Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovács Gábor Maláta

76 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SERTEPERTE Korhatáros berúgás 2020.05.23 13:55:00
Annak idején, ha emlékezetem nem csal, a csaposok és a hatóság sem aggódott különösebben a fiatalkorúak sörözése miatt. Pedig milyen másképp alakult volna az életünk, ha szigorúbban kezelik a témát. Vajon akkor manapság mit innánk? Mi lett volna, ha Rómaifürdőn a strandbüfé csaposa személyi…..
SERTEPERTE Nyitnikék 2020.05.15 12:32:49
Ezen a hétvégén Budapesten nem fogjuk élvezni a kocsmajárás örömeit, a frissen csapolt sör semmihez nem fogható ízét. A várost a sarokba térdepeltették. Egyedüliként az országban itt nem engedik a népet, hogy a a hétvégén kerthelyiségben vagy kocsmai teraszokon élvezhesse a tavaszt. A helyzet nem…..
SERTEPERTE A zöld sör nehéz éve 2020.04.04 20:00:40
A zöld sör hagyománya az írek védőszentje Szent Patrick, nevéhez kötődik. Az írek a zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, állították elő, annak az ünnepnek a tiszteletére, melynek alkalmából, az ír közösségekben világszerte minden zöldbe borul. Mivel a szent napja…..
SERTEPERTE Egy demizson sör 2020.03.24 08:43:34
Pesti vagyok, nem budai, mégis a hetvenes évek közepétől a rózsadombi Bimbó csárda volt az egyik gyakran látogatott bázis. Az egyetlen értelmezhető oka, hogy odajártunk, az a remek kerthelyisége volt. Akkoriban Pesten még nem volt divatja a műfajnak, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Így aztán az…..
Néhány nappal ezelőtt Magyarországon hamar kivívta a züllött jelzőt, aki reggeli után a kocsma felé vette az útját, hogy frissen csapolt sörrel kezdje a napját. Pedig, aki kóstolta tudja, hogy nincs édesebb korty a délelőttinél. Természetesen – mivel nálunk nincs kultusza a „Frühschoppen”…..
Nem értem az embereket! Ahelyett, hogy örülnének, hogy megérték a nyugdíjas korukat, amiatt panaszkodnak, hogy hány régi szesztestvérük, ivócimborájuk dobta fel a talpát, vagy ha úgy tetszik halt bele szenvedélyébe. Ilyenkor az persze nem jut eszükbe, hogy azok közül, akik, nap mint nap elindultak…..
Ha az ember évek óta iszik a legjobb barátjával, akkor az egy meglehetősen unalmas tevékenység. Az élet fos és lassan csordogál, nem sok minden történik az emberrel és már minden történet ismerős. Azt azonban mégsem mondhatjuk, hogy nem a beszélgetés, hanem a piázás miatt támasztjuk együtt a…..
SERTEPERTE Tájkép bor nélkül 2020.02.10 09:45:41
Hosszú éveken keresztül legfeljebb Párkány felé átutazóban jártam Esztergomban. Ebbõl nyilván kitalálták, hogy az út célja valamelyik kocsma lehetett, és azt is, hogy már akkor is a sör õszinte barátja voltam. Megvallom, szeretem a szlovákok gulyásait, a knédlit, a sztrapacskát és a rántott sajtot…..
Belle-Vue: Philémon Vanden Stock szabómester 1913 óta főzőtt söre. Nevét 1927-ben kapta, amikor a szabóból lett sörgyáros megszerezte a Belle-Vue Cafét, ahol azután saját sörét mérhette. A Belle-Vue a cseresznye ízesítésű sörök piacán piacvezető. Ezenkívül készítenek még málnaízesítésű framboiset,…..
SERTEPERTE Sakk, matt, knock out 2019.12.14 14:44:00
Mikor először Belgiumban jártam, Zaventemben laktunk, a brüsszeli repülőtér mellett. A hivatalos program után ki-ki kedve szerint tölthette az estéjét. A többiek este beutaztak a belga fővárosba, én azonban elég gyengén voltam eleresztve, inkább maradtam és elsétáltam a repülőtértől nem mesze eső…..
SERTEPERTE Szól a rádió 2019.12.12 10:10:00
A történetírók szerint, már az első kocsmában is zene szólt. No persze nem a ma megszokott gépzene, hanem az élő, ahogy ma mondanánk. De hogy is lehetett volna másképp az ókori kultúrákban, hiszen a a rádió , a lemezjátszó és a magnetofon feltalálásra még évezredeket kellett várni, nagyjából a…..
Az mindig is igaz volt, hogy a jó sörért és a jó kocsmáért Prágába kell utazni. Egy ilyen utazásnak köszönhetően találkoztam, a híres cseh íróval Bohumil Hraballal. Vasárnap volt, 1989-ben, valamikor a nyár legelején. Négyen voltunk, két nő és későbbi tettestársam Vétek Gyuri. Épp a vasút…..
SERTEPERTE Kocsmai affér 2019.11.30 09:59:15
A történet meglehetősen régi, van vagy tíz éve, hogy megesett, de a „mikor áll fel az ember és énekel” kérdése eszembe juttatta. A helyszínről kedves barátom, Merza Gábor rövid összefoglalóját idézem, aki a fotót is készítette. „A Móri úgy tűnt szégyenébe végleg bezárt. Mindig egy szar hely volt,…..
