Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pg72

36 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért nem éri meg kertészkedni? Tágabb környezetemben úgy tapasztaltam, két fő érvet hoznak fel a nemmel válaszolók, figyelmen kívül hagyva azokat, akik még életükben nem vágtak bele. Vannak emberek, akik a tavasz közeledtével érzik a késztetést, régebben már láttak közelről kertet, pl. szülők,…..
A tavalyi évről hoztam pár fényképet, illetve egy videót.  ..
Újabb pihenőnapra ébredtünk csütörtök reggel. A tenger fölé magasodó hegyoldalban a kis faluban korán kezdődik az élet, az állatokat ki kell hajtani a hegyre legelni. Délelőtt hármasban mentünk Vlora-ba, feleségem kicsit rendbeszedte a villát, ha nem is sokat időztünk benne, ráfért. A városban a…..
A mozgalmas hétfői nap után kicsit lazább program következett. Vlora környékén található Zvernec szigete, felkerekedtünk megkeresni. Az útvonal nagyjából fejben volt, útbaigazító táblákat is hamar találtunk. Ahol az autópályán beértünk a városba, ott kellett letérni a főútról, egy ipari negyed felé.…..
Vasárnap reggel a villa teraszán ért a napkelte. Az előző napi bevásárlásból megreggeliztünk, majd bementünk Vlora-ba autóval, mivel a falutól kb. 10 kilométerre van a város. A tengerparti útig egy rosszabb minőségű, kanyargós út vezetett lefelé, pazar kilátással, legelésre vonuló állatokkal. Előző…..
Utazásunk harmadik napján a montenegrói Pluzine-ből indultunk. A Piva-kanyonban ért minket a napkelte, szép látvány volt, az egyszer biztos. A víz partján nagyon tiszta volt a levegő, az út újra áthaladt egy nagyobb hídon, körben mindenhol hegyek, dús zöld növényzettel. Következő megállónk terveim…..
A kertészkedés mellett az utóbbi években másik nagy szerelem a Balkán lett. Korábban sem voltunk nagy világjárók, 2015-ben sikerült egy családi nyaralást összehozni az Isztrián. Nem tudom, honnan jött az ötlet, de úgy gondoltam, legközelebb egy meglepetés nyaralással készülök a család számára. 2016…..
Élet a kertben Őszi hangulatban 2019.09.27 13:04:53
Várható volt, hogy idén is megérkezik az ősz. Napközben még kellemes meleg van, de kora reggel, késő este már majdnem kevés a rövidnadrág, hűvösebbre fordul az idő. Az én olvasatomban az ősz beköszönte nem a kerti szezon végét jelenti, szerintem ilyenkor új lendületet kap a kert. Több növény már nem…..
Élet a kertben Változó idők 2019.08.15 10:30:05
Ha az ember talál egy hírt a klímaváltozásról, általában hamar lép a következőre, gondolva, ez őt nem érinti, nem tehet semmit ellene. Néhány évtizeddel a hátam mögött tapasztalom, hogy sok dolog már nem úgy van, mint régen volt, eltekintve attól, hogy "régen minden jobb volt". Számomra egyértelmű,…..
Ezidőtájt a kert nem méri szűkmarkúan a gyümölcsöket, zöldségeket. Még nem minden terem, érik, de már sokmindent tudunk betakarítani. Frissen ilyen mennyiség nem fogy el, ezért találták ki a befőzést. Mivel vegyszermentesen termelek, a leszedett gyümölcsöt, zöldséget nyugodt szívvel fogyasztjuk…..
Az otthoni használatra szánt medence története nálunk kb. húsz évre nyúlik vissza. Elsőként a lányunknak vettünk egy kis műanyag pancsolót, melyet homokozónak árultak. Elég masszív műanyagból van, tökéletesen megfelel pancsolásra is. Ez még a mai napig megvan, sok más feladatra is lett már…..
Viszonylag egyszerűnek tűnik. Vizet kell adni a növényeknek, azt kész. Jobban belegondolva, a téma felvet egy csomó kérdést. Azt tudom leírni, hogyan csinálom, nem állítom, nem létezik jobb módszer. Kezdetben, mikor még csak néhány kisebb ágyásom volt, a kerti csapról hordtam locsolókannában a…..
Élet a kertben Fauna a kiskertben. 2019.06.15 22:55:49
Egy kis háztáji kertben is gazdag állatvilág találhat otthonra, ez természetesen függ a kertünk tágabb környezetétől is. Esetünkben egy faluban, két lakóutca által határolt területen fekszik a kert, gyakorlatilag egy nagy, zárt földterületen. Nem jelennek meg az erdők, mezők lakói, de ha figyelmesek…..
