Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gmower (törölt)

0 bejegyzést írt és 1489 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lakógyűlésen vagyunk, téma a társasház fűtése. Van egy apró gond, ami már évek óta húzódik. Az első emeleten lakók egy szál pendelyben izzadnak telente, míg a negyediken, ha nem is kell törni a jeget reggel a mosakodáshoz, de a tengerszint feletti magasságkülönbséget…..
gmower (törölt) 2014.01.23 08:41:50
@ColT: "akik szemmel láthatólag hiányos ismereteik ellenére magasra jutottak a ragnglétrán. Ugyanis elméletben az lesz a vezető, aki okos, de gyakorlatban, főleg itthon az, aki jobban nyal..."

A vezetőnek tejesen más ismeretanyagra van szüksége, mint a beosztottnak. Szakmailag jónak lenni neked, a végrehajtó beosztottnak kell. A vezetőnek teljsen más dolgokban kell jónak lennie, az adott terület szakmai részéhez annyit kell csak értsen, hogy azért nagyon könnyen ne lehessen megvezetni, vagy még annyira sem, ha tesz a csapatába egy hozzá maximálisan lojális hozzáértőt, aki figyelmezteti a többiek sumákságaira.

Viszont van egy elég széles társadalmi réteg, aki a saját sikertelenségét azzal magyarázza, hogy a másik nála sokkal butább, csak azért került oda, ahol van, mert jobban nyal. Mert nyilván mindig a másik a hülye :) Persze ez nem magyar sajátosság, ez mindenhol így van, az emberi irigység elég konstans a bolygón.

"Ha esze lenne, látta volna a megoldásra váró problémát, és nem terel. Persze lehet, hogy csak fázós, és élvezi a meleget, de attól még nekem belefér a "hülye" fogalmába... "

A mai társadalmi modell az önérdekre épül. Így én nem mondanám, hogy az a "hülye" aki ennek meglelően a saját érdekét tartja szem előtt a többiekével szemben. Nyilván látta a megoldásra váró problémát, és szerintem azt is nagyon jól látta, hogy neki nem jelent problémát, csak másoknak, viszont neki is fizetnie kell, az elhárításához. Ügyesen ráerőszakolta a saját érdekének megfelelő kimenetelt a lakóközösségre, amiből én inkább arra következtetek, hogy egyáltalán nem hülye. Hogy szemét-e a többiekkel? Igen, teljes mértékben. Hogy jó-e, ha az önérdek előrevalóbb egy társadalmi modellben, mint a közjó?Szerintem nem.

Szóval az-e a hülye, aki sikeresen érvényesíti saját akaratát, vagy az, aki némán, lesütött fejjel a sarokban tűri, hogy az ő érdekeivel szembeni döntés szülessen nyilvánvaló baromságok alapján, majd egy blogon önti ki magából saját sikertelenségének fájdalmát?
gmower (törölt) 2014.01.24 07:58:02
@ColT:

Természetesen kivételek mindig vannak, de a kevés saját tapasztalatot az egész társadalomra kivetíteni nem szerencsés. Én az ellen az általános tévképzet ellen érvelek, hogy a vezetők mind hülyék, és mind csak kapcsolatainak köszönhetően kerültek oda. Ez legalább 90%-ukra nem igaz, és szerintem súlyosan sérti a vezetők jelentős többségét, akik rengeteget tanultak és dolgoztak azért, hogy oda kerüljenek, ahol vannak. Gondold ezt végig olyan szempontból, amikor egy nyolc általánost végzett árokásó munkás osztja az észt a kocsmában, hogy bezzeg a köcsög két házzal arrébb (ez lennél Te) szarrá keresi magát, mert biztos benyalta magát oda. Gondolom nem értesz vele egyett, és nem is esik jól, ha életed munkáját ennyire értékelik. Politikai pozíciókról beszélgetni meg teljesen értelmetlen, minden értelmes ember tisztában van azzal, hogy ilyen helyeken a szükséges ismeretanyag a kikezdhetetlen lojalítás, és a gátlás nélküli hazudozásban merül ki. Ezért nem lesz naív álmodozókból sohasem jó politikus.

