Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borkabarka

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarországon javában tart az őszi szünet az iskolákban, ami az első hetek visszazökkenése és hajtása után ad egy szusszanásnyi időt a gyerekeknek. A szülők meg törhetik a fejüket, hogy miként oldják meg a felügyeletüket. Norvégiában is van őszi szünet, ma azt nézzük meg,…..
Miért éppen Norvégia? Bableves 2017.09.18 09:20:53
Az utóbbi évtizedekben az ember szabadon mászkálhat Európában, illetve az európai üzletláncok is szabadon betelepedtek Magyarországra, így hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindenhol nagyjából ugyanaz a kínálat. Legalábbis Az Aldi meg a Lidl Németországtól Angliáig kb. ugyanazt a választékot…..
A tömör, egyszavas válaszok kedvelőnek: iszonyúan. Eszerint a cikk szerint a hatodik legdrágább a világon, és a harmadik legdrágább Európában, Svájc és Izland után. A hétköznapi életben azonban nem ennyire elborzasztó a helyzet. Mindig akadnak kibúvók egy szabály alól, és itt is lehet azért, ha nem…..
Borkabarka 2017.10.06 12:18:22
Kicsit pintosítanék:
Kaphastz lakást 10.000 korona környékén vagy alatta, de az legtöbbször egy családi ház alsó szintje, aminek egy része sokszor alagsor. Nedves és Staviban sok ilyen lakásban gond a radon. Feletted meg ott lakik a tulaj. Ha faházról van szó, akkor minden lépés áthallatszik. Ha szerencséd van, akkor persze baromi jó fejek, locsolják a viragokat, ha nem vagytok otthon, ajándékot hoznak a gyerekeknek, békén hagynak, de segitenek, ha valami gond van.
Ha már normális társasházi lakást szeretnél, az inkább 12.000-nél kezdődik, határ a csillagos ég.

Másik, hogy egyáltalán nem könnyű most munkat találni, mert az olajvalság óta közel 20 ezren lettek munkanélküliek, akik valamilyen szinten az olajiparban dolgoztak (akár mérnókkent, akár adminisztrátorkent stb.). Olyanok, akik tökéletesen beszélnek norvégul, képzettek, megvan a szociális tőkéjük. Azokat az állásokat, amiket korábban be lehetett tölteni alafokú nyelvismerettel, némi motivációval az adott területen, oda most inkább azokat veszik fel, akik anyanyelvi szinten beszélik a norvégot. Persze idósgondozonak, orvosnak, bizonyos szakipari munkásoknak mindig könnyű elhelyezkedni, de ha nem ezeken a teruleteken keresel munkát vagy korabbi szakmajában szertne elhelyezkedni valaki, akkor egyáltalán nem egyszerű. Sok helyre praksisba vesznek fel, ami azt jelenti, hogy legtöbbször teljes munkaidőben dolgozol, nehány hónapig kapsz az államtól kb. 6000 koronát, de legtöbbször nincs arra lehetőség, hogy utána állományba vegyenek. Ha szerencséd van, akkor gyakorlod a nyelvet, jó társaságban vagy , meg valamelyik kollégád ismer valakit, aki éppen téged keres munkaerőnek. Ahoz pedig nagyon nagy szerencsének kell lennie, hogy éppen ott kapj szerződest, ahol praksisban vagy. Nem lehetetlen, de nem ez a jellemző.
A tömegközelkedés meg elég béna. Lehet, hogy a sima jeggyel eljutsz Sandnesbe, de pl. ahhoz, hogy kirándulj a hegyekben, muszáj az autó, mert iskolabusz van, ugyan a környező településekre, de elég lehetetlen időpontban. Vagy városon belül is van, ahova simán egy óra tömegközlekedéssel, ami autóval kb. 15 perc, biciklivel meg mondjuk 20-25. Ráadásul évenként variálják a vonalakat és két megallóért ugyanannyit kell fizetni, mintha kilométereket utazol.

