Regisztráció Blogot indítok
Adatok
olahági

327 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  EMLÉKEZÉS 1953-2023.  ARANYCSAPAT 6 : 3 volt az eredménye annak a legendás labdarúgó-mérkőzésnek, amelyet a magyar futball válogatott vívott 1953-ban a londoni Wembley Stadionban az angol labdarúgócsapattal, és amelyen a magyarok legyőzték a kontinentális európai csapat ellen hazai pályán 90…..
  Gazdasszonyok A lakodalom megrendezésében a násznép tagjai, a családokhoz fűző kapcsolat mértékében fizikai munkával, ételekhez szükséges nyersanyag, kész ételek: zsír, cukor, liszt, csirke, tyúk, kacsa ajándékozásával és főleg sütemények, kalácsok, rétesek, levestészták készítésével segítették…..
    A templomi esküvőt megelőzte a polgári esküvő, melyet a tanácsház házasságkötő termében tartottak. Az anyakönyvvezető adta össze a párokat. Az 1960-as években Józó Istvánné sz. Makk Anna vezette a szertartást.   1961. Metzger Géza - Harangozó Mária1961. Kemény Béla - Jovánczai…..
HÁZASSÁGI ÁLDÁS /A pap kitárt kézzel mondja vagy énekli a nászáldást./  „ Most imádkozzunk, kedves testvéreim, ezekért a házastársakért, és kérve kérjük számukra Isten áldását, hogy segítségével jóságosan támogassa Őket, mert házasságukat is néki köszönik. Világ teremtője, szentséges Atyánk, a…..
    ELŐSZÓ: „ Nagy lakodalmat csaptak, máig is élnek, ha meg nem haltak.” Ezeket a szavakat olvashattuk a mesék végén. De az emberek élete egyszer véget ér. Emlékük gyermekeik, unokáik, rokonaik, szomszédaik, barátaik körében marad meg.  A mondat eleje igaz, erről tanúskodnak az összegyűjtött…..
  Egy régi kataszteri térkép 1859-ből Gamás Településszerkezet –építészet „Eredetileg kétutcás település, fésűs betelepítettségű, a beltelkek  600 négyszögölesek. A lakóházak keskenyebb felükkel néztek az utcára, a ház eleje és vége sátortetős "farosa" és  zsuppfedésű volt. Előfordult elől félig…..
  Telt, múlt az idő. A fák megnőttek, a gyermekek iskolába mentek.  Marika óvó néni férjhez ment, és elköltözött a faluból.  A dadusok és a konyhai személyzet is változott. Új kisgyerekek iratkoztak be az óvodába. Róluk szól a következő összeállítás. Óvónő: Dombai Edit dada: Balogh Margit,…..
ÓVODA A faluban 1957-től működik óvoda. Az épület a Széchenyi utcában található. A tanácsrendszerben egy magántelek megvásárlásával épült rá az új óvoda épülete, melyben egy pedagógus lakás  is helyet kapott.  Régen a falvakban általában egy háztartásban éltek a szülők, nagyszülők, dédszülők. A…..
  A falu életében nagy szerepet játszott a posta. Leveleket, képeslapokat, táviratokat továbbítottak, pénzeket utaltak, újságokat kézbesítettek a megrendelőknek. Innen lehetett telefonálni és csomagot feladni. Régen a postáskisasszony munkája előkelő foglalkozásnak számított.  A kis ablak előtt egy…..
  Az épület a falu központjában található. Elnevezése a társadalmi rendszerek változásával módosult. Községház Tanácsház 1950. Polgármesteri Hivatal 1989. Gamás Község Önkormányzata A községháza épületében működött a jegyző és adóhivatal. A híreket az épület tetejére szerelt hangos bemondó…..
Állatorvos: Előszó: „Az állatorvos dolga, ha gyógyítással foglalkozik, nagyjából ugyanaz, mint az orvosoké, de azért vannak jelentős különbségek. A klinikus állatorvos önmagában több szakorvosi teendőt is ellát, így belgyógyász, sebész, sőt radiológus és patológus is lehet egy személyben, az adott…..
GYÓGYSZERTÁR: Gyógyszertár régen. A gyógyszertár 1931-től kezdte működését a faluban dr Révfalvy Gáspár orvos szolgálati ideje alatt. Vezetője: Schmied József gyógyszerész lett. Róla a következőket tudjuk: „Segítő Mária” gyógyszertár. Tulajdonos: Schmied József gyógyszerész. Életrajza: Schmied…..
