Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zita éléskamrájából

148 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Köszönöm, hogy köszöntöttél, rózsavízzel megöntöztél, Én is köszöntelek téged, tojás lesz a fizetséged." Sebő Ferenc népzenekutató (és gitáros, énekes, dalszerző) azt mondta, hogy "A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak…..
Hurrá, elsők lettünk! Nem, nem nyertünk semmiféle díjat. Nem erről szeretnék beszámolni.(Vagy szeretnék, de nem erről fogok…) Ha már a kertészkedés, főzés, befőzés mellett a blog leírásában szerepel az életöröm is, akkor – úgy gondolom – ez egy kis magyarázatra szorul.  (meg is…..
Amikor két éve megírtam a Bemutatkozás című bejegyzést ezen a blogon, tudtam, hogy nem fogok máshonnan átvett anyagokat megosztani, főleg nem teljes terjedelmében, a forrás megjelölése nélkül.  Most mégis ezt teszem. Szeretettel ajánlom mindenkinek, néhány héttel a blog "születésnapja"…..
Munkatársnőimmel Karácsony előtt beszélgetve kiderült, hogy mindenkinek van olyan süteménye, amelyik azért kerül az ünnepi asztalra, mert a régvolt Karácsonyokat, azok hangulatát idézi. Mindenkinek más és más, de a közös bennünk az érzés, a hangulat. Kedves Hölgyeim! Ha nem csak ma, holnap, hanem…..
Vártuk már. Én nagyon, de Ők is. A "Szomszédasszonyaim". Immáron hatodik alkalommal jött össze a kis csapat konyhánkban, hogy süssünk, beszélgessünk, jól érezzük magunkat. Egy korábbi bejegyzésben már leírtam, hogy az utóbbi néhány évben összegyűlünk Szomszédasszonyaimmal, és sütünk valamit, amit…..
Pontosan hét éve történt. Már néhány héttel Karácsony után voltunk, a naptár január hatodikát mutatott. Vízkereszt. A bácsi mögöttem állt a pénztárnál, sorára várt. Bár jóleső melegség járt át az idős ember láttán, mégis negyvenegynéhány éves pökhendiségemmel azt gondoltam: már elvégezte a dolgát…..
Nagyot nyújtózkodott. Újra egy nap csendes szemlélődéssel, emlékezéssel.Garabótársai mellette sorakoztak. Ugyanolyan kopott, kiszolgált darabok, mint ő. Sokáig azt gondolta, hogy őt nem fogják kidobni, mert volt egy kabalája. Rajta volt a kabala: GY JEz volt az aljára írva-festve kívülről is,…..
Amikor tizenéves voltam, öregnek tartottam már azokat is, akiknek kettessel kezdődött a kora.Huszonévesen a harmincasok voltak távoliak, és így tovább... Ma már azt gondolom, hogy kilencven éven túl is csodálkozva néz magára az ember, és nem érti, mi történt a csomagolással, és az alapszerkezettel,…..
Ott ült a horizont szélén. Onnan nézve, ahonnan én láttam, most indult útjára. Nem sietett. Szinte láttam, ahogy lábát lógatja, és rácsodálkozik a világra. Nem, nem rácsodálkozik: gyönyörködik benne, hálás érte. Társa, a Nap az, aki teremtette mindezt.  Sokkal nagyobb volt, mint amilyennek…..
Hat napja, hogy két liter homoktövis levet eltettem üvegekbe, és a préselés után megmaradt magot és gyümölcshéjat kiterítettem száradni a tornácra.  A homoktövis drogja a termés, illetve a terméshúsból és a magból kinyerhető zsírosolaj. (Gyógyszerkönyvekben nem szerepel.)A Bernáth Jenő által…..
Csorba Győző: Egy elhanyagolt körtefára Körtefa csináldkedved szerintkócold sűrűbbreágad-bogadne érdekeljenmennyit teremsznagyobb öröm leszláthatni majdhogy öntörvényedvezet csupánnagyobb öröm lesztudhatni majdhogy ajándékotnem sarcot adsz   Néhány évvel ezelőtt a körtefák igen gazdag terméssel…..
Ha sokat vagy a természetben, előbb-utóbb elfogadod amit ad: esőt, szelet, napsütést, havat.Persze megpróbálod okosan osztani a munkákat, hogy neked is jó legyen, de elérkezik az idő, amikor nem tudod halogatni tovább a teendőket, nekilátsz. Akár esik, akár fúj, még ha nagy meleg is…..
Kísérletezem. Néha egy egyszerű tészta csöppnyi többletráfordítással csodává varázsolható.A tésztaformázásról már több felvételt láttam, az alábbi sem saját ötlet. De beszámolok róla, hogy működik. És hogy itt is legyen egy kis történet, és ne hagyjuk ki az időjárást sem az okok közül...Szóval a…..