Szóval, azt hiszem, hogy fizetés/megélhetés arányban Németország jobb, mint Norvégia.
Persze, van egy csomó előnye ennek az országnak, de szerintem nem az anyagi oldala.
A minap a neten keresgélés közben futottam bele a címben megfogalmazott kérdésbe, és az arról szóló írásba. Noha elsőre nem tűnt túl izgalmasnak a téma, amikor jobban belegondoltam, rájöttem, rengeteg érdekes kérdés merül fel a kétnyelvűséggel kapcsolatban, amire ráadásul…..
Borkabarka 2017.08.22 00:57:34
@Zsuzsi65: én is sikítok a nagymagyarkodástől, de magyarországi magyarok között sem az a jellemző, hogy a "nagymagyarok" nagyobb szókinccsel, helyesebben és jobb stílusban beszélnének, írnának, mint a "hazaárulók".
Szóval, a magam részéről inkább segítem a gyermekemet abban, hogy minél jobban tudjon magyarul és teszek rá, hogy ezzel most lesznek, akik szerint "nagymagyar" vagyok. Akik ismenek, velem együtt jót röhögnének ezen a címkén.
Borkabarka 2017.08.22 09:23:31
@LepesMez: azért nagyon más a te helyzeted és fhdgy-é. Nem akarok ítélkezni, de az ó édesapjának a helyzete és döntése sokkal érthetőbb.

A másik dolog, hogy én soha nem mondanám a fiamnak, hogy miatta hagytunk ott minden szeretett, megszokott dolgot, hogy neki jobb dolga legyen (holott nyilván jócskán benne van a döntésünkben). De nem fogok ekkora terhet a vállára tenni. Ez a mi döntesünk volt, felnőttként, számos dolgot mérlegelve, nem vagyunk mártírok.
Ugyanúgy továbbadhatod a nyelvtusdás hiányával járó frusztrációt, mert így nem az angol miatt lesz az, hanem azért, mert megtanulhatott volna egy másik nyelvet könnyedén, tökéletesen.
Borkabarka 2017.08.22 00:57:28
@LepesMez: Sokkal könnyebben tanul meg egy újabb (masodik, harmadik stb.) nyelvet, ha az anyanyelvét tökéletesen beszéli. Ezt nem én mondom, hanem a nyelvészek.
Azt meg sohasem tudhatod előre, hogy mikor jöhet jól, hogy pont egy ennyire marginális nyelvet beszél valaki.
És tényleg nem kell hozzá sok, versek, dalok, mesék sok-sok beszélgetés. Hat évesen meg nem kell tökéletesen beszélnie, ha sokat hallja a jó verziót, előbb-utóbb meg fogja tanulni. Csak ahhoz az kell, hogy eleget legyen magyar nyelvű közegben. Az "eleget" meg egyenlő azzal, hogy otthon beszélgetnek vele. Tényleg nem kell több. Egy hatéves meg legtöbbször imádja, ha mesélnek neki. Még szülőfóbiáka sincs, mint egy kamasznak. Gyakorlásra meg maximum akkor van szükség, ha logopédiai probélmák vannak. Meg, ha nagyon gáz a helyesírása. De ez meg egyik nyelvnél sem árt.
Igen, persze, van értékrendszerbéli összetevője is. Én hiszek abban, hogy azzal csak nyer egy ember, ha minél több kultúrában otthon érzi magát. Ennek meg része az igényes nyelvismeret.
Virág már gimnáziumba, majd egyetemre is Ausztriába járt, és mint írja, a Magyarországon a külföldiekkel szemben gerjesztett hangulat miatt eszébe sem jut, hogy visszaköltözzön...
Borkabarka 2017.06.02 17:40:31
@Pink Petsch: ismerős életérzés.