Orvosi ellátás. Községi orvosok: 1905. dr Raffaisz Gáspár "Gesztiben született 1902-ben, egyetemi tanulmányainak elvégzése után Pécsett a belgyógyászati és gyermekklinikai sebészeti osztályon, mint klinikai orvos 3 évig működött. Jelenleg helyben községi orvos./ 1905./" 1924. dr Léh Jenő 1929.…..
Előszó: 1898-ban az Országos Központi Hitelszövetkezetről szóló törvény- tervezet, majd ugyanebben az évben létrejött a termelő- értékesítő és fogyasztási szövetkezetek HANGYA központja is. Termeltetett, hitelezett, feldolgozott, kis és nagykereskedett, nemcsak üzletileg, hanem szociálisan…..
1947. július 7. Villám csapott a templom tornyába és leégett. Valakinek sikerült lefényképeznie a tragédiát. A kép készítője ismeretlen. Kiderült, hogy a tejcsarnok melletti házban lakó Paksi Lajos nevezetű ember készítette, aki amúgy lakodalmakat  is megörökített. Toronyépítés a tűz…..
Előszó:    Az 1500-as évektől a települések nagy részét bakterek (őrök) vigyázták, akik éjszakánként óránkénti kiáltással figyelmeztették az embereket az idő múlására, sőt arra is, hogy a vízre és a tűzre legyenek kellő tekintettel. Tűz esetén kötelességük volt az emberek riasztása. Elévülhetetlen…..
MOZI Építtetője és tulajdonosa: Szökendi József (szamaras) volt. A mozit államosították 1945-ben. Mozigépész: Fülöp Kálmán Ez a pár fotó maradt emlékül róla. Az egyiket a templomtoronyból fényképezte Farkas Géza. A mozi mellett volt az alsó iskola, szemben vele a templom. Egy kis köz (utacska)…..
 SZOLGÁLTATÁSOK IPAROSOK NŐI SZABÓ Szabó Irén női szabó (1920-2009.) Szabó Irén 1920-ban született Gamáson Szabó György és Zsuberács Irén gyermekeként. Ikertestvére Szabó Gyula. A gamási iskolában tanultak. Varró műhelye a családi házukban volt. Szüleivel egy háztartásban élt.    Szabó Irén…..
Tejtermék-kereskedők: 1. Weisz Gábor 2. Lázár István 3. Fehér László 4. Gelencsér Tamás 5. Makk Géza TEJCSARNOK: „Helyiség, melyben a tejet a termelőktől átveszik, összegyűjtik és árusítják, elszállítják. Korán reggel és este viszik a tejcsarnokba a tejet. „ A tej részben a közeli városokban…..
SZÓRAKOZÁS: Cukrászda, Presszó A falu lakóinak, de különösen a gyermekek örömére cukrászda is működött a faluban, mert nyáron itt lehetett fagylaltot kapni. Ötven fillérbe került egy gombóc. Később egy, majd két forintra emelték. A cukrászda a kocsma helyiség jobb oldalán, a Hősök szobra mögött,…..
Kocsmárosok: 1.      Schlesinger József               2.      Steinhart Dávid                    3.      Fischer Jakab                          4.      ifj. Kittiinger Ferenc               5.      özv. Kohn Lipótné   6.      Paksi Károly                          7.      Rosenberg…..
Boltvezető: Horváth Imre és felesége: Horváth Imréné sz. Konkoly Ida ( Ducika néni) A falvak fejlődésével a szolgáltatások is bővültek. Nevezetes eseménynek számított egy új bolt megnyitása. Önkiszolgáló. A bolt vezetője: Horváth Imre lett, aki ízig-vérig kereskedői vénával rendelkezett, és minden…..
A bolt neve az idők folyamán változott. A képek tanulsága szerint 1956-ban Földműves-szövetkezet, később Iparcikk bolt lett a neve. Itt dolgozott: Kóródi Lajos, Horváth Imre, Jentetits Gyula,Fülöp József. Horváth Imrétől maradtak ezek a képek. A kép 1956-ban készült. Előtte…..
KERESKEDELEM – SZOLGÁLTATÁSOK – FELSŐ BOLT Horváth Imre: 1919-ben született Horváth Imre és Farkas Teréz gyermekeként Somogybabodon. Kereskedő. Felesége: Konkoly Ida 1948. április 6-án kötöttek házasságot Gamáson. A háborúban távbeszélőként szolgált. Alakulata: I. II. III. távbeszélő…..
Horváth József: fűszer és vegyeskereskedő Horváth József 1892. december 6-án született Gamáson Horváth János és Gergács Teréz gyermekeként. 1922.február 11-én házasságot kötött Lubics Zsófiával. Gyermekük: Zoltán. A szakmában 1911-ben Bogláron szabadult fel. 1921-től helyben önálló…..