Zita éléskamrájából Csillagok 2018.08.15 19:50:07
Amióta tanyán lakunk, sejtjük, milyen a csillagos ég. Ha felhőtlen, látjuk a Csillagösvényt, a Tejutat is.  Először leterítettünk egy nagy takarót a földre, arra szépen egymás mellé soroltunk öten hálózsákba burkolózva. Apa, Anya, Gyerekek. Volt, hogy kiskutyák furakodtak közénk, volt, hogy el is…..
Végy egy darab tűzifát. És tegyél bele tollat, ceruzát, radírt, hegyezőt, vonalzót. Nos, mindennek van története. Hétvégén egyedül voltam itthon. Előkerült a damilos lengőkasza, és kaszáltam. Volt, ahol azért, mert a "rendes" fűnyírónak már magas volt a viszonylag finom szálú fű, és lefulladt,…..
Szereted a lecsót télen-nyáron? A Családod is?Én igen. S a Családom is. Ezért írtam csupa nagybetűvel - LECSÓ.Ha napérlelte magyar földön termett zöldségből szeretnénk készíteni, akkor bizony most kell gondoskodni róla, hogy télen a kamrapolcról levehessük. Rajtam ne múljon! 38 db 720 ml-es és 14…..
Az első negyvenegynéhány évemben - valószínűleg - nem ettem nyúlhúst.  Amikor viszont ideköltöztünk a tanyára, kérésünkre az előző tulajdonos házaspár hagyott itt néhány tenyésznyulat.  Megmutatták, hogyan kell őket tartani, etetni, feldolgozni, sütni, főzni. Ez most könnyedén hangzik, de mivel nem…..
Szeretem a nyúlhúst. Tiszta, semleges. Leginkább a baromfihoz hasonlíthatnám, úgyhogy a receptekben, ha nyúlhúst írok a hozzávalók között, akkor elkészítheted baromfival is, amennyiben éppen nincs a hűtőben például nyúlcomb... Hozzávalók: 4 db nyúlcomb2 fej fokhagyma8 szelet füstölt szalonna1-2…..
Először is: ne félj a nyúlhústól, ha találsz boltban, próbáld ki!A vadnyúlnál lágyabb a húsa, és nem erőteljes az íze. Semleges íze miatt akár fokhagymás-szalonnás, akár pörkölt jellegű, vagy édeskés (pl. citromos lapocka mazsolás rizzsel) ízesítéssel is készülhet.Majd szépen sorban mutatom, mi…..
Blogírás. A lelkem mélyén arra vágyom, hogy nagyon sokan olvassák, sok embernek tessék. Lehet, hogy teher lenne? Megfelelési kényszert hozna? Nem tudom. Talán egyszer megtudom. Igen, ezek lennének a számokkal mérhető támogató visszajelzések. Gyarló vagyok, jól esne, ha egyre nagyobb számokat mutatna…..
Van egy régi "parasztpad" az udvaron, eresz alatt. (Amin a kovászos uborka is érlelődött.) A Szüleimtől kaptam, még a Nagyszülőké volt. Két héttel ezelőtt jártamban-keltemben pakolásztam a környékén, virágot locsoltam, és egy erős, égető szúrást éreztem a zoknis lábamon a bokámnál. Egyértelmű volt,…..
Körülbelül tíz évvel ezelőtt a Príma Konyha Magazin havilapban olvastam, hogy kovászos uborkát előző évi krumplival is lehet eltenni. Előző évivel, mert ennek keményítőtartalma magasabb, mint az újkrumplié. Ki is próbáltam, hiszen nem igazán szerettem a szétmálló kenyérdarabokat az uborka levében,…..
Vendégeket vártam, és a melegre való tekintettel szerettem volna valami kellemes savanykás süteménnyel meglepni őket. A savanykásságról eszembe jutott a citromos álom nevű sütemény, gondoltam, tökéletes lesz. Viszont az asztalon ott kacérkodott velem a gyümölcsöstál. El is csábított színeivel,…..
Böröczki Mihály: Sárgabarack Számhoz igazult szelíden,beleremegett az ínyem,s mintha égi lények adnák,nyeltem, mint az éh a mannát,ürült a tál, sorról sorra,kezem le sem vettem róla,íze, mint a sárga harmat,olyan, mint a hang a dalnak,szeretős örömre termettez a gömbölyödő termet,kicsiny ajándék a…..
Rögtön egy magyarázat: mi az a tritikálé?búza + rozs = Triticum aestivum + Secale cereale = triticaleA búza és a rozs keresztezésével hozták létre, hogy a gyengébb termőterületeken is lehessen rozstól jobb termőképességű, de a búzához hasonló beltartalmi értékű takarmány- és kenyérgabonát…..