Visszatérve még a sztorira. Ugyanazt mondjuk, csak épp mást értünk a szavak jelentése alatt. Szerintem az intelligencia, az okosság fogalma kicsit sem takar erkölcsi tartalmakat. Egy bűnöző is lehet okos ugye, sőt, a legnagyobb bűnözők általában egyben zsenik.
Mi kell ahhoz, hogy a Jobbik, hogy megkapja a szavazatomat? Akármilyen érzelmű is az ember, kötelessége, hogy megvizsgáljon minden lehetőséget. Bajnai valamennyire hiteles, de Gyurcsánnyal való összeállása után ez a hitel elszállt. Az LMP programja annyi, hogy legyen az egész…..
gmower (törölt) 2014.01.23 19:09:32
@chepunk: A kishitűség egyetlen célállomása a rabszolgasors. Akár egyetlen ember is képes a történelem más irányba terelésére, persze csak az olyanok, akik nem a "merjünk kicsik lenni" tanban hisznek.
Paks 2 igazi kétfejű állatorvosi lova a magyar politikának. Az atomenergiánál nagyobb húsosfazék nem létezik, az új, oroszokkal leboltolt megállapodást is minden idők legnagyobb beruházásaként hirdeti a gyarmati lét ellen háborúzó kormány. Vagyis minden idők legnagyobb…..
Korábban szó volt arról ezen a blogon, hogy Orbán kormányzati rendszere illegitim (erkölcsileg érvénytelen), mert -- röviden -- a politikai jogegyenlőségen alapuló képviseleti demokrácia 2010-ig létező hagyományát előre nem jelzett módon, radikálisan felrúgta, és a helyébe…..
Hogy merül fel egyáltalán a kérdés? Nos, az X-faktor végéhez közelít, Krasznai kisasszony még mindig bent van, és elvileg esélyes is. Énekel, a szőkével vegyesben is jó, akkor mi a para? A gond az, hogy a TV2 hasonló műsoraival ellentétben az RTL-nél még nem nyert egy nő se.…..
Mandiner blog Vitapartnerek 2013.12.13 15:15:00
Eszter huszonhat éves, szereti a konfitált kacsamellet, örömmel jár pilatesre, de rendkívül idegesíti, ha beül valahova, és a pincér nem érkezik ki az asztalához két percen belül. Az egyetem elvégzése után egy nemzetközi ügyvédi irodában helyezkedett el. Napi tizenkét órát…..
A napokban a Time magazin által az év emberének választott Ferenc pápa úgy látja, a szegénység egyre szélesebb méreteket ölt, szakadékot teremtve a társadalom rétegei között. Ezért a gazdasági modellek átgondolását szorgalmazta a túlzott pazarlás megfékezésével. Új…..
A hír egyelőre nem magyar vonatkozású. Egyelőre. De azért kapaszkodj meg. Az Egyesült Államok nem csak az Európai Unióval dolgozik átfogó kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítésén. Lehetőleg az év vége előtt tető alá akarják hozni a Csendes-óceáni…..
Egy bizonyos Jérôme Vadon elkészítette a nemzetközi problémamegoldó tanulmányok zsebkiadását. Ennél jobb és tömörebb nemzetkarakterológiai sztereotipizálást még nem láttunk. A drónt bevető amerikaiak, a problémát betiltó kínaiak, a ráalvó spanyolok, a megoldástól a…..
Gazda Albert írása a Mandiner blog számára. Volt egy ilyen tréfás mondás Ukrajnában még a kilencvenes években: oligarcha az, akinek van tízmillió dollárja, parlamenti mandátuma és tévécsatornája. Ezen túl vagyunk, a legmenőbb arcok nem egy darab mentelmi jogra támaszkodnak,…..
Annyira ott lettem volna, mikor megszületett ez a nagyszerű gondolat az új házszabályról: Kezdésként az ülést vezető elnök elnöki emelvényre érkezésekor az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. Nem tudni, hogy ezt maga a házelnök…..
gmower (törölt) 2013.12.05 10:51:19
@belekotty: Azt ugyebár nem egy embernek címeztem, csak akinek inge az vette magára :)

Ha még ügyesen keresgélsz az elmúlt több, mint 5 év általam írt 1501 hozzászólás között, akkor valószínűleg tatálsz még ennél cifrábbat is, de kérlek, ha már ennyit fáradozol, akkor készíts egy statisztikát, hogy milyen arányban nyilvánulok meg ilyen stílusban, és ha ez néhány tized százalék fölött lenne, esetleg nem lenne vagy két nagyságrenddel kisebb, mint a felém irányuló fröcsögés, akkor megkövetlek, és a sarokban kukoricára térdepelek.

