Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szucslaszlo

45 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ember szomorúan bár, de megszokja, hogy azok, akiket szellemileg a legmagasabb oromra képzelt, mintha eszetlen dinoszauruszok lennének. DEMÉNY PÉTER jegyzete.   Miért vált a nemzetféltés a XXI. századra annyira tuskó dologgá? Történészek, filozófusok, nemzetkarakterológusok a megmondhatói.…..
Felkavaró és gyönyörű, amilyen a vers maga. Shakespeare és a világ, egymásba fonódva. Kokan Mladenovic és a temesvári színművészek megrázóan mutatják, hogy bár az idők változnak, a vágyak, az érzelmek, a jóság és gonoszság örökkévalók. SIMON JUDIT írása.   Fáradt vagyok, ringass el, ó,…..
Szilágyi Aladár legutóbbi várostörténeti barangolásának főszereplője a váradi Páris patak volt. A témát figyelmes olvasóink – érdekes szöveges és képes adalékokkal kiegészítve – nem hagyták a földön heverni.   A Páris-patak hídjának korlátja – illusztráció egy 1901-ben megjelent könyvből Egy kis…..
Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok és az ukrán fegyveresek szembenállása abszurd drámába illő helyzeteket teremt. Donyeck közeli életkép TAMÁS PÁL írásában.   Járőröző ukrán harckocsik a lakótelepen Avgyejevkán    Fotók:echo.msk.ru Manapság a nemzetközi ügyekben mindent Trumpra kenünk.…..
SZILÁGYI ALADÁR újabb emlékező írása arról szól, hogy miként került közvetlen, személyes-szívélytelen kapcsolatba a Securitate néhány tisztjével a hetvenes-nyolcvanas években.    Az épület, ahol a szekusok vendégül látták klienseiket. kellett a nyelvtudás Fiatal házasokként a régente Sal Ferenc…..
Sorozata utolsó részében PÉTER I. ZOLTÁN helytörténész arról ír, hogy a békebeli Félixen mivel lehetett elütni a szabadidőt, s hogy a fürdőhelyre egy évszázada még nyolc vasúti járat indult naponta Váradról. Éppen nyolccal több, mint ma.   A zenepavilonban elsőrendű cigányzenekar…..
Most a román belpolitika vonja magára a figyelmet, de ami a kormánypártok és az ellenzék harcának tűnik, az nagyon sok szállal kötődik az Egyesült Államokhoz és az orosz befolyási övezet alakulásához. Gigászok harca vezetett korrupcióellenes utcai lázadáshoz. ADY ANDRÁS eleveníti fel mit vár…..
Vajon miért nem elég fontosak a magyar közmédiában a romániai események? SZŰCS LÁSZLÓ Híradó-szemléje. . Néhány órával azt követően, hogy a román kormány későn és kelletlenül visszavonta a hírhedtté vált OUG 13 sürgősségi kormányrendeletet, a Digi24 azt mutatja, hogy a Victoriei téren a nagy…..
Utcára vitte az embereket Romániában a kormány nagyképűsége. Az éji órán, titkon elfogadott, és a Hivatalos Közlönyben éjjel kinyomtatott sürgősségi kormányrendeletekkel betelt a pohár. A Btk. módosítása ugyanis szabad folyást enged a munkahelyi visszaélésnek, a megvesztegetésnek, lehetőséget…..
Sorozata újabb epizódjában PÉTER I. ZOLTÁN helytörténész a Félixfürdő egykori szálláshelyeit mutatja be.   A Menyhért szálló épülete ma is látható A századfordulón a Féixfürdő legelegánsabb hotelje a Menyhért szálló volt. Negyven szobával, valamint több két- és háromszobás lakosztállyal bírt. Az…..
„A csalódáshoz, a kiábránduláshoz bárkinek joga van.” DEMÉNY PÉTER írása.   Tiltakozó bukarestiek a kormánypalota előtt a Győzelem téren   Fotó: Hotnews   „Az aggaszt kicsit, hogy a magyarlakta vidékeken alig vannak emberek az utcán. Miért gondoljuk mi, tömbmagyarságban élő emberek, hogy Románia…..
Ady szeretettel elegy keserű minősítése óta „Pece-parti Párizs”-ként szokás aposztrofálni Nagyváradot. Hasonló legendáriumlogikával Várad-Olaszit akár „Páris-parti Párizs”-nak is nevezhetnők, arról a hol felbukkanó, hol megbúvó patakról, amely az 1215-ben először dokumentált Villa Latinorum határát…..
Hét év alatt a harmadik elméleti osztályát veszítheti el a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum. Az igazgatók szerint nem önmagában az elméleti osztály elvétele a probléma, hanem az iskola létét veszélyeztető megszegett ígéretek. A Brassai vezetőivel és az érintett nyolcadik osztályos diákokkal…..