Májusban a zöld szín átveszi az uralmat a kertben, de már néhol egy kis piros, kék, sárga folt is mutatkozik, jelezve, hogy teremni, virágozni kezdenek a növényeink. Idén ebben a hónapban a bodza és az eső illata maradt meg leginkább emlékezetemben. Egyre többféle termést tudunk betakarítani, többek…..
Élet a kertben Fűszernövények 2019.05.22 10:02:20
A fűszernövények feldobják a veteményest, a kertet, legyenek külön helyre ültetve, pl fűszerspirálba, vagy elszórtan az ágyásokban. Az utóbbi megoldást választottam, a magaságyásokba teszem őket, vegyesen mindenféle növénnyel. Felsorolás jelleggel leírom, miket és hogyan termesztek, hogyan takarítom…..
Palántánk kétféleképpen lehet: vásárolunk, vagy magunk nevelünk. Esetleg kapunk valakitől, akinek sok lett (néhány ismerősöm, családtagom így járt). Minden esetben elérkezik az ünnepélyes pillanat, mikor a palántákat útjára kell engednünk, ki kell ültetni őket a szabadföldbe, vagy a fólia…..
Élet a kertben Tevékeny április 2019.05.06 21:11:09
Áprilisban talán még több a tennivaló a kertben, mint márciusban. A kert kezd hasonlítani egy kertre, nem csupán üres ágyásokból, kopár növényekből áll. A szabadban márciusban elvetett magok nagy része áprilisban már kikelt. Ez nem csak a magokra igaz, hanem a gyomnövényekre is, függetlenül a…..
Mivel a kert a házunkkal azonos telken helyezkedik el, a szükséges közművek a telken belül rendelkezésre álltak, csak kicsit messze. Elsőnek az áramot vittem hátra a kertbe. Kiindulási pont a melléképület volt, mely legközelebb van a kerthez. A gerincvezeték a melléképülettől pergolán, féltetőn lett…..
A zöldborsó termesztése általában sikeres szokott lenni, első ránézésre nem tűnik túl bonyolultnak. A talajjal szemben nem igényes, teljesen átlagos kerti talajban is fejlődik. Külön tápoldatozást sem igényel. A borsó nitrogéngyűjtő növény, a gyökerében halmozza fel ezt az anyagot. Tapasztalatom…..
pg72 2019.05.01 08:34:49
@Bosszancs: Szia! Köszönöm, a tipped biztosan működik, korábban próbáltam, kamillateába áztattam a magokat, és valóban néhány nap alatt kikeltek. Idén ez elmaradt, nem terveztem előre a vetést, hirtelen ötlet volt.
Mennyire lehet természetes egy általunk alakított, művelt kert? A sziklakertről írt bejegyzés kapcsán érkezett egy észrevétel, miszerint a lényege a természetesség. Ebben teljesen más véleményen vagyok. Egy épített kerti elem, legyen az kerti tó, sziklakert, magaságyás, nem természetes. Az…..
Élet a kertben Növényház 2019.04.10 22:08:46
Egyik oldalon van a 80-as években belénkkódolt kép a fóliasátorról. Ez állt általában egy műanyag cső vázból, a csövek ívesen volta meghajtva, erre húzták rá a fóliát. A fejlettebb verziók fém vázzal készültek. Ilyeneket elvétve még a mai napig látni kiskertekben is. A másik véglet a főleg…..
A március mozgalmas hónap tud lenni egy kertben, legyen az veteményes, vagy pihenőkert. Igyekszem összefoglalni, mit sikerült véghezvinnem ebben a hónapban, diszkréten elhallgatva, mit nem. A munkákat két részre osztottam, elsőnek jöjjenek azok, melyek szorosan a kertészkedéshez kapcsolódnak: -…..
Élet a kertben Sziklakert 2019.03.29 13:39:00
A sziklakertet 2012-ben építettem, a jelenlegi kert első építménye volt. A kivitelezést alapos előtanulmányok előzték meg, bőven megérte. Első lépés a hely kijelölése. Mivel ekkor még szinte semmi nem volt a kertben, erősen el kellett képzelnem valamiféle jövőbeni állapotot. Így került egy…..
        Tehát a két sor zsalukő egymáson nem lett tökéletes, tovább kellett gondolni a magaságyást. Így került képbe a beton kerti szegély. Nem vesz el sok helyet az ágyásból, cserébe a beépítését alaposan át kellett gondolni. Az alsó sor zsalukő megmaradt, ennek a tetejére került a szegély. Ez így…..
pg72 2019.03.27 20:32:01
@zord íjász: Köszönöm a jelzést, javítom.