Sajnos olyan mennyiségű mocsok ömlik az internetes "újság"-okról az emberre, hogy nekem is nehezemre esik visszafogni magam néha. Mert én nem vagyok tökéletes, mint sokan mások errefelé.

Persze tudom, ne olvassam, de én szeretek tájékozódni mindenhonnan, nem gondolom, hogy egy bölcs, egy párt, egy újság tudja a tutit. Viszon ami itt az Indexen és blogjain van, az egyértelműen az ország sajtójának és kommentelőinek a legalja. Néha velem együtt, merthát aki korpa közé keveredik ugye... :)
gmower (törölt) 2013.12.05 11:31:15
@flort: "Mindenki tudja, hogy a Fidesz fog nyerni jövőre, már három éve úgy alakítgatják a törvényeket, hogy csak a teljesen hülye nem lát át a szitán. "

A Fidesz azért fog nyerni jövőre, mert az ő rublikájukba teszik a legtöbben az x-et. Ennek semmi köze a választási törvényhez, mindegyik pártnak pontosan ugyanannyi szavazatra van szüksége a győzelemhez. Nem a törvények tehetnek róla, hogy az ellenzék nem képes meggyőzni a szavazópolgárokat, hogy képesek egy ország vezetésére.

"Egyetemen nem."

Ahova én jártam, ott kellett, sőt az előadás végén megtapsoltuk az előadót. Persze, csak ha nem aludtunk el :) És nem, nem fájt, nem éreztük úgy, hogy párttitkáros, a felvétei ponthatár pedig az akkor 120-as maximum mellett 117 volt, mielőtt esetleg lekamuszakozná valaki.

@zommmmmbi:

Hát ne az Index főoldalra kitettek közt keress ilyet :)
gmower (törölt) 2013.12.05 11:50:58
@flort: 11 éve. Ráadásul épp akkor kezdte az MSZP-SZDSZ az ámokfutását, épp liberalizmus volt :)

A házszabály egyrészt nem törvény.

Másrészről engem a tartama különösebben nem hoz lázba. Azt is jónak tartom, ha nem kell felállni, és azt is ha igen, egyik ellen sem ágálnék, egyik mellett sem kardoskodék. Csak azért tetszik az ötlet mégis, mert az Orbánfóbiásoknál kiverte a biztosítékot, és úgy rinyálnak, mintha ezzel itt lenne a világvége.
Lassan egy hónap telt el azóta, hogy egy volt adóhivatali dolgozó feljelentette munkahelyét az áfacsalások eltussolása miatt. A hatóság válasza érdemi vizsgálat helyett feljelentés volt, és a kormánypártok is csak maszatolnak az ügyben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV)…..
gmower (törölt) 2013.12.04 15:50:46
@kovi1970: Ha hozzád hasonló bunkó lennék, csak annyit mondanék: anyád.

Szerencsére úri családból származom, így lehetőséget adok neked arra, hogy említs akár egyetlen egy olyan "leleplezést", amiről nem derült ki, hogy oltári nagy kamu. Vagy ami megbízható forrásból (értsd: MSZP székház) érkezik, az nem lehet hazugság, igaz? További jó erőlködést gyerekek :)
November 28 és 30 között rendezték meg a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért párt 34. kongresszusát, Londonban. Az Európai Liberális Fórum és az ALDE párt konferenciáin, szemináriumain Európai Liberálisok és Demokraták – köztük a Magyar Liberális Párt…..
gmower (törölt) 2013.12.03 08:22:50
@mahet: @nu pagagyí:

Ez a klasszikus liberalizmus definíciója, amelynek minden magyar parlamenti párt -még a Jobbik is - teljességgel megfelel. A különbségek valójában igen kicsik, csupán a hangsúlyok tolódnak el egyik-másik irányba. Magyarországon a magukat liberálisnak mondók egyáltalán nem a klasszikus liberalizmust követik, hanem egy teljesen társadalomromboló, deviáns szélsőségességet, ahol már kapásból megsértik a klasszikus liberalizmus egyik legalapvetőbb értékének tartott véleményszabadságot azzal, hogy mindenkit lehülyéznek, lenáciznak, lediktátorimádóznak az általuk pénzelt sajtóban, aki nem ért velük egyet.
gmower (törölt) 2013.12.03 09:34:23
@ausländer Sipi:

A 2010-es választások előtt volt-e olyan részben liberális kormány, amely egy másik párthoz kötődő sajtóterméket, csoportotosulást, személyeket üldözött minden eszközzel, ha kellet külön e célra alkotott törvényekkel?