Amikor honvágyam van nagy ritkan, akkor arra szoktam gondolni, hogy milyen egy esős, szürke napon, délutáni csúcsforgalomban a Blahán várni a hetest, aztán felpréselődni megannyi vizes, felpakolt ember közé és több megállót utazni így. :D
Ha a tegnapi poszt vitát kavart, akkor a mai is fog, ez nagyjából borítékolható, de lehet, hogy ellenkező előjellel. Norina írása ugyanis arról szól, szerinte miért jobb hazatérni, mint külföldön élni. Hát lássuk!..
Borkabarka 2017.05.30 09:51:37
@Norina07: nem az eltérő véleménnyel van a gond, hanem a stílussal, ahogy megfogalmaztad. Biztosan oka van az indulatoknak, de talán, ha nem egyes szám második személyben írod, ha nem általánosítasz, akkor nem így reagálunk rá és lehetne vitatkozni róla, hogy valóban miért éri meg visszajönni. De így indulatokat gerjeszt. Ha ez volt a célod, akkor sikerült, de ha beszélgetni szeretnél az emberekkel vagy meggyőzni őket, akkor nem ez a stílus a legcélravezetőbb.
Borkabarka 2017.05.30 11:04:38
@Kishableany: sokat nyerhet(ne) az ország, ha többen visszatérnének és a megszerzett tapasztalatokat otthon kamatoztatnák. Én a központi intézkedésekben nem nagyon hiszek, a jelenlegi kormányéban meg biztosan nem (Közvetve pont egy minisztériumi rendelet miatt mondtuk azt, hogy "na szórakozzatok a jó édes..., mi innen megyünk!")
Szóval, azt hiszem, ezek inkább "informális" trendek, ahogyan a kivándorlás is az. Ha látnak követhető példát az emberek, akkor megfordul az irány és többen fognak visszaköltözni. Ha...
Nekem ehhez még elég sok kellene. Jelen pillanatban inkább a taszítást érzem, mint a vonzást. És ez nem feltétlenül politikai döntések miatt van így (bár nyilván nehéz elvonatkoztatni), hanem a közhangulat miatt. Igazán nem tudom eldönteni, hogy korábban is ez volt, csak benne éltem vagy az utóbbi években változott meg ennyire az, ahogy az emberek durván, bántóan, sértetten beszélnek egymással, hogy sokszor tapasztalom, hogy nem a megoldásra törekszednek, hanem kifogásokat keresnek arra, hogy valamit miért nem csinálnak. És nem szívességről van szó, hanem a munkáról, feladatokról. (Konkrét, friss elmények) Ezek a hatások "csak" a hétköznapokat szúrják el, de akkor még ott vannak a rendszerszintű problémák: oktatás, egeszségügy, infrastruktúra, kiszámíthatatlan gazdasági, politikai és társadalmi környezet.
És az ilyen posztok sem erősítenek meg abban, hogy olyan jó dolog Magyarországon élni. Pedig ötleteim nekem is lennének, ahogy szerintem nagyon-nagyon sokaknak, amit otthon csinálhatnék, de ahhoz már öreg vagyok, hogy kísérletezgessek egy bizonytalan országban.
Meglehetősen nagy vihart kavart a minap, amikor kiderült, milyen körülmények között élnek a Topház Speciális Otthon lakói, milyen embertelen módon bánnak velük azok, akiknek a törődés lenne a feladatuk. Erre reflektál a mai egyik ajánlott poszt, aztán Svájcba látogatunk, az sem lesz sokkal…..
Borkabarka 2017.05.08 10:52:44
@Advanced Flight: felejtsük már el a barnevernetes baromságot! A szülők a vallásra hivatkozva bántalmazták a gyerekeket, nem engedték el őket sehova az osztállyal stb. Az egyik kislány elmesélte a suliban, innen indult az ügy. Az apuka meg körbeóbégatta a pünkösdista szektahaverokat, hogy mekkora igazságtalansag történt velük. Ők meg vannak annyian meg annyira befolyásos helyen a világban, hogy "ügy" legyen belőle. Norvégiában nagyon érzékenyek a családon belüli bántalmazásra, erőszakra. Teljesen jogosan. És ezt a K-európaiaknak is el kell fogadniuk. Nem nyafogni, hogy a batnevernet így meg úgy.