Nagyváradon vendégszerepelt a sepsiszentgyörgyi M Studio A Jó, a Rossz és a K**va Anyád című előadása. TASNÁDY-SÁHY PÉTER értékelése.   A westernfilmekben ábrázolt pisztolyhősök nem igazán bonyolult emberek. Tulajdonképpen néhány zsánerrel letudható az életük: a mozgásképes férfiak mereven nézik…..
Közadakozással akár emlékművet is emelhetnének a még életben lévő, nyugállományba vonult szekusok, hálából a diktatúra évtizedei alatt tevékenységük tárgyát képező „elemek” iránt. Hiszen, ha nem teremtődtek volna egyre-másra efféle megszállottak, őkelméék munka nélkül maradhattak volna… SZILÁGYI…..
Romániában 5,2 millió nyugdíjast tartanak nyilván. Közülük február 1-től hárommilliónak mutat fityiszt a kormány. BÖGÖZI ATTILA írása.   Méltányos nyugdíjakért és ingyenes gyógyszerekért demonstráló idősek   Nem szeretem, ha átvernek. Azt pláne nem, ha ez az átverés kormányszintű, és még a…..
Miután a szíveket megnyerte, már a tények sem árthattak neki. TASNÁDI-SÁHY PÉTER jegyzete a pert vesztett igazi csíkiről.   Nem sör folyik a csőben, hanem igazi csíki patak egy Lénárd-féle törpe vízierőmű felé az Úz-völgyébnen    Fotó: Egyed Ufó Zoltán   „Ez egy támadás egy székely…..
Hogyan képes néhány színész úgy színpadra állni, hogy önmagát kell játszania, álca, jelmez, elvárások nélkül, éppen abban a térben, ahol kötelezően mások életét, érzéseit, történéseit kell tolmácsolja? A kérdésre a válasz FÁM ERIKA írásában a sepsiszentgyörgyi román színtársulat előadásáról. A…..
A számok tükrében nem többek alaptalan hisztériakeltésnél Iohannis államfő szavai a nemzetbiztonság fenyegetettségéről, hiszen az utóbbi években jelentősen nőtt – az elnöki adminisztrációval együtt – a hazai hírszerzés támogatása. A csupán a jövő kedden-szerdán a parlament elé kerülő idei román…..
„Az itthonmaradás, és az erdélyi jövő hangzatos jelszavai, valamint a valós történések és tettek közötti disszonanciát nem tudom nem észrevenni.” SILYE LÓRÁND írása.   Szűk 20 évvel ezelőtt egy sokak által ismert budapesti kollégiumban elém toltak egy ösztöndíjszerződést. A papíron többek között…..
„Tudjuk, kik a magyarok: akik panaszkodnak, aztán ellentmondanak önmaguknak, és végül rácsapnak az asztalra.” DEMÉNY PÉTER jegyzete.   Az apró dolgok zavarnak engem. Hogy például hogyan fér össze itt Erdélyben a Fidesz kritikátlan imádata, az iránta érzett dunakavicsos rajongás azzal a mondattal,…..
A Nagyvárad közelében fekvő fürdőhely történetét felidéző sorozata újabb részében PÉTER I. ZOLTÁN helytörténész maguknak a fürdőknek a kialakítását mutatja be régi képeslapook segítségével.   A távolban a Bálint-forrás, az előtérben a forrás többletvizéből táplálkozó Jávor patak A századfordulón…..
Románia fejlődik, Magyarország és Szlovákia lemarad a legutóbbi PISA-teszt adatai szerint, de a teljes közép-európai térség messze áll még attól, hogy megértse mit jelent a hatékony oktatáspolitika. Dönteni kell arról: gyermekmegőrzésre, idomításra használja-e az iskola a gyerekeket, vagy lesz elég…..
Hosszas keresgélés után találom a hírt az Új Színház oldalán: a Kolozsvári Állami Magyar Színház IV. Keresztény Színházi Fesztiválra meghirdetett Pour Toujurs című előadása betegség miatt elmarad. Azon kevesek közé tartozom, akik ezt egy picit sajnálják. TASNÁDI-SÁHY PÉTER írása.   Pillanatkép a…..
A román és magyar kultúra egymást egy héttel követő napjai alkalmából tettünk fel kérdéseket erdélyi magyar politikusoknak a témával kapcsolatban. BIRÓ ROZÁLIA képviselő válaszait SZILÁGYI ALADÁR összegezte.   Biró Rozália, az SZKT elnöke, képviselő  Fotók: Szűcs László   Mit és milyen gyakran…..