SERTEPERTE Gösser 1982 2019.11.22 11:04:00
A bejegyzés arra keresi a választ, hogy ez az egyébként teljesen középszerű sör, hogy válhatott egykor a magyar fogyasztók kedvencévé. Az évszám 1982 – azaz nem volt még világútlevél, honfitársaink csak három évente kapták meg kiutazáshoz az akkor már száz dolláros valutakeretüket és azt sem…..
SERTEPERTE A sörtípusok 2019.11.18 18:00:00
Ha érdekelnek a különféle sörtípusok, hogy mi a különbség a különböző sörök között, itt választ találsz a kérdéseidre. A vállalt feladat természetéből fakadóan az oldal folyamatosan bővül, ahogy újabb és újabb sörtípusokról jelennek meg posztok, szóval érdemes időnként visszalátogatni ide! Ha…..
American Homebrewer Association: Az Amerikai Házisörfőzők Szövetsége. Az 1980-as években egyre többen untak rá az amerikai egyensörökre, és kezdtek el otthon hagyományos és saját receptek alapján söröket főzni. Ennek köszönhetően ma már az amerikai piacon széles választékban kaphatók a különféle…..
Abbey d'Orval: Vallon nemzetiségű trappista kolostor Belgiumban, közel a francia határhoz. Az 1070-ben alapított kolostort az évszázadok során többször is kirabolták, maradványai ma is láthatók az 1920-as években épített új épületek mellett. A sör halvány borostyán sárga, a többi trappista sörhöz…..
SERTEPERTE Cseh sörfőzdék 2019.10.27 02:00:53
Primátor – Nemcsak nevében exkluzív A privatizáció óta a Primátor szortimentje nem csak lager, hanem ale típusú sörökkel is bővült. A náchodi sörgyárban 1872-óta főznek sört. Eleinte csak a hagyományos 10-es és 12-es és alkalomszerűen idénysörökkel jelentek meg a piacon. Hogy a tulajdonosok nem…..
SERTEPERTE Egy ördögi sörcsalád 2019.10.11 08:56:30
A belga Moortgat sörfőzdében az első világháború után, 1923-ban főzték le először ezt az azóta már klasszikussá vált sört. A  Duvel sokáig kizárólagos terméke volt a sörfőzdének. Amikor a huszadik század első felében divatba jöttek a brit ale-k, kezdtek el a Moortgat családi sörfőzdében Brüsszel…..
SERTEPERTE Kocsma a sarkon 2019.10.02 17:11:16
A huszadik század első felében Budapest legnevezetesebb italmérései a sarki kocsmák voltak. Mai ésszel szinte felfoghatatlan, hogy miképp élhettek meg ezek a vendéglátóhelyek, hiszen a sajátos, levágott sarkú épületekből szinte minden második sarokra jutott egy. A többnyire egyszintes saroképületek…..
SERTEPERTE A pipa nem sör 2019.09.25 09:57:55
A kőbányai sörgyár – kisbetűvel írandó, hiszen nem ez a neve – megirigyelhette a Staropramen százötvenedik évfordulós ünnepségeit és jubileumi számot faragott a százhatvanöt évvel ezelőtti eseményre, amikor egy osztrák sörgyáros, bizonyos Anton Dreher 1862-ben megvette a Barber és Klausemann…..
SERTEPERTE Kibaszott pokol 2019.08.31 13:33:00
A hülyenév-adásban igen előkelő helyet foglal el a német Brauhaus Hartmannsdorf „Fucking Hell” nevű söre. A „fucking” jelentés körülbelül annyi, mint „kibaszott”, míg a „hell” az angolban poklot jelent. Igen ám, de a „hell” németül a „könnyű világos ászoksör” jelentéssel bír. A csattanó, ha ezt…..
SERTEPERTE Žateci anzix 2019.08.09 10:30:00
A képeslapgyűjtés nagyjából egyidős a postai levelezőlapok megjelenésével, a részegeskedés ennél jóval régebbi múltra tekinthet vissza. Egy olyan városban, mint az Észak-Csehország-i Žatec – vagy német nevén Saaz –, magától értetődő, hogy a komló, a komlószüret, a sör és a sörivók elsők között…..
SERTEPERTE Sörözés a Balatonon 2019.08.02 08:00:00
Először is szeretném leszögezni, hogy jelen tanulmány elsődleges célja, hogy bizonyítsa a hely szelleme mennyire erős befolyással bír, mind az elfogyasztott sörök mennyiségére, mind a sörivás stílusára. Mert, hogy egészen szélsőséges példával éljek: más sörözni Prágában és más a müncheni…..
Régebben minden vasárnap azzal indult, hogy felkeltem és elsétáltam az újságoshoz, megvettem a Sportot és beültem a beszerzési helyhez legközelebbi kocsmába, rendeltem egy Unikumot és egy sört és amíg ittam, elolvastam a lapot.Az utóbbi időben meredeken zuhant az érdeklődésem mindenfajta sport…..