A véleményszabadság nem azt jelenti, hogy én majd meghatározom a vélemények egy adott körét, amelyek közül szabadon lehet választani...

Sőt a véleményszabadság még azt sem jelenti, hogy egy újságíró konkrét bűncselekménnyel vádolhasson meg bárkit alaptalanul. Létezik oknyomozó újságírás, ami viszont bizonyítékokon alapul, na ilyen Magyarországon nincs, csak fizetett médiamunkások, akik a pártjuktól (alias megbízható forrás) kapott hazugságokat terjesztik.

@sötéthülye.tahóbarom: "Meséld el kérlek, aki a klasszikus liberalizmust követné, az Magyarországon minek nevezze magát? Fideszesnek?"

Nem kell semminek sem neveznie magát, mert ma ez már nem megkülönböztető elem a mérhető támogatottságú pártok körében. Azt kell külön jelezni, ha a klasszikus liberalizmus nem alapértéke, pl. Magyar Kommunista Párt.

A családrombolás, a nemzetrombolás, az ateizmus mindenkire erőltetése, a legalávalóbb devianciák normálisnak beállítása viszont NEM klasszikus liberális értékek, így ezek vallása már megkülönböztethető, legújabb alakulata Magyar Liberális Párt néven fut. Régebben SZDSZ-nek hívták.
gmower (törölt) 2013.12.03 10:17:03
@sötéthülye.tahóbarom: "
Azt állítani, hogy a liberlizmus értelmes része az összes mai magyar párt értékrendszerének szerves része, ez egész egyszerűen nem igaz."

De bizony az. Amit Te "mindent központosítás"-nak nevezel, az minimális elmozdulás "a mindenki azt csinál, amit akar" széltől a még mindig fényévnyi távolságra lévő "mindent az állam csinál és mond meg" másik szél felé. Ráadásul az egykulcsos adó pl. kifejezetten másik irányú mozgás... Itt mindössze kis hangsúlyáthelyeződések történtek, a lényeg nem változott, csak a ballib fizetett médiája kelt pánikot a minél jobb választási eredmény érdekében.

@nu pagagyí:

"Nem tiszteli az egyént, formális alapon sorolgatja az embereket különböző csoportokba, amelyeknek különböző jogokat adna. "

Ez színtiszta ballib hazugság. Kétségtelen, hogy a Jobbik sokszor nem éppen politikailag korrekt módon világít rá a problémákra, de attól azok a problémák még léteznek, erre a legjobb bizonyíték a választásokon elért eredménye. Valójában nem volt olyan javaslatuk, ami ténylegesen rasszista lenne, még a ballib médiában legnagyobb vihart kavart témák is kiforgatottak voltak, és általában még ezek is nyugati demokráciákban létező dolgok (pl. idegen állampolgársággal is rendelkező képviselők).

Lehet nem szeretni őket, sőt ezt mint vélemény el is mondhatod, valamint mivel még mindig demokrácia vagyunk, még szavazáson is kifejtheted eme álláspontodat.

De betiltásukért harconi már nem demokratikus!

