Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GHI

51 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bőr felépítése   A bőr világosabb vagy sötétebb színét a hámszövet alsó részében található festéksejtek okozzák. A sejtekben felhalmozódó sötét festékanyag megvéd a nap ibolyántúli (ultraviola) sugárzásának káros hatásaitól. Az irharéteg: A bőr nem akadályozza, hanem rugalmasan követi a…..
1. csoport Nézd meg a filmet! Oldd meg a munkafüzet 13.o. 1. feladatát! Használj más internetes forrásokat is! De segít a tk. 20 .o. 4.2. és 4.3. ábrája is 2. csoport Tk. 10.o. 1. ábra Elemezd a karikatúrát! Mf. 13.o. 2. Nézz utána: - éhezés (mennyiségi, minőségi) - túltápláltság Oldd meg a…..
Forrás: okostankonyv.nkp.hu/biologia7   Az örökzöld erdőket lombhullató trópusi erdők váltják fel, aztán kinyílik a látóhatár. Először csak ritkulnak a fák, a kisebb-nagyobb ligetek között magas fű borítja a tájat. Sok-sok kilométer utazás után már csak cserjék tarkítják a fűtengert, végül csak…..
forrás:https://www.nkp.hu/tankonyv/biologia_8 Ha belelépsz agy tüskébe, felkapod a lábad. Mi történik? A védekező reflex a fájdalomérző idegvégződésekből indul ki, és a hajlítóizmok összehúzódása miatt kapod fel a lábad. Az viszont nem reflex, amikor a magad akaratából emeled fel a lábad, hiszen…..
  Idegsejt részei: Idegsejt Ideegrendszer felépítése Agyvelő részei: Az agy részei Agyvelő lebenyei Az emberi agy felépítése Írd el a füzetedbe az agy egyes részeinek feladatát! Hogyan  irányítják egyes részei szervezetünk működését? agyvelő felépítése Gerincvelő: Írd le a…..
Biológia 7. A Hormonrendszer 8 2020.03.01 20:44:46
Hormon működése: Az ember belső elválasztású mirigyei: Hormontermelő mirigyek: agyalapi mirigy pajzsmirigy mellékvese hasnyálmirigy ivarmirigyek  ..
Gerincesek törzse No még egyet! Szivacsok-csalánozók Puhatestűek-ízeltlábúak Gyűrűsférgek Teszteld tudásod otthon!  ..
Fogalmak: CIKLON: Mérsékelt övezetben: nyugatias szelek, az időjárás fő alakítói Központjukban alacsony légnyomás északi félgömbön az óramutató járásával ellentétes irányban befelé áramlik a levegő hideg és meleg levegő találkozásánál keletkezik élettartamuk 3-4 napos   közponjában…..
A beérkező napenergia mennyisége az Egyenlítőnél a legnagyobb, a sarkoknál a legkisebb, ezért a legmelegebbek az Egyenlítő környéki, a leghidegebbek pedig a sarkokhoz közeli területek. Passzát szél   A hőmérsékleti okok miatt az Egyenlítő fölött alacsony, míg a sarkok fölött magas légnyomású…..
Csapadék keletkezése, típusai: Csapadékfajták: Oldd meg! Talajmenti csapadék A csapadék a levegő felemelkedésével és lehűlésével kletkezik: Felhőképződés folyamata: Felhőfajták: Víz a légkörben: http://www.havassyandras.com/termeszetfoeldrajz/legkoer/animaciok/csapadek Amikor a…..
Melegítsünk be! Gímszarvas                                                              Vaddisznó                                      növényevő fogazat: hiányos                                                mindenevő fogazat: metszőfog felül nincs                                             …..
A vér: -embereknek átlagosan 5 liter vére van -kötőszövet, melynek sejtközötti állománya a vérplazma - keletkezés helye: vötröscsontvelő Alkotói: -Vérplazma legnagyobb része víz, benne oldott ionok, kis molekulájú szerves anyagok és fehérjék - Sejtes elemei: Tehát…..
Bemelegítésnek: Mohák  Oldd meg a feladatot! Otthoni gyakorlásra Páfrányok:   erdei pajzsika Mi jellemző az erdei pajzsikára? Otthoni gyakorlásra aranyos fodorka gimpáfrány Gyakoroljuk! Foglaljuk össze a tanultakat! Válogasd szét a tulajdonságokat!      ..
