Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laurik Szilvia

48 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közel két éve várok arra, hogy írjak a Somogy megyei Kéthelyről és a falu húsvéti szokásáról. Egy olyan készülődésről és ünnepre hangolódásról, amely talán egyedülálló az egész országban. Tavaly a közös, népi szokást (sok mindennel együtt) elmosta a Covid, de idén végre újra felállíthatták és…..
Még tavaly elindítottam a Tanúhegyek vonzásában sorozatom, amely sorra veszi és szubjektív tapasztalatok alapján bemutatja a Balaton-felvidék vulkanikus képződményeinek egy részét. Tavasztól őszig (az általunk fontosnak tartott) összes túraútvonalat bejártuk, egyetlen kivétellel. Pedig ennek a…..
Úgy emlékszem, azt meséltem már, hogy kilátó és panoráma függő vagyok, amelyből adódóan (hazai viszonylatban) jó pár magaslaton jártam már. Volt, ahova csak létrán kapaszkodva lehetett feljutni, volt, amelynek korlátja épp csak combközépig ért, szóval volt pár olyan, amely pszichésen feladta a…..
Laurik Szilvia 2022.01.05 10:50:19
@Spurikutya: húúúú de jó, köszönöm a tippet! Ahogy néztem, az télen zárva tart, de májusban irány Sástó! Letesztelem, hogy kibírom-e a plusz 10 métert. :) :)
Amikor először olvastam azt, hogy Vörs a Kis-Balaton fővárosa, akkor korántsem egy 500 fős, aprócska zsáktelepülésre gondoltam, Keszthelytől összesen 12 km-re. A község által levédetett név legalább egy kisebb városra engedne következtetni, de valójában a hely, egy csöpp falu, amely kicsinysége…..
A blogom írásával az utóbbi időben kicsit elmaradtam, mert továbbra is szeretném ezt egy olyan hobbinak megtartani, amely mindenfajta elvárástól és kötöttségtől mentes, amolyan - talán mások számára is - hasznos énidő. Ezt csak azért szögezem le így, már a legelején, mert az elkövetkezendő úti…..
Az elmúlt két hétben számos kritikát olvastam a Balatonlelle szomszédságában felépített legújabb kilátóról, így arra gondoltam, hogy a hétvégén szemügyre veszem, és saját tapasztalataim alapján vonom le a konklúziót. Mivel az első útibeszámolók elég vegyes hangulatúak voltak (azaz bőségesen kapott…..
Laurik Szilvia 2021.03.24 11:58:53
@Mistral1011: Alapvetően azt gondolom, hogy egy túrajelzés a gyalogosokat, nem pedig az autóval érkezőket irányítja, így igencsak elhibázott "koncepció" az, hogy egyetlen út áll rendelkezésre. Szóval távol álljon tőlem, hogy az úttesten akarjam futtatni a gyermekem :) de ha voltál már itt, akkor úgyis érted, hogy miről írok. Lefele, ahol csak lehetett már kerteken át közlekedtünk, bár ez sem a legjobb megoldás, mert így más tulajdonában álló telkeket használtuk.
Ahogy a blogba írtam is, én érkeztem téves elvárásokkal, hiszen azt hittem, hogy majd túrázunk egy jó nagyot, hát ez nem lett teljesen így.
De a környék csodás, meseszép, így arra kell koncentrálni! :)
Mi tagadás, hiányoznak az utazások, a hirtelen ötlettől vezérelt külföldi kalandozások. Hiába csak egy év korlátozásairól beszélünk, mégis olyan távolinak tűnnek a 2000 m feletti láncos kapaszkodók, a téli, kietlen tengerparton tett séták, a maszknélküli, ölelésekkel teli pillanatok. Néha úgy érzem,…..
A Keszthelytől 25 km-re, Zalakarostól pedig mindösszesen 14 km-re található Kányavári-sziget a Kis-Balaton egy igazi gyöngyszeme. Azt is mondhatnám, hogy egy olyan sziget, amely ezer madár csicsergésének az otthona, amely szinte teljesen érintetlen, mégis kevesebb, mint két óra alatt (a család…..
Nem szokásunk beállni a sorba, sőt a tömeget elkerülve (ha kell, ha nem) inkább mindig a másik irányba megyünk, mert valahogy nekünk a túrázás és igazából minden kirándulás egyet jelent a természet magányos és csendes felfedezésével. A legtöbbször csak úgy egymás mellett megyünk, szótlanul, hagyva a…..
Amikor utoljára Nógrád megyében barangoltunk, akkor elhatároztuk, hogy új úti célokat keresve egy ideig nem lépjük át a megyehatárt, hiszen azt gondoltuk, hogy az elmúlt egy évben bejártuk az általunk fontosnak, érdekesnek tartott vidékeket és helyszíneket. Egy őszi este, a Nőtincsi tó mellett…..