És sajnos van ma olyan EU tag ország, ahol bizony nemcsak, hogy letartóztattak egy parlamenti párt vezetőit koholt vádak alapján, de még gépfegyverrel a nyílt utcán ki is végezték e párt két aktivistáját, plusz még egyet életveszélyesen megsebesítettek. Ez már ugye nem fér bele a liberális demokráciába? De milyen érdekes, hogy ez az eseménysorozat csak marginálisan szerepel a mainstream médiában...
Y-GEN Gáz van Ukrajnában? 2013.12.01 18:46:43
Nem csupán Magyarországon jelent problémát az euroszkepticizmus. Keleti szomszédunk, Ukrajna még rosszabb helyzetben van mint mi: ott még az EU csatlakozás előtt döntött úgy Janukovics elnök, hogy inkább a keleti nyitás mellett teszi le a voksát. Csakhogy ez ugyanúgy, mint hazánk…..
Átlátszó Oktatás Buzgómócsing 2013.11.27 17:41:49
Buzgómócsing-díjat ad a Fidelitas Teczár Szilárdnak. Tulajdonképpen itt be is lehetne fejezni a cikket, meg bezárni mára az internetet, ennél jobb úgyse lesz. Persze onnan nézve bármilyen mozgolódás egyszerű buzgómócsingoskodásnak tűnik, ahol el lehet úgy intézni a dolgokat,…..
Na ez ciki. A finoman szólva kormányközeli Századvég egyik munkatársa kiadott egy tanulmányt, ami (tessék megkapaszkodni) az igazságot írja le az egykulcsos adó hatásairól. Vagyis hogy az kizárólag a leggazdagabb rétegnek kedvezett, miközben mindenki más rosszul járt vele. Csak…..
Egy tehergépkocsival ütközött kerékpárost látnak el a mentők Camdenben, 2013. november 18-án. Fotó: Peter Macdiarmid Két héten belül hat biciklis halt meg London egyetlen útszakaszán. Volt olyan, hogy egy nap alatt többet, a másodikat éppen az elsőt gyászoló tömeg…..
gmower (törölt) 2013.11.20 15:44:54
@promontor: Az a helyzet, hogy mi nem ugyanazt akarjuk mérni. Te azt akarod mérni, hogy a közlekedő a feladat komplexításához képest mennyit hibázik, én meg azt, hogy egyszerűen mennyit hibázik. Így valójában mindkettőnk módszertana helyes, ezt én nem is vitatom.

Erre írtam korábban, hogy számomra az a biztonságosan közlekedő, aki a körülményektől függetlenül, mindig biztonságosan közlekedik. Szóval én pont ugyanakkora hibának tartom azt, ha egy sofőr száraz úton napsütésben üt el egy gyalogost a zebrán, mintha jeges úton sötétben. Mert ugyanazt a hibát követték el: nem megfelelően választották meg a sebességüket. Sötétben, jeges úton nehezebb megválasztani a megfelelő sebességet? Igen. Az elütött gyalogost érdekli? Nem.

@ex-dr. vuk: "Szoval azt allitod, hogy autopalyan megtenni 10km-t egyenerteku veszelyessegu, mint kerekparral varosban 10km-t megtenni? Ez nem stimmel. "

Nem a közlekedés veszélyességről beszélünk, hanem hogy milyen statisztikai módszerrel lehet a legjobban meghatározni a közlekedők valamely csoportjának többiekre való "veszélyességét".
gmower (törölt) 2013.11.20 15:54:02
@ex-dr. vuk: "Persze ahogy elneztem a KSH pl. csak a szemelyi seruleses baleseteket tartja nyilvan, a "koccanasokat" nem, igy ez megint torzit az autok javara:"

Ez így van, írtam is korábban. Viszont ha egy kamionos ütközik, ott sem marad sértetlen mindenki, és az ő statisztikájuk mégis nagyon "jó". Egy példa 2009-ből:

"A forgalomban betöltött arányuk tekintetében magas a kerékpárosok aránya a balesetet okozók körében. A 10,2 %-os arányra tekintettel elmondható, hogy a kerékpárosok 2009-ben-ban több személysérüléses közúti balesetet okoztak, mint a tehergépjármű vezetők."

Forrás:

