Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabolcs Mihály Dudás

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KultúrPara Őseink és a szex 2017.01.07 07:24:00
A szex, a testiség az egyik legnagyobb tabu, amit az ember saját magának kitalált. Pedig a legősibb mesterség ugye pont ehhez köthető. Miért tartották bűnnek a testiséget, miért azonosították szinte minden kultúrában ördögi mesterkedésnek, boszorkányok csábításának, ha valaki élt a testével, és…..
Szabolcs Mihály Dudás 2017.01.08 23:24:30
@Tibitron79: Persze, nincs egzakt tudás ezen a területen, leszámítva a csontokból, kőeszközökből, néhány összetettebb forrásból kinyerhető információt. Az azért egzakt.
De ahogy már fentebb is írtam, pont a nemi életünkről nyilván senki sem tud konkrétat. Viszont egyszerűen az a feltételezés tűnik életszerűbbnek, hogy az ősemberek szokásai sem voltak tökéletesen ellentétesek a mai természeti népekéivel. Ennyi, nem több, nem kevesebb.

És hangsúlyozom, a közvetlen ősünk, a homo sapiens teste, agya nem különbözött a miénktől semmiben. Semmiben. Nincs tehát okod azt feltételezni, hogy bármivel is butábbak lettek volna nálunk.

És igen, sokan sok mindenről vitáznak ősember-fronton, de szinte biztosan nem erről, pont azért, mert nincs egzakt tudás, és ezért magára valamit adó tudós nem állít ezzel kapcsolatban semmi biztosat.

Egyébként ha a másik irányba indulsz a családfán: csimpánz-egyfajta csoportházasság, patriarchális társadalom; bonobo - szintén egyfajta csoportházasság, matriarchális társadalom; gorilla - patriarchális poliginia; orangutan - a hím elhagyja a családot és a nőstény egyedül neveli a kölykét; gibbon - nukleáris család: apa, anya egy életre választ párt, és együtt neveli az utódokat. Akárhogy nézem, ez nagyjából az összes variáció, ami később itt-vagy ott megjelent az emberi civilizációkban. Akkor hát van értelme ezeket fejlettségi szinthez kötni?
Egyébként hidd el, az egyetemen azt tanítják, az az elfogadott álláspont, hogy az ősemberek, már egész régóta, csoportban éltek, de kiscsaládos (apa-anya-gyerekek) családi formában. Később jött a nagycsalád, meg minden más. A természeti népek pedig sok esetben promiszkuitásban vagy valamilyen formájában élnek, de nem 24/7-es, swingerezős formában kell ezt elképzelni.

Tényleg azt írtam valamire, hogy marhaság? Így? Bocs, ha kiesett... :)
Szabolcs Mihály Dudás 2017.01.09 06:28:08
@egysmás: Bocs, itt kicsit megszólítva érzem magam, ezért leírnám harmadszor is, hogy a mai természeti népek természetesen nem ősemberek, meg másodszor is, hogy egyetlen tudós sem állít semmi biztosat az ősemberek szexuális szokásaival kapcsolatban. De ha valami okból kifolyólag (pl. egy vita a mai természeti népek ÉS ősemberek feltételezett szexuális szokásairól) véleményt kellene alkotni, akkor TALÁN a busmanok lennének a legjobb kiindulási alap, mert valószínűleg a mai életmódjuk közelebb áll a jégkorihoz, vagy mondjuk úgy, kevesebbet változott a jégkor óta, mint a flamandoké.