Nem tartom magam babonásnak, de úgy 10 évvel ezelőtt egy dolgot azért mégiscsak elhittem, miszerint: amit az év első napjában csinálsz, azt csinálod egész évben. Szóval azóta minden évet egy kirándulással indítok, és már alig várom a január elsejét, hogy egy remek felütéssel kezdjem az évet. Mivel…..
Laurik Szilvia 2021.01.08 20:12:59
@Első mohikán: igen, ez most valóban kimaradt, mert az olvastam, hogy a múzeum január 1-én zárva tart, így bevallom (ott a helyszínen) meg sem néztük. De köszönöm a tippet, mindenképpen sort kerítünk rá! :)
Az utóbbi időben kicsit eltűntem, mert az életem 180 fokos fordulatot vett. Igazából nem csak az én életem, hanem az életünk. Pár szóval: elegünk lett, összepakoltunk és leléptünk. A döntés nehéz volt, de végre megléptük azt, amire mindig is vágytam: elhagytuk a szmogos, zsúfolt fővárost, hogy…..
Utazó Jógik Garáb csodája 2020.11.16 11:21:46
Az utóbbi napokban sokat gondolkoztam azon, hogy vajon hányszor lehet egy életet újrakezdeni? Újra felépíteni mindent, ami elveszett, jelen esetben mindent, amit egy vírus okozta helyzet tönkretett. Tisztán emlékszem március elejére, amikor kis jógastúdióm évi renoválását választottam az aktuális…..
Mostanában mindenünk a Lego és a királylányos jelmez, így nem telik el nap várépítés és megrendezett teadélután nélkül. Azt sem mondhatnám, hogy energiaszintünk a régi, mert, ahogy az kislányomnak egyre jobban nő, úgy nekünk egyre jobban apad, azaz amíg ő kicsattan, mi már a dupla kávénkkal is csak…..
Utazó Jógik Hello Zemplén! 2020.09.24 06:00:00
Az idei, nyári vakációnkat az augusztusi tikkasztó hőségben, szúnyoginvázióban, karunkon egy majdnem kétévessel a Zempléni-hegységben és annak környékén töltöttük el. Valamiért amúgy nekem évekkel ezelőtt "beakadt" egy augusztus elejei időzítés a bakancslistás túraterveim megvalósítására, és hiába a…..
Azt hiszem, hogy ha a Balaton-felvidéken túrázol, akkor az az életed alakulására nézve egy igazi próbatétel. Igencsak elégedettnek és boldognak kell lenned ahhoz, hogy meglátva az égszínkék víztükör felett húzódó, szőlőültetvényekkel borított lankákat ne add el azonnal mindened, belekezdve egy…..
Laurik Szilvia 2020.09.08 09:20:40
@L.A.: Az allergiásoknak ez tényleg nagyon nehéz lehet. :( Nekem ez fel sem tűnt, mert szerencsére semmilyen tünet nem emlékeztetett rá, de valóban nagyon dühítő, pláne, hogy együttes erővel valóban megoldható lenne a probléma!
/Remélem, hogy azért a kilátás kárpótolt egy kicsit. :) /
Csak jó élményekről írok, rosszakról nem. Számomra különlegesekről, átlagosról nem. Nyilván az élet nemcsak fekete-fehér, mert a kettő között van millió szín és árnyalat, és azt is tudom, hogy a szép fogalma teljesen szubjektív, de ahogy azt Immanuel Kant mondta: szép az, ami érdek nélkül tetszik. A…..
A Naszályra szerettünk volna feljutni egy kedd reggelen, de ezen a napon valahogy minden kicsit másképp alakult. Korán akartunk indulni, de a kiindulóponthoz végül csak délben értünk oda. Sok fotót szerettem volna készíteni, de amikor leparkoltunk, észrevettem, hogy a telefonomat otthon hagytam. A…..
Idén mi a gyávák táborát erősítjük, azaz nem utazunk. Pontosabban a határátlépés helyett kizárólag itthon kalandozunk. Az érdekes talán az egészben az, hogy a veszteség most kicsit sem fáj. Sőt, még valahol hálás is vagyok ennek az időszaknak, mert a kezdeti megvonások átformálták a hazai…..
Mostanában minden a gyerekek körül forog. Talán azért mert tombol a nyár és ezzel együtt a vakáció, vagy talán azért mert bőven beleértünk a családalapítás időszakába és bár foggal, körömmel ragaszkodtunk az önállóságunkhoz, másfél évvel ezelőtt mégis úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Feladva extrém…..
Laurik Szilvia 2020.07.28 07:19:11
@pityókabort Vráncsábó ócsón: köszönöm, javítottam!
Laurik Szilvia 2020.07.28 07:21:57
@Ménár Atya: igen, szomorú vagyok én is. Számomra felfoghatatlan, hogy ilyen megtörténhet! Szégyen ez az egész.