Igen, vannak hiányosságok a norvég gyermekvédelemben, mert túlterheltek, sokszor elúzódnak az ügyek, de ezerszer inkább a norvég rendszer, mint a magyar.
Off vége
Minden nyelvben akadnak olyan finomságok, szavak, kifejezések, melyeket magyarra csak némi fejvakarás, és általában hosszasabb magyarázat után lehet lefordítani. Ma kicsit nyelvészkedünk tehát Németországtól Finnországon át egészen Kínáig, de nem kell megijedni, mert szerintem…..
Borkabarka 2017.03.17 13:59:00
@Lá Fhéile Pádraig Sona Duit: A skandinávoknál olyan kifejezés van, hogy "nincs rossz idő, csak rossz ruha".
Szóval, nem nagyon zárkóznak be... :)
Rengeteg új fapados útvonalat jelentettek be a szolgáltatók Budapestről az elmúlt hónapokban, alig maradt közvetlen járattal nem elérhető nagyobb fehér folt Európa térképén. De legyünk telhetetlenek, itt az újabb kívánságműsor arról, hogy mi hiányzik még nekünk, nyilván filléres jegyekkel. Szavazni…..
Az alábbi írásnak már a története is érdekes, hiszen három hónappal a megérkezés után írta Norm, az északi. Aztán eltette az asztalfiókba. Ennek lassan egy éve, most küldte el, miután újraolvasva rájött, hogy amit akkor első fellángolásnak gondolt, az azóta sem változott.…..
A múlt héten olvashattátok Tamás történetét egy norvég faluból, és akkor ígéret volt arra, hogy az ottani élet bizonyos részeit egy külön írásban részletesebben is kifejti. Nos, most jött el ennek az ideje, így eltöltünk majd egy napot egy óvodában, megnézzük, milyen…..
Borkabarka 2017.01.20 23:22:12
@tűzcsucsu: Na igen, makacsságra elég nagy szükség van. Nekünk az oviban mindták, amikor mentünk a ppt-hez, hogy talaljuk ki, hogy mit akarunk és ragaszkodjunk hozzá. Tudtak valamit.
Ezt az amerikai szabályt a diétával kapcsolatban nem hallottam, nekem furi, hogy egy szakmailag eléggé megkérdőjelezett módszert kötelezővé tegyenek, de arrafelé elég sok különos dolog előfordul...
Egyébként valószínű, hogy kommunánként eltérő, higy mit biztosítanak, mert olvastam olyanról is, ahol az ovis gyerekek minden hónapban x óra segítséget kaptak, higy a ferjével kettesben elmehessenek valahová kikapcsolódni. De pl. ilyen nálunk sincs.
De alapvetően szeretünk itt lenni, nekem a kultúra is bejön, sok mindenben egyetertek azzal, amit leírtal arról, hogy miért jon be nektek Norvégia.
Borkabarka 2017.01.20 23:22:18
@ookma: ezt, hogy a szülő a legjobb szakértő, én Magyarországon is hallottam. Szerintem, elég nyomasztő, mert gyakorlatilag az az intézmenyrendszer, amelyiknek a feladata lenne a segítés, támogatás (akár lelki megerősítés) a családra hárítja a felelősséget. Mert való igaz, hogy a szülők vannak a legtöbbet a gyerekekkel, de egy néhány alkalmas szülőtréning vagy egy internetes fórum nem fogja azzá tenni.
Borkabarka 2017.01.20 23:22:31
@tűzcsucsu: nagyon édes Barnabás a filmben, mennyire örül a teherautóknak!