi beteg vagyok, lement a vérnyomásom, elájultam. Egyórai várakozás után megvizsgált az orvos, közölte műtét,…..
Olvasgattam ezt a a”Rendőrrel akartak kivezettetni” című blogot és mosolyogtam. Ez is valami? A fiamat egy életre elintézték. Az eset a következőképpen zajlott. Alhasi fájdalmak miatt beutalták az érettségi előtt álló fiamat a korházba, ahol vakbélgyulladást…..
pgergely 2010.06.26 16:52:16
@oraculum_dixit: ebben egyetértünk. Ha az egészségügyi személyzet (nemcsak az orvosok) leterheltsége csökkenne (vagy többen lennének/vagy nem kellene másod- harmad állásokba rohangálniuk) a kommunikációjuk bizonyosan javulna.
pgergely 2010.06.26 17:48:08
@Dr.laikus PhD: Sajnálom az édesanyádat, sok türelmet és kitartást kívánok az ápolásához, tudom milyen, nekem nagymamám járt így!
Ami erről eszembe jutott az az, hogy sem a demens betegek ápolása, sem a hospice, de a hajléktalanok problémái sem, a drogelvonó sem és ad abszurdum az alkoholisták ellátása SEM KIMONDOTTAN EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG. A másik nagy problémája az eü. rendszernek, hogy a nyakába zúditottak egy csomó olyan szociális ellátást, amire külön intézményeket kellene létrehozni!
pgergely 2010.06.26 19:16:53
@Dr.laikus PhD: nagyon nehezet kérdezel, mert alapjaiban kellene hozzá felforgatni az egészségügyi rendszert... Szerintem az, hogy a hajléktalanokat (akinek nincs komolyabb baja, legfeljebb csak leitta magát aznap este) kórházi osztály felveszi "szánalomból", a demens, magatehetetlen beteget méregdrága "aktív" ágyon fektetik, a szerről lejövő, elvonási tüneteket már nem mutató drogost skizofrének és depressziósok között tartják, a hepatológiai profilú osztály betegei együtt isznak pizsiben-fürdőköpenyben a kórház melletti büfében - szerintem rossz, improduktív és pénzpocséklás.
Otthoni ápolás, nővéri segítséggel, tisztességes ápolási díj, tisztességes ellenőrzéssel, megfizethető ápolási otthon (kevésbé egészségügyi-, mint mentálhigiénés-, empátiafejlesztő-, türelem irányába tréningelt)szakszemélyzettel,kb ugyanilyen, csak a kuncsafttal foglalkozó drogrehabilitációs intézmény. Elérhető célok, kiszámítható jövő a "kilátástalansági" alkoholizmust megszüntetné.
Tudom: álom, álom, édes álom....
Praxis A sírás kerülgetett 2010.06.07 06:00:00
Kedves blog! Én is úgy gondolom, hogy nem lenne szabad megtörténnie hasonló dolgoknak, amiket ezen a blogon olvasgattam. Nem értettem soha hogyan lehet egy orvos néha annyira embertelen, hiszen az a hivatása, hogy emberekkel dolgozzon, akik hozzá fordulnak segítségért a…..
Szokás szerint adja az ívet a válogatás.Aki szerint jó nő Szabó Patrícia jelöljön!Játék a borotvával (munkaidőben)Pasigyűlölő Nők KlubjaNaon táncolunkKizárólagos tengerentúli megjelenés (Mellesleg létezik még 2010-ben annyira ostoba entitás, aki ezt beveszi?)A Police…..
Olaszországban történt a nagy felháborodást kiváltott eset, miszerint egy bíró mérsékelte a gyilkossággal elítélt Abdelmalek Bayout letöltendő büntetését, mivel kiderült, van egy génmutációja, ami agresszióra hajlamosít. Bayout 9 év 2 hónapot kapott, amit most egy évvel…..
pgergely 2009.11.16 13:18:42
MedIQ Mikroszkóp a mobilban 2009.07.26 10:28:19
Gondoljunk csak bele, hány felesleges orvoslátogatást eredményez az, hogy gyakran ok nélkül kell bemennie a betegnek a klinikára, mivel csak ott történhet bizonyos eseteket tekintve diagnózis. A fejlődő országokban különös jelentősége lehet a CellScope-nak, amivel például…..
Mandiner blog Megtehetjük? 2009.06.17 13:01:00
  12 külképviseletet zár be a Külügyminisztérium. A tervek szerint ezzel évi 2 milliárd forintot spórolnak meg. A diplomáciai költések ésszerűsítése elfogadható, a bezárásra ítélt képviseletek kiválasztása azonban megint felveti a kompetencia kérdését. A chilei,…..
pgergely 2009.06.17 15:24:29
@szempontpuska: tapasztalat alapján szűrtem le...na, hogy érdemben is hozzászóljak: milyen objektív módon lehet ellenőrizni egy külképviselet hatékonyságát/erejét/hasznosságát/értelmét? Tény, hogy a kiküldöttek java része nagyon örül neki, hogy világot lát, jó esetben megpróbál valami imázsépítést/tőkevonzást/diplomáciaikapcsolat-építést kivitelezni, oszt vagy sikerül, vagy nem. "Nem baj, Józsikám, majd elmégy Thaiföldre kicsit, hátha ott összejön valami."
A másik megoldás, hogy itthon nagyobb szükség van a titokzatos szolgákra, mint külhonban...
Goodbye, Miklós! Azóta 2008.05.24 22:09:00
Nohát emberek, sikerrel lezajlott ez a rendezvény, ki elaludt, ki eltöketlenkedte...borítsa a feledés homálya immár a múltat! Ez a blog nagyon jó ötlet volt és még mindíg működik, nem kéne veszni hagyni...Úgy gondoltam, mindenféle haszontalan/értelmetlen/vicces linket ide fogok…..
Goodbye, Miklós! Csajok 2008.04.17 07:03:00
UPDATE!!! Bence kérte, hogy rakjam fel ezeket a fotókat. Szerdáig lehet szavazni!!!LINDA ÉS DÓRILORA ÉS DOROTHYBRIGI ÉS SOFYPeti és Tomi     ..
Goodbye, Miklós! Az ember 2008.04.24 06:17:00
Íme, az ember, akiről ez az egész hacacáré szólni fog. Néhány igen tanulságos kép bukkant fel a múltból... Gyűjtögessünk össze régi képeket a drágáról és adjuk oda neki a lagzin...Szemünk fénye. ..
Goodbye, Miklós! A limó 2008.04.17 17:11:00
Itt a választék: http://www.budapestfun.hu/szuletesnap_leany_es_legenybucsu/limuzin_berles/Kérem a szavazatokat. Ha valaki tud máshol is limobérlési lehetőséget az dobja be a linket...
pgergely 2008.04.22 04:21:56