Természeti kincsek tekintetében Nógrád megye egy csoda. Értékét pedig még jobban növeli, hogy viszonylag kevesen választják úticélnak, így tökéletesen alkalmas egy hosszú hétvégés elvonulásra. A térerő a hegyek között meglehetősen akadozik, vagyis leginkább nincs, így valóban a legjobb választás…..
Laurik Szilvia 2020.07.10 16:06:25
@The reaper: köszönöm a szuper tippet! Mindenképp ellátogatunk oda!
Lelkes lettem! :)
Vannak olyan helyek, amelyek egy életre beégnek. Sosem tudtam eldönteni, hogy ilyenkor tényleg a táj hagy bennem egy életre szóló nyomot, vagy csupán arról van szó, hogy egyszerűen megvalósul egy olyan utazás, amelynek szinte minden pillanata egy flow élmény. Amikor annyira összejön minden (a…..
Mostanában sokat beszélgetek nagyszülőkkel, szülőkkel, gyerekekkel, mert nagyon érdekel az, hogy a családok egyes tagjai, hogyan élték meg az elmúlt hónapokat. Összezárva vagy épp hetekig elszeparáltan, hosszasan egy lakásban, jobb esetben legalább kertesben, félelmekkel és gondokkal terhelten, vagy…..
Valaki születésnapjára egy tortát kap, valaki egy utazást, valaki semmit és hát valaki egy házat a hegytetőn. Én az utazást kaptam, Hitler pedig a házat 1834 m magasan. Ő ötven lett, szóval érthető a felhajtás, és azt hiszem Martin Bormann az ajándékával igencsak kitett magáért. A Sasfészek…..
Laurik Szilvia 2020.06.19 11:06:13
@studkell: köszönöm az észrevételeket és a segítséget! Javítottam is! Annak pedig külön örülök, hogy én is adhattam egy hasznos tippet! :)
A következő alkalomra pedig jó túrázást kívánok!
Laurik Szilvia 2020.06.20 06:50:35
@Creutzfeld 0,1: a panoráma valóban lefele is ugyanaz, de azt nem tudom, hogy akkor már mennyire értékeli az ember?! Pontosabban szerintem más valamit fokozatosan egyre magasabbról látni, mint a csúcsra megérkezni és onnan haladni lefelé.
Nekem amúgy - azt hiszem - tömegiszonyom van, mert tényleg kiborulok, ha sok ember áll egy helyen, így a lift már szóba sem jött. De lehet legközelebb azzal tesszük meg azt a rövid szakaszt, így legalább arról is kapunk egy benyomást.
Laurik Szilvia 2020.06.20 06:56:53
@csakeztengedte: biztos vagyok abban, hogy a buszos út is tartogat élményeket. Lehet az a legjobb megoldás, ha kombináljuk a kettőt. Gyalog fel, busszal le (vagy fordítva). Így kimaxolható minden egy látogatás alatt. :)
A norvég kalandozásainkat taglaló beszámolómban még adós maradtam két olyan túraleírással, amelynek célpontjai - a Trolltunga mellett - talán a legismertebb és leginkább vágyott helyszínek. Mindkettő a fjordok felett helyezkedik el, lenyűgöző környezetben, éppen ezért az év melegebb hónapjaiban…..
Laurik Szilvia 2020.06.16 08:18:29
@geegee: igen, azt hiszem, valóban az a legjobb megoldás, amit írtál: éjjel, hajnalban menni, mert igazi sötét nyáron valóban nincs, csak "agyban" kell átállni arra a pár napra.
Érdekes amúgy az is, hogy a norvégok, hogyan állnak ezekhez a tényleg - helyenként - életveszélyes kirándulóhelyekhez. Több helyen olvastam, hogy direkt nem tesznek korlátot/sodronyt/kötelet a kilátópontokhoz, pont azért, hogy az ne adjon téves biztonságérzetet. Azaz így előzik azt meg, hogy aki fél a magasságtól, biztosan ne menjen oda. És úgy tűnik, hogy ez működik, mert tényleg nagyon kevés a halálos baleset. (Preikestolennél állítólag még nem is volt.)
... és hát a Kjerag. Na, nekem az nagyon para! :) A követ - ha szemből nézed - akkor a bal oldaláról lehet megközelíteni és át kell rá lépni, azaz tényleg van olyan pillanat, amikor több, mint 900 m van alattad. Van aki simán kilép, van aki ott kéri meg a szerelme kezét...hát én kb. ott bárkinek igent mondanék, csak húzzunk le onnan. :) :)
Férjem pl. úgy mert kimenni - esett az eső és a sziklák vizesek voltak - hogy térden mászott át és csak amikor átért, akkor állt fel. Hát én ezt végignézve kisebb sokkot kaptam :) szóval azt hiszem ez tényleg egyén, idegrendszer függő.
De ha picit nagyobb lesz a kislányotok menjetek el, akár szerintem jövőre is, mert a turistautak biztonságosak, szerintem figyelve ott nem történhet semmi baj.