érettségizőknek: kötelező névanyag térképekkel emelt témakörök témakörök kapcsolódó fogalmakkal topográfiai követelmény Lemeztektonika Vulkanizmus Hegységképződés Kaledóniai-hgr. Variszkuszi-hgr. Eurázsiai-hgr. Pacifikus-hgr. Felszín és formakincs Földtörténet    ..
RAP-fáradt vagy? LAZÍTS! Melyek a növények életfeltételei? Nézd meg és válaszolj a kérdésekre! Miért fontos a levegő, víz, fény, talaj, hőmérséklet?  Hogyan bizonyítató? Növények életciklusa Akkor nézzük a bevezetést!  Most jöttök Ti! 1. csoport: Növények mozgása: Mi a virágóra?…..
Csuklógyakorlat Klasszikus nemzetközi munka­meg­osz­tás: a 19. század kezdetétől az 1950–60-as évekig volt jellemző. Ekkor az egyes országok, illetve azok vállalatai kereskedtek egymással. A többnyire kétoldalú kapcsolatokban a nyers­anyagok mellett késztermékek cseréltek gazdát.  Az 1970-es…..
A napi időszámítás a Föld tengely körüli forgásán alapszik. Egy földi helyen akkor van déli 12 óra, amikor fölötte a legnagyobb szögben látszik (a legmagasabban van) a Nap. A Nap két egymást követő delelése között eltelt idő a nap. A Nap delelése alapján meghatározott időt nevezzük helyi időnek.…..
A települések, településhálózat feltárásával, rendszerezésével, fejlődésének vizsgálatával foglalkozó tudományág.          Tóth József        Beluszky Pál      Enyedi György tetraéder A települések kialakulására, fejlődésére ható tényezők: természetföldrajzi - domborzat (árvízmentes…..
Mire emlékszel? És ez? Na még egyet ez az utolsó,ígérem   Geoid: Föld tengely körüli forgása miatt fellépő centrifugális erő hatására bolygónk az Egyenlítő mentén kiszélesedett. Ezért alakjának geometriai leírására a forgási ellipszoidot használjuk. A centrifugális erő miatt a vízburok és a…..
A sejt részei Ismételjük át a mikroszkóp részeit! anyagcsere: A sejtekben végbemenő kémiai folyamatok összessége  felépítő anyagcsere: energiaigényes folyamat, amikor a sejtekben egyszerű felépítésű kis molekulákból bonyolultabb, nagyobb molekulák képződnek. lebontó anyagcsere: a nagyobb…..
A csillagászat nagy pillanatai A tk. 10-11. oldalán található rajz segítségével oldd meg a feladatot! Ptolemaiosz: geocentrikus világkép Kopernikusz: heliocentrikus világkép Giordano Bruno: A Nap csak egy csillag a többi csillag közül és nem a világmindenség központja Kepler:…..
Életjelenségek: anyagcsere (légzés, táplálkozás, kiválasztás), szabályozás, mozgás, szaporodás, növekedés, fejlődés Egyeden belüli szerveződési szintek A mikroszkóp részei: Mi mekkora?  Oldd meg a feladatot! Gyakoroljunk még! Hogy biztos légy magadban!..
A sejt fogalma: A sejtek a szervezet olyan legkisebb egységei, amelyek még életjelenségeket mutatnak, például növekednek, osztódnak, anyagcserét folytatnak, alkalmazkodnak környezetük változásaihoz.  Sejtanyagcsere: a sejtek környezetükből bizonyos anyagokat fölvesznek és átalakítanak, a számukra…..
Melegítsünk be! Figyeld meg a népesség alakulását a 20. században…..
Azt hittem Kvíz a fiúkról A férfi szaporítószervei:  Olvasd el a tankönyv 113.oldalán a Hímvessző c. bekezdést! Hímivarsejt:     -folyamatos termelődés a herékben (35 fokon) a férfiak életében, a nő szervezetében akár 2 napig is élnek, mérete: 50 mikrométer Sperma(ondó):kolloidális…..