nelegyenaldozat.hu/baleseti_statisztikak_es_a_kivalto_okok
gmower (törölt) 2013.11.20 16:00:55
@ex-dr. vuk: Hát azért a kamionok sem a puszta közepén veszik vel a cuccot, majd rakják le :)
Miért van szükség jogvédelemre? Kiknek a jogát, miért és hogyan védi a TASZ? Kitekintés, szubjektív, de kritikus interjúsorozat a TASZ kommunikációs munkatársától, kitörés az elefántcsonttoronyból. Első rész: „Senkit nem foszthatunk meg attól a lehetőségtől, hogy felnőttként élje az életét!”..
Az egykori Hannah Montana, a gyereksztárból lett tiniikonból lett botránydíva a tegnap esti MTV European Music Awards-gála alatt megint gondoskodott arról, hogy a bulvárlapok címlapjára kerüljön. Az Amszterdamban rendezett díjkiosztón Cyrus először is pont úgy twerkelt, azaz…..
Új ellenséggel találták magukat szemben Orbán Viktor kihívói: az időjárással. Juhász Péter, az Együtt-PM politikusának hétfő délutánra tervezett sajtótájékoztatója közleményük szerint az "esős időjárás miatt" maradt el. Az első reakció sokaknál az volt, hogy elég…..
Egyelőre ügyvédi körből származó - a sajtóban nem fellelt - információ szerint a strasbourgi emberi jogi bíróság elutasította a magyar kormány azon kérelmét, hogy a 98 százalékos különadó kapcsán nyáron meghozott három ítélet ügyében a Nagykamara foglaljon állást. A…..
gmower (törölt) 2013.11.07 11:28:39
@PanelProli: Ez hazugság, te is tudod. Akinek nem tetszett, annak nem kellett visszalépnie az állami rendszerbe. Persze kétségtelen, hogy a Fidesz trükkösen csinálta, és neked kellett volna tenned azért, hogy ne lépj vissza, amire szemmel láthatóan képtelen voltál. Ez viszont a te bajod.

Másik hatalmas különbség, hogy a magánnyugdíj rendszerbe nem a saját leadózott kis pénzedet tetted, hanem egy kormány egyszer úgy döntött, hogy az államnak járó jutalékot átirányítja oda. Most egy másik kormány meg úgy döntött, hogy visszairányítja.
gmower (törölt) 2013.11.07 11:55:24
@phaidros: Ez is hazugság persze, mert az addig megszerzett jogosultság továbbra is mindenkinek megmaradt volna (így nem igaz, hogy nem kapott volna semmit az állami rendszerből), továbbá ezt csak belengették, törvény ilyenből nem lett. Nyilvánvalóan arról volt szó, hogy mivel Hornék olyan ügyesen vezették be ezt a rendszert az IMF hatására, hogy ne lehessen azt egyszerűen megszüntetni, ezért trükközni kelett, hogy a lehető legtöbb ember átlépjen, így ennek a szar rendszernek az államra gyakorolt kártételét mimimalizálni lehesse. Nevezheted ezt zsarolásnak is, én meg mondjuk úgy hívom, hogy jelentősen lerontották a magán rendszer vonzóerejét. Ettől függetlenül vannak olyanok akik nem léptek vissza, így az államosítás egyszerű hazugság, hiszen mindenki saját maga dönthetett. Hogy a döntést megpróbálták befolyásolni? Naná :)
gmower (törölt) 2013.11.07 12:39:04
@phaidros: Ugyanmár, felvetették a lehetőségét, aztán elvetették. Naponta száz más ügyben is történik ilyen, akkor most minden hazugság? Megpróbálták befolyásolni a polgárok döntését, pont mint ahogy bármelyik kampányban. SIkeres is volt.

Hát ugye, honnan nézzük? Én például onnan nézem, hogy a járulék eltérítése a magánszektorba okozta az államadósságban való megjelenést, aminek egy része most kikerült onnan. Nem mind, mert ugye a reálkamattal, az államadósság azon részére kifizetett kamattal és a nem átlépők összegével még mindig szarabbul járt az állam, mint ha az egész nem lett volna.

Kétségtelen, hogy ez nagyrészben járult ahhoz hozzá, hogy 2010-hez képest az utóbbi három évben nem nőtt az államadósság. És akkor, ez nem ér, vagy mi? De, ér. Támadták az uniós bíroságokon, de még ők sem tudtak belekötni.

(zárójelben) Eleve az egész ügy az unió idiótizmusának, és fölényeskedő, az együttműködést teljesen kizáró hozzáállásának köszönhető. Anno kérte a kormány több volt szocialista országgal együttműködve az uniótól, hogy a GDP arányos államadósság számításakor vegyék figyelembe, hogy a magánrendszer bevezetése mekkora terhet jelent, azaz azzal csökkentsék a mutató értékét. Ezt az unió elutasította, mert birodalmi arroganciájuk azt suggalta, hogy egy amúgy teljesen jogos kérést is mindenféle következmény nélkül simán lesöpörhetnek, mert úgyse tud semmit tenni az a néhány kis ország. Tévedtek. Nagyot.